Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 12:24 1 480 33

КЗК глоби "Лукойл-България" ЕООД за злоупотреба с господстващо положение с 67.7 милиона лева!

  • лукойл-
  • злоупотреба с господстващо положение-
  • имуществена санкци

Санкцията е на база събрана "огромна по обем информация" от руската компания, Агенция „Митници“ и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива

КЗК глоби "Лукойл-България" ЕООД за злоупотреба с господстващо положение с 67.7 милиона лева! - 1

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 67 771 454 лева на „Лукойл-България” за злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, съобщи БНТ.

С Решение № 184/16.02.2023 г., постановено по преписка № КЗК-864/274/2021 г., КЗК наложи имуществена санкция в размер на 67 771 454 лева за извършено от „Лукойл-България“ ЕООД нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

Проучването започва по искане на „ОМВ България“ ООД във връзка със сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от „Лукойл България“ ЕООД. Впоследствие към него са присъединени искане на „Инса ойл“ ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро.

В тази връзка КЗК събра огромна по обем информация от „Лукойл-България“ ЕООД, „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, Агенция „Митници“ и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива.

Благодарение на навременната намеса на КЗК е предотвратена целената стратегия на „Лукойл-България“ ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива. По-конкретно дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител.

Тъй като подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС, КЗК счита, че на практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява „Лукойл-България“ ЕООД, е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да налага едностранно по-високи цени на потребителите. В тази връзка следва да се отбележи, че именно търговците на едро и държателите на данъчни складове са единствените, които биха могли да се противопоставят на господстващото предприятие, като оказват известен конкурентен натиск, доколкото имат възможност за внос или доставка на горива от алтернативни рафинерии.

От анализа на огромния обем събрани и анализирани данни, биха могли да се изтъкнат някои основни факти:

„Лукойл-България“ ЕООД притежава повече от половината от пазара и е лидер при търговията на едро с моторни горива. Част е от групата Лукойл, която притежава уникална за страната логистична, складова и транспортна инфраструктура със стратегическо географско разположение и оперира по цялата верига от производството на горива до реализацията им към крайните потребители.

Комисията установи, че „Лукойл-България“ ЕООД е прилагало цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Чрез промени в ценовата си политика в рамките на 2021 г., дружеството изцяло е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз, докато търговци, закупуващи горива с платен акциз от бази на „Лукойл-България“ ЕООД, са получавали допълнителна отстъпка.

Прилагана е едностранно ценова политика на съответните пазари, която води до наличие на т.нар. „ценова преса“. Това нарушение се доказва и от проведените тестове, съгласно европейската икономическа теория и практика. В резултат на ценовата преса, конкурентите на господстващото предприятие, които единствено могат да повлияят върху ценовата политика на „Лукойл-България“ ЕООД, не биха могли да се противопоставят ефективно в ценово отношение, а това води до отлив на клиенти, финансови загуби и напускане на пазара. Освен до отстраняване на конкуренцията, такова поведение същевременно води до намаляване на стимулите за навлизане и разрастване на потенциални нови търговци и инвеститори на пазарите на горива, в резултат на което в крайна сметка ще бъдат увредени крайните потребители.

Предвид свързаността на пазарите на търговия на едро и на дребно с автомобилни горива, повишаването на цените на горивата на едро, поради отслабен конкурентен натиск, вследствие от поведението на „Лукойл-България“ ЕООД, ще има непосредствен ефект върху цените на предлаганите автомобилни горива от бензиностанциите, което, както е известно има огромна социално – икономическа значимост.

В резултат на активните действия на КЗК, в хода на проучването по производството, „Лукойл-България“ ЕООД промени и коригира поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    22 28 Отговор
    малко им е на ватниците-но е добро начало

    Коментиран от #23

  • 2 Последния Софиянец

    18 4 Отговор
    Жълти стотинки.
  • 3 Бълха

    19 7 Отговор
    ги ухапала !
  • 4 сюргюнджията

    15 11 Отговор
    бълха ги ухапа.... Национализация!
  • 5 Мда

    15 19 Отговор
    Гаранция русофилите ще се хвърлят сега да защитават Лукойл.
  • 6 Бонев

    38 6 Отговор
    Каква еуфория беше когато гуруто на жълтопаветниците Костов продаде Лукойл на руснаците за жълти стотинки.Сега този факт все се мъчат да го забравят.

    Коментиран от #26

  • 7 Слава на Газпром

    9 7 Отговор
    Честита 30-годишнина!

    Z

    Коментиран от #15, #16

  • 8 Гошо

    17 1 Отговор
    Тия ала балистики няма да минат в съда Факти няма само твърдения
    Постояването на още една рафинерия е решението ,а не приказки на едро
  • 9 Селянин

    18 3 Отговор
    Малко кьор фишек за пред маТряла. Мека видим какво ще се случи след всичките обжалвания по веригата.

    Коментиран от #25

  • 10 По просто

    24 7 Отговор
    Както сте го обяснили нищо не е ясно !
    Лукойл през цялото време са с най ниски цени спрамо качеството. След като вече ЕС стана "независим" то за веригите в ЕС горивата скъпнаха с повече отколкото при Лукойл. От една страна ревът "политици" за левчето на Лукойл от друга били подбивали цените. Ама а да се разберем ! В пазарна икономика сме и на който не му харесва да синаправи собствена рафинерия и да кара петрол от Марс !
    На практика целите са две - да се прецака Лукойл и да се купува от други вериги на по високи цени.
    Не нам с тия номера !!!

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Раковски

    6 0 Отговор
    Пунта Мара резидентска
  • 12 Айде и ти

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "По просто":

    Още един дето не е чел Закона за акциза в частта за данъчните складове и как на практика Лукойл е монополист на пазара в тази област. Оттам нататък нито вноса е нормален, нито цените
  • 13 Лаврентий Берия

    9 17 Отговор

    До коментар #10 от "По просто":

    Шест кожи да ви смъкне руския камшик, пак ви е малко на путинолюбите! Искате си хомота робски и това е. Без него сте непълноценни.
  • 14 Жоро

    8 16 Отговор
    Бъдете сигурни тия пари са взети от нашите джобове. На руснаци доверие нямам! Ако каже руснак небето е синьо трябва да се поглежда дали е така.
  • 15 Лаврентий Берия

    10 20 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на Газпром":

    В една цивилизована европейска държава, щяха да те издирят и да те санкционират за путиниска пропаганда. Тук, санкцията е от Онзи отгоре. И е да живееш с руските си окови като абсолютен неудачник, дорде си жив.

    Коментиран от #17, #29

  • 16 Zете ,

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на Газпром":

    Честита годишнина ! - от Тъста
  • 17 Я па ти

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Лаврентий Берия":

    В цивилизована държава викаш, а!? Епа ели уж у Русия ти Берия си ги прилагал тия нУмера, а ? :))
  • 18 Даниел

    15 1 Отговор
    През годините на управление на ГЕРБ ,се случиха няколко такива проверки от КЗК,никога не беше установено господстващо положение при търговията с горива на Лукойл,но компанията винаги сваляше цената,когато се стигнеше до граждански протести !
    Та,сега големия въпрос е как така 13-15 години не видяха монопола ами чак сега???
    Някой прикриваше ли Лукойл??
    п.п. Последният въпрос е риторичен,ние всички знаем истината!
    При това положение най-нормалното нещо което би направило всяко общество е да спре да си дава парите на фирма която краде от данъците на собствена му държава!
    И най-важното е,да не позволяваме да се върнат на власт хората който ни причиниха всички тези неща!

    Коментиран от #31

  • 19 Как

    7 5 Отговор
    Сега ще вдигнат горивата и ще избият глобата за два месеца.
  • 20 Иван

    9 5 Отговор
    Слабичко, пък най-вероятно съда ще я отмени
  • 21 Демократ

    8 4 Отговор
    Бълха ги ухапала в сравнение с милиардите, откраднати от българския народ под ръководството на руско-българската енергийна мафия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Руснаци

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Предпочитате втечнен природен газ САШ?
  • 24 Браво! Много

    4 0 Отговор
    добра новина.
  • 25 Ще се случи

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    същото като с ФК Челси - продажба, а парите в специална сметка за възстановяване на Украйна.
  • 26 един

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Бонев":

    Никой не се мъчи да го забрави!По-него време Костов нямаше какво друго да направи,връзките ни със Запада бяха незначителни,нямаше ЕС нямаше субсидии и помощи!Комунистите щяха да саботират/със стачки други действия/ всеки опит Нефтохим да бъде даден на Западна компания/не можел да преработва друг нефт и ред подобни лъжи/!Руснаците през 2022год. спряха газа на цяла Европа,същото щеше да стане и у нас тогава,с тази разлика, че тогава нямаше газопровод от азърбейджан и LNG,а от спирането на газа щяха да фалират ред предприятия като Соди Девня,торовият завод в Димитровград,болници и т.н.!Следваше безработица и стачки докато комунистите не свалят правителството на Иван Костов!Или ти си мислиш че Костов няма акъл колкото тебе да предвиди как ще се развият събитията!?Ми да вземем да те направим тогава тебе министър-председател,белким цъфнем и вържем!

    Коментиран от #33

  • 27 ОБЕКТИВЕН

    4 0 Отговор
    А търговските вериги или при тях има сухо
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лаврентий Берия":

    абе вйкай слава на украйн аи заминавай на пу.тката си ма.йна бе кре.тен

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кънчо

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Даниел":

    Добре де. Лукойл държи едни от най ниските цени в момента на пазара. Санкционират ги че държат ниски цени и другите не могат да си с високата печалба ли? В момента ако зареждаш директно от тях а не от данъчен склад се ползва някаква отстъпка. Ревяхме че са високи цените. Сега ги глобяват защо продават на ниски цени.
  • 32 Хахаха

    4 0 Отговор
    За това ли ,ще искат импийчмант на президента, защото неговите 15-19човека работят.За сметка на едни 240-крадци,и техните придворни.
  • 33 кълвач

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "един":

    Как да няма акъл Костов?! Има. То как иначе се разграбва цяла държава и то така, че после копче да немогат да ти кажат, че и умници, като теб да му се радват. Все комунисти са ви в празните глави. Само, че тогава хорат в предприятията са работели на парно, а сега мръзнем като кучета. Е умният Иван Костов надали мръзне...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове