Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 19:33 1 119 32

Красен Станчев: Не съм оптимист за влизането в Еврозоната догодина. По-добре е това да се планира през 2025 - 2026 г.

  • красен станчев-
  • еврозоната-
  • 2025 година-
  • оптимизъм

"Българският дял в инфлацията е малък, а повечето развития в инфлацията са били заради стара политика на ЕЦБ и много бързо възстановяване на икономиката през 2021 и началото на 2022 г.", коментира експертът

Красен Станчев: Не съм оптимист за влизането в Еврозоната догодина. По-добре е това да се планира през 2025 - 2026 г.  - 1
Снимка: БГНЕС

"Не съм оптимист за влизането в Еврозоната през 2024 г. Вероятно няма да има дългосрочна политическа стабилност и отново ще се чакат избори. А защото се чакат избори, икономиката ще ни замеря с пари от данъкоплатците и отново няма да може да се направи поне онова малкото, което е възможно за овладяване на инфлацията като местен феномен. По-добре да се планира присъединяване в Еврозоната през 2025 - 2026 г.".

Това каза пред БНР доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.
Във връзка с коментарите за загуба на суверенитет на българския лев, изказвани от противници на влизането на страната ни в еврозоната, той подчерта:

"Българският лев е бил суверенен само между фалита по външния дълг - на 9 март 1990 г., и фиксирането на валутния курс - на 1 март 1997 г., преди въвеждането на валутния борд. Това е най-независимият период на българския лев, винаги е имало някаква зависимост".
Според доц. Станчев българският дял в инфлацията е малък, а повечето развития в инфлацията са били заради стара политика на ЕЦБ и много бързо възстановяване на икономиката през 2021 и началото на 2022 г.:

"От края на 2021-ва и началото на 2022-ра е българският дял в инфлацията и той е свързан с компенсациите за електроенергия на фирмите, опрощаване на ДДС, премахване на ДДС на някои стоки и услуги без предварителен анализ".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 6 Отговор
    Вече събрахме 300 000 подписа против еврото и непредвидени сигурно има още толкова.Само аз имам 100 които още не съм занесъл.

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 2 перспектива

    9 10 Отговор
    Най-добре през 3033г. ще.е най-подходяща година така ще е доволен и пра,пра,пра,...пра внука на копейко, който ще е енто поколение диктатор на комунистическия свинарник.
  • 3 референдум

    20 3 Отговор
    Ще се планира след референдума Красенеее, ако изобщо хората са съгласни!!!
    Научете се, че референдум по този въпрос ЩЕ СЕ СЪСТОИ !!!
  • 4 манипулатор си

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Я стига сте манипулирали, вие и първа сила щяхте да сте на изборите но кога цъфнат налъмите.
  • 5 За Българите

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те хората не искат евро. А ние каним едни политици да ни обясняват как не тази година а другата или по другата да влизаме в еврозоната

    Коментиран от #13

  • 6 Да, бе

    14 2 Отговор
    Да се планира за най-рано никога и после да си помислим малко, а...
  • 7 г-н евраки стойчевски

    4 18 Отговор
    ЛЕВ НЕМА ДА ИМА - официалната валута на България ЩЕ Е ЕВРО!
    Запомнете го
  • 8 Шопо

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не ви щем еврото!
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 9 Когато дойдат европейците с употребени

    7 1 Отговор
    Евробанкноти дето са влажни или парфюмирани ще се чудите какво да правите да ги взимате или да не ги вземате и като откажат да Ви ги вземат щото са фалшиви иди се обяснявай
  • 10 7777777777777777777

    3 12 Отговор
    Долу лева
  • 11 3.14К

    13 2 Отговор
    Красен Станчев е официален информатор на американското посолство. Същият работи срещу българският интерес.
  • 12 гост

    10 1 Отговор
    Тези "икономисти", "Експерти" и т.н. са уникални: До преди 3 дни ни убеждаваха, ЧЕ НЯМА КАК ДА НЕ ВЛЕЗЕМ в еврозоната през 2024 г. А от 2 дни насам същите ни убеждават , че са знаели , че НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ в еврозоната. Така е като техните прогнози се основават на хвърлен боб, гледане на пън и допитване до Айшето от маалата. Но приказките им бяха яко парично подплатени от заинтересованите!
  • 13 откога

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "За Българите":

    Ти копейките за хора ли ги броиш.
  • 14 Колкото по

    5 5 Отговор
    Прост е човек толкова повече иска да го чуят и пише глупости и вярва на идиоти.Ако не приемем еврото и съборим валутния борд жална ни майка на всички българи.Той валутния борд не е вечен(виж Аржентина) затова трябва да приемем еврото защото помним 1996 и 1997 години какво беше и никога не искаме да се повтори

    Коментиран от #20, #21

  • 15 ха ха

    3 4 Отговор
    Така отложихме Шенген през 2013. Еврозоната е неизгодна за олигархията, защото банките се следят сериозно. Няма кредити за наши хора. Не случайно политиците бавят топката умишлено.
  • 16 нннн

    6 0 Отговор
    Не свършиха ли 10-те милион грешни пари за реклама на Еврозоната? Сутрин евра, обед евра, вечер евра. Всеки ден и всяка нощ евра... Планирано е вече! За 2043 година, може би!
  • 17 Най добре е

    3 0 Отговор
    Всяка държава да си направи свое графично евро а номиналните да са едни и същи както се казва Единни в разнообразието
  • 18 малинка медалист

    2 7 Отговор
    Около 3млн. изчезват някъде само от превалутиране за една година. Но това простаците с референдума не ги бърка, защото те не ходят никъде а за путерландия им трябват рубли.

    Коментиран от #23

  • 19 Еврото ще е употребявано а богатите

    3 0 Отговор
    Ще имат електронно банкиране няма да имат допир с банкноти
  • 20 копейки

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Колкото по":

    Ако намекваш за един откровен простак нарекъл се последен софиянец напълно си прав.
  • 21 ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Колкото по":

    Копейките ще се скрият у Максуда, а 1.5 функционално неграмотни ще духат супата, щото са много гяволи и тичат подир бръмбар.
  • 22 Име

    6 1 Отговор
    Излизане от ЕС и договаряне на търговско споразумение! Това е решението! Другото ще е заробване и лишаване от свобода.
  • 23 ха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "малинка медалист":

    Не ги бърка, щото са икономически неграмотни. Всичко минава през цените в магазина. Няма луд чорбаджия да не си изчисли разходите за трансакциите и да ги сложи в цената.
  • 24 ИНТЕРЕСНО

    5 1 Отговор
    ПОЛСКИТЕ ЧЕШКИТЕ УНГАРСКИТЕ И ДРУГИТЕ ЕВРОЕВРЕИ ПО ГЛУПАВИ ЛИ СА ОТ НАС ЧЕ НЕ СА СЕ ЗАБЪРЗАЛИ КЪМ ТОВА МАРИОНЕТНО ЕВРО?

    Коментиран от #26

  • 25 Коста

    4 1 Отговор
    Ей б.а.сту.н...бол.и ме патката за вашите мерацида крадете еврофондоне..
  • 26 ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "ИНТЕРЕСНО":

    Те нямат валутен борд. И най-важното, не са в хватката на про-руска върхушка, особено в енергетиката. Умни хора наложиха борд, защото куманизите обезкостиха банковата система докато декапитализираха предприятията. След това и в Борд продължиха. Видяха сметката на КТБ и още банки, ама да не им споменавам имената, защото си гласуваха законче за затваряне на устите... Май някой съвсем не е в час.... Ще осъмнем с 5 лева за евро. Последният мафиянец ще си падне на чучура от кеф, щото трябва евтина работна ръка. Така е структурирана икономиката ни. Трябва да е евтина работната ръка, а тя доста поскъпна. Ще е феерично...

    Коментиран от #28

  • 27 Сталин

    1 0 Отговор
    Ще ти влеза с двеста през задния вход.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ти да не си":

    Хахахахахха... Карлуково ще да е с 6:00 при това. И чета Ботев:
    "Свестните у нас считат за луди, глупецът, вредом всеки почита: „Богат е“, казва..."
  • 30 Тоалетна хартия

    5 0 Отговор
    Еврозоната е Зоната на Здрача..Все още има наивници, които мислят, че в Европата няма кражби, корупция, убийства, че всичко там е рай!!! Западна Европа от векове се ""издържа"" от грабежи, убийства,робства и интриги....За това са богати, защото са безкрупулни престъпници!!!
  • 31 Вальо Вацев

    3 0 Отговор
    Станчев, нали се знаем. Беше най-слабият студент и сега си най-слабият анализатор. Аз съм...
  • 32 Минувач

    1 0 Отговор
    Тоя псевдоексперт тръгнал да ни обяснява, че левът бил винаги в някаква зависимост и затова, ей така, да не обръщаме много внимание на факта за ликвидацията му. Но едно е да си в някаква зависимост и да съществуваш, друго е да изчезнеш съвсем. Едно е да си в зависимост и рестриктивен борд, но и да имаш възможност сам да се откажеш от него и сам да решаваш, друго е да станеш пълна нула относно финансите и парите си, да следваш на 100% чужди нареждания и политики. Едно е да имаш възпиращ борд, друго е той да липсва и да дадеш на плитиците пълна свобода да теглят безогледно заеми и да задлъжнеят държавата многократно. И това с еврото - какви дефакто ползи ще донесе? Някакви малко по--ниски такси за преводи, сякаш голямата кирия, ако спестя 20 лева такси веднъж в годината... Но иначе децата ми ще плащат по хиляди левове нов дълг...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол