6 Февруари, 2023 14:09 6 492 60

АИК: Минималната заплата вече е почти колкото средната, това заплашва пазара на труда

  • мрз-
  • средна заплата-
  • аик

Заради новия механизъм за МРЗ, приет от 48-то Народно събрание ще се увеличат сивите практики в трудовите правоотношения и безработицата, смята Добрин Иванов

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов пред БНР.

Причината е, че като се начислят всички допълнителни възнаграждения към основната минимална работна заплата брутната ѝ стойност ще доближава средната в множество области на страната и икономически дейности.

„Например в област Кюстендил към третото тримесечие на 2022 г. средната заплата е 1187 лв., което означава, че според тази методика за определяне на минималната работна заплата тя ще стане над 900 лв., т.е. процентът на средната заплатата към минималната в област Кюстендил ще бъде над 70%.

Това надвишава значително определената пропорция 50% и ще доведе до намаляване на заетостта, увеличаване на безработицата. Ще се увеличат и сивите практики в трудовите правоотношения, т.е. служители ще бъдат назначавани на непълен работен ден, а ще полагат за пълен“, коментира Иванов.

По думите му това значително изкривяване на пазара на труда ще доведе до щети за обществото, бюджета, работниците и предприятията. Той изрази надеждите си, че ако страната ни сформира стабилно правителство, то ще подходи с разум и без политически популизъм и ще определи адекватен механизъм.

Коментира още, че в страната ни липсва разяснителна кампания за еврото, която да обясни какви са ползите и как ще бъдат неутрализирани рисковете. Икономическите анализи показвали, че ползите са повече от рисковете.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    92 0 Отговор
    Е, ние ядем домати , ама чак пък с колците да ни го пробутвате ‼️‼️‼️

    Коментиран от #28

  • 2 Работодател експлоататор

    92 0 Отговор
    Ужаааас, реваааа! Трябва да плащам. Не искат без пари да ми бачкат. Не е честно така. Ааааааа!
  • 3 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    77 1 Отговор
    Има решение, вдигнете и средните заплати, променете данъци, осигуровки, намалете високите заплати...
  • 4 Тая

    27 1 Отговор
    Ко ти пука нали 1лв = 1,95583 EUR
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    78 1 Отговор
    А Ролсовете, бентлитата, майбасите, Ламборджини и Ферарита са повече от всякъде другаде в Европа в България.......
  • 6 Тоя добър народ

    71 0 Отговор
    На друго място щеше да има палежи и гърмежи...
  • 7 Тома

    87 0 Отговор
    Как им личи на тези как не им се дават пари за заплати.Веднага плашат със сивата икономика

    Коментиран от #10

  • 8 Донки Хот и Сан Чопанса

    59 0 Отговор
    Някой с по-селяндурска мутра не можахте ли да намерите

    Коментиран от #11

  • 9 оффф

    77 1 Отговор
    МРЗ в Бг е най- ниската в целия ЕС, докато животът е скъп, колкото в др. страни. Отдавна МРЗ трябваше да е 1000 лв. Искат в ЕЗ да влязат, въз основа на какво- на бедността и мизерията в Бг ли?

    Къде МРЗ е 300€?

    Кой работи за 300€ месечно???

    Коментиран от #32, #53

  • 10 Гост

    54 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тома":

    Ами ще погнат работодателите как си трябва а не само пари да се взимат и да не си вършат работата ! Като гръмнат яко щото видиш ли на 4 часа те води ама си бачкаш 8-12 няма да е така
  • 11 оффф

    38 7 Отговор

    До коментар #8 от "Донки Хот и Сан Чопанса":

    Те всички са със селски корени. Пребоядисани комунисти, а комунистите са си със селски произход. Интелигенцията следосвобожденска е избита или прогонена след 1945 год. Сред тях няма хора със синя кръв, няма аристократи. Манталитетът им е такъв. И им е изписано на лицето.

    Коментиран от #47

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 трябва катран и перушина

    58 1 Отговор
    Бе тоя ли не е добре или нас ни прави на луди ? Какви добавки би . То минималната заплата е облагаема . Като и махнеш данъците - колко остават чисти ? Да не говорим че според изчисленията за издръжката на един човек са нужни 1230 лева на месец .

    Коментиран от #36

  • 14 Тази пролет ще гласувам

    5 39 Отговор
    За ГЕРБ и заплатите ще станат западноевропейски!
  • 15 намерили че се сбъркали

    57 1 Отговор
    Хората почнаха да говорят за 4 дневна работна седмица , а на тия им бачкаме по 7 дена в седмицата и пак парите които плащат им се виждат много .
  • 16 Срам нямат

    29 1 Отговор
    Навремето Атанас Буров е казвал: "не канете в жилищата си работници, че зорлям комунисти ще ги направите", все пак човекът е изпитвал някакво неудобство.
  • 17 до вчера мафиоти , днес работодатели

    38 0 Отговор
    Мафиота знае само как да изнудва .
  • 18 замислен

    46 2 Отговор
    Проблема на този са му квалифицираните работници. Ако един неквалифициран работник взема 900 лева то квалифицирания работник просто ще каже че за 1100 няма да работи - и ще си потърси работа другаде /където плащат/ или за по-малко работа за същите пари. Иска или не трябва да вдигне и другите заплати, защото инженера може и да замете и измие пода след себе си, ама и 2 чистачки не могат да свършат работата на инженера!
  • 19 Роки

    64 0 Отговор
    Хора взимащи по 15-20 хиляди лева ни обясняват да си траем, понеже за простолюдието пари НЯМА! А че хиперинфлацията е над 52 процента и цените растат главоломно се мълчи!
  • 20 Иванчо+Марйка

    21 0 Отговор
    Лъжец.
  • 21 Мнение

    25 0 Отговор
    Добрин Иванов лъже като разпран.
  • 22 Тот

    16 0 Отговор
    Абе Добринчооооо.Прочето какви ги говориш Васко и после мисли.https://fakti.bg/bulgaria/753052-vasil-velev-srednata-minimalna-zaplata-e-dalech-nad-850-leva-da-ne-se-pipa-do-kraa-na-godinataCommentBox Единия да хванеш другия да блъснеш.Дуп.давци колкото искаш.
  • 23 Смях

    35 0 Отговор
    Тоя от снимката иска да работите и да сте бедни все едно сте му роби

    Няма в еврооа работещи бедни освен тук
  • 24 Хаха

    32 0 Отговор
    И тоя е един празнодумец. Като сте толкова ербап за всичко западно защо не направите като там почасово заплащане с него всичко се решава за много бързо и няма да се дерете за механизми и тем подобни глупости. Ама ако влезне почсдовото заплащане май всички заплати ще станат двойни, а вие това не искате защото 33 години само лапате, а тези който ви правят голямото кпд работниците лапат само мухи.

    Коментиран от #26

  • 25 Тот

    19 1 Отговор
    И добринчоооо.Спри да Защитаваш трудограбителите "работодателите" защото точно те и семейството им се ускоряват на Мин заплата.Така грабят повече за да може да лапат повече.И тази врътка ли не знаеш или се правиш на ухапан от кон.
  • 26 оффф

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хаха":

    ЩЕ ПРЕЦАКАТ РАБОТНИКА С ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ. ЩЕ РАБОТИ 10 ЧАСА, ПО ДОКУМЕНТИ ЩЕ ГО ВОДЯТ, ЧЕ Е РАБОТИЛ 4 ЧАСА. И ще му платят за 4 часа труд.

    Коментиран от #29

  • 27 Гай Турий

    23 1 Отговор
    Ей, мишок, не ни прави на по-глупави от теб. ти си сива икономика и това много добре го осъзнаваш, защото сам практикуваш с пликчета извън фиша. За зависимата сива икономика в дребните услуги може да е разбираемо, но за дивите капиталисти с огромни възможности и печалби това трябва да е наказуемо. Много странно, как на Запад за същия труд плащат 3-4 пъти по-скъпо?! Нима един зидар, строител в Холандия работи с 4 ръце и 4 крака,че трудът им е по-скъпо платен в пъти?!
  • 28 Сметка

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Колко ли трябва да е неграмотен някой за да изрече подобна глупост - "Минималната заплата е почти колкото средната". Когато събереш минималната + максималната заплати и ги разделиш на 2 получаваш средната. Вариантът минималната да е почти колкото средната заплата е официалните максимални заплати в България да не се рязличават съществено от минималната. Което пък от своя страна означава, че приказките, че бизнеса бил плащал големи заплати не са истина и математиката доказва, че масово работниците се осигуряват на МРЗ или малко повече от МРЗ, но пренебрежимо малко и така като се съберат границите се колабира!
  • 29 Хаха

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "оффф":

    При почасовото е малко трудно такива врътки да се правят, защото много големи рушвети трябва да се дават на проверяващите и така няма да им е изгодно и за това тук за това не се казва и дума нито от работодатели нито от профсъюзите.
  • 30 Иван

    13 1 Отговор
    На мен ми стигат и 120 лева, нямам претенции.

    Един работник или каквото и да е - чиновник, трябва да взима поне 1000 лева чисто да има да харчи на месец и това е само мизерен минимум. Лудост. Не говорим за ресторанти и вилни зони.
  • 31 123

    13 0 Отговор
    Абе що се правите на тапанари вие сте си в София заплати големи цени малки на др.места особено Велико Търново заплати малки цени големи .И КО СТАНА С ОТСТЪПКАТА ЗА ГОРИВАТА ТО Я НЯМА А В КОЙ ДЖОБ ЩЕ ВЛЕЗЕ
  • 32 Ффф

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "оффф":

    Ти. Толкова си заслужил.
  • 33 Теко

    14 0 Отговор
    Абе добринчо мамин я кажи ти колко пъти си си изщапал ръчинките с работа колко пъти изпотен си пил вода и кажи за покупателната стойност с заплатите които давате
  • 34 123

    15 0 Отговор
    ТРЯБВА НАРОДА ДА ОПРЕДЕЛЯ ЗАПЛАТАТА НА МИНИСТРИ И ДЕПУДАТИТЕ ИТОГАВА ДА ГИ ВИДИМ

    Коментиран от #37, #43

  • 35 Ош Кош

    7 2 Отговор
    само глад и студ за българопитека и дарения за украйна. Да се научи да живее по европейски
  • 36 пепи

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "трябва катран и перушина":

    А на пенсионера колко пари са нужни?

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 подобни мушмороци

    13 0 Отговор
    заплашват пазара на труда и ще молят за бачкери ама ратаите почват да се усещат и да му намират цаката за повече парици
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    1 17 Отговор

    До коментар #36 от "пепи":

    "А на пенсионера колко пари са нужни?"

    В момента баща ми живее на село с около 700 лева месечно и му стигат за всичко. И за дърва за отопление, и за електричество, и за лекарства, и за лекарски рушвети, и за телефон, и интернет, и кабелна ТВ ...

    Коментиран от #42

  • 41 Някой

    15 0 Отговор
    В Румъния от 1 януари минималната заплата е почти 1200 български лева, а ни убеждаваха колко са по-зле от нас не много отдавна. След някоя друга година може и там да започне се емигрира.

    Коментиран от #44, #45, #57

  • 42 РобоШоп

    12 0 Отговор

    До коментар #40 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    кажи на някой румънец, че тук живеят с 350 евро и ще ти се изсмее в лицето

    Коментиран от #46

  • 43 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "123":

    "ТРЯБВА НАРОДА ДА ОПРЕДЕЛЯ ЗАПЛАТАТА НА МИНИСТРИ И ДЕПУДАТИТЕ ИТОГАВА ДА ГИ ВИДИМ"


    Ако аз им определям заплатите, ще трабва да връщат стотици милиони на държавата годишно, защото толкова щети нанасят.
  • 44 Братята Кабабик

    7 3 Отговор

    До коментар #41 от "Някой":

    отдавна от пограничните райони ходят на работа в Румъния. Те бяха по-зле от нас преди началото на гербавото робство. След 12 години лазене по корем, румъвчите с в космоса в сравнение с нас
  • 45 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    12 0 Отговор

    До коментар #41 от "Някой":

    "В Румъния от 1 януари минималната заплата е почти 1200 български лева"

    Като си толкова запознат, я кажи какви са в Румъния цените на хляб, яйца, олио, захар, сирене, пилешко, ориз, боб ... та да се вбесят още повече бедните българи.
  • 46 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    10 1 Отговор

    До коментар #42 от "РобоШоп":

    Кажи му ти, че тук има над 1 000 000 пенсионери, които живеят с 230 евро на месец, толкова е минималната пенсия. Има още 1 000 000 работещи на минимална заплата, които живеят с 300 евро чисто.
  • 47 Зевзек

    4 10 Отговор

    До коментар #11 от "оффф":

    Сталин, когато е окупирал България през 1944 г. е назначил за комунисти васали на МАсква, най-бедните, най-некадърните, най-простите, най-необразованите, еднокнижници измежду бългърите. Зашото те са знаели, че нищо не става от тях и ако загубят власта и благоволението на Москва. Ще се върнат пак на село да спят със свинете и овцете и да са ратаи на по-кадърните и образовани.

    Коментиран от #48

  • 48 Ерик Пърделко

    10 2 Отговор

    До коментар #47 от "Зевзек":

    тези некадърните и простите ти построиха АЕЦ. А кадърните демократи ти направиха ферми за мухи. Как ти се види, кои са за предпочитане
  • 49 Изрод

    14 0 Отговор
    А защо средната заплата на места е различна, за една и съща работа се заплаща според регион? А бензина и дизела е еднакъв като цена на всякъде, еднакво скъп, хляб, сол, захар, олио, а питате ли уважаемите работодатели на колко процента блъскат печалба..? 100 - 150%, ревът че няма пари, след 2 седмици си купуват кола за 40 хилки, в акъла на българина е жив и живее бай Ганьо..
  • 50 Някой от многото

    1 8 Отговор
    ВДИГАМЕ МИНИМАЛНАТА, ВДИГАМЕ ЦЕНАТА НА ПРОДУКЦИЯТА!
    БЕДНИЯ ПАК ЩЕ СИ Е БЕДЕН, НО ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ Е ПРОСТ И НЕ МОЖЕ ДА ГО РАЗБЕРЕ!
    С ТАКИВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ!
  • 51 Реалист

    13 0 Отговор
    Не се оплаквай господинчо от индустриалния капитал.Вдигнете средната заплата и всичко ще си дойде на мястото.Не може обикновените хора да мизеруват и да ровят по кофите с боклук.
  • 52 Кмета

    12 0 Отговор
    Трябва да се уважават хората,работещи на МРЗ,защото тези,които вземат 20000лв.на месец не могат да работят техния труд,защото е тежък и труден...
  • 53 д-р Косев

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "оффф":

    Кой работи за МРЗ?

    Цигнаьорите и тарикатите от сивата икономика. И едните, и другите не заслужават съчуствие. И на децата е ясно, че доходите не могат да се вдигнат по административен път. Изкуственото надуване на МРЗ и заплатите в държания вектор моментално води до инфлация и пак сме на същото място, че и по-назад.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 позеленял

    11 0 Отговор
    Ще се увеличат и сивите практики в трудовите правоотношения, т.е. служители ще бъдат назначавани на непълен работен ден, а ще полагат за пълен“, коментира Иванов , / е затова затвор за работодателите , както и за не заплащането на труд
  • 56 Решетников

    4 0 Отговор
    Вземете му дипломата на този некъдърник! Само идиот може да каже толкова глупости и неистини !
  • 57 Зелен чорап

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Някой":

    Провери колко е данъка на 1200лв. в Румъния и тогава пиши глупости! Данъка е 42%!!! Не им остава много и на румънците за съжаление.но не са били никога по- бедни от нас,освен последните няколко години на чаушеску
  • 58 Европа

    1 0 Отговор
    Мислете държавнически ан не си гледайте само вашите сметки задръжте хората в България вие гладни няма да останите мислете за Държавноста...
  • 59 Мамата

    2 0 Отговор
    ЕЙ РАБОТОДАТЕЛИ БЪЛГАРСКИ ВДИГАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ И ЗАМИНАВАЙТЕ ДРУГАДЕ С ПАРИТЕ СИ
  • 60 Гост

    0 0 Отговор
    За тези и крипчетата една яка ядрена панделка и да се куртулисаме от тях. Търтей до търтей, медуза до медуза.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове