5 Февруари, 2023 22:06 2 148 21

Елисавета Шапкарева: Подозрителен е сривът на македонската граница

  • срив-
  • граница-
  • северна македония

Боли ни, защото искаме да съществува разбирателство със Скопие

Елисавета Шапкарева: Подозрителен е сривът на македонската граница - 1
Снимка: БГНЕС

Боли ни, защото искаме да съществува разбирателство. Това заяви в студиото на предаването „На фокус” Елисавета Шапкарева – правнучка на Кузман Шапкарев и председател на Сдружението на родовете от Македония. Тя, заедно с Михаил Развигоров, който също е потомък на стар български род от Македония, разказаха спомени за своите предци в опит да се излекуват раните от противопоставянето на Скопие към София.

За Шапкарева бе подозрително да има срив само от македонска страна на системите в граничния пункт. „Има някакво влияние на македонските власти. Досега не е имало съвместно честване на Гоце Делчев”, каза тя.

Според другия гост в студиото – Михаил Развигоров, няма провокация от българска страна на македонската политика. „Най-малкото е неудобно за българите в РСМ да заявят открито, че са българи”, каза той.

Тя е от рода на Кузман Шапкарев, който е роден през 1834 г. в Охрид. Той винаги е казвал, че е българин, родителите му са българи. Той самият е написал „За възраждането на българщината в Македония”. „Трудът на неговия живот съдържа 1300 песни и около 280 приказки. Неговият син Климент Шапкарев, е бил секретар на Одринския революционен комитет. Бил е близък с Гоце Делчев. Има една снимка, на която са Ефрем Чучков, Гоце Делчев и Кузман Шапкарев”, разказа Шапкарева.

Михаил Развигоров е наследник на Михаил (Миша) Развигоров - легендарен Щипски войвода, който впоследствие е окръжен войвода в скопския революционен окръг. „Влязъл е по времето на Даме Груев и Гоце Делчев са били учители. От тогава започват съвместна работа”, разказа той. „Когато постъпва 1895 г в революционната организация Гоце Делчев работи по канала Кюстендил-Щип”, обясни Развигоров.

За българското самосъзнание и историческата истина Елисавета Шапкарева цитира Кузман Шапкарев. „Моят прадядо е казал: „Ние славяните от Македония, българи сме и такива искаме да останем. Чужди кумове не желаем да ни прекращават”. Въпреки това, македонците имат претенции и към техните родове.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 6 Отговор
    С добро няма да стане.Тия са фанатици.Денацификация трябва.

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нагла си

    7 27 Отговор
    елисавета ...това не е патарина а държавна граница , Царина !...българите се изложиха и сега всички се опитват да оправдаят грозната им агресиа на гп деве баир...

    Коментиран от #6, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нечестен ционист

    20 3 Отговор
    С добро нема да стане......ще требе и малко кютек.
  • 6 Херо Мустафа

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Нагла си":

    За този правопис не плащам.Иди на вечерно училище!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Опппа, оппа

    15 1 Отговор
    Първо да се уточни! Македонците са гърци, и са говорили на гръцки! Тези ако са македонци, как така са изоставили македонския език, и са проговорили на език който се е появил около 500 години след пропадането на Александровата Македония! Има 200 000 македонци в РСМ, и те са отишли в Солун, и понеже занаят езика и са доказали че са македонци са получили македонски паспорти! Останалите може да са каквито искат, но македонци не могат да бъдат! А и ако бяха македонци, никога нямаше да ги изселят от Егейското крайбрежие!

    Коментиран от #11

  • 9 Абе я затваряйте

    15 1 Отговор
    границата с македонската кочина че смърди.
  • 10 Коментар

    10 9 Отговор
    Не трябваше тази година да ходят там.
    Всичко почна заради името на клуба,защото Ванче Михайлов е хитлерист.Кой измисли това име?Някой там по интернет разпалва омраза срещу българите и пишат същите неща както тук ни пишат срещу руснаците.Странна работа...
    А заради боя е ясно,че някой преварително е настроил македонските власти срещу нашите като е писал доноси с лъжи.Кой ли може да е...?О,сещам се за едни!Викат им Доносническа България.Колко подло само от тяхна страна,а?Да спечелят дивиденти са готови на всичко.Сега са и активирали платените си коментатори да ехидничат как са пребили българи...
  • 11 Свестните полицаи

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Опппа, оппа":

    Македонците не са отишли в Солун, заселени са около Одрин! От Тема Европа околноста на Одрин е преименувана на Тема Македония и носи това наименование през средновековието. "Македонската" ромейска династия произлиза точно от Одрин. Някои македонци може и да се преселили в Солун,но като цяло повечето са заселени около Адрианопол.
  • 12 Грогу

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нагла си":

    Хайде макенацитата да си пишат по форумите в тяхния райх . От тук нататък , нямате никакво право да се възмущавате от “бълг.фашизъм“ от преди 70г., след като вие самите в 21 век направихте нацизма своя държавна политика . Можеш да пишеш и в укро соц. мрежи, там ви е мястото , не тук .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бе я

    4 0 Отговор
    Стига недомлъвки, всичко е ясно !
  • 15 Диамантената ръка

    9 0 Отговор
    Днешните т.нар. македонци, мнозинството не са българи (освен малцинството българи там), прадядовците им да, но след толкова време промиване на мозъци са си сърбомани-югославяни, които са в процес на претопяване от албанците. Навремето османците, български деца за 15г. са ги превръщали в елитни еничари, какво очакваме като от 100г. на няколко поколения вече там им е набивана в главите фалшива история и пропаганда...
  • 16 анти политик

    8 0 Отговор
    Нашите политици са продажници тихомълком клекнаха на Македония, защото така им наредиха. Сега само лаят, връчват ноти, а Македонците си правят каквото поискат. Като нямаме политици е така. Продават историята ни на парче, скоро всичко българско ще изчезне...децата няма да знаят кой е Ботев, Левски,Вазов...тази държава тотално се затрива!
  • 17 Кебапчия

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ...и одържавяване на всички ресторанти...
  • 18 ха ха

    1 0 Отговор
    и тия /македонците / са започнали да придобиват евро атлантически ценности
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Спрете им тока

    1 0 Отговор
    на макаците и ги оставете на кюмюр само!
  • 21 Дедо

    1 0 Отговор
    Някой плаща за тоя цирк. Някой който иска да няма мир на Балканите и от там в Европа. Тия явно не искат да играят в отбор, никаква Европа за тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове