Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 15:24 2 279 46

Der Standard: Румен Радев отдавна е смятан за приятел на Кремъл

  • румен радев-
  • руско влияние

В допълнение към явната липса на върховенство на закона в България, западните сили са загрижени за влиянието на Русия в ЕС и държавата от НАТО

Българският президент Румен Радев отдавна е смятан за приятел на Кремъл. Сега той се противопоставя на санкциите срещу руското гориво за атомните електроцентрали и отхвърля по-нататъшната оръжейна помощ за Украйна. На срещата на върха на ЕС миналата седмица той обяви, че България ще наложи вето на определени ограничителни мерки срещу Русия заради агресивната ѝ война срещу Украйна. Това пише австрийският вестник Der Standard в статия за страната ни.

По-конкретно той посочи два реактора в АЕЦ "Козлодуй" в България, която е построена през 1974 г. и които продължават да работят по съветски модел. Радев каза, че промяната на горивото може да бъде проблематична за тези реактори. Освен това е „крайно време“ да се обсъди как може да се сложи край на войната в Украйна, допълва изданието.

От две години Радев е де факто най-влиятелният човек в България, въпреки че по конституция тази отговорност трябва да носи правителственият, а не държавният глава. Но тъй като българският парламент не може – или само за няколко месеца – да изкове мнозинства за коалиция, повече от две години на власт са служебни кабинети, които де факто са под командването на Радев.

Миналата седмица Радев заяви недвусмислено, че "временното правителство няма да позволи с чиста съвест" България отново да се съгласи да изпрати оръжие на Украйна. Фокусът трябва да бъде върху това как да се спре войната. По-рано Радев предупреди, че отдръпването от Русия може да доведе до икономически проблеми и да затрудни енергийните доставки. При настоящото служебно правителство имаше съображения за възобновяване на бизнеса с руския Газпром.

Радев беше подкрепен от социалистическата партия, организацията наследник на комунистическата партия. Миналата година той се обърна срещу избрания за премиер либерал и прозападен премиер Кирил Петков. На 2 април ще има предсрочни парламентарни избори, тъй като след изборите на 2 октомври миналата година не може да се състави правителство.

САЩ и Великобритания наложиха санкции на български граждани в петък миналата седмица. Санкциите на САЩ се основават на Глобалния закон Магнитски и контрола върху активите на Министерството на финансите на САЩ. Например бившият финансов министър на Борисов, политикът от ГЕРБ Владислав Горанов, лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов, двама бивши депутати от социалистическата партия и бившият енергиен министър и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, бяха санкционирани.

Твърди се, че Малинов е подкупил български съдия, за да му позволи да пътува до Русия, докато е разследван за шпионаж, за да получи лично медал и 2,5 милиона рубли от руския президент Владимир Путин.

Великобритания санкционира бившия медиен магнат и депутат от Движението за права и свободи Делян Пеевски и бившия хазартен магнат Васил Божков. „Истинските реформи ще се случат само ако има реформа в съдебния сектор, а също и в прокуратурата“, каза неотдавна американският посланик в София Херо Мустафа. В допълнение към явната липса на върховенство на закона в България, западните сили са загрижени за влиянието на Русия в ЕС и държавата от НАТО.

(със съкращения)

 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вие някакъв съд ли сте

    54 22 Отговор
    Нали бяхме кихам хаха "демокрация". Няма ли право да е приятел на Русия?

    Коментиран от #3

  • 2 мухаха

    26 42 Отговор
    Румката по точно е национален предател като докара лакеите на хАмериканците Кирчо и Кокорчо
  • 3 Демокрад

    41 19 Отговор

    До коментар #1 от "Вие някакъв съд ли сте":

    Само със Сорос и Ротшилдите е нормално да се среща. И с Нетаняху.
  • 4 махайте продажника

    19 14 Отговор
    Къде е онази учиндолската славуца дето ми го натресе този /онази дума дето я трият/. Иначе песнички твори....а еее му е. та.!
  • 5 провинциалист

    46 17 Отговор
    "Освен това е „крайно време“ да се обсъди как може да се сложи край на войната в Украйна" - да разбирам ли, че за колективния запад прекратяването на войната не е приоритет? Или самоунищожаването на два братски народа е част от прословутите ценности?

    Коментиран от #9, #14, #45

  • 6 Дер ххя му!

    5 3 Отговор
    Що па да му е важно мнението?!
  • 7 !!!?

    35 34 Отговор
    Де юре Радев е български президент, но де факто е руски !!!?

    Коментиран от #30

  • 8 Кирчо

    12 9 Отговор
    Когато бях в казармата ме учеха да стрелям по НАТОвски войници, Радев е точно такъв - НАТОвски генерал.

    Коментиран от #28, #29

  • 9 Софиянец

    13 9 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Да разбирам ли, че знаеш какво е предложението на Радев за "прекратяване на войната"? Ако знаеш, посочи го, като цитираш думите на Радев.

    Коментиран от #18

  • 10 Майна

    28 17 Отговор
    Радев ако го докажеш с действията си българите ще са зад теб!
    Както руския народ зад Путин.
    Прояви дълновидност и най-важното , ПОКАЖИ, ЧЕ СИ БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ.
    Поколенията ще говорят с уважение и ПОЧИТ за Президента Румен Радев
  • 11 Липсата на законност

    24 16 Отговор
    в България е по-вина точна на запада. Тия май забравиха как при арестувано на Бойко Борисов вдигнаха врява до небето – как може да се арестува подставеното им лице в България. В продължение на над 12 години, си затваряха очите за безчинствата на ГЕРБ които продължават и в днешно време. Сега тръгнали да се занимават с Радев ...
  • 12 Перо

    25 15 Отговор
    Аман от ционистки, поръчкови статии в джендърските държави!
  • 13 Тити

    16 20 Отговор
    Няма смисъл една държава да се занимава с един боклук наречен Радев
  • 14 д ъъъ

    18 19 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Вече не са никак братски...ако не си забелязъл. И щом украинците продължават да се бият явно не си искат палача за разлика от нашенските копейки.

    Коментиран от #19

  • 15 Без име

    30 9 Отговор
    Един политик да се грижи за националните ни интереси. Искахте ЕС и НАТО, докъде ни докараха? ЕС погрижил се за икономиката и и енергийните ресурси? Не. Всяка страна се оправя сама. Колкото до изпращане на оръжия на страна във воене конфликт, един главнокомандуващ знае по-добре последствията, както и военното международно право. Вместо да се делите на евроантлантици и други, помислете кое е доброто за страната ни. Като се отказахте от евтиния руски газ, не плащате ли двойни и тройни сметки? Това ли са евроатлантическите ценности да се сеят интриги и раздори между държавите?
  • 16 Запознат читател

    25 14 Отговор
    Не знам колко е приятел на Москва но се опитва да бъде Българофил и да защитива правдата. Крайно време е войната да се прекрати. В един конфликт никога не е виновен само единият. Зашо всички мълчат за 8 години избиване на рускоговорящи. Трябва честност и деловитост, а не прецакване на другият, както се опитва да правизападът. Трябва да се гледа и анализира
  • 17 Мнение

    11 3 Отговор
    А Австрия ни държи извън Шенген, като по този начин ни отдалечава все повече от Европа. Лошо за нас, лошо за Европа.
  • 18 провинциалист

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Не, но това няма значение. Важното е как подмолно ни се натрапва идеята на прекратяването на войната да се гледа като на нещо неприемливо.
  • 19 провинциалист

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "д ъъъ":

    Отчитайки, че съвременната младеж се обръща и към майките си с "брат", явно употребата на "братски" от моя страна беше неудачен избор.
  • 20 пенко

    9 9 Отговор
    САМО ПЛЮЕНЕ ОТ ЗАПАД ---НИЩО ГРАДИВНО И ПЕРСПЕКТИВНО !!!!!!?????

    Коментиран от #46

  • 21 Истината

    4 2 Отговор
    Никой не казва истината. Всеки гледа парите, да се накраде и го говорят не случайни хора, а през това време замъци обикновените хора къщи де си построиха. Чуди се и мае народа, от къде им дойдаха тия пари. А не кой бил към путин и Америка. Като турция стана българия, много ровещи в кофите и свръх богати. И за г-н Борисов, къщата му се губи, ако снимам и ви изпратя снимки, но няма да го направя. И младите да се стягат да работят, а не да се облизват да ни смъкват кожата от гърба. Всичките при догановите, що не отидат във Видин, а идват при бойковите хора. Няма да ви огрее, ако не се бъркат отвън.
  • 22 Тъщата

    9 5 Отговор
    За ветото в областта на ядрената енергетика напълно го подкрепям. Ако АЕЦ спре ще се сополивите пред чуждите посолства от студ и ще се чудите откъде ви е дошло. Нищо хубаво за Европа не очаквам докато тази война не спре, а с даване на оръжие няма да спре. И руснаците няма да се откажат, мисля че на всички е ясно, с цената на всичко, било то и ядрено оръжие само да е на тяхното.
  • 23 Анонимен

    3 1 Отговор
    Днес оак кръжеше самолет. Виж г-н Радев, може да е снимал, а горките хора по полето, пускат отрова, да ни отровят земята. Много богати хора има. Последните станаха първи. Как стана. Това кажете на хората и се захващайте за работа.
  • 24 Тъмен субект

    10 8 Отговор
    Няма никакво значение за какъв е смятан Румен Радев от Запада. Важно е да защитава БЪЛГАРСКИЯ интерес. И точно така: не можем да предадем оръжието си и да останем без никакво и дда съсипем енегретиката си заради чуждия кеф. Такива ми ти работи.
  • 25 Анонимен

    1 3 Отговор
    И права била х по време на соца, стига с това висше образование, право су, виж на село какви къщи се издигат, и то ми го бе казала преди 50 г, и днес е същито, за не много години се издигнаха в някои краища замъци, със заолати не мога да повярвам, но глупака до мен, виж, виж, нали казваш, че са бедни хохо, глупака гърбав стана, богатсвото му отиде на другите и стига разни депутати сте кръжали, ходете на логопед, много по умни от Костовите хора има, със средно образование построи и ще храни САЩ и Европа с качествен кашкавал сирене и сие. Съжамяваме, пе си дадохме парите за глупости, образование, което и за тоалетна хартия не става.
  • 26 Анонимен

    2 2 Отговор
    Изобщо не ни еня и вълнува политиката. Ченгетата стари от дс го казват, всеки гледа парите и деца, внуци да не работят. Радев утре може и да си снени жената с по млада. Всички са навързани горе и долу. Но мен лично ме вълнува откъде са им замъците. Бойковата къща в Банкя се губи и ако има нужда от ремонт, да ми драсбе, най добрият майстор ще му изпратя. Има златни ръце, работи по София, но сега си е в града, провинцията. Батеб, кучета, пазят, звяр, виждали ли сте, чак кънти гората. А вие си мислете за радев пп и сие.

    Борят се за тях си, за пари и власт, мили хора
  • 27 реру

    27 6 Отговор
    Неслучайно хората са стигнали до сентенцията:
    "Вълкът козината си мени, но нрава - не"

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А бе

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Кирчо":

    я не лъжи, никога не се е назовавал враг. Ама ти май не си служил за родината.............
    Евроджендърите не служат, те присугват на чужди пи.шки.
  • 30 Де юре

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    си български "умник", де факто наистина си български мало "умник"...
  • 31 !!!?

    15 2 Отговор
    Радев - Пацифист !!!?

  • 32 13675

    15 4 Отговор
    А, бе вие сериозно ли. Не съм да се води война, но, когато Русия взе Крим всички си траехме, руснаците обърнаха поглед към Украйна, да я дадем и нея без бой, после ще вземат Молдова и всички бивши съвецки държави. После ще върне и желязната завеса в която ще влезне и България, не благодаря. Да се бездейства и да стане така както, османците са стана ли, империя

    Коментиран от #39

  • 33 Макс

    16 4 Отговор
    Дано да има някога среща между Президент Зеленски и Радев . Искам да чуя рашистките аргументи на Радев и повтарянето на кремълските опорки.

    Коментиран от #37

  • 34 Тошко

    4 11 Отговор
    Дер Щандарт не е щандарт за журналистика. Начели сме се на такива, на които капацитетът им сгига да представят само едната гледна точка.
  • 35 Хълк

    5 7 Отговор
    Браво на Радев!
  • 36 ДЕА Стандарт

    2 1 Отговор
    Пък си има шеф, който му казват какво да котира, че да няма хаос в държавата, И?! Демокрация?!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Челяк

    7 1 Отговор
    Предател от високо ниво.......
  • 39 провинциалист от провинция Тракия

    2 9 Отговор

    До коментар #32 от "13675":

    Най-сериозното. Като ни погребаха промишлеността и селското стопанство и ни обърнаха на ишлеме и слугинаж ти къде беше?

    Коментиран от #40, #44

  • 40 13675

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Погребаха, червените който бяха зад Русия, явно не си бил роден и не помниш
  • 41 сноу

    2 3 Отговор
    Тази мазна връв е оплетена от ристю уплашения, дето му викаха гроузев по шаш..
  • 42 Радостин

    0 0 Отговор
    А Кирил Петков и Василев са приятели на САЩ
  • 43 Вибратор

    0 3 Отговор
    А Кирил Петков и Василев са всичко друго, но не и българи
  • 44 Иван Георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Да " благодарим" на "другаря" Иван Костов!
  • 45 нено

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    който вади нож - от нож умира
  • 46 вили

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "пенко":

    а градивното от русияли е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове