5 Февруари, 2023 05:05 1 370 12

Производители на плодове и зеленчуци протестираха в Русе

  • протест-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • производители-
  • дунав мост-
  • русе

Недоволните блокираха трафика за "Дунав мост"

Производители на плодове и зеленчуци протестираха в Русе - 1
Снимка: БНТ

Производители на плодове и зеленчуци от 8 браншови организации излязоха на протест в Русе и блокираха движението в района на Дунав мост., предаде БНТ Те настояват за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието в България. Недоволството им е провокирано и заради липсата на диалог с министерството на земеделието.

Производителите на плодове и зеленчуци твърдят, че начинът, по който са разпределени средствата по различните екосхеми в Стратегическия план е несправедлив и на практика обрича сектора на пълно унищожение. В знак на протест те изсипаха на пътното платно ябълки и затвориха движението за около половин час.

Николай Колев – Съюз на Дунавските овощари: "Голяма част от средствата ще бъдат разпределени за непроизводствени цели, докато до реалните производители ще достигнат минимално субсидиране".

Живка Гроздева – Асоциация на овощарите в България: "Отглеждането, производството на един декар праскови, да речем, струва около 1 500лв. Като субсидиране в новия стратегически план, като директни плащания, е заложено да получаваме не повече от 200 лв."

Недоволството си от Стратегическия план изразиха и лозарите. Казват, че секторът запада и в България масово се изкореняват лозя.

Георги Михайлов – Национално сдружение на българските лозари: "Средствата, които се заделят, при нас са още по-малко в сравнение с европейските, може би под 15 % от финансирането на другите. Ние страдаме по същия начин не само от вноса на грозде, а и на вина от цяла Европа".

Министърът на земеделието Явор Гечев, който беше в Пловдив на среща с други производители от бранша, заяви, че исканията на протестиращите са основателни и стратегическият план ще бъде променен.

Явор Гечев – служебен министър на земеделието: "Ние обявихме, че ще има промени още преди да подадем стратегическия план. Ставките за определените култури са правени от предишния кабинет. Ние до около 15-20 дена ще презентираме пълният обем от информация, който сме направили с новите ставки - технологични карти".

Производителите обаче напомнят, че очакваното разпределение на подпомагането за сектора за плодове и зеленчуци ще донесе загуби на производителите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тишо

    19 1 Отговор
    Повечето истински българи си отглеждат лозя и ябълки по села и вили.
  • 2 Стефан

    9 5 Отговор
    “Страдаме от вноса на грозде и вина “ ? Искате демокрация, искате свободен пазар , а пък никой нищо да внася и никаква конкуренция е как да стане?
  • 3 един от многото

    10 4 Отговор
    Ей , ама тя много качествена стоката им , сигурно и прасетата няма да я ядат , но иначе имат претенции и то големи. Госпожа Грозева каза , че за отглеждането на 1 декар праскови се разходвали по 1500 лв. Но не казва колко праскови се изкарва от един декар , по колко ги продават на пазара и колко пари от продажбата влизат в държавата! Но иначе са също като Зеленски и знаят само , дай!
  • 4 Балами

    10 3 Отговор
    Целта на Европа е България да НЯМА никакво земеделие, животновъдство, промишленост, образование, здравеопазване, национална валута и т.н. Искат да сме периферия за суровини и ниско платени роби. Айде по бързо приемайте Еврото че да ви удвоят цените като в Хърватия.

    Коментиран от #11

  • 5 Буквоядец

    2 5 Отговор
    Жалки търсачи на 5 минути слава
  • 6 ПиПи

    9 0 Отговор
    Тези ябълки някой да ги събере! Не бива храна да се изхвърля така. Да бъдат раздадени на бедни хора!
  • 7 въпросче

    6 0 Отговор
    Е,нали брюкселаните затова ни взеха в ЕС-за да си докарват стоките тука? Да ни унищожат промишлеността и селското стопанство.
  • 8 даАм

    2 0 Отговор
    Тия ябълки на снимката струват не повече от 0.80- 0.90 лв., но на пазара ги пускат по 1.50- 2.00 лв. Овощарите не търсят пазари, не се стремят да продадат продукцията си, а чакат на субсидии. Докога?

    Коментиран от #10

  • 9 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    2 0 Отговор
    Аз бих подкрепил някои справедливи искания на български зеленчукопроизводители, на производители на череши, на десертно грозде ... Но не бих подкрепил искане на български производители но кайсии, праскови, защото не ям МЪХЕСТИ плодове.

    Не бих подкрепил български производители на ябълки защото ябълките им са некачествени, изгнили и безвкусни. Или да инвестират в съоръжения за съхранение на ябълки и да изкореняват сегашните сортове и да засадят по-вкусни или да фалират. Такива български ябълки като сегашните не искам да ям, още по-малко съм съгласен да субсидирам, само и само за да се хвърлят на боклука, защото никой не ги яде.
  • 10 Зевзек

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "даАм":

    Тези български ябълки на снимката, са толкова безвкусни и изгнили отвътре, че дори прасетета не искат да ги ядат. А те ги продават на пазара за 1,50 лева.

    И по 0,10 лева да ми ги продавате, няма да ги купя, защото не стават за ядене и ще трябва после да ги хвърлям. Не съм толкова ..., че да си купувам боклук за 0,10 лева килограма, да го мъкна до вкъщи и после да го мъкна во кофата за смет.
  • 11 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Балами":

    И с приемане на еврото и с оставането на лева инфлация ще има. Стига сте стресирани и лъгали хората, причините за инфлацията са другаде, а не в това дали имаш лев или евро в джоба. Причините са в алчни търговци и банкери, и в корумпирани и некадърни политици. Да при смяната на една валута с друга може и да има някакво закръгляване нагоре, което ще е минимолно ... От 2000 г. досега за 22 години в България се е натрупала над 150% инфлация, без да сме приели еврото. Т.е. без до сме сменяме валутата си имаме средно годишно 7% ръст на цените/инфлация/. До сега 22 години сме с бг лев и има голяма инфлация. Преди в началото и средата на 1990-имаше хиперинфлация на лева. Не благодаря, не ми трябва отново някой нов Жан Виденов или шеф на БНБ нов Тодор Вълчев, който да ми докара нова хиперинфлация.

    Сега сме 21 век, държави дори много по-големи и силни от нашата, като Бразилия и Аржентина са разбрали, че е по-добре да имат обща валута, общо южноамерикански евро. Колкото и проблеми да има еврото, по-добре да го приемем, отколкото мижава икономика като нашата да има собствена мижава валута. Когато съм пътувал по света, последните 12 години, навсякъде приемаха евро и долари, никъде не са приемали български лев.
  • 12 Свинар

    0 0 Отговор
    Тия, ябълки на снимката аз ги давам на свинете!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове