Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 21:41 1 891 41

Йотова: РСМ няма да започне реални преговори, ако българите в страната не бъдат вписани в конституцията

  • илияна йотова-
  • северна македония-
  • преговори-
  • конституция-
  • вицепрезидент

Нашата обща цел е да свалим градуса на напрежението, заяви вицепрезидентът на среща с българската общност в съседната страна

Йотова: РСМ няма да започне реални преговори, ако българите в страната не бъдат вписани в конституцията - 1

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова се срещна с представители на българската общност в Република Северна Македония в сградата на българското посолство в страната и им благодари за куража да отстояват българското си самосъзнание, традиции, език, история.

„Нашата обща цел е да свалим градуса на напрежението, да се борим ежедневно с този ужасяващ език на омразата, който се лее в Северна Македония по отношение на България и българския народ, срещу всички опити за дискриминация на българите в в страната. Каквито и да са действията на Република Северна Македония, каквато и пропаганда да има, ние няма да отстъпим от споразуменията, които имаме. И ако българите не бъдат вписани в конституцията на страната, няма да има и сантиметър напредък в преговорите на Република Северна Македония за европейско членство. Няма да има междуправителствена конференция, няма да има доклад на ЕК, с които да започнат реалните преговори”, посочи Йотова след среща с посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов.

По думите ѝ България внимателно наблюдава ситуацията в страната, „кой и как подготвя евентуалните текстове, за да се впишат българите в конституцията на Северна Македония, как тези текстове ще бъдат приети, как ще реагират политическите сили, но най-вече институциите в Северна Македония.

„Ние винаги ще бъдем ваши защитници, така както защитихме това невинно момче, Християн Пендиков, което за малко не загуби живота си, защото се чувства българин и е член и секретар на български клуб. Не наличието на български паспорт прави човека, важно е неговото самосъзнание, и всеки с българско самосъзнание ще бъде защитен”, посочи Йотова, припомняйки, че българският президент Румен Радев поставя въпроса за правата на българите в Северна Македония на всяка среща на върха в Брюксел, включително и на последното заседание на Европейския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 3 Отговор
    ВЕТО за РСМ
  • 2 квото наредят американците

    4 8 Отговор
    На сите дупетата ви са " предоставени " в услуга , разбираш каква , на упоменатите " партньори " , солидарно и всеотдайно . Не съм бил свидетел на проява на солидарност от тази посока . Дерзайте .
  • 3 Неразбралко Глупчев

    6 15 Отговор
    Ще мо обясни ли някой защо нашите не много умни и продажни политици толкова много искат да се впишат българите в конституцията на Македония? Щяли да са защитени, да могат да се определят свободно, но така ще се окаже, че има няколко хиляди българи, а болшинството ще са си македонци, накрая българите ще са по-малко от гърци и сърби! Или ще се разчита , че след години и писали те се като македонци изведнъж ще бъдат обявени за българи? Да, ама не, това няма да стане! Не се ли легитимира по най-подмолен начин Македонски народ?

    Коментиран от #4, #7, #21, #31

  • 4 тъйка ми се чини

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Неразбралко Глупчев":

    Треби си някакъв лицеприятен мотив , за пред обществото , ей тако про-форма , предателството да не е без целофан като ни го поднасят .
  • 5 изглеа ми странно

    12 7 Отговор
    Тия дето не им пука за българските българи и им разплакаа майките , се загрижили за македонските българи .

    Коментиран от #10

  • 6 Перо

    14 4 Отговор
    Остава да се разбере и от чугунените глави от правителството и ВМРО ДПМНЕ, защото те си мислят, че ще се “оправят” с ЕС, без БГ, но както казват техните приятели сърбите, политика се прави со паре и со дупе, пари нема, действайте!
  • 7 Перо

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Неразбралко Глупчев":

    Много си неграмотен за да разбереш истината! Защо макетата и дупе дават само и само българите да не са вписани в техния Устав /Конституция/, нали ще се преброяват като македонци, ама шубето е голям страх, вече има интернет, пътувания, контакти и т.н. и истината се разбира бързо, Тито си отиде и с него УДБ-а! Скоро и остатъците от правителството и държавния апарат!

    Коментиран от #9

  • 8 ТаУмВзе

    3 6 Отговор
    Чекай краварчето да Настъпи! Идват уж изборчета ПАК. И кфо по дяловите, прави таа у Косово?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Страхил Умников

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "изглеа ми странно":

    Така е, тия дето изгубиха безвъзвратно 3 МИЛИОНА българи тръгнали да мислят за македонските българи, смях! Или колегата Глупчев правилно пита, ама матросовците ни мисъл, ни стон
  • 11 зайо баевски

    3 2 Отговор
    ми те само трима цялата пpоститyция да сменяме заради тях не става
  • 12 БАЙ КУРТИ

    3 4 Отговор
    Шо е маке, Шо е юнак. За съжаление говорим за старите МАКЕТА. ТЕ са давали живота си за БЪЛГАРИЯ. След 3 поколения асимилация , виждате какво става. Ний ги обичаме/те ни мразят. И всичко е от голямата политика . ГОЛЕМИТЕ СА ГО КАЗАЛИ/ВРАГЪТ НА МОЯ ВРАГ Е НАЙ ДОБЪР ПРИЯТЕЛ
  • 13 Перо

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Неразбралко Глупчев":

    Няма меркантилно мислене, става дума за разбиране на “националистическо” мислене по “етнос”, религия, история, доктрина, идеология, манталитет и т.н. Гърците разбраха истината и истината ги направи свободни! При макетата мандалото пада след 7 месеца и после, даже глобалната джендърия от ЕС няма да им помогне, каквито и врътки да правят с избори, нови правителства и т.н. Разбират пангара и за това дивеят и скачат до побъркване! Имали са десетилетия зомбиране!
  • 14 ДА ПРАВА СТЕ

    3 1 Отговор
    НО PCM-ПЕРСОНАЛЕН КОМПЮТЕР МОБИЛЕН ПРЕВЕДЕНО ОТ АНГЛИСКИ НЕ СМЯТА ДА ВЛИЗА В ЕВРОПА
    И НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗНЕ. А ГЛЕДА ПОМОЩИТЕ ОТ ЕВРОПА КОЙТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ТАКА ЩЕДРО ИМ ГИ ДАДОХМЕ. И СЕГА НИ СТРЕЛЯТ ПАЛЯТ БИЯТ ЗАЩОТО НИЕ СТРАХ ДА СЛОЖИМ ВЕТО РСМ ЗА ЕВРОПА И ПОМОЩИТЕ ОТ ЕВРОПА ЗА РСМ. НЕ НА ПАРИТЕ РСМ ДОКАТО НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯТ ИСКАНИЯТА НИ

    Коментиран от #16

  • 15 ...

    5 4 Отговор
    СТИГА с тази Македонияяяя.... както се изрази Трифонов
  • 16 Перо

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "ДА ПРАВА СТЕ":

    “Макетата” взимат пари по линия на предприсъединителните фондове, но след 7 месеца ще секнат и отпада всичко, ако не изпълнят приетите от тях условия на френското предложение, което вече е договор с ЕС, не с БГ!
  • 17 Пиги Идиоткова

    9 8 Отговор
    Ама, турците вписани ли са в нашата Конституция?
    Айде да впишем турки: урки: евреи; арменци; гърци и всички някакви живеят на територията на
    Страната!

    Коментиран от #19, #33

  • 18 Емии

    3 10 Отговор
    Накрая просто ще изритат България от ЕС и ще приемат Македония. Тъкмо ще се сбъдне мечтата на решетникови, българите да заживеят в руский мир. До някоя годинка като нищо да нападнем Македония, за да крадем фритюрници от убитите македонци.
  • 19 Йо Несбьо

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пиги Идиоткова":

    Двете конституции са много различни! В нашата не се допускат колективни права и малцинства, докато македонската ги заявява. И турската не дава колективни права, а всеки гражданин на Турция е турчин.
  • 20 БЪЛГАРИЯ АКО НЕ ДЕНАФИЦИРА МАКЕТАТА

    7 2 Отговор
    ТЕ ЩЕ ДЕНАФИЦИРАТ БЪЛГАРИТЕ - РАЗБРАЬТЕ ЛИ ИЛИ ИСКАТЕ АМЕРИКАНСКА ПОМОЩ

    Коментиран от #22

  • 21 Йо Несбьо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Неразбралко Глупчев":

    Накратко - казва се Окей, вие сте македонци от 1944 насам, но между вас има и българи, които трябва да могат да се изявят, а не да бъдат бити, преследвани и заплашвани. Веднъж да се преодолее огромната омраза към българите и нещата ще се пооправят. Те затова не искат да го допуснат, защото край на омразата, на плюенето, на палежите и побоите.

    Коментиран от #24, #37

  • 22 ПО ДОБРЕ ДА ИДВАТ МАКЕДОНЦИТЕ

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "БЪЛГАРИЯ АКО НЕ ДЕНАФИЦИРА МАКЕТАТА":

    ДА ОСВОБОДЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРО ФАШИСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ -EU

    Коментиран от #32

  • 23 мис пиги на шорош

    4 1 Отговор
    пак ли го играе пробъларянка?
  • 24 Перо

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Йо Несбьо":

    Тяхната Конституция е направена по национален признак само заради непризнаването на българите и да нямат никакви права! Както се казва “Волът рие, то на врата му пада”! Още 7 месеца и пада мандалото за неизпълнение на договора с ЕС! Контрата е в РСМ!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Е то

    5 0 Отговор
    Това им го казаха вече и от ЕП, не виждам смисъл да продължаваме да им го повтаряме !
  • 27 Браво

    1 3 Отговор
    Русия ще е щастлива.
  • 28 Андрас

    0 4 Отговор
    И ВОДКА и сальотка и ура за Русия .Е са ша пия едно вино.
  • 29  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Вписването на българите в конституцията не е достатъчно! На луди ли се правите а?
  • 30 Вписването на българите в конституцията

    7 3 Отговор
    На Украйна кога?
  • 31 Гневен

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Неразбралко Глупчев":

    То ник -а ти говори сам за себе си, особено втората му част
  • 32 Терминатор

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ПО ДОБРЕ ДА ИДВАТ МАКЕДОНЦИТЕ":

    Подай ми ръка ако искаш да живееш.
  • 33 Гневен

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пиги Идиоткова":

    Името ти е баш равнозначно на мисленето ти
  • 34 Долу БКлептоП

    4 1 Отговор
    "Морковът" ЕУ вече не се котира в Македония, защото вие, БКП+ДС-cгaнтa, го превърнахте в провокационно-рекетьорска наци-"тояга"! А и като гледат македонците какви партийно-фатмашки дeбили са начело на Б-ия и ЕУ - могат само да се радват на Бг-вето, и че не са в ЕС! Никой вече не ви бръсне и за гнили сливи - нито в ЕУ, нито в САЩ, нито в Македония, нито в Б-ия, нито в Русия, нито в Сърбия, нито в Турция, нито в Гърция! Остана ви само Косово!

    Коментиран от #36

  • 35 Каквото повикало....

    3 0 Отговор
    Вицепрезидент Йотова, впишете косовските българи в конституцията на Косово и прекарайте коридор 8 през тази нова европейска държава. Не можем да рискуваме нашите стоки при наличие на македонски лумпени
  • 36 Производител

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Долу БКлептоП":

    Ще чакаш на границата с БГ (ЕС) още четири ПЕТИЛЕТКИ! Като се сложи кльон на границата и се построят новите митници, ще имаме засилено производство на наши български плодове и зеленчуци. Хранили сме цяла Европа, можем и сега да я храним, а вие си продавайте вашите боклуци извън ЕС.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Спас безделника

    1 2 Отговор
    ПРИ ТОВА БЪЛГАРИ ЖИВЕЕЩИ ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ПО ТЕЗИ БАЩИНИ ЗЕМИ. А вие на.в.леци, изме.к.ярите без корени, си знаете съдбата.
  • 40 Ангел

    1 0 Отговор
    Един обикновен турист в Македония, със страх и срам.
  • 41 Тошко

    0 0 Отговор
    Киро се връща на бял кон на 2-ри април. Ще клекнеме пред САЩ и не само. Връщането на Киро на власт и избора на онези 25% от нас означава само едно - доброволен отказ от всякакъв суверенитет и независимост. За съжаление нещата не са оптимистични.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове