Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 11:57 1 858 14

30% по-високи заплати поискаха работещите в Градски транспорт-София

  • градски транспорт-
  • стачка-
  • заплати

Готови сме да затворим улиците и да няма градски транспорт с едночасова ефективна стачка между 7 и 8 часа сутринта, каза един от шофьорите в общинската фирма

Служителите на градския транспорт в София са готови на ефективна едночасова стачка в сутрешен пиков час, ако заплатите им не бъдат увеличени с 30%. Това заяви за БТА Богомил Маринов, шофьор в „Столичен електротранспорт“, по време на протест пред Столичната община, където местна администрация, транспортни синдикати и дружествата на публичния транспорт в София провеждат среща във връзка с поисканите от работещите в градския транспорт на 24 януари подобрения на условията на труд в системата, между които увеличение на месечните възнаграждения.

„Искането ни е едно – 30 % увеличение на заплатата, защото в момента инфлацията е сигурно вече толкова и за нашия труд, който полагаме, това са нищожни пари. Те тука идея нямат за какво става въпрос - да работим по 6,7,8 дни. Ако кажат по-малко пари от 30%, ние сме готови да затворим улиците на София и да няма градски транспорт с едночасова ефективна стачка между 7 и 8 часа сутринта и ще го правим, докато не ни удовлетворят исканията, защото това е вече подигравка с нашия труд. Нека, хората от които зависи това, само един ден да се качат да работят при нас, но те няма да издържат“, каза Маринов.

В края на януари ръководствата на транспортните синдикални организации към КНСБ и КТ „Подкрепа“ се срещнаха със заместник-кмета по финанси на Столичната община Дончо Барбалов, директорите на общинските транспортни дружества „Автотранспорт“, „Електротранспорт“ и „Метрополитен“, и Центъра за градска мобилност, за да обсъдят проблемите в обществения транспорт на София, като основният фокус бе именно увеличението на възнагражденията на всички категории работещи в градския транспорт. Тогава страните се разбраха, че всяко от транспортните дружества трябва да предостави допълнителна информация за продължаване на преговорите по темата. Следващата среща между синдикатите, работодателите и Столичната община бе насрочена за днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    10 10 Отговор
    Заради шоферите простаци, Ганчо ще плаща с 30% по-скъп хляб, бензин, и там каквото друго се сетите.

    Коментиран от #6

  • 3 Отдавна щяха да ги имат

    16 2 Отговор
    Ако Фънди не крадеше такива огромни количества.
  • 4 увеличавай данъците

    5 6 Отговор
    щом искат ръст на заплатите

    Коментиран от #7

  • 5 Парите на шофьорите

    4 3 Отговор
    Са у зайчарника.
  • 6 шопска салата

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ами върви пеш тогава бе смот@няк !
  • 7 кокошката или яйцето

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "увеличавай данъците":

    При капитализма в надхитрянето винаги печели държавата иначе скоро всички ще избягат от нея .
  • 8 Миризлив пор

    6 6 Отговор
    Градски транспорт и Топлофикация са общински дружества които купуват на пазарни цени но цените на които продават ги определя "държавата" и трябва да са "социално поносими", с други думи се продава под себестойност и предприятията са на загуба. Със карта за 1 лев на ден човек може да се движи където и колкото си иска в границите на София - например има линии по 15 километра т.е за отиване и връщане плащаш 1 лев?. Няма как да се излезе на печалба с тези цени, а и кашата с билетите я забърка популиста Бонев.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Кило

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    Каква е тази картс за един лев ?

    Коментиран от #13

  • 10 Иван

    2 1 Отговор
    Както се казва - учи, за да не работиш. Подигравката настрана, но - ние - които не сме шофьори, си вършим работата съвестно и без оплаквания. Храна съм виждал на два пъти - на абитуриентският бал и на изборите на село за кмет. Пари нема.
  • 11 Клин клин избива!!!

    2 1 Отговор
    Този Маринов да е наясно, че като се разболее детето му, ДА ВИКА НАПРАВО ПОПА, АКО НЕ МИ ПЛАТИ ТОЛКОВА, КОЛКОТО СЕ ПЛАЩА В ЧАСТНА КЛИНИКА В ЕВРОПА!
  • 12 Аман от селски номера

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    Поре, че миришеш, това е ясно! Защо от Центъра за градска ДЕБИЛНОСТ не глобяват циганите, а пенсионерите с чиито пари са купени и метро, и трамваи, и автобуси! Защото са електорат на "кака Данчи", и бате Бойко?
  • 13 Миризлив пор

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кило":

    Годишна карта за всички линии 365 лева на година,нали искаш може и на разсрочено. Ако искаш да е на месец са ти 50 лева което ти е грубо 2 лева на ден. При положение че хората пътуват по 10-15 километра на ден в едната посока няма начин на градския транспорт да му излязат сметките.
  • 14 Вие господине

    0 1 Отговор
    Тая държава никога няма да се оправи все ще пропаднала 🗣️📢💶🚎🚋🚃💶🧑‍🚒0лв.🧑‍🏭0лв.🧑‍🔧0лв.👷0лв.🧑‍🍳0лв.🧑‍💻0лв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове