29 Август, 2013 10:05 893 0

Мая Манолова: ГЕРБ да овладеят апетитите си

  • мая манолова-
  • герб-
  • избори-
  • орешарски-
  • протестиращите-
  • парламентарните комисии

Избори през май ще има, но те ще са за Европейския парламент

Мая Манолова: ГЕРБ да овладеят апетитите си - 1
Снимка: БГНЕС

Нормално е опозиционната партия да се върне в парламента и да използва целия парламентарен инструментариум, за да оправдае вота на избирателите си. Това заяви в студиото на БНТ зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя сподели, че много би искала да види ГЕРБ в ролята на коректив, тъй като досега те не са искали да приемат реалността, че са опозиция, и да се държат като такава.

Няма никакви задкулисни договорки с ГЕРБ – никой от БСП не преговаря с тях и заявка за избори през май от страна на БСП е абсурдна, уточни Манолова, според която правителството на Орешарски трябва да продължи да работи. Според нея обаче през май със сигурност ще има избори и това ще са европейските. “Нито БСП, нито ГЕРБ, нито протестиращите могат отсега да кажат каква ще е съдбата на правителството. Зависи как ще си свършим работата”, категорична бе тя.

“ГЕРБ разбират демокрацията по един единствен начин: Борисов да е начело на кабинета, Цецка Цачева - на парламента и техни хора да председателстват всичките парламентарни комисии. Съветвам ги да овладеят апетитите си, както би следвало за партия в опозиция”, посъветва червената депутатка ГЕРБ, след като преди ден колежката й Цецка Цачева каза, че от партията на Бойко Борисов обмислят да попълнят незаетите места в парламентарните комисии и дори ще претендират за ръководна позиция в една трета от тях.

„За първи път на опозицията са оставени зам.-председателски места в комисии, но за председателски места в 1/3 от комисиите няма как да претендират. Като се има предвид как бойкотираха парламента – ту влизаха, ту излизаха, няма как да се има доверие на подобна група”, коментира Мая Манолова.

По повод на очакваната нова вълна протести от 4 септември нататък заместничката на Михаил Миков, която няколко пъти излиза на площада в опит за диалог с гражданите, каза: „Автентичната енергия на протестите след три месеца се поизчерпа и сега ще се разчита на организаторите и режисьорите”.

"Вече няма български гражданин, който да не знае, че протестиращите са платени. Много хора спечелиха доста добри суми пари, в което няма лошо. Едни пари се преразпределят", потвърди Манолова твърдението си отпреди седмици, че протестите са нова форма на временна заетост червената депутатка.

“На никого не е комфортно да работи в среда, огласявана от свирки и скандирания, няма и как човек да свикне с агресията, която излъчва тълпата. Но същевременно протестите продължават да играят своята важна роля на коректив. Не мога да не слушам тези честни граждани, но не мога да не видя и задкулисните играчи, които плащат на протестиращите и целят конкретни икономически и политически интереси”, подчерта тя.

Колкото до рокадите в изпълнителната власт, Манолова обясни, че те са изключителен приоритет на правителството и в никакъв случай не става въпрос за чистка. Тя припомни направените от ГЕРБ промени в началото на техния мандат: „Спомнете си как стартира ГЕРБ – поголовно без никакви обяснения бяха изметени шефовете в редица отрасли, в земеделието, в околната среда, в МВР, без да се задават въпроси. Тези хора, които сега се сменят, по какъв начин бяха назначени – това не са ли политическите назначения на ГЕРБ?”, риторично попита Манолова, допълвайки с въпроса дали политически назначения от предишното управление могат да работят лоялно за настоящето правителство.

Изборният кодекс е готов в най-грубия си вариант. Той ще бъде представен и обсъден през септември и в рамките на тримесечния срок ще влезе в парламента, завърши Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове