7 Февруари, 2023 10:57 1 705 30

Ина Лулчева: Ще заведем дело за това, че изобщо е повдигното обвинение срещу Пламен Бобоков

  • пламен бобоков-
  • прокуратура-
  • досъдебно производство

За тези 32 месеца, в които има досъдебно производство без престъпление - за тях ще платят българските данъкоплатци, казва още адвокатката

"32 месеца - за които ще платят българските данъкоплатци". Това заяви пред БНР адвокат Ина Лулчева, след като прокуратурата прекрати разследването за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

"Делото се прекратява на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни", подчерта тя. Тепърва ще заведем дело за това, че изобщо е повдигнато обвинение, обяви адв. Ина Лулчева и добави:

"Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците".

По думите ѝ в това време прокуратурата не е събирала никакви доказателства, защото е нямало какво да събира:

"След като бяха задържани за 24 часа, без всякаква нужда и незаконно, както каза съдът, на г-н Бобоков бе определена гаранция от 1 млн. лв., която дори Специализираният съд намали на 10 000 по жалба, като каза, че няма основателно подозрение за извършването на това престъпление. Това е развитието по делото и нищо друго не е правено, защото няма какво да се прави".

Многократно сме заявявали, че няма данни за престъпление, подчерта адвокатът на Пламен Бобоков.Изведнъж се съобщи между другото, че делото е прекратено, каза тя и добави, че е научила от медиите за това. По думите ѝ вчера ѝ е било отказано от прокуратурата да ѝ бъде предоставено копие от постановлението.

"Прокурорите не носят отговорност за явно незаконосъобразните си действия. Това, че има разрешение от съд не е решаващо, тъй като това придава формална законосъобразност на действието. Съдът може да е разрешил, подведен от очевидно неверните мотиви на прокуратурата, с които е искано претърсването", коментира Лулчева. Според нея сега въпросът отново е за отговорността на прокурорите и съдебната реформа, която да даде възможност да се търси такава отговорност.

По думите ѝ ежедневно в работата си имат произнасяне на съда по незаконност на арестите. Никой не обръща внимание и се обяснява, че в тези случаи е сбъркал съдът, а МВР е имало пълното право да задържа, за да осъществява оперативната си дейност, отбеляза тя.

"Много умело се възползваха от обстоятелството разследващите органи и прокуратурата, че в телефона на г-н Бобоков се намираха съобщения с г-н Узунов и това беше използвано не за нуждите на наказателния процес, а за съвършено други цели", коментира още адв. Ина Лулчева.

"По всякакъв начин ще съдействам за създаване на механизми за идеите, по които да се премахнат порочните практики, да се премахне възможността прокуратурата да се използва като бухалка, а да върши това, за което е създадена. Проблемът не е толкова дори с разследванията, огромният проблем е и с отказите прокуратурата да разследва. Този проблем е част от реформата, срещу която прокуратурата застана", изказа мнението си тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фарс

    33 2 Отговор
    Хора не ви ли е мъчно един за друг? Откакто се помня все българските данакоплатци плащат всичко... Паритарете се менкат във властта и правят схеми, за да точат държавата, после се съдят, за да доизточат държавата и накрая правят подялба..., а вие ми говорите за демокрации, комунизми, винаги взимате страна и се плюете по между си... Не разбирате ли, че не е до системата, а до хората..
  • 2 Какво налага да състрадаваме

    18 16 Отговор
    на този завършен, иначе културен, но много съмнителен новобогаташ?

    Коментиран от #5, #26

  • 3 Прасето Гошо

    24 4 Отговор
    И к’во излиза накрая? Прокуратурата бие по честните политици и копейките и барека викат, че били кръгове и били корумпирани, а накрая - нищо. А пък срещу ДПС и техните кръгове, нито обвинение нито съд… Ем ПП и ДБ до дупка!!!
  • 4 Киро

    33 6 Отговор
    Незабавно оставка на Гешев!
  • 5 Цончо

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Какво налага да състрадаваме":

    Че сега в главата ти тия са “корумпирани и измамници” и няма да гласуваш, защото “всички са маскари”. И така ДПС взима властта с ГЕРБ. А тия дето уж били корумпирани - нито са осъдени нито са виновни. Лъжат те и те манипулират за фа си държат властта. Затова.
  • 6 АРЕС

    33 6 Отговор
    В дъното на всички големи престъпления в България стоят Буда и Каскета,това го знаят и децата от детската градина,всички посланици и техните държави,

    Коментиран от #7

  • 7 хихи®

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "АРЕС":

    Нищо от това нямаше да се случи без ръководната роля на БКП още от 1983-84г Указ 56 и следващото разграбване.
    Да им отдадем почит с минута мълчание...
    и
    да гласуваме на изборите ....
  • 8 Г-жо Лулчева

    27 3 Отговор
    И моля, борете се за лична отговорност към повдигащите обвинение за да се носи отговорност Лична, а не държавата да плаща с народни пари.
    И всичко ще си дойде на място.

    Коментиран от #22

  • 9 Шопо

    15 2 Отговор
    МВР е ОПГ.
    Полиция, следствие, прокуратура всички са от един отбор, дано съда да е независим.
    А дано, ама надали!

    Коментиран от #23

  • 10 Проф. Венедиков

    13 18 Отговор
    АДВОКАТКАТА НА ДЯВОЛА!
    КОГАТО И ДА СИ ОТВОРИ УСТАТА, ВСЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ОПОРКИ РЪСИ !
    АБЕ МОМЕ, УЧИЛО - НЕДОУЧИЛО, АМА ПОКРАЙ КОМУИСТИТЕ ПОЛУЧИЛО, Я СИ СТОЙ В ЪГЪЛА ПРИ МАФИОТИТЕ И НЕ СЕ ПРАВИ НА ВОДЕЩ АДВОКАТ !
    МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ, ЧЕ НЕ ТИ СИ ПРИЧИНАТА ЗА ТОЗИ РАЗВОЙ НА ДЕЛОТО, А МАШИНАЦИИТЕ И ПОДКУПИТЕ В СЪДИЙСКАТА ГИЛДИЯ !
    АДВОКАТИТЕ СЕГА СТЕ ЧАНТАДЖИИ, РАЗНАСЯЩИ ПОДКУПИ!
    БОГ ДА ПРОСТИ ПРАВОТО В БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #29

  • 11 Град Симитли

    25 4 Отговор
    "... Изведнъж се съобщи между другото, че делото е прекратено,..."
    ..... А когато беше заведено, Сийка даде сума "извънредни" брифинг и, говори глупости за "списък върху цветна снимка" /преписан от книга на журналист../...
    И"поради големия обществен интерес"---публикува" доказателствен" матрял---скрийн шотове от телефони:))
  • 12 Даниел

    17 2 Отговор
    Правосъдието в България ,е като журналистиката,можеш да си позволиш да обвиниш всеки в каквото си поискаш без да носиш отговорност за решението си ,или публикуваш информация угодна за някой без да я провериш.
    Общото между двата примера е,че винаги потърпевшият е обществото.
  • 13 Агата Кристи

    12 4 Отговор
    Това, прокорорите ни, имат ли поне ОСНОВНО образувание завършено ???
  • 14 Гешев

    14 6 Отговор
    Преди 30 год.,майката на другарите Бобокови от русенското село Пиргово продаваше сланина, увита във вестник! Но благодарение на Партията и Милицията братята станАха "бизнесмени"! А Валя Ахчиева разказваше в едно свое разследване за оцет алхидрида(прекурсор за произв.на хероин) и реекспорта му към Турция от страна на "Приста ойл"!

    Коментиран от #27

  • 15 Мафия ни управлява

    6 8 Отговор
    Споразумение между Радев и Борисов !
    То е ясно за всички !
    Мафията се обединяват !
  • 16 Дизела

    13 1 Отговор
    Трабва да се промени закона, който не успее да осъди обвиняемия той да плаща обезщетение- не народа!
  • 17 ДО ГОСПОЖА ЛУЛЧЕВА

    9 5 Отговор
    ГОСПОЖО АКТИВНОСТА НА ГОСПОДИН ГЕШЕВ СЕ ДЪЛЖИ НА ТОВА ЧЕ ГО ГЛАСЯТ ДА Е НОВИЯ СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ КАТО БАНКЯНСКИЯ БАНДИТ ТОВА Е ИСТИНАТА СЛЕДЕТЕ МУ ИЗЯВИТЕ НА УВАЖАЕМИЯ ГЕШЕВ. ТАКА Е РЕШИЛА ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА ИЛИ ЗАДКУЛИСИЕТО.
  • 18 Че Узунов и Бобока не са!

    7 4 Отговор
    Вода ненапита е ясно за всички, но за пореден път всичко свършва безславно дари минават в „контранастъпление” като се канят да водят дело с мастит адвокат!Тъжно!
  • 19 Диана

    5 5 Отговор
    Както винаги БСП се нахвърля и извърта нещата така че да са им удобни на тях - тази адвокатка дори не е получила официалния документ за прекратяване на делото, дори не е разбрала какво и как е станало, но вече знае "всичко" и разбира "всичко", което по някаква случайност, значи, съвпада напълно с официалната позиция на БСП по отношение на прокуратурата...Ето на това се казва "трол" - човек без собствен мозък в главата си...Жалко!
  • 20 Тоя е престъпник

    8 6 Отговор
    В Русе - Герб са му направили доста подаръци, включително и зала Арена Русе и парцела около залата. С бившата архитекта на града са си пускали проекти къде им скимни, да не говорим за другите престъпления. И в крайна сметка Българската прокуратура отново показа, че нищо не става от нея. Гешев да си подава оставката !
  • 21 Съветвам

    8 5 Отговор
    Адвокатката да си затваря устата, защото по дела по които е « защитник» предоставя « доказателства» не отговарящи на истината!
    А съдът на мутрите това и чака!
    Питам пркуратурата, колко производства са образувани срещу адвокати за подбудителство към льжесвидетелстване!
  • 22 Адвокатката

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Г-жо Лулчева":

    На адвокатката не й пука!
    Да каже какви хонорари гълта от тия дела?
    Държавата бързо плаща!
  • 23 ФЕЙК

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Шопо":

    Учителката по биология: Деца в кои органи има най-много паразити?
    Иванчо: В ДЪРЖАВНИТЕ ГОСПОЖО!
  • 24 От Варна

    6 4 Отговор
    Това е адвокатката на престъпниците! Тя отдавна е продала нищожната си душица на Давола! Като се чуе, че адвокатства някому, сигурен съм, че престъплението е на лице ! Поне не вредете на здравето на честните хора с такива” новини”. Моля! Излишно е това напъване за доказване на невинност на престъпилите законите десетки български” бизнесмени”. Такива събития още повече утвърждават всеобщото мнение за подкупността на “ правораздавателите” у нас!
  • 25 резервист

    3 2 Отговор
    Така действа прокуратурата у нас. Години на ред. Помните ли как арестуваха Гуцанов например? С разбиване на вратата през нощта и въоръжени качулки? Ами злощастния министър на отбраната - на колене престъпник такъв?! Последва ли нещо за прокурора и прокуратурата като цяло? Не! Горката Тиква преживя нещо подобно и ореваха орталъка. Обискът в президентството запали фитила на народното недоволство. И какво от това? Дори не внесоха материалите по делото в съда. Започват дела и ги приключват както им скимне. А като ни осъдят в Страсбург, плащаме всички ние.
  • 26 резервист

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Какво налага да състрадаваме":

    Темида е сляпа, байно! Законът е един за всички!
  • 27 резервист

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гешев":

    Преди 30 години и ти може да си въртял на кравите опашките, но това днес няма значение. Още по-лошо ако наистина са били маскари ама за 32 месеца клепане прокуратурата сама се отказва от обвиненията си. Можеше това да стане и след още 32.
  • 28 бай хамид

    1 1 Отговор
    правото в майкаБЪЛГАРИЯ отдавна е зъбравино сега на пиедестиала се вихри корупцията мафиотските структори в средите на правосъдието коромпирани съдии прокурори вещи лица много рядко едно дело да завърши както следва при мен едно дело се точи цели 30 години и не зная дали ще завърши следващите 30 години е това е нашето родно правосъдие нашите съдии и вещи лица към съда
  • 29 Бай Ставри

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Проф. Венедиков":

    Ало професорчето я не се занасяй и не се прави на знаеш. Само комунисти са ти в главата.
  • 30 пенко

    1 0 Отговор
    НИЩО РАБОТА ЗА ПРИЛИЧЕН СНАЙПЕРИСТ ---И ЗА БОБОКОВ СЕ ОТНАСЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове