Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 12:18 1 216 30

Васил Велев: Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, да не се пипа до края на годината

  • васил велев-
  • заплата-
  • минимална заплата

8-10% е нарастването на доходите в частния сектор за 2023 г., допълни той

Васил Велев: Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, да не се пипа до края на годината - 1

Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, тъй като към определената основна заплата, се прибавят доплащания за прослужено време и други такива. МРЗ не трябва да се пипа до края на годината, защото и сега над 850. Към 780 лв. се добавят 12% средно за прослужено време. 8-10% е нарастването на доходите в частния сектор за 2023 г. Това каза за "Твоят ден" Васил Велев от АИКБ.

По думите му съотношението минимална заплата към БВП на глава от населението е най-високо. "За да живеем по-добре, трябва да работим по-добре. "16% е средният ръст на разходите за труд за третото тримесечие на 2022 г. Той е най-висок в ЕС, въпреки че базата е най-ниска. Решението за индексация на МРЗ противоречи на директивата. Работодателските организации у нас ще оспорват пред ЕК и Международната асоциация на труда. Искаме да стигнем до промяна на това решение", заяви той. И допълни, че в някои сектори средната заплата ще бъде по-малка от минималната, определена административно.

Според него компенсациите за тока всъщност е връщането на надвзетото. "Имаме покана за среща с финансовия министър и премиера в сряда и четвъртък. Имаме добър диалог с правителството. Не е време да се приемат бюджети", обясни Велев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нл...

    40 1 Отговор
    Като не можете, закривайте.
  • 2 Зевс

    43 0 Отговор
    Какво значи средна минимална заплата? Някой от вас тук да взема клас прослужено време?
  • 3 понятия харвардски

    44 2 Отговор
    ей го и тоя боклук с на киркокорелите измислените определения като брутна минимална заплата а сега и средна минимална заплата... а минимална има ли бе кретенoидииии!?
  • 4 на тоя колко му е заплатата

    43 0 Отговор
    Глупости на търкалета . Колко частни фирми начисляват пари за прослужено време ? Да не говорим за шивашките цехове и други производства където са на норме и е така направена че да не можеш и минималната да стигнеш .
  • 5 Българин

    32 2 Отговор
    Ако занисеше от Червената руска матрьошка Велев работниците щяха да си плащат за да ходят на работа.
  • 6 УРА,, УРА

    38 0 Отговор
    Мамин той!! Все заплатите на работниците за Велев са високи. Как един път не се излъга тоя да каже нещо в защита на хората?
  • 7 ха ха

    22 0 Отговор
    тия са назначени да намират работа , а държавата да плаща минималната заплата , а всичко което надвземат от труда делят с политиците за удобни закони
  • 8 Новичок

    29 0 Отговор
    Ей много лъжат тия,дават ти купони после ти ги режат от заплатата.А и не плащат данък за тия купони от по 200лв.Все измамен е работникът.Пфу...
  • 9 Българка

    32 1 Отговор
    Аман от ревове на олигарси с имоти, лачени коли и тлъсти банкови сметки. Ако не мигат да заплащат адекватно труда на работещите ,да закриват фирмите си или най-вече да модернизират технологично произвидствения процес. Не да влага печалбите в лични сметки, скупоструващи имения, къщи, луксозни коли, яхти и почивки
  • 10 Есхач

    24 0 Отговор
    Какво надвзето при тока!?! Нали се работи на пазарен принцип - цената се определя от пазара. Как така ще казваш на някого колко да печели!?! След като искате административно определяне цената на тока не можете да се противопоставяте на административно определяне цената на труда. Относно производителността на труда - с какви технологии работим тук!?! Масово се работи с техика която е амортизирана, втора употреба и поне 3 поколения назад. Хайде първо да се оборудват с подходяща техника и след това да приказват, но не по-лесно е да им се работи без пари, а те в Дубай, Малдивите, Флорида и т н .
  • 11 Миризлив пор

    20 0 Отговор
    Клас прослужено време "работодателя може да не признае ако не е прослужено при него". Не разбирам защо хем искат качествени и обучени работници хем искат да плащат по равно? Просто в един момент дават едни пари и няма кой да се съгласи да работи за тях, народа започва да търси за същите пари нещо с малко работа и малко отговорности.
  • 12 гост

    22 0 Отговор
    Другарю топ капиталист, има едно понятие "ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА", което зависи от много фактори, по предимно от машинизирането и автоматизирането на труда. Вие искате без ка правите капиталовложения в машинизация и автоматизация един неквалифициран общаг да произвежда ръчно колкото няколко автомата и да имате голяма печалба. Няма как да стане!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор
    Когато замълчиш, може да минеш за умен, докато не си отвориш устата ‼️‼️‼️
    Какво значи " да не се пипа СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА "
    🤔🤔🤔🤔🤔

    Ама когато си "умен" , защото
    тати-генерал ти е викал " НА ТАТИ УМНИКА" ......така е ‼️‼️‼️
  • 14 Лакомо д*пе кръв с*ре!!!

    18 0 Отговор
    Ей, тези айдуци не се наядоха! Ограбиха каквото бе останало отпреди 89-та година, и сега тъпчат работника! ТЕ, ТОЧНО ТЕ ЩЕ ДОКАРАТ НОВ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ!
  • 15 Местния Козар

    9 0 Отговор
    Къде бе Васко, къде ??? У София, Пловдив и Варна, останалата част, трагедия.......
  • 16 Велев

    10 0 Отговор
    Стане ли дума за заплата, достатъчна е.
    Стане ли дума за субсидии и обезщетения той е пръв!
  • 17 Алооооооо

    13 1 Отговор
    АБЕ ВИЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ КВО ПИШЕТЕ БЕ НЯМА СРЕДНА МИНИМАЛНА НЯМА И ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО АБЕ МАРО ТИ СЪВСЕМ СЕ СМАХНА ИМА САМО ЗАДЪЛЖИТЕЛАН МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА
  • 18 Ма много ви притеснява

    9 0 Отговор
    минималната заплата бе!А ако се огласи как давате пари под масата на работниците си?!Минимални осигуровки,а заплати големи?!Ощетявате Държавата с милиони на месец,нищожества жалки!Дай Боже да имаме отново истинска държава,та такива като тоя да не излязат от затвора
  • 19 приказка за стълбата

    6 0 Отговор
    тоя е героя описан от Смирненски
  • 20 Тот

    4 0 Отговор
    Голям умник е този.Защо не каже,че заплати в България няма.Няма и Работодатели.Има само законно грабещи хората.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Никой

    4 0 Отговор
    Социалистически капитализъм.
  • 23 Много бързо триете бе

    4 0 Отговор
    Още не натиснал код- модератор? Защото написах,че ние- който им изкарваме милионите, докато те се чудят,къде и как да ги харчат,сме най големите виновници.Масови стачки във всички браншове.От чистачки,до специалисти пред входа.Заедно- и никакво влизане в производството,цеха,фсбриката,завода.Нито един да не влиза! Ще ревете и ще пълзите на колене да влезем,иначе- катинара.И стига с тази мантра- ще изнесем бизнеса си.Ще изнесете в шестък.Там навън ври от б,а лъци да ви бачкат за грошове.Само логистиката струва стотици милиони.А тамошните данъчни,не са като нашите.Ще ви гледат под микроскоп,дори за един цент
  • 24 Никой

    3 0 Отговор
    В ЕС има определението жизнен минимум на работна заплата ,у нас минимална работна заплата. На всекиму по равно.Мантрата на комунистите. Дори и да решиш да си скъсаш ризата от бач ще получиш мин . работна заплата.
  • 25 Зевзек

    4 0 Отговор
    Минималната заплата е една и съща.

    Робовладелците премахнете "клас прослужено време", заменете го с квалификация(едно време му викаха разряд на работника). Три степени на квалификация са достатъчни: чирак, работник, майстор.

    Коментиран от #26

  • 26 Тот

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Зевзек":

    Че то този каква ще вземе.Трябва да има и дуп.давец.За да може да го сочат и да ми се надсмиват.
  • 27 оффф

    4 1 Отговор
    МРЗ трябва да стане 1000 лв. още сега. Минималната пенсия трябва да стане 550 лв. още сега.
  • 28 дядото

    1 0 Отговор
    много правилно становище.ниски заплати и младите по-бързо ще напускат българи.а бизнеса и политиците ще експлоатират някумо де.......я
  • 29 д ъъъ

    1 0 Отговор
    Да не би случайно робите да забогатеят и да застрашат жалкото ти безсмислено съществуване. Цял живот паразит.
  • 30  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    да СЕ пипа до края на годината.....и то със 80% поне. Смотаняк, нали за Шенген и Евозона тъпотии ръсите а?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове