9 Февруари, 2023 12:52 4 391 35

Мехмед Юмер: Не земетресението, а некачественото строителство убива

  • турция-
  • земетресение-
  • мерки-
  • пандемия

Международна помощ ще има, обаче Турция сама трябва да се изправя на крака, а безспорно това ще забави темповете на развитие

Мехмед Юмер: Не земетресението, а некачественото строителство убива - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция се нуждае от жива сила, полеви болници и полеви кухни. Това заяви посланикът на Турция у нас. 60 000 души работят на терен. 3000 са чуждите екипи. 24 съборени сгради и над 100 загинали има до момента в турския град Адана.

"Не убива земетресението, а некачественото строителство. Доброволците се състезават с времето. От първите 72 часа много намалява шансът за откриване на оцелели живи хора. Вече се обръща тенденцията да се изваждат по-скоро такива, които са загубили живота си. Не трябва да се строи точно върху сеизмична зона. Ако се строи в подобни райони, точни изисквания трябва да се спазват, а те едва ли са били спазвани на този етап, като гледаме как 50-годишни сгради са компрометирани, но издържат, а 3-годишни рухват като вафли", заяви журналистът Мехмед Юмер в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че затрудненията произтичат от няколко фактора – невключването на армията в спасителните операции, забранените НПО на доброволци, липсата на свободни площи, където хората да се събират, монопол от страна на АФАТ, проблемите със строителството.

"Тези райони са били отдавна проучени и прогнозирани, че в крайна сметка се очакват такива земетресения", добави Юмер пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да благодаря на България за помощите и за грижата към нашия народ. Сега в град Адана сме по-спокойни, обаче има много евакуирани сгради, има много опасности, хората не могат да влязат в жилищата си, навън в палатки живеят. Целият квартал е евакуиран. Много хора са в колите, в спортните зали, в джамиите, страхуват се да влязат. Всеки ден се събарят нови апартаменти", каза Ибрахим Йълмаз от Дружеството на балканските турци.

Той отбеляза, че настроението на хората е много лошо, всички се страхуват, а учените споделят, че земетресенията ще продължават. "Всяка минута стават вторични трусове, но в Адана не се усещат всичките", допълни Йълмаз.

"В България много помощи се събират. Някои отделни превозни средства да се натоварят само за болниците, да има вътре здравни консумативи, детски храни, бутилки, пелени и направо да идват пред болниците. Много помощи идват, обаче докато се намери, минават 1-2 дена, не са полезни. Няма толкова хора, които да разпределят каквото има в превозните средства", категоричен бе Йълмаз.

"Един учен прогнозираше, че през следващите 10 години развитието на Турция ще бъде забавено с няколко пункта. Този регион не е най-индустриалният, сърцето на турската икономика не е там. Турция трябва да задели много значителни средства. Международна помощ ще има, обаче Турция сама трябва да се изправя на крака, а безспорно това ще забави темповете на развитие", коментира още Юмер.

Според него случилото се трябва да помогне на турския народ да промени манталитета и отношението си към самия живот в собствената му страна.

"Най-голямото предизвикателство е откриването на живи хората под руините, защото битката с времето е всяка секунда, минусовите температури усложняват ситуацията", заключи Юмер.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    15 8 Отговор
    Строителите са гурбетчии от Кърджали.
  • 2 Теле

    30 6 Отговор
    И в бг строителството е същото че и по зле

    Коментиран от #4

  • 3 Протестиращ

    32 2 Отговор
    Ама нали новото строителство било добра инвестиция?!
  • 4 оня с коня

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Не слагай под общ знаменател строителството в БГ- Блокчето ми 4-етажното строено през далечната 58г ЮНАШКИ е преживяло Земетресения всякакви и НЕ Е МРЪДНАЛО ,вкл. Екстериор и Интериор.Естествено че е Масивен строеж без всякакви Панелни изпълнения!

    Коментиран от #9, #29

  • 5 Деций

    33 5 Отговор
    Да,това е истината,турците са крадлив народ,и тези 500 г са изиграли своята роля,тук не е по различно.От това ще спестим,от желязо,от марка бетон,от дебелината на трегери и колони,основите ще са по плитки и т. н,за да има какво да откраднем.Важното е да прилича на строеж,а с надзора ще се оправим,всеки получава своето и участва в измамата.Я резултата не закъснява.От сега в България започнаха да си слагат тенекия от зад,щото знаят ,че един ден това ще стане и тук.Сградите може да са добре проектирани,но изпълнението е много важно.И вече говорят ,как гаранцията на панелите е минала.Обаче важното е да лепим фибран ,и ГЕРБ да краде!С пътищата е същата схема,сменят номера на фракцията,подменят разни други компоненти,и резултатите всички ги виждаме,обаче виновни няма.До като не се въведе китайската методика, не се надявайте на промяна!
  • 6 мани мани

    25 1 Отговор
    за лошото строителство там знаем, но узнахме и че то се пренесе у нас ... масово у нас строят турски строители, турски фирми, бг турци с турски строителни некачествени материали ... не мисля, че турците са професионалисти, сори! мисля, че са много прехвалени, че много работели, че много качествено работели! това са моите впечатления! години наблюдения! и за да не ги само куладя, то нека пренеса вината да бъде в строителните материали, оки хубо ай :) за да няма обидени :) и накрая десетки хиляди жертви, пф! кой ще накаже производителите? никой!
  • 7 ТУК АКО СТАНЕ ТАМОШНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

    19 5 Отговор
    ВСИЧКО ЩЕ Е НА ЗЕМЯТА , А НИЕ ПОД НЕЯ !

    Коментиран от #11

  • 8 ТУК СЕ ВНЯСЯШЕ И СЕГА СЕ ВНАСЯ ТУРСКИ

    27 2 Отговор
    ЦИМЕНТ КОЙТО И ЗА ГЛИНА НЕ СТАВА С НЕГО СА ПОСТРОЕНИ ХИЛЯДИ СГРАДИ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стройтел в Софиа

    6 0 Отговор
    Ниа нашенските стрйтели праим само качествену стройтелство и нема страшну, ако нема заметрасение. купуйте само балгарскоту
  • 11 мани мани

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТУК АКО СТАНЕ ТАМОШНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ":

    така е! най-много до 4-та степен да ударжат ... много некачествени материалите, а и скатават от тях, за да печелят повече ... блоковете ни са кат швейцарско сирене ... със сумати съборени стени в сумати ап. ... кво кат не са носещи стени? тва е толкова тъпо оправдание! имам горе 1 съсед дет надупчи блока ... събори стена и застрашава живота на всички ни!

    Коментиран от #17

  • 12 Деций

    12 3 Отговор
    Само да ти кажа,че при 7 степен блокчето ти ще стане една голяма купчина!Дано не си вътре тогава!А панелите,ако са изпълнени добре ще оцелеят.Най много някоя тераса да падне.Проблема е ,че СВ ги правиха,а състава на тези войски е известен,и как са заварени един Господ знае,но като зная ,че от фугите излизат хартиени торби от цимент,си представям за останалото.Спасението е дървена сглобяема къща на село.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българка

    21 2 Отговор
    ""Не убива земетресението, а некачественото строителство."
    Голяма истина, дано нашите ту лу пи от ДНСК и строителен надзор най-накрая разберат, че Акт 15 и Акт 16, не са 20 кг агнешко и дамаджана вино. В Япония, при земетресение, ако има паднала сграда се провежда разследване и се привикват всички дали разрешение за ползване. Не е лошо и тук да се случи нещо подобно.
  • 16 ПЛЕВЕЛА Е НЕНОРМАЛНИК !

    13 1 Отговор
    Росен Плевнелиев
    Президентът пред Съвета на Европейската баптистка федерация:
    “ Важно е да адресираме кризите, още по-важно е да ги решаваме, но най-важно е да бъдем единни „
  • 17 Психo от Курило

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "мани мани":

    И в нашия блок е същото. От един апартамент изнесоха един контейнер от средните със натрошени тухли и бетон.
  • 18 МОЕ ДА НЕ ЗНАЕМ ДА ПИШЕМ

    4 0 Отговор
    АМА ДАЙ ДА ТИ СТРОИМ ПА ПОСЛЕ ЧЕ ВИДИШ ДЕ Е КИРО НА КИРИЯ !
  • 19 КОЛЮ ФИЧЕВ ДЮЛГЕР

    12 0 Отговор
    НАЙ ДОБРИ СТРОИТЕЛНИ РАБОТНИЦИ
    СА ЕГИПЕТСКИТЕ
    ОТ ТРЕТИ ВЕК
    ПР.Н.Е. .....🏗
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зрител

    4 1 Отговор
    Вие луди ли сте.7.8 +7.4 в рамките на 7часа.Големи разбирачи сте.

    Коментиран от #24

  • 22 това го знаем

    5 1 Отговор
    Колко вафлени сгради направиха за 30 години не е истина. Да не става при нас, че с тези фалшиви акт16( ако имат де) направо са като бисквитена торта.
  • 23 така е

    7 0 Отговор
    А вместо да се санират тези блокове да вземат да плащат за да се провери кой е съборил носеща стена и след глоби да възстанови всичко, с проект разбира се. Всеки идва и прави промени незаконно, а после държавата им виновна, че да толкова плитки.
  • 24 Деций

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Зрител":

    И какво от това?1960 г е най силното земетресение от както има регистриране.Прочети за Чилийското земетресение,9.5 по Рихтер с 3000 загинали.9.5 е в пъти по разрушително от 7.8.Защо при Амуджите има толкова жертви,и те ще се удвоят най малко? Защото са крадци и некадърници!Защото всичкото им производство е една жака и имитация!

    Коментиран от #35

  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    НАЛИ САМО ЕКСПЕРТИ ГОВОРЯТ ПО ВСИЧКИ МЕДИИ .... КОЙ ФИЛОЛОГ, КОЙ СОЦИОЛОГ , КОЙ АДВОКАТ ..... НЕ СЪМ ВИДЯЛ НАСКОРО ИНТЕРВЮ С ИНЖЕНЕР .. ДАЖЕ НАЙ-ПРОСТИЯ
  • 26 Мдаа..

    3 0 Отговор
    Кат бяхме едноетажки,по малко калабалък си заминаваше..

    Коментиран от #30

  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    1 1 Отговор
    СЛЕД НЯКОЛКО МИЛИОНА ГОДИНИ
    ... ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ СЦЕПИ НА ДВЕ - ЕДНО ПЛАТО КАТО ТИБЕТ И ДРУГАТА ЧАСТ ЩЕ КАЧИ ВЪРХУ ТРАКИЯ И РОДОПИТЕ..... СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ , НО ЩЕ СЕ ОТВОРИ ОКЕАН ЧАК ДО ПРИБАЛТИКА МЕЖДУ ДНЕШНА РУСИЯ И ЕВРОПА - ГЕРМАНИЯ .. ПОЛША ЩЕ ПОТЪНЕ ....
    И НАЙ-ГОЛЕМИЯ КЕФ , ЙЕРУСАЛИМ ЩЕ СЕ СЦЕПИ НА ДВЕ ....

    Коментиран от #28

  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ЕДНО ГОЛЯМО ПАРЧЕ ОТ АФРИКА И ЗАПАДНА ЕВРОПА ЩЕ СТАНАТ ОБЩ КОНТИНЕНТ
    ....
    А ДРУГО ПАРЧЕ ОТ АФРИКА ЩЕ ОТПЛУВА В АТЛАНТИКА
    .... ЧЕРВЕНО МОРЕ ЩЕ СЕ ОТВОРИ КАТО ОКЕАН
    .... ТЕКТОНИКА И ВИКАТ НА ТАЯ НАУКА
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    ПРИЯТЕЛ ПРАВ сте при СОЦА имаше ИСТИНСКО СТРОИТЕЛСТВОДЪРЖАВА ЗАКОНИ РД СПОКОИСТВИЕ ЧОВЕЩИНА
    ПРИЯТЕН ДЕН
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мдаа..":

    УЛТРАМОДЕРЕН ДОМ ОТ 2 МОРСКИ КОНТЕЙНЕРА
    40 ФУТА ....
    ....
    И КАТО УМРЕШ НА ПРЕСАТА ЗА АВТОМОБИЛИ И ВСИЧКО СЕ РЕЦИКЛИРА :))
  • 31 Гост

    3 0 Отговор
    Важното е че църквата Света София стана джамия ердоган я направи. Лошо е че обикновените хора във турция страдат за жалост. Трябва да им помогнем със каквото можем.
  • 32 Човек

    3 0 Отговор
    Диктатура - корупция - страдание. Нищо ново под слънцето. Тези кафеви режими винаги водят до мизерия.
  • 33 Реалност

    0 1 Отговор
    Районът е населен предимно с кюрди и къзълбаши И двете групи са недолюбвани от властта Не очаквайте бързо възстановяване
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове