Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 11:36 1 309 7

За София: Връщат картите за една линия в градския транспорт

  • софия-
  • връщане-
  • карти за една линия-
  • градски транспорт

Предложението може да влезе в сила от 15.03.2023 г., след като бъде гласувано от Столичния общински съвет в четвъртък

За София: Връщат картите за една линия в градския транспорт  - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по транспорт към Столичния общински съвет одобри връщането на картата за една градска линия за наземен транспорт и метро, съобщават от БНТ. На заседанието вчера общинските съветници приеха редица предложения за облекчаване на столичани при пътуването им в градския транспорт, даване на нови възможности за придвижване и улеснения за собствениците на електромобили.

Бе одобрен докладът на Георги Георгиев и Грети Стефанова относно промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, с които се възстановява продажбата на превозния документ "карта за една линия" за наземен транспорт и метро за всички пътници по редовна и преференциална тарифа (ученици, студенти, пенсионери, докторанти). Предложението може да влезе в сила от 15.03.2023 г., след като бъде гласувано от Столичния общински съвет в четвъртък.

Комисията гласува и промени в транспортната наредба, с които се осигурява приложението на Постановление № 10/25.01.2023 г. на Министерския съвет относно компенсации на цените на превозните документи. С предложените промени:

се намалява цената на картите за ученици и студенти от 20.00 лв. на 15.00 лв., а на докторанти - от 35.00 лв. на 15.00 лв. за периода от 01.02.2023 г. до 31.12.2023;
Позволява се също така и безплатното пътуване на деца от 7 до 10-годишна възраст в градския транспорт;
За периода от 01.02.23 г. до 31.12.23 г. цената на годишната карта за всички линии е 180.00 лв.
По предложение на общинските съветници Зафир Зарков, Христиан Петров и Радослав Влахов се въвеждат и облекчения за собствениците на електромобили, като отпада изискването за издаване на стикер за безплатно паркиране. Издаденият им от КАТ зелен регистрационен номер вече ще бъде достатъчно условие за безплатно паркиране на територията на Столична община. За вече регистрираните електрически автомобили не е задължителна подмяната на регистрационните номера и за тях се запазва досегашната практика и се дава възможност за подаване на заявление в ЦГМ за вписване в регистър.

По предложение на Карлос Контрера, Зафир Зарков и зам.–кмета Дончо Барбалов се предвижда откриване на нова автобусна линия за довеждащ транспорт през кв. Манастирски ливади, Павлово, до трамвайно ухо "Бъкстон". Автобусите по нея ще започнат да се движат от средата на март и ще спират на част от основните спирки на градския транспорт в районите, както и на още 40 точки за спиране, слизане и качване по желания на пътниците като заявки ще се правят посредством нарочно приложение или чрез индикация на шофьора. Автобусите ще се движат всеки ден от 6.30 до 22.10 ч. в интервал на движение от 16 до 18 минути. Ще могат да се ползват с всички превозни документи.

Подготвено е и споразумение за сътрудничество между Столична община, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД и социални партньори, в което се предвижда увеличение на основните трудови възнаграждения на работещите в общинските транспортни дружества със 150 лева считано от 01.03.2023 г. и със 150 лева от 01.09.2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чорбара

    18 1 Отговор
    И тои ручааме жабетата ? Няма ли някаква оставка за това ,че се направи такъв гаф бе говеда?
  • 2 Сфсфсфсфсфсг

    12 0 Отговор
    Избори идват....
  • 3 В Атина си купуваш

    13 0 Отговор
    карта за целия месец, без значение дали си сакат или здрав, и пътуваш с всички транспорти! Да ама, там всичко е държавно, а не като в България, на батьо и татьо крадливите отрочета.

    Коментиран от #4

  • 4 Въпроси, въпроси, въпроси!

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "В Атина си купуваш":

    Цените на билетите?!?!? Къде са билетите за еднократно пътуване на цена 1,6 лева, къде са талоните с 10 билета на цена 12 лева ? Няма повишение на цените нали? Ама друг път! Защо персонализираните карти с имената и снимката (личните данни) са с различни цени от същите карти, които не са персонализирани, някой принуждава хората да си дават личните данни за да пътуват по евтино ли? Те НАП не опазиха личните данни, та градския транспорт ли ще ги опази? За какви цели им трябват лични данни и цифровизация? На тия цени, ще ме накарат да се кача в мръсните и вмирисани градски транспорти - друг път, с колата е по-евтино!
  • 5 Три месеца

    5 0 Отговор
    се ослушават,а има Решение на МС? Кой е принципала на СО,кой самоволничи,за нещо,което можеха да променят за два- три работни дни.Да го променят - един ден,и да прогласуват,още един ден.На практика,почти нищо не променят.Еднократен билет с 40 ст нагоре.Пенсионерска карта,същите пл,у,жеци и повишиха цената с 2 лева оше преди Нова година.Вчера ми казва: Няма процент на намаление за вас.Оплачи се на жена си! Без обсъждане,без нишо.Но за електрокарите (отново грижа за чорбаджията,бедняка няма тскива пари да купи) да си паркира безплатно,където му скимне.Та и от там да намаже.Народе,есента цялата тази бокова гмеж трябва да бъде изметена.Кмет,обшински съветници,ЦГМ, столичен инспекторат- рендосване до кокал.Да останат само чистачките.Я се взрете- вдигат си заплатата за няма година с цели 300 лева!? Включително и мародерите на ЦГМ.Всички- вън! На борсата.
  • 6 Късно е

    4 0 Отговор
    Автомобилните потоци в София се увеличиха, няма да има връщане назад.
  • 7 Изнудвачи

    4 0 Отговор
    Безсрамници, на мен ми трябват две спирки от една линия на метрото, те ме изнудват да плащам за цялата градска мрежа. Утре ще ми прикачат и самолетен билет, и ще ми кажат колко е удобно...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове