Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 15:37 3 197 19

Служебното правителство закри "Държавната петролна компания"

  • държавна петролна компания-
  • владислав горанов

Тя бе създадена през 2020 година по идея на тогавашния финансов министър Владислав Горанов

Служебното правителство закри "Държавната петролна компания" - 1

Правителството одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С измененията в законопроекта се закрива Държавно предприятие „Държавна петролна компания“ (ДП ДПК), съобщи БНТ.

Направените до момента анализи сочат, че след създаването на ДПК не са използвани ефективно всички механизми за развитие на експертния и икономически потенциал на дружеството, които да го направят конкурентно на пазара на горива в България.

От анализите става ясно още, че плановете държавна компания да изгражда и оперира бензиностанции са необосновани от икономическа гледна точка и не са в защита на държавния и обществен интерес.

Създаването на държавната структура беше предложено от Министерството на финансите през пролетта на 2020 г. Ръководството беше вписано в Търговския регистър през март 2021 г.

Тогава финансов министър бе Владислав Горанов и той изразимнение, че държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горивата и планираше това да стане чрез верига от държавни бензиностанции. Иначе официално компанията трябваше да управлява резервите на страната от горива.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 икономист

    24 8 Отговор
    там няма далавера и за това я закриха. не беше като далаверата с Божковата компания

    Коментиран от #4

  • 2 гугутко

    4 23 Отговор
    Бат Весо на 02.04 се връща във властта и пак ще я възстанови.

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "икономист":

    НАПЪЛНО сте ТОЧЕН
  • 5 Да, бе

    26 4 Отговор
    Нещо, като всичките обирджийски схеми на бай тулуп банкянски, или по-точно бай тулуп магнитски...
  • 6 ДДРОнег

    31 4 Отговор
    Големият финансов експерт горанов се е готвил да краде яко, а ?!
  • 7 Лост

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "надарена кака":

    Трябва да ти дреме. Сега да напишат и колко човека са работили там и какви пари са вземали за нищоправене? Защото след като я закрият от борсата ще вземат същите пари за няколко месеца.
  • 8 КОЛКО ПАРИ НИ. СТРУВАШЕ

    31 2 Отговор
    ТОЗИ. ИДИОТИЗЪМ И. ЗАЩО. ЧАК. СЕГА ГО ЗАКРИХТЕ???
    ТРИ. ГОДИНИ. ЗАПЛАТИ ПО 10 000 ЗА НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ДЕЙНОСТ
    ВАШТА. МАМА

    Коментиран от #10

  • 9 !!!

    20 8 Отговор
    За съжаление България няма да има държавна петролна компания, която да развива дайност в съседните страни. Както Ромпетрол на румънците тук, ЕКО на гърците, ОМВ на австрийците, Газпром на руснаците и т.н. Тази компания беше направена с цел да се направят държавни бензионстанции и да се регулират цените в бъдеще на пазарен принцип без картелни споразумения между другите играчи на пазара. Освен това беше замислена да влезне на пазара в Северна Македония и държавата да прибира пари от македонците както правят много държави. За съжаление пак не може да се възползваме от това, че имаме рафинерия на наша територия :(
  • 10 Лост

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "КОЛКО ПАРИ НИ. СТРУВАШЕ":

    Ако си спомняш отделиха и един млрд. за създаване на Мега ВиК. С него какво ли стана?

    Коментиран от #11

  • 11 !!!

    11 8 Отговор

    До коментар #10 от "Лост":

    Тъй като водопреносната мрежа на държавата е стара и тотално компрометирана лошите от ГЕРБ направиха фонд от повече от 1 милиард от който общините, за да с направят проектите щяха да бъдат финансиране със заеми без лихви от този фонд. Сега да питаш какво става с тези пари е все едно да питаш какво се случи със заделените 1 милирд за магистрала Хемус. Магистрала жизненоважна за хората в най-бедната част на страната Северна България :(. Не знам още как не сте разбрали, че следващите години нищо повече няма да се построи и направи в тази държава. Нито някой иска, нито някой има желание!
  • 12 Жоро

    17 1 Отговор
    Държавата загуби милиони защото работа не се вършеше но заплатите си вървят.
  • 13 питам

    12 1 Отговор
    аз и тогава питах и сега ще питам
    - а откъде терени за бензиностанции в градовете като всичко вече разпределено?

    Няма нужда от отговор.
    Вече е закрита, парите са усвоени
  • 14 Да, ама не...

    5 7 Отговор
    Който си спомня, идеята тогава беше държавата да участвва в търговията с горива защото иначе търговците образуват картели, повишават неоправдано цените и пазара се изкривявя. С прако участие на държавата в конкуренцията, със собствени бензиностанции, може да се влияе на пазара.
    Е да! Идеален мотив да върнем всичко в ръцете на монополиста и за да не му пречим да закрием държавната компания забележете защо: " ...анализи сочат, че след създаването на ДПК не са използвани ефективно всички механизми за развитие на експертния и икономически потенциал на дружеството..."
    Някой безотговорно или съвсем съзнателно не си е свършил работата и така компанията става неефективна, ненужна и без много да се церемоним може да я закрием. За пореден път.
  • 15 Русе

    12 1 Отговор
    А някой да го вкара Горанов в затвора за безстопанственост?
  • 16 Ха ха ха

    3 6 Отговор
    Служебното правителство запазва картела!!!!! Ева...ла хахаха
  • 17 от къде се връща

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "гугутко":

    от САЩ ли?
  • 18 Орел

    9 0 Отговор
    А дали там някой е получавал заплата и т.н. тези две годинки? Дори се брои за трудов стаж, а?
  • 19 Тити

    9 1 Отговор
    Ужас какво ще правят назначените калинки които взимаха заплата без даьси мръднат пръста
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове