Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 09:44 2 422 43

Експерт: След скока на заплатите през 2022 г. 5-7% от хората в София взимат 7-8 хиляди лева

  • пазар на труда-
  • заплати-
  • безработица

В България се намират вече все по-интересни и все по-хубави длъжности за хора, които иначе биха избягали в чужбина, казва Мария Шишкова

Безработицата у нас едва ли ще нарасне в близко бъдеще. Очакванията за възнаграждения на служителите обаче малко ще се балансират. По-рано те започнаха да искат много повече от това, което се получава. Това вече се е случвало преди. Но когато човек се е надпродал, при първа възможност компанията заменя тези хора, когато пазарът се стабилизира. Кандидатите за работа трябва да бъдат мъдри – не да се стремят винаги към максимума, който могат да си осигурят, а към това, което ще ги прави хем доволни от работата, хем ценни за организациите. Заплатите нараснаха с двуцифрени проценти през 2022 г. 5-7% от хората в София вече взимат заплати над 7-8 хиляди лева. Това заяви Мария Шишкова, управляващ съдружник Aims Humdn Capital пред телевизия "Блумбърг".

По думите на Шишкова пазарът на труда у нас е динамичен и активен. „Има компании, които идват да установят различни производствени процеси, има съществуващи компании, които се разширяват“, посочи тя.

Според нея положителното е, че се създават все повече места за хора с висока добавена стойност.

„Много компании идват заради таланта, който е тук, и защото в определени области – да речем информационните технологии, данъчните условия у нас са много добри“, добави гостът.

„В България се намират вече все по-интересни и все по-хубави длъжности за хора, които иначе биха избягали в чужбина“.

Шишкова отбеляза, че вече все по-малко българи, които имат висше образование и говорят език, се замислят за емиграция.

„Самият факт, че безработицата е от порядъка на 4%, от които дългосрочните случаи са 2%, означава болезнена необходимост и физически недостиг на хора“.

Гостът посъветва постъпващите на пазара на труда да изследват себе си, да преценят къде се чувстват добре, кои са силните им страни и интереси – да не се насочват към области, защото са модерни. Тя посочи, че ученето през целия живот ще е факт и служителите трябва да са готови за това – ще се сменят професии и компании, тъй като пазарът на труда става доста по-шарен.

„Много компании отдавна не гледат дипломите… На всички ни е ясно, че с този темп на промяна, каквото и да си учил, докато го завършиш, то вече е остаряло“.

Шишкова отбеляза, че компанията ѝ е намерила непопулярно решение на фона на навлизането на изкуствения интелект при подбора на кадри. Тя се е насочила извън масовия пазар към по-трудните задачи, където опитът и мъдростта имат значение. „Работят само и основно подбор за високите, трудните роли, където изкуственият интелект не може да навлезе толкова лесно“, разказа гостът.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    35 0 Отговор
    Свинско със зеле !
  • 3 Кабамилионеров

    18 3 Отговор
    На никога не могат да си до.карат пари ,колкото ме...не,най-вече от наводнения,отклоняване на пари по програми,комисиони,ние от ГЕПИ печелим най-много.
  • 4 Дидро

    38 5 Отговор
    Та кои точно професии са със заплащане 7,8 хиляди лева!? Поредните лъжи - подготовка за еврото.

    Коментиран от #10

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор
    нека всичко да поскъпне в тая държава, нека горивата да се вдигат, за да се вдигне и стандарта ни на живот,

    за пенсионерите може да им намалите пенсийте, на тях пари не им трябват и без това
  • 6 Роки

    38 4 Отговор
    33 години крадат и разпродават това, което нашите баби и дядовци построиха. Алчни, продажни, крадливи мошеници, които нямат нищо общо с интересите на народа...По телевизора са смели, а в живота се крият, да не би да чуят истинското мнение за тях.
  • 7 компании , компании, компании

    21 1 Отговор
    като кажат такива ляляджиии "компании" и смятат , че ние виенага ще повярваме
  • 8 бай Ставри

    19 0 Отговор
    Абе, кои са тия хора.
  • 9 Сметката ми

    20 0 Отговор
    за газ е 463 лв., вода - 156, ток - 82 лв., за храна не ми се мисли.........

    Коментиран от #12

  • 10 софиянец с врачански диалект

    23 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дидро":

    За съжаление това е паричната истина. Но тези заплати са само за държавата СОФИЯ. В българия заплатите са около 1000 лв нето.

    Коментиран от #15, #22

  • 11 Абе скрийте се с тия статистики бе

    27 3 Отговор
    Тия 7-8% са жалките балъци, работещи за западни компании, които нямат избор и си декларират доходите и си плащат данъците. Какво да кажем за олигарси, политици, строители и майсторчета в строителството? Безработни на хартия, живеят като царе. Секи багерист и плочкаджия вади пачки от всеки джоб, а се води социално слаб. В същото време лекарите взимат колкото касиерки и чистачки. Сбъркана държава.
  • 12 Оги

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сметката ми":

    Нищо не е, с 1000 лева си плащаш сметките, остават ти 5-6000 за живот. Жестоко! Немците са много по-зле.
  • 13 Трак🇺🇦🇯🇵🇦🇹🇮🇷🇩🇪🇧🇬🇮🇹

    21 2 Отговор
    Толкова глупости и лъжи в една малка статия не е истина просто !! Само като прочетете че безработицата била 4% но всъщност 2% и ви става ясно къв де-бил е тази жа-лка женица ! Безработицата реално е над 25% и някой да обясни на тая че 21% е скритата безработица която не се отчита от БТ . Нека видим колко е населението в работещата възраст и колко работят от тях

    Коментиран от #17

  • 14 НЯКОИ В ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА

    16 0 Отговор
    Взимат и 15 заплата от ро 10-15 хиляди
  • 15 само да кажа

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "софиянец с врачански диалект":

    700 бруто
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 С тези знамена- това е

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Трак🇺🇦🇯🇵🇦🇹🇮🇷🇩🇪🇧🇬🇮🇹":

    Страшни манипулатори са феновете им
  • 18 ААА, ИМА.

    10 0 Отговор
    КОЙ ВЗЕМА 7- 8 К НА МЕСЕЦ ЛИ? АДВОКАТИ, СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, ДЕПУТАТИ, ДОКТОРИ СЪС СПЕЦИАЛНОСТИ СЕ РАЗПИСВАТ ЗА 30 К НА МЕСЕЦ, IT, РАЗНИ ТЪРГОВЦИ, АВТОМОНТЬОРИ, ПЛОЧКАДЖИИ, НАЕМОДАТЕЛИ И МН. ДР. А ЕДНО ВРЕМЕ "БОГАТИ" БЯХА БАРМАНИ, СЕРВИТЬОРИ, БЕНЗИНДЖИИ, КАФЕДЖИИ ЗАНАЯТЧИИ И АКТИВНИТЕ БОРЦИ ПРОТИВ КАПИТАЛИЗМА?
  • 19 Фико

    13 3 Отговор
    Аз съм в София и вземам 1500 лева - длъжността ми изсква висше образование и три чужди езика.
  • 20 ОТ ЧЕРЕПА

    6 3 Отговор
    ПО 10 000 ВЗЕМАХА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ПРОТЕСТИТЕ, ОТРОВНОТО ТРИО, МАЯ, ТАНЯ, НАСТИМИР И НЯКОИ ПО ТОЧНИ С МЯТАНЕТО НА ЯЙЦА!
  • 21 Перо

    7 0 Отговор
    Пълни глупости! Гледат само регистрираните кандидати с измислени биографии и училища, какъв изкуствен интелект, какви 5 лв. На запад подбора започва, чрез скъпо платени агенти за подбор на студенти от 3-ти курс с предполагаемо добро бъдещо обучение, лоялност, възпитание, започва се и се формират от нула, както и бенефитите за добрата оценка! Иначе кандидата е придобил положителни, но и много отрицателни знания и привички, лоши навици и непрекъснати сравнения с други фирми и длъжности! Не се знае кога и как може да превърти, рисков играч е! Не случайно бившите кадри от една медия /фирма/ никога не се приемат в друга, конкурентна! В БГ е обратно!
  • 22 ай ти контрактор

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "софиянец с врачански диалект":

    Аз живея на село (истинско, не квартал на гетото) и изкаравам 12-15 хиляди чисто на месец и то без да се напрягям особено. Мога да ги изкарвам където и да живея. Като мен има вече хиляди, само в моето село сме десетина вече. В някои сектори вече няма никакъв проблем да работиш директно за чуждестранна компания като контрактор. Пълно е с обяви за работа, в които единственото условие е да се намираш на територията на ЕС, а има и доста без такова ограничение. Това е и основната причина българските ИТ компаниите да увеличат рязко заплатите през последните години - баламите взеха да свършват и вече не могат да намерят кой да им работи за некакви мизерни 4-5 хилки. И в други сектори е подобно положението (продажби, поддръжка, маркетинг, всякакви административни услуги, онлайн образование), но там заплащането е по-ниско, ест.

    Коментиран от #38, #39

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 комунистче

    6 0 Отговор
    това са ИТ-тата, и управителите на фирми, търговски представителства, итн, сравнени с останалия свят, и тези пари са смешни

    Коментиран от #32

  • 26 Биволъ

    6 1 Отговор
    Аааа,чакайте, тези от NEXO взимат над 20 Хил. Те вдигат процента ,а останалите са депутати, хирурзи,съдии и прокурори. Това ли е извадката на работещите българи?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Стига ДЕМАГОГИЯ

    6 1 Отговор
    Защо за чужбина постоянно се използва думат ИЗБЯГАЛИ. Отдавна не сме в соца и хората НЕ БЯГАТ. Просто ОТИВАТ в друга държава, където те и децата им биха се чувствали по-добре.
  • 29 АМИ СЕГА😱

    4 0 Отговор
    ....след тази статия
    ....булгартурист
    ....да не се чуди утре
    ....мусаката на банско и баровец
    .....че ще струва 89лв/см.....😀
  • 30 ДЯДУ РОГЛЮ

    3 0 Отговор
    ти кажи другите какво вземат тези са ясни
  • 31 Тома

    3 0 Отговор
    Бойчето ли вдигна заплатите и пенсиите не разбрах
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ай ти контрактор

    0 1 Отговор
    Не си прав, в България едно ИТ с няколко години опит спокойно прави 10к лева чисто, в Западна Европа с техните осигуровки и данъци за да получаваш толкова трябва брутната ти заплата да е над 10к евро (120 000 годишно), което е рядкост. По-големи заплати дават само ИТ гигантите в Калифорния и други места в САЩ, но там ще ти скъсат задна от работа и стрес, а и барем една трета от доходите ти ще отивам да живееш в що годе прилично жилище.
  • 35 комунистче

    2 0 Отговор
    нали беше България 9 милиона в 1988 година, къде сега от 9 на 5 милиона, оня зубъра Вучич, секретарката на Милошевич, вика, и ние Сърбия, щяхме да бъдем 20 милиона досега, знаейки много добре че лъже, Балканите са слаби на ресурси, и на всякакъв капитал и потенциал, най вече качествен човешки, Балканите са Африка в Европа, паднаха под нивото на доходи и икономика в Турция, хайде да се събуждаме вече, и да гледаме истината в очите

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гандалф

    1 0 Отговор
    Не е вярна статистиката..75..80% от населението взема заплати 7,8 хиляди, и то в Евро.. а горките депутати,политици и експерти...живи да ги ожалиш..
  • 38 О.К.

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "ай ти контрактор":

    Кажи сега какво пушиш 😆
  • 39 хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "ай ти контрактор":

    Брей.... Всички станахте "незаменими" айтита с по 10 - 20 хилки на месец, без да се мърдате от стола или дивана! Такива времена настанаха, че няма кой да работи истинска работа - строители, заварчици, шивачки, електротехници, водопроводчици, готвачи, земеделци, животновъди и т.н.! Щото всичко е "айти", но ако не са другите професии няма да имате покрив най-необходимото за съществуването си - покрив над главите си и храна! Та едва ли вашата работа е по-ценна от тази на строителите, земеделци, животновъди, готвачи и много други! Щото без кАмпУтри и айфони можем и сме живели преди това, но без покрив и храна - никога!

    Коментиран от #41

  • 40 Факман

    2 0 Отговор
    Може и повече да са от тези проценти в София бабичката за 4 часа на битката за вестници взима 800 лева.
  • 41 ай ти контрактор

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "хахаха":

    Не се притеснявайте, хората стана 7-8 милиарда, все ще се намери кой да работи като овчар, арматурист или заварчик. Ако пък вземат да изчезват тия ценни професии, то ще се вдигне заплащането и тогава и аз мога да подгоня овецете по баирите, както преди време ни препоръча Бибитко.
  • 42 Горски

    2 0 Отговор
    Като видя някоя полуграмотна икономически яйчарка да ми обяснява, обикновено не я слушам въобще. - Това е възможно най- ниско квалифицираният персонал и признавам си в последно време се чудя на това ,кой им дава поле за изява след като познанията им във всички сфери на бизнеса са кръгла нула!
    Тая оФсЪ не знам защо си мисли, че София е целият пазар на труд и той е характеристика на условията в страната.
  • 43 Кирил

    0 0 Отговор
    В София доходите изпреварват доходите в източна германия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове