Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 09:44 1 920 44

Директорът на "Гранична полиция": Оградата е меко казано ограда, не служи за възпрепятстване

  • гранична полиция-
  • мигранти-
  • ограда по границата

Един от задържаните по случая край Локорско е бивш граничар, напуснал е системата през 2008 г. Два пъти обаче миналата година е спиран и задържан с мигранти, призна Росица Димитрова

Директорът на "Гранична полиция": Оградата е меко казано ограда, не служи за възпрепятстване - 1

През 2023 г. се очаква още по-голямо увеличение на желаещите да преминат нелегално границата ни заради геополитическата обстановка, икономическата криза, хуманитарната криза, земетресението в Турция и Сирия и проблемите в Близкия изток. Границата ни обаче се охранява при изключително тежки условия. Това каза пред БНТ гл. комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Димитрова обясни, че служителите на "Гранична полиция" не разполагат с моторни превозни средства с висока проходимост, оградата е по думите ѝ "меко казано ограда, тя не служи за възпрепятстване", няма техника и видеонаблюдение в участък 110 км в най-тежкия участък в Странджа.

"При тези условия, с невъзможност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива сила. Защото съкращаването на хора от "Гранична полиция", неназначаването, необучаването на нови хора, ни изправя пред патова ситуация в момента границата да я познават само служителите на "Гранична полиция. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са обучени, не познават територията ни", каза Димитрова.

По думите ѝ обаче България се справя през изминалата година на фона на безпрецедентен натиск, какъвто никога не е имало досега. Предотвратили сме незаконното преминаване на българо-турската граница на над 164 000 души. Предишният пик е бил през 2015 г, когато са задържани около 90 000 незаконно преминаващи.

"Граничните власти, структурите на МВР не са допуснали тези хора да влязат в България - не мисля, че това показва, че не се справяме с мигрантския натиск", каза Димитрова и обясни, че по данни на Фронтекс 330 000 са регистрираните мигранти в страните в Западна Европа. Най-много 45% е увеличението на преминалите през Западно Балканския маршрут и около 40% от Източно Средиземноморския маршрут.

В Западно Балканския маршрут най-много са регистрирани преминаванията през Сърбия и Северна Македония, където натискът е 11 по-голям от този между България и Сърбия.

"Ние задържаме във вътрешността на страната ни мигранти, задържаме ги и на изход. Правим го, за да защитаваме Европа", каза Димитрова.

Тя потвърди, че един от задържаните по случая с мигрантите край Локорско е бивш граничар. Той е напуснал системата през 2008 г. Два пъти обаче миналата година е спиран и задържан с мигранти и има образувано досъдебно производство срещу него.

Директорката на "Гранична полиция" отбеляза, че за миналата година има над 2 800 досъдебни производства за каналджийство и незаконна миграция, 2 100 са с присъда. От тях с ефективно лишаване от свобода са едва 159 души, останалите са глоби или условно наказание.

За изминалата година в топ пет на обвиняемите за каналджийство са освен български и турски граждани, още сирийски, сръбски, украински, молдовски, руски.

"Но има и богата палитра на граждани на държави на ЕС, които идват у нас, за да извършат тази престъпна дейност и нямат страх от наказанията. Те знаят, че получавайки присъдите, могат да получат глоба или условно наказание", каза Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    31 1 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ.Оградата не е ограда,магистралата не е магистрала

    Коментиран от #26

  • 2 Пич

    17 4 Отговор
    А бе , праззз.....тя и великата китайска стена е спомагателно съоръжение !!! Войниците на нея възпрепятстват преминаването , не самата стена.....!!!
  • 3 Селянин

    29 1 Отговор
    Валерката нали опъна кинтите. Важно е по документи всичко да е точно.
    Вкарай сега всички отговорни за оградата в панделата, комфискувай им имуществото . Сложи 20г ефективни за каналджииство. Пусни ток по оградата и започни да стереляш без предупреждение и нещата ще се оправят за две седмици. Иначе искаме да оправим нещата ама нямаме желание. Незнам защо се чудим после как така стана с Шенгена, докато дремуцаме по импровизираните КППта по пътищата ни.

    Коментиран от #13, #21

  • 4 Тая директорка

    12 0 Отговор
    Изобщо знае ли какво е граница? Но не тая край ГКПП-та а другата, която минава през гори и реки.
  • 5 духайдуду

    19 0 Отговор
    Оградата е меко казано ограда, Твърдо казано е гръцката ограда,която е от плътна стомана. Гърците си вършат работата,а нашите прахолясват само парите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 без имена

    13 2 Отговор
    напускай като е толкова лошо. защо стоиш ? лицемерна работа. елена йончева щеше да разкрива далаверите . нещо не се получава май. само с реване не става . трябва работа ...ама сте некадърни .

    Коментиран от #12

  • 8 Стоян Александров

    17 0 Отговор
    А добър Ви ден ! Ейййй Вие открихте Америка бре ! Евалллла. А сега да Ви кажа още нещо : оградата е нарочно, с цел направена так, няма нищо случайно, амаааааа ще чакаме още години за да откриете и кранчето на топлата вода. Какъв позор е да си в ЕС.
  • 9 един от многото

    23 0 Отговор
    Меко казано , а сериозно казано тази ограда послужи за пълнене на шкафчета , и то здраво!
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 0 Отговор
    Два пъти е хващан за превоз на мигранти 🤔🤔🤔
    ГешефТ, ако мен ме хванат два пъти с 0.8 промила , дори без ПТП, какво ще ми се случи 👿👿👿👿👿

    Коментиран от #19

  • 11 пашата

    15 0 Отговор
    Такава е оградата но като Елена Йончева взе да я показва сикаджииската Мутра и гербаците въведоха отново откритият лист за да не може всеки да види извращението на оградата струваща по милион на километър в ЗАТВОРА сикаджииската Мутра
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "без имена":

    Ами някой ЗАСЕКРЕТИ оградата , като военен обект, а Ленчето я прати в ЕвроПАРЛАМАТА 🤔🤔🤔
  • 13 Стоян Александров

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Ааааа Господине не така, нееее, това не е евроатлантическо, това не е по Западните правила. Недей така. Тооооо и мини може да се сложат и гледай какво ще стане. Амаааааа не е демократично. Иначе евро наказанията Ни са демократични. ЕС е пълен позор и пълен срам
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    ИМАХМЕ няког ИСТИНСКА ГРАНИЦА
    ГВ
    ИСТИНСКИ ГРАНИЧАРИ
    ГРАНИЧАРИ отдали ЖИВОТА си като
    ВЕРГИЛ ВАКЛИНОВ и
    ГРАНИЧАРСКОТО КУЧИ КУЧЕ ВИХЪР
    и много ЗНАЙНИ и НЕЗНАЙНИ загинали ГРАНИЧАРИ и ВОЙНИЦИ
    отдали ЖИВОТА си за
    ОТЕЧЕСТВОТО
    БЪЛГАРИЯ
  • 16 Слава на Евроатлантическа България

    18 4 Отговор
    Защо преди 1989 нямаше проблем с границата? Това засяга националната ни сигурност!
    И защо американския лакей иван костов който разруши границата е на свобода?

    Коментиран от #31

  • 17 гост

    13 0 Отговор
    Той и оня от "КОНСЕРВАтивна България" бившо НФСБ на Валерката каза,че "Това е предпазно съоръжение, а не ВЪЗПРЕПЯТСТВАЩО"! Важното е ,че парите са усвоени! Който усвоил - усвоил, държавата да духа супата!
  • 18 В чекмеджето

    16 1 Отговор
    Всички знаем кой построи оградата. Пълно мълчание на Борисов и Валери Симеонов ,а е време за питане.
  • 19 Лост

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами ще стоиш доста време трезвен, ако не попадне на "милостив", не пиша корумпиран 😉 надзирател, който ти внесе огнена вода за лекарство
  • 20 ДДРОнег

    13 1 Отговор
    Гарантирано от ОПГ герПдпс !!!
    А, да не забравим и патриотарите !
    Накратко - от големите хвалби хвалби на тулупа - нито магистралите са магистрали, ниот оградата е ограда !!!
    Мислете като гласувате !!!

    Коментиран от #22

  • 21 ДДРОнег

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Много добре, но оградата, която си изгради тулупа с каскета си е истинска ограда - тулупа е недосегаем !!!

    Коментиран от #30

  • 22 Сод Омит

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "ДДРОнег":

    мислим, но ако се опитваш да ни пробуташ едни некадърници (ппдб) за сметка на други некадърници (боци), много грешиш. Време е за Възраждане
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тома

    7 0 Отговор
    Валерко релсата нали взе милиони от оградата.Това беше целта на занятието- парите
  • 25 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Тази ограда служи да си правите снимки на нея а Демерджиев да обяснява че служителите на МВР много работят. Няма ли съд за крадеца Валери Симеонов?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 без имена

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Фекален макарон":

    оградата я " построиха" областните управители. търгове и фирми и всичко останало. но пък демократичният хленч за правата на човека беше жалък. и сега киро и кокорю не ги интересува това. христо лодкаря също е пас. новите комунисти харесват мигрантите ....
  • 28 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Даваш им Хуманитарен коридор и да ходят в германистан! Елементарно е. Така се ликвидира каналджийството. А тия натам да се оправят! Бухахха Няма да е! Са ще Крадът от ремонт на уж оградката на валерко.
  • 29 българина

    4 1 Отговор
    граница се пази само по един начин от векове, той е ясен, за това е граница, не мисловна имагинерна линия.... всички знаят какво трябва да се направи, а от проззтия българин зависи, ще гласува ли за този който ще го направи. За каквото гласуваш това получаваш, а като не гласуваш получаваш всичките злини накуп
  • 30 Иван4о

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "ДДРОнег":

    ТУЛУПА не е на власт 2 год., кво става сега?

    Коментиран от #33, #38

  • 31 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Слава на Евроатлантическа България":

    БОЙКО БОРИСОВ, ШАЙКАТА ГЕРБ И ПСЕВДО ПАТРИОТИТЕ Е НАПРАВИХА ТАКАВА РЕХАВА И ОКРАДОХА ПАРИТЕ ЗА ОГРАДАТА!!! НИКОГА ПОВЕКЕ ГЕРБ!!!
  • 32 Наркос

    4 0 Отговор
    По тъпата му логика и входнате врати по къщите са само за красота щом могат да се изкъртят или отворят с шперц. Същия сигурно е с два метра ограда на село
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бай хасан

    2 0 Отговор
    По времето на герб как беше ограда а сега не е? Ние народа пасем трева
  • 35 🇧🇬🇪🇺❓

    1 0 Отговор
    Добре ве❓тфа Порше Кайен или там Фолксваген Туарег за кфо сте ни го показале на снимката❓
    Подсетете Шефката да оди пеша повечко и то не по Витошка булевард а по ❗️БГ/Турската граница, алоуу❓
    Таз госпожа къде е била до сега❓
    Валерката къде е и кой ше се престаши от гилдията Журналисти да отиде на крак и да вземе интервю от Релсовия Патриот Ограден Строител❓
    Има още, там, ГЕРБ, МЕРБ, НФСБ, ВМРО, Атаки, Матаки, Мати Харита, Сузукита и так далее… в Българската Политическа Менажерия❓
    “Красивата Елена, последният Мохикан Прост Киро, Финансовият Гуро Асен Василев ❗️
    📌Вземето енo Интервю ве Хора, свършете няква работa❗️
    Comprende Compradore ❓
  • 36 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    Начи може да се возим с Поршета, Моршета, Кайени и Туареги но за ❗️Кашиците по БГ Границите дори Джипки Няма❗️аве, от старите Джипке ве, ей, идете ги изкупете от Фермерите и Дървообработването от Частните Фирми и ще сте Ок на първо Време, докато нещата се решат на Генерално Ниво❗️
    Comprende Compradore ❓
  • 37 Перо

    3 0 Отговор
    Истината е в пълната некадърност на тази калинка, която не може да си организира работата и управлението на службата, а корупцията има съществен принос в тази служба! Известно е, че нейния заместник беше задържан при подкуп за обществена поръчка за охранителна техника. Когато е малочислен състава се плаща по-скъпо извънреден труд, без въобще да се отчита ефекта! Няма никаква сигнално-охранителна техника по оградата. Няма никаква разлика между ограда за животни и охрана на държавна граница, по отношение на сигурността. Тя, ако очаква оградата да спре престъпниците, много се лъже! Как по време на соца с много по-примитивна техника и мижави средства се охраняваше държавната граница на 100%, въпрос на организация и управление на службата, също и компетентност и мотивация на кадрите! След толкова беди и щети на държавата е време да се премахнат случайниците и калинките от граничната служба, а трафикантите на хора и свързаната с това престъпност ще отпаднат от само себе си, както е било, без “геополитически” оправдания за некадърността! Както обяснява нещата, излиза, че тази калинка и служба са безполезни и са финансово бреме на обществото, което поражда необходимостта от закриване, вместо добро управление и сигурност! Крайно време е правителството да вземе мерки и потърси кадърни хора с опит на зелена граница!
  • 38 А оградата за

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Иван4о":

    която се усвоиха 200 млн. през последните две години ли я построиха бе будала ? Нали Симеонов и Тиквата я построиха т.е. откраднаха парите ? Защо сте толкова елементарни в тиквите "адвокатчетата" на Пожарната ?
  • 39 Цуца

    1 1 Отговор
    Никой не търси отговорност на ”строителите” на ”оградата”!
  • 40 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    Всичко е Пари❗️
    В истинският смисъл на думата Държава, Българията не е била от Векове, там някъде от преди туското иго❗️
    В Българската Територия се свеждат решеният според Генералният Консул под ред на Висок Пост дали той е в ЕС, Турски, Руски, Австрийски или Германски това конюктурна особеност и нищо повече❗️
    Българската Държавност е “фикция” старателно поддържана с митове като гробът на Левски и Освобождението което така и не се случи, и така стигаме до днес и поредните неблагоразумия на “Български Държавници” като Валерката, Бойко, Коенелия, Овчаров, Костадинов, “Царя” и так далее… , списъкът може да нъде пеодължен без край❗️
    Кой те майко Българийо в таз Робска Люлка Люлее?❓
  • 41 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    Не бих си губил времето да “to proofread” “постовете ми❗️
    Без значение как са написани, ефекта е нула, това е като една “предизвестена смърт”, заради това и точно за това “ту би the way is❗️
    Само едно бих казъл, бедни ми Левски, бедни Ботиьйов, къде е Караджата, къде сте Българи❓
  • 42 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    ЕЛЕГИЯ


    Кажи ми, кажи, бедний народе,
    кой те в таз рабска люлка люлее?
    Тоз ли, що спасителят прободе
    на кръстът нявга зверски в ребрата,
    или тоз, що толкоз годин ти пее:
    "Търпи, и ще си спасиш душата?!"

    Той ли, ил някой негов наместник,
    син на Лойола и брат на Юда,
    предател верен и жив предвестник
    на нови тегла за сиромаси,
    нов кърджалия в нова полуда,
    кой продал брата, убил баща си?!

    Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
    Глухо и страшно гърмят окови,
    не чуй се от тях глас за свобода:
    намръщен само с глава той сочи
    на сган избрана - рояк скотове,
    в сюртуци, в реси и слепци с очи.

    Сочи народът, и пот от чело
    кървав се лее над камък гробен;
    кръстът е забит във живо тело,
    ръжда разяда глозгани кости,
    смок е засмукал живот народен,
    смучат го наши и чужди гости!

    А бедният роб търпи и ние
    без срам, без укор, броиме време,
    откак е в хомот нашата шия,
    откак окови влачи народа,
    броим и с вяра в туй скотско племе
    чакаме и ний ред за свобода!
  • 43 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    🇧🇬По голям Поет от Христо Ботев няма, няма и никога да има за Майка България🇧🇬
  • 44 и прасетата не мое спря тая ограда

    0 0 Отговор
    Ай са па и ти , не възпрепятствала , знаеш ли как Тишинката , оня дето щеше да учи гредата да плува , с тази ограда възпрепятства едни милиони да не отидат там за където бяха . Питай Простия и той трябва да е гушнал процента си , там пропуск няма . Това с тоалетните на границата и боядисването им е " димката " за разсейване на калабалъка любопитни .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове