Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 16:08 1 107 26

Красен Станчев: Инфлацията у нас идва от увеличаване на доходите в бюджетната сфера и МРЗ

  • инфлация-
  • безработица-
  • рецесия

На икономически език криза означава рецесия -  спад на доходи, на инвестиции, увеличаване на безработицата и фалити. Последните две неща няма да ги има, каза икономистът

Последното служебно правителство е с най- дълъг живот в новата ни история и това е следствие от силно разпиления вот на българските избиратели, който в парламента води до невъзможност да се състави правителство, каза пред БНР икономическият анализатор Красен Станчев.

По думите му криза няма. На икономически език криза означава рецесия - спад на доходи, на инвестиции, увеличаване на безработицата и фалити. Последните две неща няма да ги има. Безработицата е на исторически ниски нива.

Красен Станчев обяснява ръстът на цените с външните фактори в последните две години, но поясни, че след спада на енергийните цени факторите са остнали предимно вътрешни - увеличаване на доходите в бюджетната сфера и минималната работна заплата.

Увеличението на МРЗ остава у хората, които доставят стоки и услуги, очакването, че всяко година ще има актуализация на заплатите и съотватено в този период могат да се мислят и увеличения на цените.

Според него МРЗ да е 50% от средната брутна за страната е доста безсмислено упражнение, защото, когато има увеличаване на цените по административен и времеви определен принцип, положителният ефект за около 1 милион души е положителен за няколко месеца, за всички останали 1 милион, които работят за себе си, има по- скоро отрицателни ефекти с по- високи цени.

От миналата година е ясно, че се отдалечаваме от влизането в еврозоната, каза анализаторът. Той припомни, че ако това не стане от 2024, то ще се случи в някоя от следващите години и припомни, че страните от Прибалтика, в които също има валутни съвети са чакали около седем години. За България това определя хоризонт от 2025 година.

За годината инфлацията ще се запази блико до 10%, прогнозира Красен Станчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 простак

    30 1 Отговор
    в цяла европа храната е по евтина

    Коментиран от #12, #17

  • 2 Голям зор

    28 1 Отговор
    Информация идва от изкуствено вдигане на цените.
  • 3 ХАХАХА

    23 1 Отговор
    Този откак се пръкна банановата демокрацията през 89 година даже банани не ще да имат българите. Откакто се титулува основател на един институт има голямото желания пенсиите по скоро да дават фира ,а тези от нискосоционалните слоеве и функционално неграмотните да работят на 2,3 места на ползу чорбаджиите.
  • 4 Аззаззз

    27 2 Отговор
    Станчев, според мен, ти си идиот! Би ли обяснил как в страни с по високи доходи инфлацията е по ниска? Или важното е да се изкажеш политкоректно и да заработиш някой цент...

    Коментиран от #26

  • 5 Инфлацията

    23 1 Отговор
    идва от липсата на реална конкуренция при монополизиран пазар от няколко фирми и беззъб контрол срещу картелните споразумения (доказателствата не са скрепени с подписи и не провеждат срещи в зала)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мухаа,хаа!

    15 1 Отговор
    Поредната лайкучка, която напоително ни обяснява,че МРЗ е опасно за държавата,народа.Ако не се повишава,ще цъфнем и вържем.
  • 9 даА

    12 4 Отговор
    Тоя май е от ГЕРБ. Само ГЕРБ/ДПС са против увеличаване на доходите, затова бяха замразили доходите за дълго време, после подхвърляха жалките 10-20-30 лв. на година на работещите и пенсионерите. А големите пари се наливаха в партийните каси и нощните шкафчета.

    Инфлацията започна отдавна, юни- юли, тогава МРЗ не беше увеличена, г-н "специалист". И не! Не увеличението на заплатите е причина за инфлацията. Причина е войната в Украйна и санкциите над Русия.

    Коментиран от #11, #20

  • 10 Съвременно

    8 1 Отговор
    Той е прав, хора, особено за "бюджетната сфера", само че не изказва цялата истина като всички по медиите засягащи публично темата. А тя е, че не заплатите на ниво минимална или дори средна пораждат и "развиват" инфлацията, а заплати на ниво"3 бр и повече средни" я заченаха у нас пущината и то далеч преди войни и др. привнесени отвън причини. Ха сега да прокоментира този "мастит икономист" как да си обясним космическите заплати, още повече като някои от тях имаха за нормална "отреденост" единствено за времето си на "прогресивния" данък ДОД, когато за такива величини данъкът бе 37-38% !?!
  • 11 даА

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "даА":

    Да се допъля- причина за инфлацията е и алчността на търговците и такива като Велев, научени само да си пълнят гушите. Надуват и надуват цените без никакво основание. Пълната липса на контрол от страна на държавата е друга причина. Няма контрол над спекулата.
  • 12 Баба Вуна

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "простак":

    ХаХаха. Много точен коментар!
  • 13 ФЕЙК

    16 1 Отговор
    Заради такива "икономисти" икономиката ни е на това дередже! Ако всички "икономисти" от многобройните грантажийски "институти" започнат работа в реалната икономика ще минем Швейцария само за 1 година. Но там трябва да се работи, а не да се ръси правилен акъл срещу заплащане. Пък и за това му "умозаключение" трябва веднага да си върне диплома!
    Инфлация - всички цени на стоките растат с изключение на стоката РАБОТНА ЗАПЛАТА. Основен закон при капитализма!
  • 14 Чиновник - тюмбалак

    6 0 Отговор
    Огромната ми пасмина иска още и още заплата и още ....!
  • 15 Д-р Гълъбова

    9 0 Отговор
    Братя на Милен Велчев беше от първите получили Ковид помощи! Седмици назад Братя Велчеви купуват клон на руската банка VTB в Швейцария.
  • 16 Русенец

    10 2 Отговор
    Този, да не е проспал началото на пандемията? Първо цените хукнаха нагоре, после заплатите се опитаха да ги догонят. Винаги е било така. Не се мъчи да караш магарето, да върви с опашката напред.
  • 17 оня с коня

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "простак":

    Бе кой се интересува от Европа след като излизаме от ЕС?Кажи как са цените в Русия и колко е МРЗ там!

    Коментиран от #18, #25

  • 18 Русенец

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    В Русия няма единно понятие МРЗ. Различна е за различните области. Имат си средна заплата, която се равнява на около 2000 лв. За цените: влез в търсачката и потърси колко струват горивата им.

    Коментиран от #19

  • 19 оня с коня

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Русенец":

    Грацкииии,...казваш че в Русия в отделните Области МРЗ била различна,ама не посочваш колко е в ПОНЕ ЕДНА щото не ти отърва.А Гугъла е безприсртен и ястно казва:МРЗ в Русия е 250/словом- двеста и петдесет/ долара ,а СРЕДНАТА ПЕНСИЯ е 333 долара.Ха сега провери колко точно са тия Величини в БГ и колко не могат да ни стигнат даже и да тичаме срещу тях!

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Червен галош

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "даА":

    Парите тогава изчезнаха с фалитите на банките, за да прикрият кой колко е теглил. Питайте фалитаджията на България Румен Гечев. Той 2 пъти фалира България, а БСП като цяло 3 пъти фалираха България в първите 15г.след 1989г. Парите по онова време изчезнаха и чрез банкови пирамиди. Схемите на БСП бяха хиперинфлация, банкови пирамиди и приватизация.Фалираха държавата.Луканов отвори първа частна банка с кредит от БНБ.Отеори втора банка с кредит от първата. Даде пари на техните хора. Ликвидираха го.
  • 21 Русенец

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Казах ти, че средната им заплата е с близо 300 лв над нашата. Какво не ти отърва? Аз не съм на пенсия, а на заплата и сравнявам по заплати. Ти, щом си пенсионер, сравнявай си пенсиите. Бензинът им е 1,34 лв, дизелът 1,49 лв, газта им е по 56 ст, приравнено в български лева. Газта и парното са им по-евтини от тук. Стоките в магазина също. Нека им е гадно.
  • 22 Знайко

    7 1 Отговор
    Кой му е дал диплома на този? Инфлацията дойде от скока на цените на енергията(газ, петрол, електричество). След скока на тези цени хората поискаха да им вдигнат мизерните заплати. Скока на МРЗ, не помна инфлация, инфлацията се помпа от скока на високите заплати, а не на ниските. Ниските заплати скочиха с 50 лева месечно, високите заплати скочиха с 500 лева.
  • 23 идиоти

    3 0 Отговор
    не се наядохте на пари.....
  • 24 Да е ясТно

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Нещо за правилен правопис да кажеш? Или си експерт по международни финансови дела и не си усвоил българския? Като чета коментари от такива “експерти”, тръпки ме побиват.
  • 25 Внимавай

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    да не паднеш от коня.
  • 26 3.14К

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аззаззз":

    Ти какво очакваш от доноснока на Козяк?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове