Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 08:51 2 216 35

Велизар Енчев: Трябва да върнем ветото за членство на Северна Македония в ЕС

  • велизар енчев-
  • македония-
  • политика-
  • евровето-
  • вето ес

Нихилизмът и превиването на гръбнака са станали черти на българската дипломация

 Велизар Енчев: Трябва да върнем ветото за членство на Северна Македония в ЕС - 1
Снимка: Архив

Две съседни наши държави - Сърбия и Македония, демонстрират открито пренебрежение към България през последните 10 дни, каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Велизар Енчев, бивш посланик на България в Хърватия и експерт по балканските въпроси.

"Защо ние, в последните 7 години, от 2015 нататък, и на двете държави вдигнахме ветото за членството им в ЕС", пита Енчев. Той припомни, че това бе направено през 2016 година за Сърбия, като правителството на Бойко Борисов е декларирало, че България подкрепя европейската интеграция на Република Сърбия и няма да ги блокира, без изобщо да постави условия за положението на българската общност в Западните покрайнини. Сега се повтаря същата грешка и по отношение на РСМ.

"Ние, в рамките на 5 години, направихме две стратегически грешки. През 2017, пак при правителството на ГЕРБ, пуснахме Македония в НАТО, срещу договор за приятелство и помощ, а тя пое ангажименти, но от тяхна страна нищо не беше изпълнено, ако изключим тяхното условно съгласие да нарекат Самуил български цар. А миналата година, българските десни партии, под американски натиск, вдигнаха ветото на РСМ, без никакви условия, освен, че трябва да впишат българите в Конституцията и да започне процедура по редакция на учебниците им", каза Енчев.

Той даде за пример Гърция, която е успяла да наложи всички свои изисквания, преди да даде съгласието си за Македония, включително и за промяна на името на държавата. По този начин техните условия са били изпълнени на 100%.

За последните случаи на ескалация на отношенията ни с РСМ Енчев смята, че трябва да се даде протестна нота и да се отзове нашия посланик. Случва се точно обратното, те се чувстват недоволни, вместо ние.

"Нихилизмът и превиването на гръбнака са станали черти на българската дипломация", каза Велизар Енчев.

Ние радикално трябва да променим политиката си с тези двете държави - Сърбия и Македония, защото нещата са сериозни, смята Енчев.

"В сегашния случай българският глава трябва да реагира на македонската страна и след това да уведоми партньорите ни. Ние нямаме ли механизми да отзовем посланика си, да подадем протестна нота", пита Велизар Енчев.

По думите му, точно затова гледат на България с презрение, защото виждат, че ние не защитаваме нашите права. Така гледат и сърбите на България.

"Новият български парламент трябва да върне ветото за приемането на РМС в ЕС. То ще е прецедент, но ние имаме това право. По отношение на Сърбия нещата са по-сложни. Ние трябва да поставим на Белград ултимативно въпроса по отношение на Западните покрайнини, или ние ще блокираме тяхното еврочленство в някоя от преговорните глави", каза още Велизар Енчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аве

    55 2 Отговор
    маке разбира само от тояга с романтика явно не се получават нещата!
  • 2 Радо

    34 3 Отговор
    Що е маке все е .....
  • 3 Псевдоним

    56 1 Отговор
    Няма кой да го направи. 90% от парламента не са държавници, а службогонци.
  • 4 Историк

    13 39 Отговор
    Ветото за РСМ е ВКЛЮЧЕНО в преговорния процес с ЕС. РуЗЗките слуги в България лъжат, че то едва ли не се е изпарило във въздуха. Разбра се, целта им е да изострят конфронтацията и да подстрекават крайни настроения сред хората. както всъщност винаги е била, и за което има създадени от руснаците цели политически партии от двете страни на границата. Реално руззките мегафони в България се опитват да излъжат, че РСМ може да влезе в ЕС с тази политика, която в момента държи (впрочем, не без помощта отново на .... Кремъл).

    Коментиран от #32

  • 5 БСП на Бунището

    12 32 Отговор
    Когато един агент на руските тайни служби,започне да ме убеждава в нещо,започвам да разбирам механизма му.Значи,пращат трима да предизвикат ситуация,която да използват за целите си.. Ето Кой е Влизат Енчев - "Велизар Пенков Енчев е дипломат, университетски преподавател, журналист и офицер от външното разузнаване. Служи в Първо главно управление на Държавна сигурност от 1985 до 1989 г. и в Националната разузнавателна служба от 1990 до 1996 г. Уикипедия"....Офицер от Първо главно на ДС на БКП и КГБ на Русия....Много плитко,бе Енчев...Същото с бели конци....

    Коментиран от #7, #25

  • 6 МАРКСИСТ

    13 13 Отговор
    Всички фашисти в България, като вас, са виновни. Защото не протестирахте срещу името Борис трети, тази провокация на фашистите-българи в С. Македония. ..... 4-милиона умират за 33 години, раждат се 3-милиона. .. При това младите са ниско-интелигентни и ниско културни, и неграмотни.. идеални за психодесни и фашисти. . До 40 годишна възраст българите са 80% антикомунисти, до 30 г. са 90% а тъпото БСП си мисли за бъдеще, от 2008 г. до 2018 г. растеше симпатията към левите, после почна да расте за фашизмът и антикомунизмът. Не без намеса на Америка за България и БНТ, БНР, Сорос, и образователната система. Когато се очерня комунизмът, чернилката е взета от таз която е върху фашизмът-нацизмът. И фашизмът побелява и свети. Ако Бог почернее в умовете, то в тез умове, сатанинското е бяло. Щом си за ЦСКА, си против Левски-пфк. Врагът на лошият винаги пример за добро. И който е припознат за добър, ще се съживи и евреите пак ще изгорят. Но национализмът не е едностранен, и ще пламне война - всеки срещу всеки. Сърбите ни нарочват, гърците, ще стане и с турците, румънците.. Въпрос на времее и Франция срещу Германия. Където е текло пак ще тече.. Искат като преди, вече го имат. Капитализмът е егоизъм, фашизмът-национализмът е военното му лице, истинско лице.

    Коментиран от #9, #13

  • 7 Историк

    10 24 Отговор

    До коментар #5 от "БСП на Бунището":

    Мдааа, руската агентура е пуснала дълбоки корени и здраво работи за фалшифицирането не само на българската история, ами и за поддържането на обществото в зверска заблуда.
  • 8 Вопа

    10 27 Отговор
    Напротив трябва по скоро да ги приемем в Европа за да се социализират ,че са като диваци с огромно изоставане еволюционно.нещо като д ромите трябва да стане,да се пръснат из цяла Европа да се очовечат .
  • 9 Kaпитализъм

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "МАРКСИСТ":

    ... в действие!!! Добър анализ!!! Работи за просветявне на младите с идеология, а не с бог и поговорки!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Моарейн

    34 4 Отговор
    А защо изобщо трябваше да вдигаме ветото? А, да, забравих, щото така ни наредиха. И сега, ако ни заповядат, пак ще се наведем раболепно.
  • 12 ЛиБеРаст

    26 6 Отговор
    На кой му пука за българите от България и за българите от С. Македония? Освен Русия да бъде изгонена от територията, нищо друго не ги интересува атлантическите "партньори".
  • 13 Ветеран от Протеста

    10 19 Отговор

    До коментар #6 от "МАРКСИСТ":

    Комунизма в България( а и не само) е обявен за Престъпен тоталитарен Режим със Закон...Комунистите, като теб, са хората извършили това чудовищно Престъпление в България( а и не само )....Лустрация на тези Комунистически престъпници няма,за сега....Лустрацията на Комунистите в България и обявяването им за Престъпници,е задължителна крачка от Демократичния процес в едно Общество....товарищ Маркс!!!!
  • 14 Стоян Александров

    9 8 Отговор
    Напротииииииииив Велизарееееее, елементарен си и ти !!! Трябва даже да изискваме за по- бързото приемане на тези в ЕС. А Ние, а Ние да направим референдум за ЕС и НАТО. Но без намесата на Козяк и без измама както при всички избори ди сега за тези 33 години. 33 години измама и сега пак ще е така... Макетата да влузат там и да правят каквото си искат, а Ние на 100 % да си затворим границата с тези и всякакъв вид бизнес и търговия да се спре. Те печелят от Нас, НЕ НИЕ.... ОК.
  • 15 Е ги бре

    5 5 Отговор
    Десето от Стара Загора .Каин които нищо не направи за народа ,но тука е 100% прав
  • 16 Роки

    10 1 Отговор
    Абе тоя посланик Ангел Ангелов в Македония, дето всички знаят, че е под чехъла на жена си Биляна, ЗАЩО НЕ ИЗПРАТИ КОНСУЛИТЕ си да защитават нашите съграждани?
  • 17 Българин

    16 5 Отговор
    Велизар Енчев е абсолютно прав и е много точен. За съжаление големия проблем са българските политици които се надпреварват да се надупват на американското посолство.
  • 18 Яне

    10 2 Отговор
    ВЕТО 100%, ВЕТО 100 за Години, Камъни да ядът у Македонията. Море да не видят.
  • 19 Навалний

    2 8 Отговор
    Доносникът пак се обади?
  • 20 Кой даде

    5 5 Отговор
    Тези остро провокативни имена на клубовете в С. Македония? Оттам тръгнаха сегашните ексцесии. Да наречеш културен клуб Цар Борис и Иван Михайлов е все едно в Батак да открият турски културен клуб с име Ахмед ага Тъмръшлията. А това да изолираме С. Македония е пълна илюзия. За ЕС те не се натискат особено- в обозримо бъдеще парите на съюза ще отиват за Украйна. Към Европа имат транспортни комуникации които не минават през наша територия.

    Коментиран от #34

  • 21 Хасковски каунь

    4 1 Отговор
    Велизар Енчев ! Добре!
    Но Меро Хустафа се посмя прочитайки мнението ти.
  • 22 Петър първи 2022 г. и брат му Павел

    5 0 Отговор
    Българите допускат да бъдат в дискриминация от С. М. за това са допринесли много от политиците. Те са за кратко/политиците/, но делата им остават за дълго. Обикновено /спасяването на давещия е дело на самия давещ/.
  • 23 Гоце

    5 1 Отговор
    Ало Евродупетатите?? Всички български евродепутати единно да свикат ЕК! Да поставят твърдо вето на бившата югокомунистическа республика. Да обяснят на ЕК ,че се малтретират европейски граждани и ,че това е республика тип Косово-пълна с наркоалбанци-шиптари и на ЕС не и трябва таралеж в гащите.Обяснете им ,че това са стадо идиоти-мегаломани,които ще се държат и с тях по същият начин,да направят комисия и наблюдатели там.
  • 24 Умен по цялата глава

    5 6 Отговор
    Не разбирам какво общо има Народа в Македония с тримата митничари и българските Провокатори от Възраждане( на комунизма)????
  • 25 Павел пенев

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "БСП на Бунището":

    Държавата ни е пълна с простаци и нихилисти. Кажи ти къде си работил и какво си направил за своята Родина. Знаем че Енчев е бивш служител на ПГУи е работил за нашата ДС,кажи ти за кого работиш ?

    Коментиран от #27

  • 26 Иван

    2 0 Отговор
    Преди ни командваше СССР, сега - пак ни командват, считай. Има неразбории от Втората световна - че чак и от първата войни. Евентуално - ако забогатеем, ще станем интересни.
  • 27 БСП на Бунището

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Павел пенев":

    Това не е Нашата ДС,а на Престъпния Комунистически Режим Държавна Сигурност,подчинена и Ръководена директно от Руския Окупатор.....И заради трима явни Провокатори се започва медийна шумотевица спрямо Народа в Македония .....Ми тва е Нашия Народ бе....Тва е Българския Народ обработван от Руските мекерета и в Македония срещу нас...
  • 28 Гого

    4 2 Отговор
    Енчев е прав! Но кой ли го слуша? Ще го изкарат шпионин на Путин! Жалко!Човека казва истината. Аз отдавна съм казал, че Бг. трябва да скъса дипломатическите си отношения с СМакедония, докато там на задуха вятъра на промяната а Сърбите ако иска ЕС, просто трябва да изпълнят изтеклите клаузи от договора в Ньой! Точка!Що се отнася до Бг. дипломация, отдавна незнам да има такава!
  • 29 Да върнем ветото?

    0 0 Отговор
    По-скоро нас ще ни върнат,но върнато вето няма да мине.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ерго

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Чакай сега , съвсем омеша изреченията, само си повтаряш “рузките ,та рузките“ , уточни се, наричаш ГЕРБ-СДС, ДПС , ПП и ДБ руски слуги , защото , те не искат да наложат Ветото отново и даже върнаха бързо , бързо посланника ни в Скопие ? А възраждане и БСП ,, които искат да се сложи Вето , те краварски слуги ли са , така излиза според коментара ти
  • 33 дядото

    1 1 Отговор
    и кой ще ви разреши-сащ или ес.там се намира най-голямата военна база на сащ и нато на балканите.като гледам,за нас българите всичко е предначертано,особено с такива политици и управляващи
  • 34 Хасковски каунь

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кой даде":

    Прав си.
    И аз го пея това и проклинам Кобургите довели България до две национални катастрофи.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове