Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 14:41 1 775 48

Панчугов: Въпросът е как се спира оттук нататък вредното влияние на Радев

  • христо панчугов-
  • румен радев-
  • влияние

Президентът почти изцяло е узурпирал българската власт, изказа мнението си той

Панчугов: Въпросът е как се спира оттук нататък вредното влияние на Радев - 1

"Големият въпрос е как се спира оттук нататък вредното влияние, което президентската институция и лично Румен Радев има върху българската политика".

Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов.

"За мен по-важно в този момент е дали новото обединение (бел. ред. между ПП и ДБ) ще намери силите и инструмента, през който да върне доверието на българските граждани в парламентаризма, спре това узурпиране на власт от страна на президентската институция и най-важното - да спре разпространението на вредния разказ, който излиза от тази институция.

Разказ, който бива уплътняван през последните месеци изключително старателно - разказът за това как едва ли не България прави нещо лошо, когато подкрепя една независима нация в битката ѝ за оцеляване, разказ, който поставя основите на парламентаризма като нещо, което по скоро руши отколкото подпомага българската политика, разказ, който неизменно води през няколко референдума към това българските граждани да започнат да харесват някакъв друг тип управление, а не демокрацията. Това е разказът, който излиза от президентската институция и на който ние трябва да се противопоставяме ежедневно", коментира той в предаването "Преди всички".

Според него Радев започва да се държи изключително неразбираемо. "Неговите изказвания и внушения, странната линия в последната година, са не само неразбираеми, но започват да бъдат вредни", смята политологът.

Президентът почти изцяло е узурпирал българската власт, изказа мнението си той. По думите му в последните 3 месеца нито една политическа формация не е направила нещо, за да отвоюва обратно влиянието на парламента от "сивата зона, в която се намираме спрямо Конституцията и спрямо властта сама по себе си".

Историята е показала, че листите са това, което неизменно разделя политическите формации, подчерта Панчугов, запитан за обединението между ПП и ДБ.

"Много малък път беше извървян между решението да се прави коалиция и момента, в който трябваше да се редят листите. Вместо това имахме 3 месеца парламентарно поведение, което не показваше някак си идеята за обединение сама по себе си".

Според него най-важният въпрос пред тази коалиция остава "В името на какво тя се обединява и кои са политиките, които ще бъдат осъществени, ако се вземе управлението от тази коалиция".

По думите му проблемът за листите ще е основен, ако остане фиксацията върху събирането на тези политически формации като форма на оцеляване. Тогава може да се очаква отпадане на подкрепа към тях, смята той.

Политологът постави и въпроса дали тази коалиция се отваря към групите, които към момента не гласуват.

Ефект от новата порция "Магнитски" вероятно ще има, коментира Христо Панчугов. Според него случаят препотвърждава вече съществуващи нагласи в българското общество. По думите му обаче това не е мотивация за гласуване и няма да отвори към нови групи български избиратели.

Големият въпрос е какво правим с тези 60% от избирателите, които не гласуват, изтъкна той.

Политологът заяви, че няма българска институция, на която гражданите може да имат доверие по темата. Нито прокуратурата, нито МВР може да даде разяснение по тези казуси.

"На тези избори не е въпросът дали "Магнитски" се е намесил, а кога българските граждани ще могат да имат доверие на българските институции по подобен казус".

Курсът, който Корнелия Нинова постави пред БСП, не води до модернизация на партията, коментира още Христо Панчугов. Битката е как изглежда новата левица в България, добави той.

Политологът определи двата референдума - на ИТН и на "Възраждане", като "крясък за оцеляване". Според него референдумът на ИТН цели да върне партията в политиката. Той обаче се съмнява, че това ще стане.

"Усещането, че мнозинството от българските граждани могат да се произнесат по тема, която е доста сложна, е изключително вредно. В ситуацията на обществени разделения тези референдуми не дават отговор на важните въпроси", посочи Панчугов и добави, че те не дават отговор на въпроса - какво се предлага след това.

"Говорим за погрешното разбиране - как едни готови модели от други политически системи могат просто да бъдат взети и да бъдат сложени в нашия. /.../ Нашето общество не е стигнало до идеята за президентска република и на фона на всичко, което се е случвало по време на комунистическия режим".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бау бау

    50 3 Отговор
    Хвани единия, удари другия... кой от кой по-умен и продажен...
  • 3 Просто

    65 14 Отговор
    Като се изринете смръдлива из.мет продажна! Радев им пречи да продават България!
  • 4 Сталин

    47 14 Отговор
    Българина е пълен глупак ако си мисли че еднодневни политически прос титутки назначени на власт от главния сводник в България - американското посолство че ще работят за интереса на българите много се лъжат . Тъй като българина по природа е шмекер той гласува за себеподобни и си мисли че колониалната администрация ще свърши цялата работа вместо него а той ще си стои на ракията и салатката.Единствените почтени хора в политиката бяха Жан Виденов и Волен Сидеров които влязоха във властта с по един апартамент и така и излязоха от политиката ,но много са малко почтените хора в България за да гласуват за такива политици,така че надежда всякаква вие оставете

    Коментиран от #7, #23, #31, #44

  • 5 дърварят

    15 46 Отговор
    Простакът Рунбата така се е развихрил, че няма спиране.
  • 6 Пич

    58 11 Отговор
    Един обикновен кретен ,се опитва да дава акъл , на единственият мажоритарно избрани от народа държавник ! Като не ти харесва , оплачи се на майка ти !!! Мнозинството е решило какво иска !!!
  • 7 лапай по

    5 16 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Го набия намамати на умника.

    Коментиран от #12, #17

  • 8 Град Симитли

    29 7 Отговор
    Иксперт!
    Само за земетресенията не се е изтресъл!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния Софиянец

    17 9 Отговор
    Радев спаси семейството ми от еничарите на Бойко и Доган на 2 ри септември.Винаги може да разчита на мен.И в полунощ са ми се обаждали от президентството и съм отивал да пазя.
  • 11 Импийчмънт

    10 39 Отговор
    Радеффф е рашистка подлога.

    Коментиран от #43

  • 12 Джукаран

    22 4 Отговор

    До коментар #7 от "лапай по":

    НЕГРАМОТНИК
  • 13 "..............»

    22 4 Отговор
    Като не се дава гласност на такива като теб!
    За теб сигурно само родата ти е чувала!
  • 14 Къф парламентаризъм

    35 8 Отговор
    бе Панчугов?
    Ми тия двамцата изпратиха оръжие зад гърба на всички.
    Поне да бяха казали - "Ние искаме да помогнем на братския украински народ" или нещо такова.
    А те за гърба на всички, щото знаеха че директно изхвърчат на следващите избори.
    Така че тоя паралментаризъм си го инсталирай знаеш къде.
  • 15 Тошито

    31 7 Отговор
    Американските войнолюбци отидоха още по-далеч, но ще ги удари стоманен чук!
  • 16 НИКО

    32 8 Отговор
    КАКЪВ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТОЛОГ, ТОЯ СИ Е КОАЯШКО МЕКЕРЕ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 истина

    22 8 Отговор
    Пореден предател .
  • 19 Хаха

    20 4 Отговор
    Абе тоя сбиркоч няма да каже какви програми има какво ще направи за икономиката и другите свери занимават ни тука с глупости е за това 70 процента няма да си направим труда да отидем на гладува е. Защото само едни козяшки лозунги. И се оказа че много предател и чужд агент има в тази държава

    Коментиран от #20

  • 20 Хаха

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    Исках да кажа сфери и гласуваме, ама вече така се дразня че почва ме хваща гнева на такива тъпанари.
  • 21 Мдаа

    7 21 Отговор
    Сам по себе си е ОГРОМЕН успех, че започна открито да се говори за истинските действия и намерения на Румен Радев. След 2020 и юмручето това съвсем не беше сигурно, че ще се случи.
  • 22 Ал палто и

    5 15 Отговор
    гид при патрона в масква!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сорос

    10 4 Отговор
    Хайде на грантовете, гои ХАХАХА
  • 25 гост

    20 5 Отговор
    Според изявленията на 95 % от всички"експерти", "анализатори", "политолози", "антрополози", "наблюдатели" и т.н. ясно личи , че се хранят на една ясла, където им насипват ярма от посолството на "онази" улица!
  • 26 Долу войната,мир на земята!

    17 4 Отговор
    Ето още една платена евроатлантическа свиня,готова да подкрепи трета световна ядрена война,в която и тя няма да оживее.
  • 27 Радката

    4 13 Отговор
    Да живее радефф.
    Ок ке си живее, ама като гледам бая малообразувани, но за сметка на това гласовити амеби, все по-трудно ще го карат, защото ги видехме отрочетата на гения радефф докъде ни докараха, заедно с оня червенобузест и леко плешив проф агент - майстора, който продължава да експериментира върху гьон електората.
    Картината е жалка и ще става все по-малка.
    Българйо...
  • 28 Бонев

    15 6 Отговор
    Вредното влияние е подкрепено два пъти от огромна част от българите. А панчуговци са за това,да лаят по медиите.
  • 29 мдда

    8 2 Отговор
    Изхвърляне на проводника на чуждии интереси!!
  • 30 Никой

    8 10 Отговор
    ГЕРБ улесниха Рашисткия интересчия Радев в борбата срещу ПП-ДБ като го подкрепиха в общия хор. Така ,че рекламирания апломб ,че ГЕРБ са " евроатлантици " отече в клозета. По малките партии са склони да направят коалиция с ГЕРБ / тоест всички заедно с крадците / да седнем на държавната софра и да цоцаме докато крадливия суверен ни търпи. Защо крадливия ли ? Щом гласуваш за крадци,ти си съгласен с тях ,.Нима си по различен.
  • 31 Кабамилионеров

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Воле..не,Воле..не,аз си останах да си кра..да с гепи,ПА МАКАР И САМО К.МЕТ НА кАРЛОВ..СКА ОБЩИНА....а какво стана със злат...ния пръст,нищо ли не остана ...бели пар.и за чер..ни дни.....
  • 32 Красимир Петров

    8 4 Отговор
    ПанЧуков е на хранилката на Сорос
  • 33 Хр Панчугов!! И с брада и очила все си

    10 3 Отговор
    Говедо на Хранилка! И такова ще си останеш!! Колко плащат да се Плюе срещу Президента Говедо!!
  • 34 Миро

    5 9 Отговор
    Продаде се Радев на мафията ДПС-ГЕРБ,това е истината! А всички заедно работят и за руската олигархия! Всички пътища ,на всяка голяма далавера в България водят към Москва!
  • 35 Кабамилионеров

    1 0 Отговор
    Аз си останах да си кра..да с гепи,ПА МАКАР И САМО К.МЕТ НА кАРЛОВ..СКА ОБЩИНА.....от проектите с Д.П.С и ГЕПИ-предприемачи....яко падат милио...ни в без.дънн.ото ми джобче.
  • 36 Реалист

    10 3 Отговор
    Какъв политолог е този ? Президента не е виновен , че заблуждавани в български народ продължава да гласува за токсичните Борисов и обкръжението му. Така не може да се състави правителство. Това прави Президента. Той е длъжен по Конституция. От друга страна опонентите на ГЕРБ шизофренично нападат Президента и го обвиняват в русофилство. Но я погледнете коментарите под всички новини и статии оплюващи Русия !? Там народа като социална извадка около 70% подкрепят Русия . И за това ли е виновен Радев ? Опонентите на ГЕРБ как мислят дапечелят гласове , като отношението им към войната и агресора коренно се различава от това на 2/3 от българите?
  • 37 Хахо

    7 3 Отговор
    Ами да бяхте си избрали Цецка Евроатлантичката за президент бе, г-н дървен философ. Или онова безлично мекотело ректорчетоГерджиков. И каква власт е узурпирал Радев? Не могат 2 години да направят правителство, накрая той ли е виновен?
  • 38 Мнение

    5 1 Отговор
    По заповед от вън освен,че ни държат без правителство ами искат и без президент да останем,за да е абсолютен политически хаос.Радев не е виновен,че партиите има насадени различия по между си и не могат да се разберат.Нямаме газ.Нямаме петрол.Златото вече ни го изнесоха.Пари за оръжия нямаме.Хотелите са вече претъпкани.Вече сключиха сделки за друго атомно гориво.Айде вече да ни оставят на мира!!!
  • 39 Самарин

    8 2 Отговор
    Слушай слуга герберски,кога ще напишеш нещо за кандидата за "Магтитски"?Не си ври носа там дето не трябва. Президента Радев,е стожерът на държавата хайванино,няма да му споменаваш името в калните си статии.
  • 40 234

    1 2 Отговор
    Политически обособен човек не може да е безпристрастен-нулева вяра в изявленията му.Кроежите не са негови и прозира синя идея.
  • 41 Истини

    1 2 Отговор
    Всичката ви работа е от всички ви, не прехвърляйте вината от болната ви глава на здравата или обратното. Радев е наясно от хасково харманли свиленгград и до ивайловград, как стоят нещата, така, че първо си вижте вас къде сгрешихте през тия 25 или 33 години и тогава ни кажете вие вашата статия. Не сме защитници нито пък сме упълномощени от Него и като сме в ЕС, знаете, ли, как живеят хората около границата. Мрак и тъмнина, без ток през нощта в балкана, без магазини, без лекар, мед сестра, а в града и без болница, а кметицата е от другата по артия, щом казвате, че г-н Радев е от бсп. Вие си мислите за вас си, но защо никой 33 г не помисли за тия отдалечени краища. При бай тошо пиле не можеше да фръкне, с открити листове беше и въпреки всичко това имаше поне магазин. Но няма за кога. Те останаха стари хора с 3,4 до 5 къщи и като си заминат от този свят пустещи земи и съборетини къщи. Нито реформи, нито работа има, а кметицата е от герб. От ЕС. Хубаво, но защо е така. Няма хора, няма автобуси по селата, кучета гладни и ако тръгнете пеша до селата отдалечени от бога, бива ви разкъсали.
  • 42 Мнение

    4 1 Отговор
    Много е просто бе Панчугов. Кандидатираш се за президент ако те изберат спираш вредното влияние на Радев. Експерти като тебе в България с лопата да ги ринеш. Който не става за друго става експерт в политиката.
  • 43 Йорго

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Импийчмънт":

    А ти каква подлога си ! Болнична или Американка ?! Пръднал си в млякото и не си се усетил
  • 44 Ъхъ

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Панчугов, направи си евтаназия, така ще намалиш руското влияние! Отнася се и за останалите нацистки подлоги.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    1 1 Отговор
    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!
    78г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 48 умен и образован

    0 1 Отговор
    импийчмънт е чудесна идея!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове