Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 13:13 1 214 27

Продължаваме да кърпим МиГ 29, но охраната на въздушното ни пространство е под въпрос

  • самолети-
  • охрана-
  • министерство на отбраната

Самолетите, които евентуално могат да бъдат договорени под наем са F-16 Block 30 от Израел, Gripen от Швеция и Mirage 2000 от Франция, каза Димитър Стоянов

Вероятността България да спре да носи бойно дежурство е голяма, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов за охраната на въздушното ни пространство, на пресконференция, на която представи приоритетите на ведомството, съобщи БТА.

България все още няма оферти за заместваща платформа на българските изтребители от страните, към които е отправила подобно искане, обясни Стоянов и добави, че продължават разговорите с Израел, Швеция и Франция. Срокът, който съм поставил, след лични разговори с министъра на Швеция, френската делегация и тази от Израел, е до 15 февруари да имаме окончателно предложение. След този срок мисля, че няма да успеем да се справим със заместваща платформа, коментира министърът.

Продължава работата за осигуряването на летателната дейност на МиГ-29, като има още три опции. „Срещали сме се с ремонтни организации, представители на други държави, евентуално да ни окажат помощ и съдействие с необходимите най-вече авиационни двигатели, за да може да опитаме да удължим експлоатацията на самолетите МиГ-29“, посочи Стоянов.

Министърът обясни, че един двигател за МиГ-29 от Полша е оценен и няма проблем да бъде доставен до България. През януари Стоянов съобщи, че два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша. Вторият двигател има нужда от допълнителна оценка, каза той и добави, че има още един двигател, който е в авиобаза „Граф Игнатиево“ и един самолет може да бъде подготвен.

Самолетите, които евентуално могат да бъдат договорени за страната ни са F-16 Block 30 от Израел, Gripen от Швеция и Mirage 2000 от Франция, каза Стоянов. Той обясни, че трябва да има действащо Народно събрание, за да може подобна сделка да бъде осъществена.

Министърът отбеляза, че България сама носи своето бойно дежурство от 1952 година. Ще дойде момент, в който нашето бойно дежурство ще бъде поето от съюзна държава, заяви Димитър Стоянов и допълни, че в Конституцията ясно е записано, че ние трябва да гарантираме суверенитета си. Българската армия има конституционни задължения и тя трябва да бъде осигурена с необходимото въоръжение, за да ги изпълнява, каза още министърът на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 9 Отговор
    Нашите МИГ 29 ги свалиха руснаците в Украйна.
  • 2 мдаа

    22 4 Отговор
    ТАКА Е КАТО КУПУВАТЕ САМОЛЕТИ НА КАРТИНКИ.
  • 3 НИЩО МА БОКЛУК

    18 8 Отговор
    ПОРЪЧАЙ ОЩЕ 20 РИСУНКИ НА АМЕРИКАНСКИ ТАРАЛЯСНИЦИ ЗА 10 ОЩЕ МИЛИАРДА ДОЛАРА И АКО ВИ ПУСНАТ РЕСТО ГО ДАРЕТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН

    Коментиран от #7

  • 4 висок

    7 18 Отговор
    Словакия приземи своите МИГ-29 преди година. Сега дежурство над нейна територия носят Чехия и Полша.... докато им дойдат новите Ф-16. Какъв е проблема за нас да спрем да харчим за руските тенекии като Словакия? Проблема е за "задругата на добавките" 60-70 бивши пилоти на МИГ получават по 2000 лв месечно като резервни пилоти, а ние в момента имаме 3 самолета. Като ги бракуваме и добавките секват.

    Коментиран от #25

  • 5 Милиарди левове се оттекоха в руските

    9 14 Отговор
    гушки от ремонтите на тези бракми. И в тези на заинтерсуваните агенти на руско влияние. Досега щяхме да имаме 6-7 ескадрили модерни американски самолети !

    Коментиран от #9

  • 6 Гочо

    9 2 Отговор
    Дайте на Нинова една метла и да ходи да охранява....
  • 7 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "НИЩО МА БОКЛУК":

    ..Опорките...опорките...не можете без тях...
  • 8 До тук ни доведе

    7 4 Отговор
    33 годишното гласуване на стадото, по голи лъжи и пропаганди, на майкопродавци и анти българи и продължава да гласува за такива в лицето на ПП, ДБ и ГЕРБ! Докато стадото не почне да мисли, по добре няма да стане, а и по зле ще става!

    Коментиран от #15

  • 9 Кои са тия модерни

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Милиарди левове се оттекоха в руските":

    Казаха ли от америка за България или ко ти дреме за бъдещето ти! Важното е лукче да има!
  • 10 112

    10 3 Отговор
    Заради агенти на ЦРУ - Козяк като този България е разграден двор.
  • 11 соломон напасания

    7 3 Отговор
    Що кой се е засилил към въздушното ни пространство ? А бе те сирийците минават през България с 200 и не им се остава какво остана за други ......Или се страхуваме от танковете които подарихме на С.Македония ?

    Коментиран от #14

  • 12 Деций

    9 2 Отговор
    Въпроса ме е ,заплашена ли е България и нейното въздушно пространство,и от кого?Ако с нещо сме заплашени и уязвени ,то това е от неизгодните договори с нашите "партньори",а ние сме в партер и от страната на билката!Една прослойка паразитира и се храни от това,а захранката идва от всички възможни посоки на Света!Това е достатъчен белег,че тук държава няма,налице е тотален разпад,на всички ценности и идеали,в името на парите и личното обогатяване!

    Коментиран от #13

  • 13 Преди

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Деций":

    Американците да ни станат "приятели", България е била просперираща държава.
  • 14 Това не е тема за

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "соломон напасания":

    глупави деца, дращещи глупости за семки и бонбонки! Имаме АЕЦ! Във всеки един момент, някой може да реши, че е идеален за терористичен акт! Пълна трагедия е до къде ни докараха, благодарение на тъпотията на българина, продаващ се като магистралка и търпящ простокирчовци, тикви и друга продажна лъжлива и крадлива сган!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами ако не се оприличаваше

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "хахаха":

    на пълзящо, можеше и да знаеш първолаче! 😃
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Шменти Капели

    5 5 Отговор
    Какво кърпиш ве смешник С тези пари за кръпки по добре обучавайте млади пилоти за новите самолети а не да пълниш пробитата каца Има кой да ни охранява Те и сега партньорите от НАТО ни охраняват С тези средновековни фърчила дето ги кърпиш какво охраняваш ве на баба ти лозето

    Коментиран от #22

  • 19 ЕвроАтлантически шарлатанин

    6 1 Отговор
    Вижте добре какво направиха нато и евроатлантиците в България
  • 20 Краси Марков

    3 1 Отговор
    Въпросът не е от съществено значение за България и българския народ. Не ми пука дори да останем без нито един самолет, след като в тази страна няма болници.
  • 21 Макдоналд

    2 2 Отговор
    Умрял някой за въздушното ни пространство,че да го охраняваме.То жизненото ни стана 47 лв. кашкавала,а луканката 38-51лв.
  • 22 Какво да охранява ?

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Шменти Капели":

    Крадените фирми, заводи и къщи на ново-богаташите ? Поддръжката на Руските изтребители излизаше без пари – десетина милиона годишно. Тия новите струват милиарди и поддръжката и резервните части ще струват още толкова. И в крайна сметка, от тази „охрана“ изобщо няма никаква полза.
  • 23 Металекс

    1 0 Отговор
    откога ги чакаме тия брички
  • 24 От кого ще ни охранявате бе?

    0 2 Отговор
    Който и да дойде ще сме по-добре отколкото под фашистката диктатура на бивши комунета.
  • 25 Опа

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "висок":

    И пак ще плащаме. Всяко дежурство се заплаща. И на Чехия и Полша се плаща.
  • 26 Опа

    0 0 Отговор
    А сега да ви видим!
    Логиката (изключвам скапания договор без краен срок за първите 8 и последвалият съмнителен за още толкова) показва че трябва да е F16 Блок 30..Само че на каква цена? Израелците знаем с какво са известни. Франция е държава с традиции в тази област и може би трябваше още от началото да се насочим на там, но с Рафалът. Сега с Мираж-2000 е малко екзотично. Грипенът беше предложен като вариант и при това не само от Радев а и от много други негови колеги при това действащи но там нещата се завъртяха около политика а егото на някой (евроатлантици) е много делече от практичноста.Всъщност всичко опира да Офертата!). Само че ще гледаме циркове от нашите (велики) политици.
  • 27 Иструктор

    1 0 Отговор
    А бе другарю Министър, нашите пилоти са като мечките - когато се научи да кара червено колело , мечката не може да кара друг цвят. Например като се качи на синьо колело- пада. Така и вие. Какви самолети ще взимаме и кой ще ги кара. Нашите пилоти знаят да карат самолети от поредицата МИГ и СУ. Ако им дадете други самолети , ще могат ли да ги карат или трябва 3 години да се обучават , за да свикнат с новите , взети под наем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове