Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 13:04 1 951 28

Мика Зайкова: В следващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските нива от 2%. Трябва да сме търпеливи

  • мика зайкова-
  • 10 години-
  • инфлация-
  • ниски нива-
  • търпение

Ще ни трябват до три години, за да видим ползите как надделяват над загубите, допълва икономистът 

Мика Зайкова: В следващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските нива от 2%. Трябва да сме търпеливи - 1
Снимка: NovaNews

В следващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските нива от 2%. Трябва да бъдем търпеливи. Инфлацията обаче ще бъде стимулираща бизнеса. Това каза за "Твоят ден" икономистът Мика Зайкова.

"За да въведем еврото, ще инвестираме към 800 млн. лева. Ще ни трябват до три години, за да видим ползите как надделяват над загубите и инвестиционните разходи", подчерта Зайкова.

По думите ѝ еврото е полезно за България. "Най-голямата полза е, че лихвите върху външния дълг на България ще паднат. Ще се вдигне кредитният рейтинг с 2 степени поне. Вътрешните ни ДЦК ще отидат на европейския пазар, където лихвите също ще паднат. Вярвам на Пеканов, че това ще ни донесе около 250-300 млн. полза. Задължителните резерви на банките ще паднат от 10 на 1%, защото ще сме под егидата на ЕЦБ. Освободеният ресурс ще поевтинее кредитите", смята тя.

Според Валентин Кръстев, управител на фирма за подбор на персонал, приемането на еврото ще доведе до много по-лесното сравняване на заплати. "Неминуемо ще започнат такива сравнения ежедневно. Това ще доведе до натиск към заплащането и ще помогне на заплатите. Липсата на работна ръка също ще допринесе", коментира той.

От своя страна Симеон Борисов, кредитен консултант, смята, че еврото няма да повлияе на кредитите. "Лихвата ще се образува спрямо Euribor. Тя ще се покачи в момента на адаптация. В дългосрочен план еврото трябва да се случи, за да гледат по различен начин на България. Не трябва да има спекула", смята той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    8 19 Отговор
    ЗАЩО ИНФЛАЦИЯТА ПРИ БОЙКО БЕШЕ НУЛЕВА-ФАКТ.

    Коментиран от #6, #18

  • 2 Затягайте

    14 1 Отговор
    коланите !

    Коментиран от #4

  • 3 Техно

    18 4 Отговор
    Това напълно изплискало бабе още ли го бутат като "експерт"?
  • 4 Докато не бутнем мочата

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Затягайте":

    И мочовците,така ще бъде.
    Р.Овч.в затвора!
  • 5 Симона

    18 3 Отговор
    Тази бабка пак ли се прави на луда и дава акъл, беше в парламента, беше в първата политическа партия (ИТН) защо тогава не оправиха нещата в България???
  • 6 Пеевски

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Сега няма европари и строеж на магистрали и кранчето е затворено. НО вноса и продажната на всичко е тяхно. Логично отговора е повишаване на цените за по-високи печалби. АКО имаше конкуренция......, НО няма.!
  • 7 УРА,, УРА

    13 1 Отговор
    Как така тази бабка пропусна да спомене, че точно преди въвеждането на еврото рязко ще бъде променен курса с голям ущърб спрямо лева. Това го каза преди месец по БНТ,но явно някой я е посъветвал да не всява паника.
  • 8 буля

    7 1 Отговор
    Новите експерти не умеят да се изразяват.А баба Мика си говори свободно,без да се превзема.Има експерти,как да няма.
  • 9 Тоест

    7 3 Отговор
    Лихвите по новопоетия държавен дълг може да паднат....до сега емитирания дълг не вярвам да е с плаваща лихва...евентуално при рефинансиране на стар такъв може да има ефект но е по добре дълга да се изплаща а не отлага чрез нов. Освен това ниските лихви ще позволят на политиците да теглят нов дълг и може да имаме дългова спирала. При валутен борд е по добре да го оставим а не да ставаме съотговорни с дълговете на Гърция, Италия....
  • 10 Крадливи ненормалници

    11 0 Отговор
    Какво става с доходите на хората и спестяванията им, откраднаха ги и сега да сме търпеливи и да свикваме! Вие сте престъпници, едно празнословие лъха от вас, шарлатани и мошеници!
  • 11 Голям зор

    9 0 Отговор
    Че малко ли търпим?
  • 12 Сталин

    7 1 Отговор
    Забравете инфлация от 2 % ,само фЕД напечатаха 8 трилиона,банк оф ингланд 1 трилион,ЕЦБ-2 трилиона и повече ,така че докато сме с тези западни чакали и чака бензин по 5 лева

    Коментиран от #20

  • 13 Търпеливи ли?

    9 0 Отговор
    А дали ще остане някой, че да търпи празноглавците на власт
  • 14 от школата

    5 0 Отговор
    тая и след 10 г пак ще фъфле
    но нас няма да ни има
  • 15 Сталин

    7 3 Отговор
    Киртака и Тулупа натовариха България с още 40 милиарда дълг от които половината откраднаха a бедната българска овца и техните агнета ще плащат на Ротшилд с поколения
  • 16 Хахахахахах

    11 0 Отговор
    Хранителните стоки така им расте инфлацията, че скоро ще има разменям кило кашкавал за панелка в Бургас.
  • 17 Сухия

    5 2 Отговор
    Тая пък какво разбира от икономика? Това е водеща новина на главната страница леле!
  • 18 Чукча писатель ...

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Нулева инфлация означава застой, безвремие ...
  • 19 Мнение

    9 0 Отговор
    ИТН станаха първа политическа сила и веднага се заеха с най-неотложния проблем....Да изпратят македонски космонавт в орбита...
  • 20 Простя Копейкин

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Що се мъчиш бе човек ?! Толкова е лесно да заживееш мечтания си живот на Изток, никой няма да те спре като тръгваш, вече не стрелят по границата като при соц концлагера.
    Не се мъчи! Следвай мечтите си! Живей си живота в руския рай. Пълни си бензин за 50 ст.

    Коментиран от #25, #26

  • 21 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Това куМуние бабе си оправила внуците ,аз да съм търпелив .Пролетта се махам от тази страна и не искам да чувам повече
  • 22 Шведа

    5 2 Отговор
    Нека дадем думата на хората, които инвестираха в имоти. Е как е положението? Спасихте ли парите си? :)
  • 23 Тая

    7 0 Отговор
    Направо "успокои" хората ! То бива черногледство, но по-добре да го пази за себе си !
  • 24 Е откъде бабата знае тия неща...

    7 0 Отговор
    Поредното словоблудство поръчано и финансирано от куклововодите...справка - цирка от последните 20 години! Треторазреден като за Ганьоvtsi
  • 25 И не забравяй по пътя на изток...

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Простя Копейкин":

    Че там средната продължителност на живота е 64 години. За руските героични мъже, между 59-61
  • 26 Сталин

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Простя Копейкин":

    На изток не пускат цървули
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Опааа

    1 0 Отговор
    Тая да е жива и здрава,ама за кога ще търпи веееее! 🤦‍♂️
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол