Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 20:24 2 391 37

Кръстьо Преславски: ЕС и НАТО започват ударни инвестиции в отбраната си

  • кръстьо преславски-
  • отбрана-
  • армия-
  • мерки

Естествено България никога няма да произведе сама изтребител от следващо поколение

Кръстьо Преславски: ЕС и НАТО започват ударни инвестиции в отбраната си - 1
Снимка: бТВ

За съжаление, непровокираната руска агресия в Украйна беше зов за събуждане. Всички ние осъзнахме, че мирът не е даденост. Съвсем близо до България, ежедневно четем новини, които само преди година мислехме, че са невъзможни - ракета от тон и половина да падне в жилищен квартал, това е ежедневие в нашите новини.

Това каза пред "120 минути" по бТВ Кръстьо Преславски - заместник-началник на отдел "Европейски фонд за отбрана"

И това е историческият момент, които споменахте, в момента наблюдаваме първите стъпки на ЕС да стане европейски съюз за отбрана. Какво имам предвид – първи стъпки конкретно в областта, в която аз работя в ЕК – в две конкретни насоки.

Първо, съвместни проекти за научно-изследователска дейност в областта на отбраната, и второ – наистина революционна стъпка – имаме идеи за общо, съвместно купуване на отбранителни способности.

Това увеличение на бюджета за отбрана, знаете скоро Макрон обяви във Франция, от 100 млрд. евро в момента. Всички държави увеличават своите, след години недофинансиране, трябва да признаем. В момента основното предизвикателство е този исторически момент да се използва умно.

Да инвестираме повече интелигентно, а не всяка държава да инвестира отделно в платформи, които се дублират, които не са, както казват военните, интероперабилни - да могат да говорят помежду си, да работят заедно. Трябва да инвестираме умно, което означава да инвестираме заедно.

Ние имаме интересни нишови с особености.

Естествено България никога няма да произведе сама изтребител от следващо поколение или системата от системи, които ще са следващо поколение изтребители или каквато и да е друга техника, танкове или по-прозаични неща, които спасяват човешки живот, като медицински мерки или като камуфлаж, който предпазва, който предпазва войниците, или неща, които нормално опазват нашия живот, посочи Кръстьо Преславски.

Ние участваме в 9 проекта в различни области, за които е интересно, че това са нетипични за отбранителната индустрия области – киберсигурност, България е много силен ИТ сектор; целта на ЕК е да намери тези играчи – фирми, научноизследователски организации във всички части на Европа, – не само в големите държави, не само големия бизнес – Airbus, Nexter и т.н.

И ние успешно участваме в области киберсигурност, в проекти, свързани с енергийна ефективност, в проекти, свързани с подводни дейности. Няма да ви изненада, че имаме участие на Военноморската академия във Варна. За пръв път имаме проект, който се координира от български участник – институтът по отбрана "Лазаров" има проект, който се координира от български участник, в който участват водещи звена, като белгийската кралска военна академия, френски институти и водещи европейски производители, обобщи Кръстьо Преславски.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 3 Отговор
    А не е ли по лесно да сключат мир.

    Коментиран от #6

  • 2 Адам Хилтън

    51 3 Отговор
    "Естествено България никога няма да произведе изтребител ново поколение" - щях да се задавя от смях, заради необичайната искреност. Най-сетне признават че за 30 години нямаме никакъв напредък в технологиите военни или други. Все пак, ние и телевизор или телефон ново поколение не произвеждаме.

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Мдаа

    47 5 Отговор
    Нема да ядеме и да се образоваме, ше се въоръжаваме за кефа на оръжейната индустрия. Гениално.
  • 4 Урюрвкос

    28 6 Отговор
    всичкото умно и скъпо оръжие в НАТО е интероперабилно и се управлява от единен европейски център. Лети си самолета някъде и ракетите му започват да излитат а пилота не е натискал копче и няма целите. Пресен случай с опита за преврат против Ердоган.

    Коментиран от #11

  • 5 Делю Хайдутин

    46 1 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Внасяме чушкопеци от Турция и мартеници от Китай.
  • 6 Ако сключат мир

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    няма да има печалба за оръжейните компании.
  • 7 Ес и нато

    27 5 Отговор
    До сега само са нападали.
  • 8 уточнение

    48 3 Отговор
    Докато имаше Варшавски договор никой в Европа не мислеше за война! След като се разпадна, войните започнаха! Косово, Украйна ... Кой ги пали?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост13

    23 1 Отговор
    "Естествено България никога няма да произведе сама изтребител от следващо поколение" - може би сме некъдърни... като се целим в глухарчетата, няма как да стигнем звездите
  • 11 Бай Бай дън

    30 3 Отговор

    До коментар #4 от "Урюрвкос":

    А този център също не взема решения, те идват отвъд локвата.
  • 12 Бай Мрън

    42 4 Отговор
    Агресията беше яко провокирана, даже много ги бавиха, оставиха ги да си изградят отбранителни линии и да подготвят сс батальони. Още 2012 трябваше да ги изчеластрят с цялата си сила, щеше да има много по-малко жертви и разрушения. ТА предизвикана си е агресията и още как, даже и предизвикателят е известен на цял свят

    Коментиран от #36

  • 13 Аз съм от ссср

    41 3 Отговор
    Глупак.Ние не сме толкова прости българите,лъжеш като аматьор.Няма кой да ти повярва на глупостите.Цяла Европа да си дава оръжието и после да купува от Америка.
  • 14 Кресльо Пръцлавски

    31 3 Отговор
    НАТО и ЕС почват нещо неясно обаче ще го плащате пак вие и както и ЕФ16 ще получите. За всичките ни 250 военни. А в министерството ще закупят нови беенвета. Ама не на ток.
  • 15 Как този човек

    33 1 Отговор
    Е отишъл да работи в ЕС? Интересно е да се знае. Както и всички останали евро персонални слуги на високи заплати.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 нпо агент

    15 0 Отговор
    Поп Кръстьо ...
  • 18 Предаването

    24 0 Отговор
    Показа излъсканите ни европолитици, ако се чудите за какво отива вноската в ЕС, е за да изхранваме тези предатели. Показа наглостта и високомерието на украинеца, показа и подмазвачеството на водещия. Показа че никой не ни уважава там. И че още трябва да се потрудим, за да получим нещо от тях. Не се ли потрудиха достатъчно кабинета на Борисов, взеха всички европари. Нима това не е достатъчно?
  • 19 681

    24 2 Отговор
    Аман от предатели. Народа ви мрази, не го ли разбрахте? Ще има сопа. Нищожни дребни душици
  • 20 Бмх

    16 1 Отговор
    Като сме прости, но за сметка на това задълго!
  • 21 Перо

    15 0 Отговор
    За да не прави НАТО инвестиции, да си плаща редовно и смирено “такса спокойствие” за “опазването” на световния ред, от ционисткия шут в Киев!
  • 22 МАИК

    17 0 Отговор
    ЕХ КЪНЧО КЪНЧО ПЛАТЕНО КОЗЯШКО МЕКЕРЕ
  • 23 Робо роб

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "Слушай народее":

    Какъв народ, какви пет лева. Народа иска, работа, а след работа да гледа телевизия и да има ядене на масата, а жената да слугува. И на следващият ден пак така, същото. Това разнообразие води до развитие и прогрес на народа.
  • 24 Здравейте американци

    18 0 Отговор
    Ей ще мреме ли вече??? Стига с това НАТО САЩ нали дадохме оръжиетоо където беше купено от нашите родители дадохме ви пари за самолетите на хартия децата ни ще плащат другите самолети а внуцитени ще покриват дълговете е страшни ударни инвестц. ЩЕ РАЗЦЕПЕТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ОРЪЖИЕ
  • 25 България никога

    15 0 Отговор
    няма да произведе сама изтребител … България дори не участва в такива проекти. А Българските продажни политици само си гледат как да грабят комисионни. Докато имаме такива продажни и некадърни политици и хора които управляват държавата нищо няма да се произвежда и държавата ще затъва все повече.
  • 26 Кака Сийка

    18 0 Отговор
    Явно в България няма мъже.Всеки ден ни заливате с някакви отрепляци !

    Коментиран от #32

  • 27 ха ха

    10 0 Отговор
    май на нас ще се падне да обедняваме урана за броните
  • 28 Наркомандо

    10 0 Отговор
    Демек ще пълнят джеба на чичо Сем, което беше и целта на цялото упражнение
  • 29 Сандо

    13 2 Отговор
    Нашите майкопродавци изобщо мислят ли за бъдещето,когато безропотно се съгласяват със заповедите на Козяк?Могат ли да сметнат колко ракети Калибър ще са необходими на руснаците,за да унищожат завинаги военно-промишления ни комплекс,който и никога след това няма да се възстанови?Чакат ни ужасни времена,в които никой няма да ни помогне,а някои съседи отдавна се облизват за хубавата ни и беззащитна територия.

    Коментиран от #31

  • 30 ха ха

    2 9 Отговор
    Добре, че чушките на русофилите вече са засъхнали и не влизат в чушкопеците. Иначе, да са ни сложили на страната на Ордата за да гнием още 70 години в Ев... Омразия...
  • 31 Колко бе Сандо...

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Сандо":

    Ракети са необходими руснаците да ни унищожат ВПКто? И кои са тези които се облизват за наши територии?
  • 32 Тачо Пармака

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Кака Сийка":

    Закъсала ли си?🤔
  • 33 Глупаци

    3 6 Отговор
    Джуджето подпомогна поръчките за американско оръжие да се увеличат и да имат работа завоите им за десетилетия напред😁😁😁 .
  • 34 Глупаци

    1 7 Отговор
    Байдан благодари та кухите рузнаци за мощната подкрепа на американската икономика.Благ
  • 35 Ихааа! Войнолюбците се хвалят???

    12 0 Отговор
    Това болници, детски градини, учебници и помощи за бедните нямат значение.

    Давайте да вземем парите на народа и да ги налеем в джобовете на сем. Байдън и спонсорите им.
  • 36 Пенчо

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Мрън":

    Значи, отбранителните линии провокират ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове