Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 16:54 3 725 42

Иван Шишков: В строителството на "Хемус" са влагали шлака от „Кремиковци“

  • магистрала-
  • незаконно строителство

Пътят Югово-Лъки е строителна бутафория, направен е преди две години, посочи регионалният министър

Иван Шишков: В строителството на "Хемус" са влагали шлака от „Кремиковци“ - 1

„Пътят Югово-Лъки е строителна бутафория, направен е преди две години, а след няколко години ще представлява съвсем друга картина и никой няма да е доволен.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след огледа на път III-861 Югово –Лъки – област Смолян.

Тази отсечка не е единичен случай, а е емблематична за начина, по който са извършвани основни ремонти с възлагане за текущи, посочи министърът. Цялата отсечка е незаконна, ремонтът е извършен без одобрен проект, разрешително за строеж и строителен надзор, каза арх. Шишков. И допълни, че този път е един от 31, за които е имало изработени проекти, но никой не си е направил труда да ги възложи и изработи по проект.

Поръчката е направена от бившето ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ в периода от 2018 г. до началото на 2021, уточни той и заяви, че други служби ще търсят отговорността за всички тези проблеми. „За съжаление, това е било част от поведението, което ни превърна в строителен хаос в периода 2018-2021 г.“, каза регионалният министър.

По време на огледа беше взета за изследване ядка от асфалтовото покритие и проби от земната основа, за да се разбере как е направен пътят в дълбочина и дали отговаря на това, което би трябвало, ако ремонтът беше извършен по проект.

„Надяваме се поне асфалтът и земната основа да са добре, но за съжаление пътят е осеян с камъчета и с парчета от скали. Това е така, защото пътят е разширен повече от метър и скалната маса не е укрепена както трябва. Освен всичко останало, няма и изпълнено отводняване и този път след няколко години няма да е в това състояние, което ние ще искаме. Обезпокоени сме от това, което виждаме и ще направим предписания“, допълни арх. Шишков.

50 млн. лева е стойността на целия участък от 31 км. Половината от тях - 25 милиона лева, вече са разплатени от последния редовен кабинет по решение на НС. Министър Шишков беше категоричен, че останалите 25 милиона няма да бъдат платени. И припомни, че докато не се намери законово решение на казуса, ще се разплаща само извършеното законно строителство.

„Бях предложил текст за изменение на Закона за устройство на територията, за да можем по законов път да направим проверки и да търсим начин да регламентираме тези строежи. За съжаление създателите на строителния хаос реагираха изключително остро, грубо. Не само не пожелаха да го одобрят, но даже не дадоха решение. За да решим проблема, трябва да го изговорим, да намерим законово решение.“, каза още той.

И съобщи, че наскоро е била направена проверка в началото на автомагистрала „Хемус“ и там резултатите са по-фрапиращи отколкото на магистрала „Тракия“.

Там не става въпрос за незаконно строителство, но резултатите от ядките и от земната основа са още по-лоши отколкото от проверката, която е била направена на „Тракия“, уточни арх. Шишков и коментира, че вложеният асфалт е по-малко от изискваното, както и че се установява влагане на шлака от „Кремиковци“. „Очевидно това, което се говореше в публичното пространство, започва да излиза като факти“, заключи регионалният министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    63 9 Отговор
    Влагахме в чекмеджето.

    Коментиран от #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 чекмедже-тулуп

    59 9 Отговор
    Бойкова работа- ремонт на ремонта!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 браво💪

    56 7 Отговор
    Гдрберите са крали като за последно!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Перо

    45 1 Отговор
    Да прехвърлят преписката и експертизите на прокуратурата за обвинения!

    Коментиран от #28

  • 9 Бойко Българоубиец

    42 2 Отговор
    Хехе ама как ви прекарах с тия пътища викахте не ядем асфалт и аз затова им турих шлака хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 10 Ивелин Михайлов

    47 4 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, бойко българоубиеца е за доживотен затвор!

    Коментиран от #23

  • 11 Гербер

    28 3 Отговор
    Тия пътища доста ми издуха офшорката хехе ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 12 Потрес!

    48 3 Отговор
    Където и пипнеш в България, откриваш беззакония и кражби! Наложително е тотално измитане на всички държавни власти, както и закриване на партии Герб, ДПС и БСП!

    Коментиран от #29

  • 13 Въпросче

    32 20 Отговор
    Какво очаквахте от Бойко Борисов , който подкрепя украинската киевска хунта срещу Русия ? Честност ?
  • 14 Град Симитли

    37 1 Отговор
    На Бою това му беше казано и показано от станишефф още 2010
    Обаче Бацето на върха на славата--си драпа долнището на анцуга,
    а мисирки те гледаха с влажни устни!!!
  • 15 ДебиленВюрстен

    24 8 Отговор
    В цимента слагат сгурия от тецовете и става сив та сив, ама нефелен... Новото строителство е покри па плачи...
  • 16 Човек

    36 4 Отговор
    Това са строежите на Мутрата по стар руски корупционен модел. Бабаитите са намазали, а народът да мре.
  • 17 Добавянето на шлака в определена

    22 18 Отговор
    дозировка не вреди, напротив, бетоновата смес придобива по-голяма устойчивост на сулфати, киселини, солни разтвори. С добавянето на шлака се получават т.нар. сулфатоустойчиви цименти, които се използват там, където има агресивна среда и където дебелината на бетоновите конструкции не позволява да се използват други видове цименти.
    Шишков е един лаик, който по-добре да си трае, защото целият екип са такива хвани единия удари другия !
  • 18 Оле отвори очички

    13 28 Отговор
    Не знам как е построен въпросния път, но знам, че Асен Василев и Комитова в първото служебно на Радев откраднаха1 милиард предвиден за строеж на пътища и спряха ремонта и поддръжката на всички пътища. За времето на трите служебни на Радев и редовното на ПП+ДБ+ИТН+БСП няма построен 1 метър път, няма ремонтиран нито 1 метър път. Резултата е видим - за година броя на загинали при пътни злополуки е в пъти повече. Радев, Комитова, Василев къде са парите за строеж и ремонт на пътища? Къде са ония 9 милиарда, които изчезнаха за 9 дни? Къде са милиардите, които правителството на ПП+ДБ изтегли като заеми?
  • 19 Чувай Дедо

    20 1 Отговор
    Райска песен.

    "заяви, че други служби ще търсят отговорността за всички тези проблеми"

    И ко праим сега...май нищо. Кьор фишеци само се хвърлят, и за храни и за пътища...за всичко.
  • 20 Дед

    18 1 Отговор
    КОРУПЦИЯ!Всеки който е допуснал това да се случи трябва да е в затвора.Европа иска да спрем бруталните кражби и повсеместната корупция по държавните структури.Липсата на адекватен контрол при изпълнение на поръчките е основна причина да четем подобни новини.Всичко е сбъркано.
  • 21 Един

    6 17 Отговор
    Ами айде ве Шишо, давай обвинение и в съда да видим кой какъв е. Ама май само лалане в стил Киро язовиро и Рашков лъжливото овчарче, колкото да се намираме на приказка.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 13 Отговор
    Кремиковска шлака се влагаше и в леглото на бул. "В. И. Ленин" в София при разширението му, е??? Aрхитeктитe нямaт пoдгoтoвкa пo cпeциaлнocттa "Пътнo и жeлeзoпътнo cтрoитeлcтвo"...a пък пo "Икoнoмикa и организация нa cтрoитeлcтвoтo" ca пълнa cкръб...Тoзи тулуп нe e нaяcнo c бaзoви пoлoжeния в cтрoитeлcтвoтo нa мaгиcтрaли.

    Коментиран от #40

  • 23 оня

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ивелин Михайлов":

    Грешиш колега, защо трябва и да го храним до живот? Бих платил патрона за него:))
  • 24 лечение

    16 5 Отговор
    Много прост народ има, като този пишман архитект дето се прави на инженер! Доменната шлака е много добър строителен материал!!!
  • 25 хххх

    12 5 Отговор
    Този да не би да е лизал пътя??? Аман от тъпи фатмашки некадърници, но е видимо че народът лапа всяка въдица и мозъкът му не стига.
  • 26 123456

    13 8 Отговор
    Влагали шлака , а плащаме винетки и мгого хора загинаха по пътищата , само защото някой краде . Господ да съди
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 чекмеджето

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Нали и тя краде!
  • 29 Ганьо

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Потрес!":

    И като ги закриеш какво!? Нали се закри БКП, а тия са отрочета...
  • 30 шишко само шишкавееш

    13 5 Отговор
    покрай оня сла..бо умник пенсионера уж летял на нещо си дето ви събра всички неграмотни, и некадърни, да крадете с него, и за него! Един метър път не си направил един блок, не си санирал а квичиш като цял свинекомплекс!!!
  • 31 Иво

    15 2 Отговор
    ГЕРБЕРАСТЛЪК ! СЪР
  • 32 Джипко Бибитков

    15 2 Отговор
    Ама как фъргах пачки на раята през прозореца на жипа а, голем бех , нали
  • 33 миш маш

    14 3 Отговор
    Много прост народ има, като този пишман архитект, дето се прави на инженер! Доменната шлака е много добър строителен материал!!! На снимката има 18-19 души, а само 2-3 работят...мила соц-традиция!

    Коментиран от #39

  • 34 Сатана Z

    7 7 Отговор
    Какво чудно има?То и в сиренето няма мляко и затова се нарича "млечен продукт"
  • 35 Стига бе

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    не ти ли се разби чекмеджето от толко "влагане"??? бкп/бсп чекмеджан....
  • 36 дядото

    6 0 Отговор
    до тук-добре.остава една малка дреболия-съд,затвор и възстановяване на щетите.но не никога или някога,а веднага-следствие,съд и т.н.иначе ще си остане поредния кьор фишек за сметка на народа.
  • 37 мдда

    3 11 Отговор
    как пък разбра, че шлаката е точно от "Кремиковци"?? Супер ненормален радевлия.
  • 38 Мишел

    5 2 Отговор
    Където и да се пипне строеното при Борисов, навсякъде се установяват безогледни кражби. За да могат да отделят по много за Борисов, той разреши на всички под него да крадат колкото могат и им гарантира безнаказаност. Сега Борисов иска да е депутат, защото се надява да спаси кожата с депутатски имунитет.
  • 39 БББ

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "миш маш":

    Да аз съм свидетел, полагаше се от Яна към Витиня, ама да има проблеми каквито ги има на Тракия ?
  • 40 реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Архитекта е художник,
  • 41 Добърден

    0 0 Отговор
    То НАТО плаща къв е казоса ня са сята
  • 42 припомням

    0 0 Отговор
    тоя бърза да си подаде оставка заради смъртта на дете

    а сега раздава правосъдие
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове