Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 08:51 1 543 42

Екатерина Салкова: Аматьорско е виждането, че по-тежките наказания са по-ефективни

  • екатерина салкова-
  • наказания-
  • тежест-
  • строгост-
  • съдебна система

Реален ефект с оглед намаляването на престъпността имат преди всичко неизбежността на наказанието и други мерки и действия, които са насочени към отстраняване на причините и условията

Екатерина Салкова: Аматьорско е виждането, че по-тежките наказания са по-ефективни - 1

Много аматьорско е виждането, че по-тежките наказания са по-ефективни, смята доц. д-р Екатерина Салкова, ръководител на секция „Наказателноправни науки“ в Института за държавата и правото при Българската академия на науките. В интервю за БТА тя посочи, че тежките наказания не са панацея, но това е по-лесното решение за политиците, защото ги освобождава от нелеката задача да убедят хората, че реален ефект с оглед намаляването на престъпността имат преди всичко неизбежността на наказанието и други мерки и действия, които са насочени към отстраняване на причините и условията, допринесли за извършването на престъпленията.

Наказанията за всеки вид престъпление са част от по-общия въпрос за съответствието на наказанието с тежестта на престъплението. При определянето на вида наказание и границите на размера на наказанието, което следва да се наложи за всеки вид престъпление, законодателят трябва да съобразява неговата относителна тежест. В съвременното развитие на наказателното право не може да се претендира за включване на възмездието като възможна цел на наказанието, защото принципът на хуманизма се свързва с минимум принуда, т.е. необходимо е наказателната репресия да се използва по-пестеливо и това се оценява като част от по-ефективния за превенцията на престъпността подход, посочи Салкова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    31 9 Отговор
    Тъпа пача, вкарай го до живот, а разправяй врели некипели. Да се бори за свонодата со за да разбере какво е извършил. Да се разкае за извършенето, а не да ми ги пускате и някой невинен пенсионер да изреве.

    Коментиран от #36

  • 2 Азазел

    17 3 Отговор
    Не бих казал. След като водят до по-големи подкупи, това не е аматьорщина от страна на предлагащите ги.
  • 3 Алфа херинга

    31 6 Отговор
    Принципът на хуманизма се свързвал с минимум принуда. Ето защо всякакви изроди рецидивисти, пияни и друсани шофьори убийци и други се множат. Защото да сме хуманни, им налагаме леки наказания. Да не вземе да им се нарани нежната душа. Долни лъжи и тази е затвора.
  • 4 За това ли пускате

    23 3 Отговор
    Изнасилвачи на деца и стари хора, да ви се върне по 100 ви желая.
  • 5 ХАХАХА

    28 2 Отговор
    Абсолютно "правилно ". Всички престъпници на свобода ,то не че доста не са свободни и ще настъпи такъв живот ,ех какъв живот. След като българите бяха обявени за простолюдието, функционално неграмотни ,тази ни обявява за аматьори. Явно при нас само "експертите " имат право на мнение и то на правилното такова ,иначе не ги допускат да го кажат.
  • 6 Не бе,

    28 3 Отговор
    давайте им премии на извършено престъпление за по - голям ефект. То затова сме станали разграден двор с тези псевдо наказания. Няма ли здрава сопа, нищо не става. Тая към кое НПО се е присламчила?
  • 7 Ники

    24 4 Отговор
    Тая женица в коя държава живее?! Каква превенция за престъпници/нарушители с по няколко наказания?! Ще я питам какво мисли, ако някой утрепе неин близък... Сигурно ще е хуманно и ще настоява за условна присъда от 2 години, щото нали трябва хуманност. Как стават доценти о професори подобни хора?!?!
  • 8 мдаа

    21 4 Отговор
    Повече от 30 години в България се прилага това, за което говори Салкова, и резултатът е потресаващ - вече никой не озаптява престъпните си пориви и никой не изпитва страх нито от полиция, нито от съд. Неолибералните елементи взимат превес в научните ни среди и това е много притеснително. Не може да ми говорят как принципът на хуманизма изключвал принудата, защото това би ознавало да се изключи ролята на държава при превенция и борба с престъпността, както и да се изключи по дефиниция справедливостта, която нормалното общество дължи на жертвата на престъплението. Истината е точно обратната на това, което твърди Салкова - нищожните наказания не плашат никого, нямат превантивен и възпиращ характер, а напротив - поощряват престъпността и я увеличават. Не знам къде живее Салкова, но аз виждам резултатите от липсата на строоги наказания навсякъде около себе си всеки ден.
  • 9 Монк

    13 4 Отговор
    Дрън,Дрън... Ако неин близък пострада от престъпление, веднага ще запее друга песен. Тогава ще почне да иска смъртна присъда
  • 10 БКП

    15 3 Отговор
    Реален ефект имаше смъртното наказание и ТВУ за малолетните престъпници.Сега реалния ефект от демокрацията го изпитват родителите на убитите от Семерджиев и роднините на Милен Цветков на реалните им гробове.
  • 11 ха ха

    6 1 Отговор
    защото принципът на хуманизма се свързва с минимум принуда, т.е. необходимо е наказателната репресия да се използва по-пестеливо и това се оценява като част от по-ефективния за превенцията на престъпността подход, посочи Салкова./ явно сме от най ; хуманните ; дето вождовете им непрекъснато измислят ; престъпления ; за да има финансови постъпления към джобовете им
  • 12 м-р

    11 2 Отговор
    За такава тъпня тая куха лейка скоро няма да се учудя ако я направят професор ами глобявай ги и за убийства бе бо---к

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гаглей

    11 0 Отговор
    Абсолютно точно, първо ни научиха на купени книжки и рушвети а сега ще ни взимат колите и по затворите. И кво става, дилъра на свобода си цъка и бръмчи. Полицая джоба му пълен с рушвети, живот си живее. А клетия кокошкар без кола и в зандана.
  • 15 Иво.

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "м-р":

    На тази куха лейка и пожелавам среща със Северинчо от Русе дето преди години се изгаври и уби журналистката Виктория! Бог да я прости! Халал да и е на "доцентката"!
  • 16 Неадекватно

    11 4 Отговор
    изказване. Явно, женичката живее в някакъв измислен си неин свят, в някакъв защитен мехур от вярвания което води до неадекватно поведение. Дааа, навсякъде експерти които нямат връзка с реалността, но въпреки всичко не се колебаят да изказват мнението си. Жалка картинка.
  • 17 м-р

    5 2 Отговор
    Браво за напомняното от Иво дано Салковата я споходи същото
  • 18 Когато

    9 2 Отговор
    На тая велика мислителка правистка и демократка убият дете или близък от някой ненормалник или пиян и дрогиран шофьор ще я питам стои ли зад казаното???!!!Изобщо това е тенденцията последните 20тина години -нереално ниски присъди и всички виждаме резултатите от това!
  • 19 Ама много ги разбирате

    5 1 Отговор
    Какви велики прависти сте само. Вижда се по резултатите и дивотията в която живеем. Направо да не ги съдим престъпниците а да ги пращаме на беседи.
  • 20 Дъртия

    9 2 Отговор
    Тая да си хвърля купената диплома и да не ни занимава със себе си повече
  • 21 Студопор

    7 4 Отговор
    Аматьорско е също така и изказването, че наказанията - леки или тежки, служат за поправяне на характера на извършителя. Наказанието следва да бъде предупреждение за останалите, дръзнали да престъпят закона. Не средство за превъзпитание.
  • 22 Име

    3 1 Отговор
    Специално за България - ако има обаче качествени съдии и прокурори - а то няма, ама ако има - е по-удачно да се наказват престъпниците. С тези глоби - никой не се впечатлява.

    Но - в интерес на истината - 8-9 години за умишлено убийство са достатъчни. Макар - този човек да не става за нищо повече.

    Много са случаите - отровителство - подготвя се с месеци, наемните убийства. Но сега една пиянска свада е друго нещо.

    Икономическите престъпления, но - ако няма реално подготвени съдии - ще те осъдят без доказателства.

    Кошмарът е - липсата на кадърни съдии и прокурори. Вкарват те в изтезания - следствие, а то няма нищо.
  • 23 Стоян Александров

    6 2 Отговор
    Професионално е на убийците да им се дава условна присъда, а ако са били пияни или дрогирани направо на тях да се плаща кръвнината от родата на убития. Вие сте едно НИЩООООООО...ТОЛКОЗ. ПОЗОРНО НИЩО. ТОДОР ЖИВКОВ ЗА ВАС Е САМО ЕДИН НЕДОСТИЖИМ БЛЯН....ВСЕ ТАЯ И БЕЗ ТОВА СТЕ НИКАКВИЦИ, КОЗЯШКИ НИКАКВИЦИ
  • 24 СъдияЕли Скоклева еманация на корупцията

    8 0 Отговор
    България не е правова Държава, няма нито един политик или полицай в затвора!
  • 25 при съдиите

    4 2 Отговор
    е проблема. Прокуратурата си иска справедливи наказания, че но ако на 1ва
    инстанкция се дадът, че то почват на ги обработват Ина 2ра и 3та вече половината годинки нкзание са паднали.
  • 26 Боздуган

    5 2 Отговор
    Госпожо, вие като сравнително млада лястовица Ви скъсат яребицата не по ваше желание, само с мъмрене ли ще накажете стрелеца? Еманципация, еманципация ма се оливате....
  • 27 Без да съм

    6 2 Отговор
    юрист бих дал няколко предложения за намаляване на престъпността. 1. Премахване на долния праг от 1 МРЗ при който кражбата се счита за маловажна. Една баба с откраднати 2 кокошки, 1 коза и току що получена пенсия от 467лв. сумата е по-малко от 760лв. , но за нея е всичко. Убиват и се гаврят и за 5лв. 2. Въвеждането на малки, но ефективни присъди( 1 седм.; 2месеца напр.) за дребни кражби, хулиганство, сбиване, за сметка на дългите, но условни. 3. Рязко увеличаване размера на наказанието при рецидив, трети и повече пъти(по американски образец). 4. Кумулативност на наказанията, а не както е сега - излежаване на най-дългото. 5. Затворът не е за почивка, а за тежка и смислена работа(тухларни, каменни кариери, пътища, изкопи). 6. От съда директно в затвора, а не да го търсят после. 7. Социалните помощи да се спират до изплащане на наложена глоба, а не да са неприкосновенни както е сега. 8. Майчинство за жени над 18г.
  • 28 Онзи с ...

    5 0 Отговор
    Пълни глупости! Откраднал милиони, получава условна присъда, и това било борба с корупцията:D
  • 29 Апостол Апостоловс

    4 1 Отговор
    ЗАКРИВАЙТЕ БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ,ТАМ РАБОТЯТ САМО ДЕЦАТА НА БИВШАТА НОМЕНКЛАТУРА, НЕКАДЪРНИЦИ И МНОГО ПОСЛУШНИ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!

    Коментиран от #35

  • 30 Четете внимателно

    1 2 Отговор
    Някой попадал ли му е учебник по криминология? Когато са затворили въглещните мини в Великобритания, много хора от тези са останали без работа и криминогенната обстановка се е повишила....
    Помните, че през социализма всички работеха и нямаше време да се мисли за престъпление... Това съдии, адвокати бяха редки професии. Нямаше работа за тия...
    Проблема наистина е, че много се краде, пък няма нито един политик в затвора... Така де не е кражба, законно е...
    Така и един политик стана хидроинженер, за да крадне законно пари...
    После искаха парите да са електронни, ама вие ревяхте, че щели да взимат комисионни банките, много лесно и със закон можеше да се уреди за малки суми да няма комисионни. Така щеше да излезнат на светло, кой как се сдобива с пари и за какво ги харчи... Не че сега, като плащаш с карта в магазина, не те знаят каква марка сирене ядеш.... сигурно това искате да скриете... И като се появят евро в чекмеджета, да се ходи в затвора, защото тия евро са минали границата...

    Да, за рецидивисти и не само присъдите не трябва да са малки, това е работата на съда....
  • 31 За протокола

    3 0 Отговор
    У нас законите са врата в полето. Спазват ги само баламите, а тарикатите се измъкват с пари и връзки. А най-големите тарикати просто си правят законите, които са им нужни, за да присвояват огромни средства. Така де, кой може да си позволи да плати за закони за кокошкарите.
    Тежестта на наказанието има значение само когато то се налага, но у нас това не се случва, така, че е безпредметно да се променят наказанията.
  • 32 Йорго

    3 0 Отговор
    Маро прекарай един уйкенд в Сливенкия и тогава те чакам за интервю !
  • 33 Когато

    3 2 Отговор
    двама души се напият единият започва да пее,а другия вади нож.
    ПОСТЪПКАТА ПРАВИ ЧОВЕКА,г-жо Салкова
    Престанете да говорите демократични глупости и влезте в реалния живат
    Обратно на вашите "социологически изследвания" НИКОЙ няма доверие в съдебната система!
  • 34 Колко жалко

    4 1 Отговор
    Повечето от коментиращите въобще не са схванали за какво говори жената. А тръгнали да коментират. Всички специалисти по всичко. Ей затова няма как да се оправи държавата.

    Коментиран от #42

  • 35 Грешите,

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Апостол Апостоловс":

    В БАН НЕ работят!
  • 36 Да ама не

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Тогава защо в САЩ не е отменено смъртното наказание. Нали от тях се учим на ред и съдебна справедливост?

    Коментиран от #41

  • 37 Псевдоправозащитник

    2 1 Отговор
    Мнение на човек, не само без един ден практика в наказателното правораздаване, освен в ЕСПЧ, където с удоволствие чете решения срещу България, но и със съмнителни качества за преподавател, за учен и дума не може да става. Всичко каквото съм чул и видял от нея е толкова далеч от действителността и изопаечно, че дори опит за научен принос не го оправдава, единствено е стремеж, като няма с какво да блеснеш в служебен план и в личен, да рушиш и вредиш, под прикритие на велик правозащитник, та да те забележат.
  • 38 Де факто

    2 2 Отговор
    Правдилно е виждането, че по-тежките наказания са по-ефективни
  • 39 Мухаа,хаа!

    1 1 Отговор
    Поредна ,крачеща говорилня.Точно такива " академици" докараха правораздаването ни,до тази пропаст( има между тях и истински експерти,но не им дават думата).Тази е от неолибералния калъп.Да се създават работни места за калинки от всякакъв характер - псохолози,психотерапевти, пробационни инспектори и т.н Нищо правене на тонове,но със сериозни разходи от бюджета.Алоо,Гуспужа,я направете примерно в ЗДП промени: Алкохол,без ПТП- пет хиляди лева и лишаване от книжка три години
    Ако има ПТП с ранени,жертви- директно затвор над 10 г+ лишаване от книжка доживот+ стотици хиляди левове обезщетение за близките.Същото и при наркотиците.Завинаги лишаване от книжка,конфискация на МПС и глоба 100 х лева,а при жертви- третиране като предумишлено убийство.Как мислиш бе, стрино академик,ще има ли смелчаци,при подобни закони? Но на вас,адвокати,съдии, прокуратурата,ви изнася другото- разтеглив като ластик закон.Може така- може и друго.Хем работа за всички по веригата,хем може да намажа и аз филията.Що не го кажеш на саудите това- да нямат жестоки закони? Там за наркотик,или ръката,или на въжето.Без да те питат кой си,и дали е спазване на човешки права.Затова дори дребни кражби нямат .Знаят че ятагана виси над главата.
  • 40 мнг. ь

    2 1 Отговор
    Тука се наредили много привърженици на сталинистките методи, готови за всичко да налагат свръхнаказания или смъртни присъди.
  • 41 мнг. ь

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Да ама не":

    В САЩ издават смъртно наказание за убийство на 4-5 човека или повече. Има такива, изнасилили и убили 30-40 жени или деца или повече. Там масово носят оръжие и избиват хора при най- малкото раздразнение, понякога и без причина. Не можа да сравняваш престъпността в САЩ с тази в Бг. Бг е част от ЕС.
  • 42 да2а

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Колко жалко":

    Повечето от коментиращите са като привърженици на ку- кукс клан или милиционери от типа на оня, който уби съседа си- психолог, и полсле го влачи по стъплата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове