Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 09:14 1 103 24

Стефан Манов: Опитват да заличат смисъла от машинното гласуване

  • стефан манов-
  • опит-
  • заличаване-
  • машинно гласуване

"Надяваме се да не се случи това - тези избори да бъдат най-тъмните в българската история. Нека припомня, че смесено гласуване машини плюс хартия имахме и на Евроизбори 2019 и на 4 април 2021 г. Видяхме трудностите, които създава технологично, но поне имахме следата", коментира членът на Обществения съвет към ЦИК

Стефан Манов: Опитват да заличат смисъла от машинното гласуване - 1
Снимка: БНТ

С решението на ЦИК, заедно да се отчита резултата от машинното гласуване и това с бюлетините, се прави опит да се заличи смисъла от машинното гласуване. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Стефан Янев от Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

"Надяваме се да не се случи това - тези избори да бъдат най-тъмните в българската история. Нека припомня, че смесено гласуване машини плюс хартия имахме и на Евроизбори 2019 и на 4 април 2021 г. Видяхме трудностите, които създава технологично, но поне имахме следата. Благодарение на следата бяхме видели на евроизбори 2019, че в близо 1200 секции не бяха отчетени преференции, липсваха гласове, именно защото с машините бяхме проследили това", заяви Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8976597598

    10 15 Отговор
    ГЕРБЕРУГИ , дпс , и Корнелия.........какво да кажем , окопават се за кметските избори , а народа да го.....
  • 2 Коментар

    19 12 Отговор
    Във всички държави,в които използват машинки за гласуване стигат до граждански войни включително в САЩ.Нито ви искаме машинките,нито граждански войни!В ЕС са ги пробвали и са ги забранили неслучайно.Откакто са тези машинки все без правителство си стоим.
  • 3 машините ги настройват от

    11 8 Отговор
    козяк а броенето на хартийки става на тъмно, всяка партия си има козове
  • 4 Само не казват ,кой пише софтуера???

    16 6 Отговор
    Още по - лесно манипулируеми резултати ,всичко зависи от този, който има достъп до машинките .Поредните заблуди за масите...
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 2 Отговор
    " - Може ли да проверите дали е гласувала жена ми ?
    - Да, гласувала е вече .
    - Ех, пак се разминахме!
    - Ама не си ли говорите бе, дядо!?
    - Ех, чедо , преди десет години тя почина !"
  • 6 мъка

    10 4 Отговор
    Ндаа ,далаверата с мадуровките май се разсъхна /отчасти/ и сега всички "умно-красиви" ще се съдерат от рев . Без "вълшебните" машинки , пишман коалицията ПП+ДБ= любоФФ ,дали ще "прерипне" 4-те процента ,как мислите ?
  • 7 Техния електорат е неграмотен

    6 6 Отговор
    На мафията избирателите са неграмотни
    И помним схемите с хартиените бюлетини

    Коментиран от #10

  • 8 Голем страх

    9 2 Отговор
    А ЩО НЕ ЩЯХТЕ ДА БРОИТЕ ОТРЯЗАЦИТЕ ОТ МАШИНИТЕ ЩОТ СИ МИСЛИХТЕ ЧЕ ТОГАВА МАЧА Е СВЪРШИЛ С ПОБЕДА ЗА ВАС А ЩО СИ МИСЛИХТЕ ТАКА ЩОТ ТАКА ВИ КАЗАХА АМ ЧИ ГРШНО СТЕ СИ МИСЛИЛИ ТАКА ЧЕ МАЧА ПРОДЪЛЖАВА А ТОЯ ГРАЖДАНИН ДАН МИ СВ ПРАЙ НА УМЕН А АПРИЛ ДА ХОДИ ДА БРОИ ЩОТ МАЧА МОЖЕ И ДА СВЪРШИ

    Коментиран от #12

  • 9 лоши хора

    8 2 Отговор
    Абе ,лоши хора! СИЕЛАджии таман да станат милиардери и ... греда! А ПП/ДБейчетата ще се сдобият със 130 депутата (както Кицата иска) ,ама ... само ако нашето НС стане с 2400 , а не с 240 депутата.
  • 10 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Техния електорат е неграмотен":

    Я кажи схемите с хартиените бюлетини !Само не цитирай Майчето, че тя най много ревеше за индианска нишка с бюлетина 3 листа А4. А , и да те питам какво стана със самолетите с двойни дъна., намериха ли се ?
  • 11 Кирчо Ментата

    10 2 Отговор
    Тъкмо бяхме настроили мадуровките за категорична победа на Порно Партията ми и сега ядец.Що ми ,трябваше да ядосвам кака Кури.
  • 12 Цончо

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "Голем страх":

    Обяснявам като за дете в детската градина. Смисъла от малината са гласуване е, че спестява време и предотваратяване изборни манипулации, всички знаем как. След като приключи гладуването машината вади протокол с всички гласове и кой колко гласа е събрал. Да се броят разписките допълнителни е напълно излишно защото се върши двойна работа. Шансът за грешка при броене на касовите бележки е много по-голям от шанса за грешка на машината, който е точно 0. Всеки който е ползвал калкулатор знае и не се е върнал да смята на лист хартия защото е по-вярно… Да се броят разписки е напълни излишно и е предпоставка за грешки. Например, аз гласувам на машината и си взимам разписката в джоба, накрая моя глас излиза ама разпускат я няма. Какво правим? Или брои бай Пенчо разписките ама прави грешка при броенето и от машината излиза друго. Какво правим? Или Дончо от ГЕРБ сритва разписките под масата и вика “ми те само толкова бяха от машината…”

    Коментиран от #14, #16, #18

  • 13 коментар

    6 0 Отговор
    Смисъла на машините е заличен в целия свят с изключение на отделни особени страни
  • 14 А бе каУн

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Цончо":

    Катоэси ,толкова "умен" ,може ли да обясниш смисъла на факта ,че никъде в Европа и света не приемат машинното гласуване.
  • 15 С мисъл

    7 3 Отговор
    Аха , заличавал се СМИСЪЛА от машинното гласуване /цитат/ ???!!! Смисъла беше - служебна победа на групата на "Харвардските" крадци - @лиг@френи , нали ?! Пипнем тук ,пипнем там и флашцита прави Кики/Коко и ортаци Правителство !!! А дали след това България ще я има ???!!! На кой му пука , важното е гореспоменатите да си пият кафето в клуба на милиардерите в Ню Йорк .
  • 16 браво

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Цончо":

    Хубаво си го написал "... след като приключи глаДуването ..." ! ГлаДуването още не е приключило , но след като пратим ПП/ДБ в небитието на 02.04. т.г. , най вероятно ще приключи.
  • 17 нали гласивахте нов закон бе

    4 0 Отговор
    изисквайте ЦИК да не си измисля , а да спази правилата в новия закон за провеждане на избори...кви са тия от ЦИК че да си измислят глупости и своеолия (продикдувани от от козяк16)
  • 18 Голем страх

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Цончо":

    ПРОПУСНА НЕЩО ДРЕБНИЧКО НО ВАЖНИЧКО КОЙ ПРОВЕРЯВА ПРОТОКОЛА КОЙТО ИЗЛИЗА ОТ МАШИНАТА МОЖЕ БИ БИЛ ГВЙТС
  • 19 байХЪ

    6 1 Отговор
    Смисъла на машинното гласуване го няма никъде из Европа , защото той е спорен меко казано .МАшините не дават гаранция за честността на вота, защото няма механизъм за проверката им. Като добавим ,че софтуер може да се манипулира от разстояние е достатъчно за доста мислещи хора да не гласуват ,заради липсата на алтернатива.Ако има контрол ,по честно от хартията няма.
  • 20 Канадка

    3 1 Отговор
    Кирчо-кода ще ви даде кода ... само за 9 милиарда.....
  • 21 реалист

    2 2 Отговор
    Тук има коментари на пълно некомпетентни хора. Те си служат само с опорки, като "мадуровки и т.н. и заблуждават хората, като че не били броени преди разписките от машините. Във всички секции са броени и няма разлика м/у машинния протокол и техния брой. Манипулациите с хартията са известни на всички. Сега се прави отчаян опит да се заличи машинния вод като няма информация колко хора са гласували на машина. Тия и местните избори ще си проличи отчаяния опит вече на статуквото да бъде на власт. 33 г. ги търпиме айде баста. България стига е била в блатото зарази тях. Трябва масово гласуване и те да изчезват завинаги. Това са ГЕРБ, ДПС и БСП които доведоха РБългария до последните места по всичко благодарение най - вече на корупцията пропиба всички сфери на живота.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    От "Сиела" големи реалисти станахте! Дарителите тая година ще пак ли ще са "спонтанни" от некс...оооо
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Стефчо, не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски, с касата в магазина или с банкомата, но явно сте от умствено изкълчените чалга-почитатели на шебека Слави!!!
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание...? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по монитора, защото се омаловажава гласуването! Не е случайно, че междуправителствените договори, разните писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина.....20 000 машини ще са достатъчни”, /близо 128 000 000 ЛЕВА/.ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
    Нaкрaткo: глacувaнeтo c мaшинa e ПРOCТAЩИНA, КAКТO И ЧAЛГA-КУЛТУРAТA прoпoвядвaнa oт шeбeкa Cтaниcлaвчo...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол