7 Февруари, 2023 11:11 5 909 19

Сеизмолог обясни какъв еквивалент има земетресението в Турция и дали България ще бъде засегната

  • петя трифонова-
  • земетресение-
  • турция

По думите ѝ над 350 афтършока има от началото на първото земетресение. "През 5-6 минути има нов трус. Тази серия може да продължи повече от година, с тенденция за намаляване на броя и интензивността

Сеизмолог обясни какъв еквивалент има земетресението в Турция и дали България ще бъде засегната - 1

Не може да се предвиди какво следва оттук нататък, структурата на земетресението с магнитуд 7,8 е достатъчно голяма, че като се пренатоварят отделни нейни части, да може да активира друга част от нея и тя да произведе това събитие. Мощността му е много голяма. Земетресение с такъв магнитуд има енергиен еквивалент на водородна бомба с изригване от 130 мегатона. България е достатъчно далеч, че да не може да бъде пряко засегната от случващото се в Турция. Това каза за "Твоят ден" Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

По думите ѝ над 350 афтършока има от началото на първото земетресение. "През 5-6 минути има нов трус. Тази серия може да продължи повече от година, с тенденция за намаляване на броя и интензивността. Обикновено след такова събитие не следват силни трусове. Територията, охваната от сеизмичната активност е два пъти по-голяма от територията на България. Активираха се почти всички участъци на структурата на Източно-анадолския разлом. Енергията, която се излъчва, натоварва съседните структури", заяви тя. И допълни, че в Турция има система за предизвестяване, но тя се активира след първите вълни, но не може да предвиди трус.

Според нея събитието е страшно, а броят на жертвите ще нарасне поне двукратно. "Турция и Гърция са много сеизмични зони. У нас също не е безопасно, но ако се проектират правилно сградите, няма да има от какво да се опасяваме. Колеги от Турция са ми споделяли, че сеизмичните опасности в страната им са добре изучени, проблем е контролът на строителството. По Северно-анадолския разлом се очакваше земетресение. Там е доказано по-активната структура", обясни сеизмологът. И допълни, че в Турция в училище се обучават как да реагират при трусове.

"Първото нещо е да се изключи газ, ток, всичко да се спре и ако могат хората, веднага да се напуснат сградата. Не трябва да се ползва асансьор, но и стълбите са уязвимо място. Трябва възможно по-бързо да се напусне сградата или при невъзможност да се скрием под маса, бюро или под рамката на вратата. Първата вълна винаги се усеща като удар отдолу, след това започва клатене, а после и люлеене. Когато всичко спре, е препоръчително да се излезе навън", разкри доц. Трифонова.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    0 14 Отговор
    Почна от единия Пазарджик, ще свърши у другия.
  • 3 Коментар

    25 0 Отговор
    Господ да ни пази и дано няма в България.
  • 4 Хахахаха

    5 2 Отговор
    У нас също не е безопасно, но ако се проектират правилно сградите, няма да има от какво да се опасявам.

    Хахахаха. Чи кък? У нас винаги сградите са били проектирани на 100 процента! Сигурен съм! У нас е така, че земята се цепи, сградата стои! Даже има случаи, когато земята се опитва да се разцепи и само сградата държи земята да не се разцепи!

    Коментиран от #5, #8

  • 5 честен ционист

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    Кире ви каза за смартсититата. Останалите ще живеете на село. Понеже следващите години яко ще друса и няма застраховани.
  • 6 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Кво бачкаш? Сеизмолог съм, чакам земетресения та да лая по телевистан глупости.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор
    Дали и къде ще има земетръс не може да предскаже дори гения б.б.,камо ли някаква си сеизмоложка.По силата и множеството трусове може да се заключи,че това не е .........случайно....така случайно не бе и" прилеповият...вирус"...Докато има хамериканци и руснаци,света ще е ......доста опасно място.......
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    Защо пишеш,че у нас не е безопасно???Ако познаваш теория на вероятности,би трябвало да кажеш,обратното!

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тая нормална ли е

    3 1 Отговор
    Ква е тая спецеалистка. Да се напусне веднага сградата ама асансьора и стълбите опасни, демек скачай през прозореца/терасата. После казва , че като приключи труса ,тогава да се напуска сградата. Интересно е и каква е разликата,според тая,между люлеене и клатене..... Е знаем че люлката се люлееатакива като тая никой не иска даклати ама а де.....спецЕалистКа
  • 11 Очаквайте

    3 0 Отговор
    Слаби трусове в района Перник - Радомир до края на годината ! Но предимно материали щети , никакви сериозни жертви !
  • 12 бушприт

    2 0 Отговор
    Първо е лек удар отдолу, след това започва клатене, а после и люлеене. Дано спалнята ви не скърца много силно.
  • 13 Може ли два въпроса

    8 2 Отговор
    Кво по дяволите е афтършок? Не му ли се викаше вторичен трус? И второ с колко се клатят по Рихтер тея псевдосеизмоложки,които изпълзяха без дори да са научили български език?
  • 14 Петър

    4 0 Отговор
    Земетресенията са два вида вертикални и хоризонтални. Ако земетресението е вертикално с този магнитут, пораженията биха били още по-лоши.
  • 15 сноу

    5 1 Отговор
    Тая май здравата и хлопа дъската, че не може дори да схване преди или след ...останала е само афтъ...???!!
  • 16 Деций

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В България е опасно,и то много.Кресна е с много висок магнитуд ,Банкя също,Разлома в Горна Оряховица, Стражица, Провадия,Калиакра е много голям.Спомни си ,ако си чел и знаеш земетресенията около 1900 г, Чирпан мисля беше 1903 г,катастрофално земетресение.Цялата територия на България с изключение Видин Монтана,е силно сеизмична.В Дулово също има разлом.Разлома в Стражица пълзи към Попово.При едно земетресение от 7 степен по Рихтер,80 % от София ще рухне,това важи и за останалите населени места.И това ще се случи.Сградите може да са проектирани добре,но как са изпълнени? Отделно всеки си прави разни вътрешни проекти,махат стени,режат трегери ,без да осъзнава какви ги върши,и как това ще се отрази на устойчивостта на сградата.

    Коментиран от #18

  • 17 Севда

    0 0 Отговор
    Еленка с крема ли е.
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Деций":

    Чирпан и стражица замряха.Има разлом все още от вранча.Задаваш ли си Въпроса.Какво става с енргията и разместването на Масата,когато има земетресение близо до твоята земя ,но при теб го няма???ова уплътняване,което извърши земетресенията около нас в последните години,според мен уплътниха земната маса в бг!Много вероятно да е запушен и разлома от Вранча,който е най опасен за нас.Друго прави ли ви впечатление.....В бг стават и е нормално да стават Земетръси ,но от вранчанското и стражишкото,сравнително силни и близки до разрушителни земетръсите,които сега стават са ......до 3 или 3,5 ,което не е разрушително.Ако трябва да залагам,бих сложил пари ,че такова земетресение не е възможно да стане в БЪЛгарската земя,дори много да се напънат тези,които ги правят..........Аз съмпреживял вси земетръси последното бе в районана витоша,където удари мисля Перник.То бе плитко и много иглолистни на Витоша отидоха ,зян от него.То бе вертикално и плитко.......Ако се замисли ,човек...Кухини,които рано или по-късно се ...уплътняват.Голяма трагедия за нас,нормалните цял живот платци на Бюроклатите.Всеки случай това не би трябвало да ви откаже да Бъдете добри Човеци,но не и да се хващате на "Въдичките" пуснати от ..........да речем държавни.......!ПС...Няма ...акъв ,който да реже трегери!БГ не е.........

    Коментиран от #19

  • 19 Деций

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не искам да те обидя по никакъв начин,но разсъжденията ти са лаишки.Вранча е твърде дълбок разлом100/130 км,и това не са пропадания и кухини които се запълват,а е движение на масите в повечето случаи с подпъхване или приплъзване,и рязко движение.Земята е жива и се движи.Големите и силни трусове стават в близост до основните тектонични плочи.Африка се движи с няколко см на година към Европа, Арабският полуостров също.В България,дунавската равнина се издига, а тракийска низина потъва.Проблема при нас е ,ча всички разломи са в състояние да генерират 7 степен,а Кресна,Банкя и Калиакра и повече.Затишието в даден разлом за дълго време е лош предвестник.Дългите затишия водят опустошителни трусове. В София са ставали силни земетресения,ще стават и за напред.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове