Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 05:35 7 265 34

Конгресът на БСП приключи с 14 изключени от партията ОБЗОР

  • бсп-
  • конгрес-
  • корнелия нинова

Корнелия Нинова остана начело на левицата

Конгресът на БСП приключи с 14 изключени от партията ОБЗОР - 1
Снимка: БНТ

50-ият конгрес на БСП приключи в рамките на ден с 14 изключени от партията, Корнелия Нинова, която остава начело на левицата и решение в подкрепа на посочения в списъка "Магнитски" Румен Овчаров, в което се казва, че БСП застава зад българския национален интерес в енергетиката и подкрепя експертите, които го защитават. Днес той говори по темата пред конгреса.

В началото на заседанието на делегатите не беше раздаден внесен от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др. проект за резолюция, в който се предвиждаше оставката на Нинова. Това предизвика недоволството на Валери Жаблянов, който обвини ръководството в цензура. Още вчера един от основните опоненти на Нинова - Кирил Добрев пък предупреди за смяна на близо 70 процента от преброителите в последния момент, което според него щяло да опорочи този конгрес.

Евродепутатът Петър Витанов също се обяви против лидера на партията и поиска първа точка от конгреса да бъде прекратяване на правомощията на председателя. Последва контрапредложение на Румен Гечев, който се противопостави на вътрешната опозиция. Последва дългъг спор и гласуване, което доведе до приемане на предварително одобреният от Националния съвет вчера дневен ред, който не включваше обсъждане на темата за лидера.

Този конгрес се прави, за да може всеки да си каже мнението, заяви в началото на заседанието Валери Жаблянов и настоя предложението за резолюция да бъде раздадено на всички делегати. Подкрепи го и евродепутатът Петър Витанов, който заяви, че вината я носят всички, но винаги лидерът носи отговорността.

Петър Витанов: "До кога ще се преструваме, че вървим по правилния път след като отдавна сме загубили посоката. До кога ще представяме за успех всеки един провал и 700-те хиляди души, които са се отказали от нас".

Затова Витанов настоя първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя,
Румен Гечев се противопостави на вътрешната опозиция и определи предложението като противоуставно.

Румен Гечев: "Как си представяте вие днес цял ден да обсъждаме въпроса за лидера, да принизяваме партията. Кой ще представлява партията на изборите. С какъв екип ще влезнем на изборите. Кой ще преговаря с БСП. Така, че този опит за атентат срещу БСП за изборите няма как да мине".

Крум Зарков, който загуби лидерската битка срещу Корнелия Нинова днес също подкрепи предложението на Витанов с мотива, че тогава настоящото ръководство е спечелило конгреса, но е загубило изборите.

Крум Зарков: "Сега ви призовавам да направим обратното - откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП отново да спечели изборите".

Последвалото гласуване в залата доведе до приемане на предварително одобрение от Националния съвет вчера дневен ред. Вътрешната опозиция се опита да превземе трибуната. Това не беше допуснато, недоволните напуснаха залата, а Корнелия Нинова представи доклада си.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Днешното заседание на 50-ия Конгрес е изключително важно, защото ще говорим за концепция за нова модерна, лява програма, за идеология, а сме единствената партия в България, която дискутира тези въпроси и която във всички времена стъпва на своите идейни корени".

Нинова припомни твърдата позиция на партията срещу затварянето на въглищните ни централи и за строежа на нови ядрени мощности.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "В този смисъл нека и днес категорично да заявим, че ядрени санкции спрямо Русия ще обрекат българската ядрена енергетика, българския икономически живот и животът на българските домакинства".

Пътят на дипломацията е начинът за излизане от войната с Украйна, посочи още Нинова. Думите ѝ от трибуната обаче бяха многократно заглушавани от викове пред залата за нейната оставка.

Дългогодишният лидер на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев също постави подписа под искането за оставка с мотива, че ръководството на партията отказва да поеме своята отговорност.

Сергей Станишев: "Г-н Гечев нарече евентуална оставка на Нинова преди вота атентат срещу БСП на фона на предстоящите избори. Отказът да се събере на заседание конгреса непосредствено след избори, да се проведе този конгрес преди предсрочните избори, това е всъщност атентат пред перспективата на БСП, защото ясно е, че първата стъпка, но далеч недостатъчна е промяна в ръководството на БСП".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дама Пика!

    47 27 Отговор
    Моята прогноза за вас хищни хиени е м/у 12 и18 депутата!Макар,че и това са ви много!Няма кой да се съобразява със вас.Лека по-лека отеквате в канала,където Ви е мястото!

    Коментиран от #10

  • 2 Илиева

    39 26 Отговор
    Край с БСП😩

    Коментиран от #32

  • 3 Правилен ход

    43 7 Отговор
    Корна ако изчисти милиардерите и либерастите може и да има шанс за 10%.
  • 4 Наивник на средна възраст

    8 6 Отговор
    "Ти,която не си съвършена,цветето на злото,най-хубавата може би,Ти си идеалната жена",Клод Франсоа
  • 5 БОЦ - ко

    27 20 Отговор
    На Курнелия "другарите",
    Отнесоха шамарите,
    ПАРТИЯТА - вече ЕООД-е,
    Само тя да може да краде !!!
  • 6 Артилерист

    31 20 Отговор
    С Нинова БСП се деидеологизира и загуби своя социалистически облик. Главната вина е на Нинова, защото тя никога няма да каже лоша дума за американците-основните виновници за кретъщото състояние на страната и на мнозинството от българите. Нинова си трае за американците, защото синът й се изучи и остана там на работа. Съжалявам за проф. Гечев. Той се изказваше по-социалистически, аргументирано громеше Борисов и шайката му, но за защитата на Нинова, особено вицепремиерката Нинова на просто Киро, които: отиде на крака при укроклоуна Зеленски; най-малкото е знаел за износа на наше оръжие за укронацистите; брутално изгони руските дипломати и прочие, не му прави чест. Аз желая всичко най-добро на Българската социалистическа партия, но с проамериканката Нинова начело и послушнците край нея, съм много скептичен за успеха й. Ножът е опрял до кокала и с дипломатичност, снишаване, вицепремиерско(министерско) живуркане и прочие мимикрия няма стане. Нужни са самопожертвователни действия! Иначе, за жалост, България, с американците, върви към загиваща периферна колония...

    Коментиран от #16

  • 7 Голем смех

    35 19 Отговор
    Бесепето се превърна в някакво комедийно шоу.

    Коментиран от #17

  • 8 а хааа

    16 18 Отговор
    Америиканците са виновни! Когато петър гогов искаше да ви разпъне кожите по стените и сега нямаше да имате вътрешно партийни нито ние вътрешно държавни пробтеми те не му дадоха. Сега щяхте да сте по затворите и власт нямаше да видите.
  • 9 Корнелия

    14 10 Отговор
    Чистим Врага с партиен билет.
  • 10 ааа не,

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Дама Пика!":

    Не ги подценявайте! Сега с хартиената бюлетина като развържат кесийте за кифтета, кибапчета, кашкавали, по 200, по 500лв. с пръчици, канапи въженца се надяват пак да са в парламента.

    Коментиран от #19

  • 11 Серж

    25 9 Отговор
    Нинова е симпатяга и изважда БСП от непрекъснати кризи и от лапите на старите мутри комуняги
  • 12 123456

    12 2 Отговор
    Кой и иска оставката,това е факта който я държи С другите директно в тръпа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    12 8 Отговор
    Обстановката в БСП е като във "Фермата" на Джордж Оруел! Който може - ДА ЧЕТЕ!
  • 15 Дядо поп

    28 2 Отговор
    Сергейчо му приключи европейската кариера и айде пак се натиска за шеф на БСП. Предния път таквиз ги надроби, че дано сега Корнела удържи.

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Петър

    7 13 Отговор

    До коментар #6 от "Артилерист":

    Думи много, Малко смисъл. Накратко, това са кремълски приказки

    Коментиран от #33

  • 17 Бинго

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смех":

    Погледни се в огледалото и ще си умреш от смях, ако преди това не си умреш от страх!
  • 18 Илиева

    8 14 Отговор

    До коментар #15 от "Дядо поп":

    Това може да го каже само един ограничен човек нямащ нищо общо с БСП.Стига с нападките стещу Станишев!Не той е причината БСП да се докара до тук.Какво искате да мълчи ли?Защо?Да говорят преторианците на Нинова…Ами те не могат защото са страшно семпли мозъчно🤮Не виждате ли?Зафиров,Свиленски,Ченчев,Анастасова,Емилова и т.н.Нинова не е по-сложна.Вчерашният доклад на конгреса го показа много ясно.Всичко БСП в втасала та взе решение за истамбулската конвенция и еврото…Защити Р.Овч. и по снимка изключи за назидание хора различни от нея и клакьорите й.Браво на нея.На изборите ще гледаме чудо.Хартиената коалиция в действие,но и с това БСП ще лъсне,колко е зле😜
  • 19 ааа Да

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "ааа не,":

    Това е приоритетът на ГЕРБ!
    Никога ГЕРБ!
  • 20 Хранилката

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дядо поп":

    Прав си дядо попе! Адмирации!
    Серьожката пил ли е вода потен?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 русенец

    6 4 Отговор
    кокала не се пуска лесно
  • 23 АпетърмутафчиевзащоНЕе?

    5 0 Отговор
    А мошето и авантаждията Петър Мутафчиев защо го забравихте,защото измяука опозиционно и се сви в последния момент като усойница в пазвата ли ?Кой ни натресе горящите спални вагони, 22ръка, убили много хора.Защо не се разследва персоналният състав на комисията допуснала ги за внос? Един от тях , ортакът, селския и роднина, с когото уж не се познаваха, Даката и с когото деляха подкупите и таксите спокойствие, го направиха богат.Огромното имане от фирми и много луксозни имоти и коли на родата на държ.служител с мижава заплатка се оправдаха със СМПревозвачи. А Даката продължава да кешира като бос на "съюз" на международните превозвачи от две огромни пловдивски фирми и пълнеж от еднолични превозвачи..,спонсор, доносник и топач на силоваците и прокуратурата с които и вероятно обосновано делка девизи и нареди сегашните шеф на борда на летище София да бъде арестуван на раб. си място,тъй последният като директор на ИА му отне мазните корупционни потоци от богатите дирекции .В Мутристан "политика служба нагоре тика" Чрез БКП>ДПС>НДСВ>ГЕРБ>>>>???? , с кинти и повратливост ,към орташки и семеен просперитет ! Не Магнитски ,Берия требе за тях.
  • 24 Цуца

    5 5 Отговор
    Крайно време е тази ”лява” партийка да отиде в небитието като основополжницата й БКП. Едва ли ще мине 4% на изборите!
  • 25 Артилерист

    5 0 Отговор
    До коментар 16 от "Петър"
    Петре, според изследване на ЕС значителна част (не помня вече числото, но във всички случаи повече от 50%) от завършващите ни средношколци не разбират писан текст и затова, за жалост, се водят функционално неграмотни. Според мен, твърдението ми за деидеологизиране на една партия е не само много, но и всестранно дълбоко смислено. Да се твърди обратното означава неразбиране. Колко повече смислено да се каже, че е недопустимо да си председател на социалистическа партия и да не говориш за вината на американците за хала на страната, както и да си вице на премиер, поставил държавата в услуга на укронацистите, че трябва да действаш без да се щадиш, ЗАЩОТО НОЖЪТ Е ОПРЯЛ ДО КОКАЛА? Напиши един по-смислен ред с правилните приказки на американците за партиите и защита интересите на България , за образованието ни, за здравеопазването ни, за армията ни и прочие. Дай ми пример, моля, за да си изясня, кое според теб с молко не кремълски приказки е смислено.
  • 26 гордиевски

    2 6 Отговор
    НИНОВА ДАЛИ Е ЗАБРАВИЛА НАМАЧКАНИТЕ ЧЕРШАФИ С ОВЧАРОВ В КОЗЛОДУЙ
  • 27 11219

    0 1 Отговор
    Чудя им се на децата им. Бащите им по време на Живков бяха на добре платени държавни служи в системата, децата им, нъжете им имат бизнеси, а те стоят на държавна хранилка, що не отидете при мъжете си в бизнеса им, макар и разведени, половинките ви са с млади жени, но 2 ще ви издържи, на децата им купи в големите градове жилища, нови коли, на вас също старите жени, а тея с младото кейс, точно тия не искат промяна размяна може на мъже и жени, но държавното не отстъпваме, няма реформи, не искаме, стойте си, и с едни претенции, а простовати. Те са карат по живковото и гласуват за Гербпеевски. Живи и здрави да са. Нищо не става от Бг, освен купища начупени бисквитки
  • 28 Курнела и Овч.

    1 2 Отговор
    Бяха подготвили клането. И чакаха или си направиха някъкъв повод.
  • 29 БСП на Бунището

    2 2 Отговор
    Хайде сега и Шефове и опозиция в БСП/БКП - за ръчичка и на Бунишето на Историята!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Трезвомислещ

    1 0 Отговор
    Разните "опозиционери" да си признаят кой им дърпа на конците!
    Разни роднини и наследници на предатели нямат място в партията.
    Марионетки като срегея, желязковци, жабокрякащи, дъревици, пиринци и друга подобна паплач - кръгом и да заминават при тулупа.
    А наследника на предателя нека отново да бъде "назначен" от съда и прокуратурата за опозиционер. Ще е наистина смешно и тъжно!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 В грешка си

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Петър":

    Това не са кремълски приказки а обективност, която някои хора не разбират, не уважават и реагират грешно.
  • 34 Нафърфорий

    0 0 Отговор
    Бе Се Пе умре!Амин!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове