Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 10:20 2 416 30

Лекар: Пациентите да спрат да искат електронни направления по телефона

  • д-р мирослав спасов-
  • пациенти-
  • направления

„Хората трябва да си записват час и да посетят кабинета", поясни д-р Мирослав Спасов

Лекар: Пациентите да спрат да искат електронни направления по телефона - 1

Пациентите да спрат да искат електронни направления по телефона. Това призова в ефира на "Събуди се" общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

„Хората трябва да се научат как се отива при лекар. Желателно е пациентът да си запише час. Така взаимно си ценим времето. Трябва да дойде човекът, който ще ползва здравната услуга, а не негов приятел, роднина, както често става. Може да сте решили, че имате нужда от направление за дерматолог. Като дойдете, ще ви прегледаме и може да се окаже, че сте за друг специалист. Хиляди заболявания имат различни клинични прояви. Имахме е куриозни случай. Родител дойде и поиска направление за ортопед, защото детето му си е счупило крака. Като попитах кой крак, той не успя да ми отговори”, обясни специалистът.

От години Националното сдружение на общопрактикуващите лекари повдига въпроса да се изработи единна здравна система, така че независимо коя политическа сила е на власт, хората да бъдат спокойни за своите здравни услуги, поясни лекарят.

Относно грипната епидемия, лекарят поясни, че в момента се намираме в плато. Тази година усложнения от грипа се срещат по-често при децата, коментира още докторът.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    58 6 Отговор
    Тъй де трябва да идват и за рецепти по здравната каса ,че иначе 3лв ще ги загубят. Там е болката ,а не пациентите.
  • 2 Загрижен

    55 9 Отговор
    Абе, юнак, защо да не искат, като повечето пациенти са по-квалифицирани от набедените за лекари ГП-та?
    Ааа, чакай, потребителската такса твойте хора не могат да вземат... Не сте лекари, вие сте търговци със здраве!
  • 3 Мафията на белите престилки

    41 4 Отговор
    в действие
  • 4 Буквоядец

    44 3 Отговор
    Аман от претенции! Само са припомня,че сме живяли и във време без такива "лични лекари" и хората пак бяха лекувани качествено.

    Коментиран от #6

  • 5 Тома

    36 4 Отговор
    Кога са извикали докторите пациент и да му дадат направление за цялостен профилактичен преглед.Никога.За това човека бил здрав пък умрял
  • 6 Моарейн

    27 5 Отговор

    До коментар #4 от "Буквоядец":

    Не пак, а ТОГАВА бяха лекувани качествено.
  • 7 Макс

    18 9 Отговор
    Лекарите как може да дават направление по телефона , без реален преглед ? Да спрат да го правят и да се оправдават с пациентите .
  • 8 Ние

    35 7 Отговор
    Сме виждали истински лекари , които знаеха , можеха , и лекуваха ! Вие сте едни източвачи на здравната каса , и гоните хората в момента , в които им приберете парите , а не когато са излекувани !!!
  • 9 Българин

    33 5 Отговор
    За какъв чеп са ни тези джипита? Само точат пари от нас и от касата - средно по 10-15хиляди лева чисто!
    При положение , че имам здравни осигуровки , защо да им се молим за направления?

    Коментиран от #12

  • 10 Напрвление

    35 4 Отговор
    За да им вземете такса « обслужване»
    Има лични лекари, които дори не те докосват и пишат направлението, ама таксата в касичката, без фискален бон!
    Чиста печалба!
    А ако пациента е болен, как да дойде?
    Търговци!

    Коментиран от #19

  • 11 мучо

    29 2 Отговор
    в тази грипна епидемия непременно ще си запиша час, после ще хвана тролея и накрая ще вися в коридора с 10 -на болни......
  • 12 ХАХАХА

    26 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Ами той ти го казва ,ако те сърби кожата на главата ,може да прецени ,че мозъкът ти е виновен и да те прати на психиатър . Какво разбираш ти от медицина .? ХАХАХА. ТЪРГАШИ!
  • 13 Хмм

    25 3 Отговор
    Долни търгаши! За лептата става дума, не за здравето на човека! Да отидеш, за да си платиш, иначе ще получиш от доФтора пак същото - направление, без човешко отношение! Защо допуснахме това да се случи?
  • 14 Джипко бибитков

    31 2 Отговор
    Това трябва да спре!!!!! Трябваше ми направление за оче(исках да си купя очила за компюрър).Изгубих два часа за да отида до личният лекар и да му кажа - Трябва ми направление ето ти 3лв.След 1 мин той ми вика готов си отивай на прегледа.Това е безумно тъпо !!!!

    Коментиран от #18

  • 15 Мнение

    6 2 Отговор
    В някои държави има лекари по интернет, на които казваш симптомите и те ти пишат рецепта и я изпращат до най-близката аптека до теб. Но не за сериозни заболявания. Плащаш на лекаря такса през интернет и готово!
  • 16 Илиева

    25 2 Отговор
    Ето защо сме натова дередже.От такива доктори,като този Спасов.Той,къде живее?Болните на легло да станат и да отидат на преглед и после да получат направление.Нормален ли си бе Спасов?Личните лекари не преглеждат,а само дават направления ако се държиш мило и си платиш преди всичко друго таксата.Не го е срам от възрастните и не само болни хора.
  • 17 хихи®

    9 1 Отговор
    "..изработи единна здравна система, така че независимо коя политическа сила е на власт, хората да бъдат спокойни за своите здравни услуги, поясни лекарят..." Ще има да чакаш!! Така, ще се ударят олигарсите, печелищете от здраве, а те и управляват!!
    Национална доктрина(цел) ни трябва(задължителна е) не само в здравеопазването. Трябва в Отбраната, Обазованието(напимер за след 10г. да имаме един университет в първите 100 в света), Съдебна власт...
    Няма да стане! За България вече всичко е загубено...

    Коментиран от #27

  • 18 хихи®

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Джипко бибитков":

    Във всяка оптика ти правят безплатен преглед, ако закупиш очила от тях. Платен беше 7лв, сега да е 12..
  • 19 хихи®

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Напрвление":

    Само минитъра да попита "Как се паща потребителска такса в Германия и да го направи точно така!!!!
    Не да плямпат за Евроатлантически ценности...
    Аз съм питал...
  • 20 В Китай ако всеки започне да ходи до

    7 0 Отговор
    Личен лекар нема да стигнат горивата и растенията и животните на земята
  • 21 Ау че сериозен чичо доктор

    16 2 Отговор
    „Хората трябва да си записват час и да посетят кабинета". Ауу че е лош. Ма не го чух тоя да реве, когато по време на пландемията масово преглеждаха по телефона. Плюс това много и не те приемат в кабинета. Висиш да чакаш час и най-накрая излиза сестрата в коридора и пред 10 човека те пита, а ти за какво? И пред хората се обясняваш, аммм...аз такова... кът пикая ме пари... И естествено веднага първо те пращат да ти бръкнат с пръчицата в носа, а после и други изследвания, даже без да те прегредат. Не всички лични са така, има и много съвестни, но от пландемията насам на много лични така им дойде дюшеш
  • 22 регламенти

    15 0 Отговор
    Прав е! Но, когато се налага да чакаш 2-3 и повече часа пред кабинета на лекаря, защото има много болни, а ти се нуждаеш от очен лекар, например? Целия зимен сезон има вируси и пред кабинетите има опашки. Често няма приемни, а се чака на улицата, при минусови температури! А и не всички лекари записват предварително! Трябва да има регламенти в това отношение! И да се задължат личните лекари да ползват платформи за електронно записване на час! Иначе, се оказва, че реално нямаме достъп до здравна помощ!
  • 23 дядо поп

    12 0 Отговор
    Тия ги разправяй на калимявката ми , губите трите лева , от скъсания джоб на пенсонерите! Ето за тях се правите на толкова загрижени и сте готови да ни накарате да висим пред кабинетите ви , да мешаме с болните вируси и бацили , да влезем в кабинета да си дадем трите лева и да ни изпратите по живо по здраво до следващия път!
  • 24 Мнение

    11 0 Отговор
    Пълни глупусти говори този човек. Заради такива, като него се получават конфликти между лекари и пациенти. Да се поогледа и да вземе пример от колегите си Лекари, които наистина се грижат за пациентите си.
  • 25 Поручикът

    14 1 Отговор
    Чакаш три часа пред кабинета, около тебе кашлящи и кихащи и накрая си отиваш да лекуваш вместо една - две болести. Докторска арогантност. Абе, докторе, ние не сме парче месо с портфейл!
  • 26 Глобалист

    15 1 Отговор
    А личните лекари не разбраха ли, че не са лекари, а излишни драскачи на направления и рецепти с лекарства от рекламите по телевизията?
  • 27 Да ама за горе-пишещите

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "хихи®":

    тоя доктор е виновен.
  • 28 Анонимен

    6 1 Отговор
    Искат си потребителската такса и това е! Значи е добре заразно болни и хората с хронични заболявания, които са само за рецепта, да са на опашката пред кабинета заедно!
  • 29 Гражданин

    0 2 Отговор
    Доколкото сме запознати в капиталистически западни държави здравеопазването е безплатно, а в Германия ти дават касова бележка, представлява се и ви биват изплатени. Отиваш при личен лекар, изписват ти рецепта и до там, дори не ви питат, а мълчат лекарите, а е редно кога им кажеш болката, да ви отговорят, но уви.. На запад чакат по 9 часа при криза отговаря лекаря ви, но тук е така, а може би и те са прави, много са претоварени, излизат лекари в пенсии и на тяхно место няма кой. Биви и здрави, една лъжичка на ден mayната на всичко, за да си съхраним здравето. Много пиянки уж вчера здрави, а днес отивайки до магазина не мога да повярвам, виси некролога на 60 г излезнал в пенсия и с пенсия от 2 хиляди от 2 месеца не успя от пиене във енергото ел техник да се порадва от чашка и не ходене на доктор, а утеха в алкохола, че нямат деца...
  • 30 ЧОЧО

    2 0 Отговор
    Докторе,хората не идват до кабинетите за да не плащат 3лева такса.Иначе си прав,но кажи ми къде в Европа се плаща потребителска такса щом си плащаш осигуровките.И не са3лева ако ме пратиш на ренген и друг кабинет съща се плаща.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове