Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 07:47 1 096 18

БСП се събира на Конгрес в НДК

  • бсп-
  • конгрес-
  • избори-
  • устав

Делегатите ще разгледат постановки за нова модерна лява програма на партията, промени в Устава и платформа за местните избори

БСП се събира на Конгрес в НДК - 1
Снимка: БГНЕС

Конгресът на БСП ще заседава от 10:00 часа в зала 3 на НДК, съобщиха от партията, предаде БТА. Дневният ред предвижда делегатите да разгледат постановки за нова модерна лява програма на партията, промени в Устава и платформа за местните избори. Очаква се 50-ият Конгрес да обсъди също предстоящите парламентарни избори и възможните коалиционни партньори в следващото Народно събрание.

В дневния ред няма изрична точка за парламентарните избори, но темата може да се коментира в точка "Разни" или точка първа, която е политическият доклад на председателя на партията, обясни Георги Гьоков преди заседанието вчера.

При регистрацията на коалиция "БСП за България" в Централната избирателна комисия за предсрочния вот през април, лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че в следващо управление също ще бъдат гарант в тежката криза за лява политика и за политика, която поставя човека в центъра. Попитана с кого могат да влязат в следващо управление, тя каза, че на конгреса ще обсъждат и решат този въпрос.

Междувременно социалисти излязоха със свой проект на резолюция на 50-ия Конгрес на БСП, съобщиха за БТА подписали текста. В него те предлагат Конгресът да приеме решение "в 49-ото Народно събрание БСП да не влиза в споразумения за участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ, като същевременно съдейства за приемането на закони с ясна социална и демократична насоченост". Освен това Конгресът да констатира прекратяване на мандата на Корнелия Нинова като председател на партията съгласно подадената от нея оставка и да отмени като вредно за оздравяването на партията решението си за отказ да констатира оставката ѝ. Сред подписалите проекта на резолюция са Георги Пирински, Сергей Станишев, Димитър Дъбов и Катя Николова.

Вчера евродепутатът Сергей Станишев коментира, че БСП има доста горчив опит от последното управление с четворната коалиция. БСП трябва да отстоява свои ясни политики, а не да прави безпринципни споразумения, само и само да се закачим за властта, смята той. Според него безпринципните коалиции ще струват изключително скъпо предвид конфигурациите, които се очертават в парламента.

Вчера Кирил Добрев коментира, че още от предишния конгрес има подадена оставка на лидера на партията, която не е изтеглена. "Утре конгресът може да реши да я констатира, какъв е проблемът, Конгресът може да прави всичко и другарката Нинова - с влака за Мизия", добави той.

Добрев посочи, че са променени сто процента от преброителите на Конгреса, увеличен е и съставът на мандатната комисия, както и на комисията по жалбите. "Т.е. подготвя се една пълна манипулация на конгреса и тоталното ликвидиране на всички различно мислещи в БСП", смята той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че Кирил Добрев дори не е член на партията в момента. Според нея няма как Конгресът да обсъжда лидерския въпрос. Всеки на конгреса може да предлага каквото реши, но няма как Конгресът да обсъжда този въпрос, тъй като в Устава на БСП преди време сме приели, че председателят се избира от всеки един от членовете на партията с пряк избор, посочи тя. Докато тази норма в Устава важи, всички претенденти за поста да заповядат, догодина септември ми изтича мандатът, заяви Нинова.

Преди конгреса имаше и обвинения от т.нар. вътрешна опозиция в партията, че противоуставно са били отстранени делегати. От Изпълнителното бюро на БСП излязоха с позиция, че ръководството на партията не може да сменя делегати, а направените промени от местните структури са в съответствие с Устава.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    6 1 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!

    Коментиран от #9, #17

  • 2 хаберих

    7 1 Отговор
    В магазина влиза малкият Моше, подава на продавачката празен буркан и казва:
    - Три литра мед, моля! Тя пълни буркана и му го дава.
    Моше казва:
    - Тате ще дойде утре да ти плати.
    - А, не! - казва продавачката, взема обратно буркана и излива меда.
    Моше го взема, излиза от магазина, поглежда вътре и казва:
    - Ще стигне за две филии, прав беше тате.
  • 3 А бе

    18 2 Отговор
    Върти,сучи,не пуска кокала. Гьонсурат е тази Курнела.
  • 4 Каката

    11 1 Отговор
    с камъни ли ще я гонят ?
  • 5 пенс

    4 0 Отговор
    А защо няма пак лампички по цариградско шосе?
  • 6 гост

    7 0 Отговор
    След 89-та година БСП е партия на червените олигарси от типа на Гергов и Дъбов и загърби трудещите се. Резултатът: смаляване от избори на избори, като шагренова кожа. Винаги след избори обещават пост фактум да анализират загубите и в резултат на тези анализи резултатите са още по- плачевни.
  • 7 Този път

    10 1 Отговор
    Дано я махнат тази лъжкиня

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КАО ГРЕДА

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "надарена кака":

    Нема да ти дремат, а че ти притреперат, кога го видат !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БХ на ЧПМ

    5 0 Отговор
    Хищна хиена с червени буски!Що е то?
  • 12 Бамбука

    3 0 Отговор
    И тия от сбирки на конгрес, трошат пари незнайно откъде.
  • 13 Агата Кристи

    7 1 Отговор
    Изказване на делегат :
    "Другари, нека да сложим ръце на сърцата си и да признаем :
    Между нас единственно другарката Нинова изсвирва правилно траурния марш на Шопен. За това нека тя да си остане на поста!"
  • 14 Опа

    3 0 Отговор
    БСП-ДПС-ГЕРБ
    Статукво.
    Това кое чувам от всички тези партии е умопомрачително.
    Пеевски-Горанов-Овчаров
    Гледайте ги сега как ще ги защитават!
    А сме имали чудесна партиена система?
    Никой от съпартийците на тези НЕ се разграничи от тях.
    Това какво ви показва?
  • 15 БОЦ - ко

    3 0 Отговор
    ДНЕС,
    Провежда се конгрес,
    Комунистите са в апогей,
    А народа им се смей....
  • 16 Факман

    3 1 Отговор
    Пожелавам им да вземат най правилното решение,че това нещо партията им е частна организация секта дори и да я разпуснат час по скоро и всеки неин член да се занимава с това което може най добре,сиреч да си развива частния бизнес,държавните дела да ги оставят на други.
  • 17 БОЦ - ко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "надарена кака":

    Една "надарена кака",
    От радост се разплака,
    Когато го виде,
    Последва гръмкото "оооо, ле".....
  • 18 Живков

    0 0 Отговор
    ЗАКРИВАЙЙЙ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове