Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 20:21 2 713 35

Транспортна стачка в София, ако заплатите не скочат с 30%

  • димитър манолов-
  • транспорт-
  • стачка-
  • софия

Министерският съвет е този, който определя размера на минималната работна заплата, но ако има пари

Транспортна стачка в София, ако заплатите не скочат с 30% - 1
Снимка: БГНЕС

Какво друго можем да направим освен протести? Спрели сме са на три основни теми. Първата и най-важната са доходите. Даваме си сметка, че трябва да има някакъв баланс в обществото. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„От решението в последния ден на НС за минималната работна заплата сме недоволни и ние и работодателите. Полезното е, че бе направена първа стъпка във вярната посока, но пътят не е правилен. Доходите не трябва да изостават зад инфлацията. Имаме много да догонваме по отношение на доходите“, допълни той.

„Секторите, в които има напрежение в момента са системите на „Български пощи“ и градския транспорт в София. Ако не се вземат мерки, шофьорите са готови да обявят стачка. Те настояват за 30% увеличение на заплатите“, разясни синдикалният лидер.

„Министерският съвет е този, който определя размера на минималната работна заплата, но ако има пари. Най-голямата спирачка е, че работим с бюджета от миналата година. Предстои да бъде приет бюджетът на Столична община и проблемът може да се реши“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“.

По думите на Димитър Манолов енергетиката може да се окаже по-голям проблем от доходите. „Ако тези проблеми не могат да се решат държавата няма да я има. Нищо не пречи инвестициите в Мини Марица-изток да се направят още утре“, каза той.

„Третият проблем е свързан основно със защита на правата на работното място и условията на труд. За това ще говорим, когато имаме по-устойчиво управление“, каза още Манолов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И я сакам 30%

    18 3 Отговор
    ама шефо рече че нема как да стане.
  • 2 тр5тр

    43 1 Отговор
    Цял ден ли ще го показвате тоя. Никакъв синдикалист не е. Яде и пие заедно с Велев и Домусчиев. Трябва да разтурят тия псевдосиндикати и да се създадат нови действащи синдикати.
    Тоя 1 национална стачка не е организирал.
  • 3 Сатана Z

    14 17 Отговор
    След като средната заплата в София е 1680 лв.значи,че те могат да си позволят да плащат по 4 лева за билет в градския транспорт както го правят в Европа .От там ще дойдат и парите за заплати на шофьори и други работещ ти в ГТ.
    Вдигайте цените на билетите и не ги жалете.

    Коментиран от #25

  • 4 Ти ли

    32 0 Отговор
    ще ги изработиш тези пари , бе ? Хрантутник вечен !
  • 5 Буквоядец

    25 0 Отговор
    НАГЛОСТ! Спаха по времето на ГЕРБ. Няма доволни от градския транспорт.Можеби са Контра, Фандъкова и други знайни и незнайни управляващи общинари.

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дойде времето

    23 1 Отговор
    Ама как се разработиха тези синдикати напоследък! При редовните правителства нещо не се чуваха.
  • 9 този се оказа

    14 2 Отговор
    голям измамник нямащ нищо общо със сдиндикатите.Абе Митко изкуственото повишаване на заплатите води до реална инфлация от която ще губят точно тези за които ти уж се бориш.Не ставай като тези които вдигнаха заплатите на държавните служители и сега се чудят но инфлацията

    Коментиран от #19

  • 10 пешо

    17 1 Отговор
    боклук , защо при тиквата не стачкуваше
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Град Симитли

    3 1 Отговор
    КъдЯ е доктор Тренчев, бя?!!!

    Коментиран от #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Голем смях

    17 3 Отговор
    Боли ме фара за заплатите на софийските транспортаджии.Да стачкуват .Ако нямат пари ,да разредят курсовете и да намалят персонала.И без това всички еврофондове отиват за София .И без това цяла България им плаща масрафа.Парното ,дупетатите ,министрите и вся останала мързелива държавна администрация и стотиците агенции.Че и и на роднините и любовниците из държавната администрация .Обещаха ми палати ,а само ...хахахх кревати.Ама креватите са за прованса .Прованса чак не може да се види с дрехи .Постоянно е в партер.

    Коментиран от #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Я гле...ли?

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Я гле...":

    та и български не знаеш
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 А ти какво се оказа ?

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "този се оказа":

    не ук икономист.
  • 20 Абе що ли

    6 1 Отговор
    "Синдикатите" толкоз много са "загрижват за хората" когато други опити за разпалване на граждански протести,а ако може и гражданска война не сработват?Няма значение реално има ли възможност за изпълнение на исканото-няма ли : важното е да има протести и стачки-колкото повече,толкова по-добре.И после на "разораната целина" идват "освободителите" с каскетите....
  • 21 Общината върти милиони и милиарди

    7 2 Отговор
    А не дават пари за шофирите.

    Коментиран от #22

  • 22 Ами да си купят

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Общината върти милиони и милиарди":

    рейс,да си плащат масрафа,да продават билетче за левче и да "въртят милионите"....шофьорите.
  • 23 Град Симитли или симид

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Град Симитли":

    Какво каза бя.
  • 24 Ива

    8 0 Отговор
    Бъдещето !

    Коментиран от #29

  • 25 Момчил

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Това е брутно ,нето взимат повечето хора към 1200-1300 лв.
  • 26 и защо

    4 1 Отговор
    Защо ще се наливат пари в Мариците, като ще ги затваряме. А транспорта и пощите са социални придобивки, там пари няма.
  • 27 Миризлив пор

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Буквоядец":

    Чисто буквоядско - по времето на ГЕРБ колко беше инфлацията и колко е сега? Тогава и същата да ти остане заплатата губиш 5 максимум 8% и се траеше, сега повишение на храните с над 50% някои по 100 а с колко скочиха заплатите? Да ти прави впечатление колко скачат храните в нормалните държави и защо много повече у нас?
  • 28 Момчил

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Голем смях":

    Не е вярно ,че всички еврофондове отиват към София. В София се работи най-активно по участие в еврофондове за разлика от пасивността на всички останали големи областни градове. Да не забравяме ,че в София живеят 1/3 от българите и е нормално да взима повече от другите градове. Поинтересувайте се в колко евро проекта е участвал примерно град Пловдив и ще се учудите,че са към 100 пъти по малко,а по население неофициално Пловдив е вероятно към 3 пъти по-малко. Стига с тая злоба към София. Тук има предимно хора от провинцията все пак и на практика обиждате именно тях

    Коментиран от #30, #31, #32, #33

  • 29 Това е рай

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ива":

    Какво му мисли народа, деветия кръг на ада ще му се стори рай.
  • 30 момчилчето,

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Момчил":

    Бюджетът на София беше такъв както го описваш преди тиквата. Кока кола не пият само в софето, от какъв зор трябва да плащам 2 ст. по вече за микса на тока заради софийската топлоцентрала, да не би ти да дотираш моето отопление ? По добре си трай, не наглей.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 браво

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Момчил":

    В София живеят около 1 200 000 ...Почти 20 процента ..или една ..ПЕТА ,а не ТРЕТА.А получава 65 ..процента о т еврофондовете.Отделно държавата налива пари за щяло и нещяло в това ориенталско селище .И какво общо имат заплатите на ватманите и автобусаджиите с другите градове на България .Ами като нямате пари уще ходите пеша или с магарета бе софийски мърлячи .Или си направете билета 5 лева .
  • 33 Колко ти е комисионното ?

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Момчил":

    50% или75% от проекта
  • 34 бл.134 в Zап. парк

    3 0 Отговор
    Направо с 300 процента , няма да си играете я ! 300 от другия месец и още 700 процента към края на годината .Сега ви е паднало 5000 минимална заплата за всички или избори през седмица
  • 35 Петър

    2 0 Отговор
    Този, защо нищо не казва за спиране на пенсионната реформа? Некролозите се множат по порталите на депата и гаражите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове