Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 18:18 3 109 37

Експерт: Презастроихме Черноморието и се превърнахме в евтина дестинация

  • туризъм-
  • презастрояване-
  • пандемия

Българският туризъм е изключително неустойчив на сътресения, смята Даниела Стоева, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА)

Експерт: Презастроихме Черноморието и се превърнахме в евтина дестинация - 1

Проблемите на бранша са свързани с решения, които са в компетенциите на множество различни министерства и Министерството на туризма се опитва да посредничи и да ги разрешава, но не винаги успява и изпълнява ролята на буфер. Българският туризъм е изключително неустойчив на сътресения. Това каза Даниела Стоева, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея, туризмът, не само в България, но и по света, никога не се е славил с много високи заплати. Но тук сме влезли в един кръг и проблемът се корени далеч в миналото. Позиционирахме се като евтина дестинация, а станахме такава, заради презастрояването на Черноморския регион, каза още Стоева. По думите ѝ, когато предлагането в пъти превишава търсенето, ценовата война е нещо естествено. А оттук и най-лесният начин да намалиш разходите си – намаляване на заплащането или съкращаване на персонала.

"Ние се въртим в тази спирала вече много години, но тъй като глобално туризмът вървеше нагоре, много дълго време и България също береше плодовете на това общо позитивно развитие. Но когато настъпи пандемията, установихме, че нашият бранш е изключително неустойчив на сътресения“, каза експертът.

Едно от най-болезнените неща, които се случиха в нашата сфера след пандемията, бе избухването на войната в Украйна. Тя оказа изключително негативен ефект специално върху немския пазар, подчерта Стоева, защото той е традиционен за България и "не говорим само за морски туризъм, а и за културен, природен".

"Пазарът в Германия е много чувствителен. Винаги е бил такъв. Той е един от пазарите, които са най-реактивни на всякакъв вид катаклизми или някаква несигурност. Немският турист е готов да се въздържи от пътуване в съответната дестинация при първите такива сигнали. Това го видяхме още 90-те години, когато войната бе близо до нас, на Балканите. Усети се веднага и по време на пандемията. Това беше пазарът, който най-бързо дръпна назад“.

Това се случи и при войната в Украйна, допълни Даниела Стоева. „При другите пазари също има известно отдръпване, но там много по-бързо се преодоля този страх и потокът започна да се възстановява. Например британският пазар миналата година се представи доста добре по отношение на пътуванията“, каза Стоева.

По думите ѝ германският пазар, според статистическите ни данни, е все още с минус 50% назад спрямо 2019 година“.

Очакванията на бранша за предстоящото изложение в началото на март в Берлин са големи, защото "това е най-голямото изложение в света и там наистина се среща търсенето и предлагането на туристическите продукти на целия свят", добави експертът. „Традиционно на този тип изложения участва Министерство на туризма с национален щанд. На този национален щанд всеки бизнес, който работи пазар входящ туризъм и има интерес, може да участва. Обикновено участват 30-40 фирми, като всяка фирма плаща определена такса“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изхода

    36 0 Отговор
    Еми бутайте!
  • 2 Малиииии...дежа

    25 0 Отговор
    нещо си,преди 20 години говореха май същото,а може и да бъркам,нали все пак е Новина
  • 3 комундер капитализЪма

    29 6 Отговор
    Там са парите на децата, пенсионерите и работещите бедни. Р.овчовците ви направиха най бедните и нещастни бгпутлерасти.
  • 4 Мутра с хотел

    29 0 Отговор
    Още може, до последното свободно петно може, после петната ще са в морето, като варненските бъдещи острови
  • 5 Експерта :

    3 19 Отговор
    Екстра си ни е морето ! Грапляците са си грапляци навсякъде !
  • 6 там е работата...

    16 2 Отговор
    че не е евтино....

    Коментиран от #10

  • 7 Това си има име

    29 0 Отговор
    Алчност! Скоро ще си бъдете единствени летовници там.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ха ха

    16 0 Отговор
    Хахахаххахахахахах... Сега ли се усетихте? Уникати. Не само се превърна в евтина дестинация, ами и поради късия сезон инвестицията не може да се изплати. Ниските цени на нощувките реално декапитализират хотелите и трудно поддържат качество. За сметка на това е забавно да се почива, ако човек има представа за нещата.
  • 10 Миризлив пор

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "там е работата...":

    Тук си в грешка, за теб не е евтино, в същото време за немци и англичани при ранно записване разбирай в края на предходния сезон говорим за цени ол инклузив от порядъка на 30-50 евро на човек. В същия хотел за българи стаята е 300+ лева с включена закуска и без цветна гривна даваща право на пиене на фалшив алкохол и ядене на блок маса до пръсване.

    Коментиран от #22

  • 11 Балкански Турист

    19 1 Отговор
    Ходих в Турция, в Cirali, там освен че има защитени зони където вечер костенурките снасят на брега а през деня може да се ползва плажа от туристи има и райски градини, където може да се нощува в климатизирани бунгала. Верно нощувката беше над 120 евро, но си заслужаваше всеки цент за да нямаш пияна паплач на главата.
  • 12 айде

    20 0 Отговор
    добро утро ... мутро-бизнес
  • 13 Точен

    32 1 Отговор
    При Костов започна разпарчетосването и приватизацията на Слънчев бряг. От там тръгна и цялата тази строителна лавина по Южното Черноморие. До каквото се докопаха сините талибани и наследниците им от НДСВ и ГРОБ го превърнаха в развалини. Мутри, политици, контрабандисти, всеки бандит тръгна да пере в най-лесния за това бизнес - строителния и хотелиерския. И когато няма държавна политика, резултатът е видим.
  • 14 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    8 4 Отговор
    Нашите хотели по морето са на първа линия и са най готините...
  • 15 СЛЪНЧЕВ БРЯГ Е НАЙ ПОСЕЩАВАНИЯ

    0 12 Отговор
    Морски курорт на балканите...що ли?????
  • 16 Наивник с розови очила

    15 1 Отговор
    Може да е презастроено, но за сметка на това пък е мръсно, даже в морето. И понеже съм жалостив, дано държавата да им поеме разходите на хотелиерите и да принуди учениците да ходят извън сезона на почивка
  • 17 БОРБАТА Е ЗА ПЪРВА ЛИНИЯ НА СЛЪНЧАЛА

    9 1 Отговор
    Затова тук се стреля на месо....
  • 18 СЛЪНЧАКА

    1 5 Отговор
    Българското РИО....
  • 19 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 4 Отговор
    От приватизацията се нагушихме с най готините хотели по морето....и трупаме яко пачки....
  • 20 АБВ

    0 0 Отговор
    Много ми е кеф
  • 21 СЛЪНЧАКА ВСЯКО ЛЯТО Е ФРАШКАН

    1 11 Отговор
    Пък било лошо там......кой ходи на "лошото"
  • 22 НЕ СИ В ЧАС

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Ол инклузив за 50евро на първа линия в 4 хотел няма по нашите морски курорти....сумата е около 75 евро на калпак...за чужденците е по евтино, щото идват на групи, пълнят хотелите и им правят големи отстъпки...
  • 23 аааа

    6 4 Отговор
    Преди да го "презастроим" скъпа дестинация ли бяхме?

    Коментиран от #26

  • 24 СЪНИТО

    1 14 Отговор
    Е най големият морски курорт на балканите....тук е купона, тук е забавата, тук е суматохата, тук са младите....има и лоши неща, но това е неизбежно....
  • 25 уфф

    5 1 Отговор
    Ахааа, ето защо в Хонконг е скъпо, няма много строителство и е ниско, за да не скрива гледките. Само сламени колиби и дъсчени бунгала. Абе, от къде ги вадят тези експерти по чужди имоти? Полша как хубаво си уволни магаданските "експерти"...
  • 26 КВА ДЕСТИНАЦИЯ БЯХМЕ ПРИ СОЦА

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "аааа":

    Запазени стаи за ""ДРУГАРИТЕ", комсомолски и партии и секретари с любовниците си, за народа бунгалата с общи бани и кенефи....и масово руски групи на тълпи пеещи руски спешни.
  • 27 Леля Гошо

    19 0 Отговор
    Това което е гарантирано на нашето черноморие е че на втория ден децата ще ги хване диария

    Коментиран от #28

  • 28 ТО ЗАТОВА Е ФРАШКАНО С ДЕЦА

    1 6 Отговор

    До коментар #27 от "Леля Гошо":

    И млади хора по морските ни курорти....
  • 29 Перо

    20 0 Отговор
    Презастрояването, простотията, селяндурския персонал и манталитет, тъпите селски и алчни мутри-тарикати /собственици/ са главния проблем на туризма, не здравни и военни катаклизми! Справка Турция и Гърция!

    Коментиран от #33

  • 30 12344321

    8 1 Отговор
    Пак някакви нафталини развиват посткумунистически теории. Немския пазар бил важен - къде, кога, кой е видял напоследък германец? Немския пазар бил реактивен🤦🏻‍♂️, германците се отказвали от почивката при най малките сътресения. Тоя не е виждал Германия даже в атласа от училище. Германците не се отказват оп почивки в никакъв случай и цената не е определяща. Круизите са пълни с немски семейства щото е много изгодно. Германците плащат за качество, обслужване и забележителности/ развлечения който нашите хотелиери не искат да предлагат

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 мани мани

    5 1 Отговор
    ня кой да ви бачка! а като минем в евро и ще ви се наложи да плащате минимум 1000 евро за бачкане 6 дни ... хич не си мислете, че ще ви мине номера да се бъркате само с няколко стотин евра! абсурдно е! то затва ся оревавате орталъка с насложените си из всички медии лобистчета, че и референдум искате ... заедно с гурбетчийницата гастербайтерска пасмина заедно си гугукайте и ревете, късайте се от рев! еврото иде! спира ви се превалутирането! ай от мен да мине позволявам ви паундовете да ги въртите къмто евро мухахахаха
  • 33 ЩО БЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Перо":

    То в Турция и Гърция сервитьори и камериерки са все с висше образование....
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "12344321":

    Всеки който е пообиколил по света ще ви каже, че това с българския морски туризъм е като "бягане в чужда писта" . Никога няма да можем да се конкурираме успешно, просто такива са даденостите по света и у нас... Бях по много страни в света. Пaк пoвтaрям, "бягaмe в чуждa пиcтa" зaщoтo кoпирaмe ЧУЖДОТО НОУ-ХАУ... По-природно крайбрежие, от Българското Черноморие няма, въпреки бетона...Турските мoрcки курортни центрове са изкуствено създадени с цената на милиардни инвестиции.. В Гърция е добре за разглезени любители на натурализма... За урбанизираните крайбрежия на Испания, Франция, Италия и т. н. нямам думи...Нe рaзвивaмe пълнoцeннo уникaлнитe ни и cпeцифични прирoдни дaдeнocти нa чeрнoмoриeтo, кaтo пoчнeш oт дурaнкулaшкитe блaтa, пeщeритe нa Яйлaтa, лoнгoзнитe гoри, мнoжecтвoтo прaиcтoричecки aрхeoлoгичecки oбeкти, oбилнaтa минeрaлнa вoдa и cтигнeш дo тaйнcтвeнaтa, дeвcтвeнa и oмaгьocвaщa Cтрaнджa...това изреждане е непълно за да не се насочват печалбарите.

    Коментиран от #35

  • 35 ...

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За да се предложи качествен продукт, включително и туристическа услуга, се иска мениджмънт, който има ресурс и знае какво прави. Мениджмънт, не само на ниво хотел и хотелски комплекс, ами концептуално за курортния комплекс, инфраструктурата, региона и т.н. За да се случи това е необходима собствеността в курортния комплекс да не прекалено разпокъсана, както е в нашия случай. Липсва интелегентен мениджмът, за сметка на поединичния егоизъм и алчност, което доведе до безпрецеденто презастрояване. Липсата на грижа и визия за цялостната инфраструктура и липса на всякаква обща политика и презастрояване в даден курортен комплекс, с малко изключения, снижава качеството и приходите падат. На това му се казва самоизяждане от глупост и алчност...
  • 36 Иван

    0 0 Отговор
    Ефтина дестинация!!! Нагли сте! Българското Черноморие е клоака, меко казано.
  • 37 Няма кадри които да работят

    2 0 Отговор
    Ние сме малка държава и трябваше да предлагаме луксозна база за чужденците и евтина за българите
    Сега като влезем в еврозоната ще дойдат и туристи с застраховка живот
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове