Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 13:12 1 598 5

Пред развръзка: Бивш директор в ДАНС осъди прокуратурата за 20 000 лева

  • финансова сигурност-
  • данс-
  • мирослав маринов

Решението на СГС не е окончателно

Бившият шеф на дирекция „Финансова сигурност“ в ДАНС Мирослав Маринов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 20 000 лева за незаконното обвинение за изнасяне на класифицирана информация срещу заплащане.

Преди 3 години Маринов беше окончателно оправдан по това дело, което продължи 4 години, но беше секретно и решенията така и не бяха публикувани, припомня lex.bg.

Обвинението срещу него беше, че е изнесъл 11 документа, които са държавна тайна, поверена му по служба. Маринов давал копия от тях на бивш доброволен сътрудник, който с тях доказвал на фирми, че са разработвани от службите и ги карал да си плащат, за да си нямат проблеми. Бившият сътрудник бил свидетел по делото, а за него се разбра само, че е помагал на службите до март 2015 г. Тогава заради „загуба на оперативни позиции“ бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил уведомен за това.

През март 2018 г. прокуратурата съобщи, че на първа инстанция Маринов е осъден условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и заяви, че ще протестира с настояване за по-високо и ефективно наказание. След това присъдата е била отменена от апелативния съд, а едва от решението на Върховния касационен съд през 2020 г. стана ясно, че той е окончателно оправдан.

Веднага след оправдателната присъда Маринов заведе иск срещу прокуратурата за 200 000 лева. В него се сочи, че бившият шеф в ДАНС е отключил тежки заболявания, след като е бил задържан през есента на 2015 г.

Той е останал в ареста 6 месеца, преди мярката му за неотклонение да бъде изменена първо в домашен арест, а след това в гаранция. Показания по делото срещу прокуратурата е дала майка му, която казва, че задържането му било шокиращо за семейството, тъй като не можели да повярват, че от примерен гражданин и награждаван за принос и постижения в службата, синът ѝ вече е определян като престъпник. Маринов бил много депресиран в ареста, защото не можел да контактува с никого, дори и с малката си дъщеря. Бил в килия с хора, които преди това арестувал и се страхувал за живота си. Когато се прибрал вкъщи и бил под домашен арест бил често посещаван от полицаи, което правело впечатление на съседите, които започнали да го гледат с неприязън, а от това се срамувал допълнително. Приятелите му започнали да го отбягват, колегите почти не го търсели.

След като Маринов бил уволнен от ДАНС през 2018 г. започнал работа като счетоводител за няколко месеца, но работодателят му го освободил. Той също е дал показания в съда и пояснил, че е освободил Маринов не само заради честите отсъствия заради здравословните му проблеми, но и защото разбрал за воденото срещу него дело. След това бившият вече служител на ДАНС започнал собствен бизнес и поискал банков кредит, но му бил отказан, а единственият мотив било неговото минало.

Съдът е приел и заключение по съдебно-психологична експертиза, според което Маринов чувствал, че името му е опетнено, бил емоционално потиснат и тревожен, а тези състояния не били отминали и към момента.

В решението на съдия Екатерина Стоева от Софийския градски съд (СГС) се отбелязва, че Маринов е с чисто съдебно минало, особено тежко е преживял времето в ареста, което силно влошило здравословното му състояние. Като унизителни за достойнството му са описани претърсването и изземването на работното му място. Съдът пише, че такъв ефект е имало и широкото медийно отразяване на делото, но не изцяло по вина на прокуратурата.

„Ищецът е бил държавен служител на длъжност пряко свързана с опазване обществения ред и националната сигурност на страната. Като такъв попада в категорията публични личности, обект на засилен обществен и медиен интерес, а самото дело е обществено значимо, за което органите на съдебната власт са длъжни да предоставят информация на медиите с оглед правото на гражданите да бъдат информирани“, пише съдът.

Съдия Стоева отбеляза още, че прокуратурата няма вина за определенията в медиите за Маринов като „търгаш с влияние“, „продажен агент“ и „спец-изнудвач“, от които безспорно е търпял вреди. Затова и му присъжда обезщетение от 20 000 лева и отхвърля иска до 200 000 лева.

Прокуратурата ще трябва да обезщети бившия агент на ДАНС и с още 2500 лева за имуществени вреди, тъй като при личния обиск и претърсване през 2015 г. са му били отнети 5 мобилни телефона и друга техника. Всички му били върнати след края на делото, но били ръждясали, наводнени и негодни за употреба, а задължение на прокуратурата е да не се повреждат веществените доказателства.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когнитивен Дисонанс

    8 5 Отговор
    Възраждане:
    >Ние сме против ваксините.
    >Ваксинират се.

    >Ние сме против еврото.
    >Държат сметки в евро.

    >Ние сме против субсидията.
    >Купуват си къщи със субсидията.

    >Ние сме против джендър идеологията.
  • 2 Биби

    4 0 Отговор
    Който не е поискал, той не е осъдил прокуратурата. Но Гешев се хвали, като циг..нин на мегдан,колко много работа са свършили по лицата от списъка Магнитски.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Как става така,че само бивши или настоящи власт-имащи могат да осъдят държавата.....Аз за елементарен казус .......не можах,а този за 20бона.....Днес оня..... земетръса ,в почивка ли е????
  • 4 дедя

    1 0 Отговор
    Каскета да ги плаща,а аз как да осъдя данъчните,че за празно място са ми начистлили такса битови отпадъци

    Коментиран от #5

  • 5 Емо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "дедя":

    Вземаш бележка от ВИК и Електроснабдяване, че няма вода и ток до мястото, и пускаш декларация в общината, че не се живее в него, че не е жилищен имот. Има един проблем, че трудно ги дават тези бележки - Параграф 22.
    Иначе, имайки предвид ниското ниво на правото в прокуратурата, не е трудно да я осъдиш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове