Last news in Fakti

1 Март, 2023 21:47 1 134 33

Доц. Милен Любенов: Ако ПП-ДБ спечелят вота, ще имат претенция да предложат кабинет на малцинството

  • милен любенов-
  • пп-
  • дб-
  • вот-
  • печалба-
  • правителство на малцинството

"Има нужда от политически дейци, които не се занимават с партизански тип партийна политика, разбират отговорността на тези позиции, за да могат да мобилизират очакванията на гражданите и заедно с тях да придобият сила", коментира доц. Албена Танева 

Доц. Милен Любенов: Ако ПП-ДБ спечелят вота, ще имат претенция да предложат кабинет на малцинството - 1
Снимка: NovaNews

"Не всички партии са разбрали какво трябва да се случва. Виждаме, че някои от тях продължават със старите предизборни стратегии. Политическата среда е променена през последния месец и аз очаквам по-различна предизборна кампания от тези, които видяхме през последните години. Най-малкото и защото има политическа промяна вътре в политическите сили - новото обединение между ПП и ДБ, което в трето социологическо проучване е лидер в класациите, а БСП, пак според тези проучвания, прави впечатление, че в нея се задълбочават процесите на разпад и е твърде вероятно на тези избори партията да получи най-ниския изборен резултат в историята си".

Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Милен Любенов, университетски преподавател, в коментар на предстоящата кампания за предсрочните избори на 2-ри април.
По думите на доц. Любенов много важна за малките партии, които социологическите проучвания ги позиционират около 4%-та бариера, ще е избирателната активност:

"Всеизвестно е, че при по-ниска избирателна активност и прагът за влизане в парламента ще е по-нисък".

Политологът изказа скептицизъм относно ангажираността на партиите с усилие да мотивират негласуващите граждани:

"Това е най-сложният въпрос, защото има разочарование в последните години от политическия процес и от институциите въобще. Това, което се забелязва в момента, е, че основните политически партии насочват своите послания към своите твърди ядра. За да има успех една голяма партия, имаща претенции да управлява, трябва да намери послания и да привлече и колебаещите се избиратели, както и хора, разочаровани от партии и политици, но не и от политическия процес, които трайно не гласуват. Трябва да има насочени послания към колебаещите се и стратегията на партиите, поне на тези, които искат да управляват, по някакъв начин да се повиши избирателната активност".

Прогнозата на доц. Милен Любенов е за много трудно съставяне на правителство при петпартиен парламент:

"Ако ПП-ДБ спечелят вота, и то с по-голяма преднина от отразената в проучванията, ще имат претенция да предложат кабинет на малцинството. Аз не вярвам, че е възможна т.нар. евро-атлантическа коалиция. Още повече, че и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има намерение да се връща като народен представител. А Борисов продължава да бъде основна пречка за съставяне на такова евро-атлантическа правителство. При загуба на ГЕРБ на изборите с 3-4%, тогава на дневен ред ще бъде поставен въпросът за лидерството в партията, защото всички очакват поредния списък "Магнитски", където може би ще видим още политически фигури от водещи политически партии".

Положителното в тази политическа криза на нестабилност е осъзнаването от повече граждани колко важно е да има устойчиви органи на власт".

Коментара пред БНР направи доц. Албена Танева, специалист по публична администрация и преподавател в Софийския университет.

По думите ѝ партиите са интровертни, насочили са се към твърдите си ядра:

"Някои от тях се занимават с инженеринг - създават подписки, което има инструментално значение, независимо от изобилната реторика на водачите и активисти на съответните политически сили. Може да активира избиратели да отидат да гласуват, но откроява определени проблеми на гражданите, когато се подвеждат по моментни неща и гласуват за партии, които, когато бъдат овластени, все пак трябва да имат капацитет и програма, за да могат да вземат решения. Има нужда от политически дейци, които не се занимават с партизански тип партийна политика, разбират отговорността на тези позиции, за да могат да мобилизират очакванията на гражданите и заедно с тях да придобият сила".

Много е важно да има редовно правителство иначе започват да се виждат определени много сериозни дефицити, подчерта доц. Танева.

"Трябва да има диалог между политическите партии. Диалог не означава да се съгласяват една с друга, нормално е да не са съгласни. Ако предизборната кампания е много монолози, които звучат в пространството, от това няма никаква полза", смята тя.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос?

    23 9 Отговор
    Кой нормален ще гласува за Просто Продай Държавата България?!
    Вие предствяте ли си Кирчо и Кокорчо пак да лаят по телевизията и после да се хвалят как са ни излъгали?!Ужас!

    Коментиран от #10

  • 2 без имена

    19 2 Отговор
    е как бе ? киро обеща 130 депутата. няма да стане. вчера като видях аламанов как се оплаква!? нещата явно са много зле за новата коалиция.
  • 3 Шопо

    7 2 Отговор
    Ако Левски беше с ботуши нямаше да го хванат при къкренското ханче а някъде другаде.
  • 4 Голям зор

    15 2 Отговор
    Просто няма да го спечелят
  • 5 Голям зор

    15 1 Отговор
    Който не се е появил по тв той не е казал че ще спечели.
  • 6 краси

    8 7 Отговор
    Комунистът Винету с пълното шкафче и бандата ГЕРБ не отлепиха РБ от последното място в ЕС!Крадоха от пътища,язовири,Турски поток,реактори за незапочната АЕЦ!А полуграмотният милиционер Гешев ги пази!

    Коментиран от #12, #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 споко кестен

    11 1 Отговор
    Няма да спечелят те вота, не се притеснявайте!
  • 10 Стойчев

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос?":

    Като си представя след това Бойко и веднага правя избора за ПП-ДБ…
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "краси":

    ВИНЕТУ е ХУДОЖЕСТВЕНА измислица А неи РЕЯЛЕН ЧОВЕК
  • 13 До запознат

    10 1 Отговор
    До запознат: Значи щом Кирчо е член на сектата "Череп и кости", то непременно ще ви мобилизира и ще ви прати на фронта да загинете защитавайки американските интереси! От вас ще останат само черепа и костите, защото целта на тази сатанинска секта е такава!
  • 14 Хохо Бохо

    2 10 Отговор
    Ако гласувате ПП-ДБ ще имат правителство на мнозинството..
    Харесват ли ви кражбите на Борисов?

    Депутатите в парламента, ще бъдат избрани от тези, които гласуват..
    Ако не гласувате - от вас нищо не зависи. Зависи от гласуващите.
    Поправете ме, ако бъркам!

    Коментиран от #20

  • 15 Вьзмутен

    9 3 Отговор
    По добре кражбите отколкото глас за пп и на фронта
  • 16 ...

    2 3 Отговор
    Защо простогрозните завиждат на умнокрасивите?
    И се опитват да ни убедят, че да си умнокрасив е нещо лошо...
    Познайте от три пъти
  • 17 ганев

    6 1 Отговор
    ААА ТОЗИ ДОЦЕНТ Е УЧИЛ ПЛАЖНА ФИЛОЛОГИЯ НО НЕ СЕ Е СПРАВИЛ И НЕ ЗАВЪРШИЛ
  • 18 ганев

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "краси":

    ПРИ БОЙКО НИКОЙ НЕ СМЕЕШЕ ДА ВДИГНЕ ЦЕНИТЕ И ЗАТОВА ЦЕНИТЕ БЯХА ПОНОСИМИ А ПРИ ПП ПОМИСЛИ И ПОСЛЕ ПИШИ ТОВА СА ФАКТИ ИСТИНСКИ И НЕКА ТЕЗИ С УМСТВЕНИ НЕДОСТАТЪЦИ НАЙ ПОСЛЕ ГО Р А З Б Е Р А Т
  • 19 Бюлетина No. 3

    9 2 Отговор
    За денатофикация и българизация! Без повече шмекери, шарлатани, магьосници, клоуни и тем подобни илюзионисти внесени, привнесени и поднесени от всички краища на света, за да унищожават България, българите и българското !
  • 20 Българин

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хохо Бохо":

    Коалицията ПП-ДБ подкрепят антиконституционната Истанбулска конвенция, въвеждането на еврото, против което се събират подписи за референдум, за зелената сделка, която ще съсипе енергетиката ни и ще остави десетки хиляди без работа, за безвъзмездно даване на оръжия за Украйна, тоест за наша сметка, за дискриминацията и двойните стандарти спрямо бежанците от Украйна и всички останали - едните са по 5 звездни хотели на ол инклузив, а другите по бежанските лагери. ПП свалиха ветото за Македония, с което отприщиха вълната на българофобията в РСМ, ПП почти ни забъркаха във войната, като заради незаконното им изпращане на оръжие лишиха от лицензи всичките ни военни заводи. ДБ вкараха в парламента гнусния закон за "закрила" на детето, най-вече от собствените му родители в полза на иституции, разбирай "загрижени" НПО финансирани от бюджета - добре, че не мина и тоя път!
    Ето ти причини да НЕ гласуваш за тези! А има и още.
    Като не искаш ГЕРБ да са на власт, аз също не ги искам - гласувай за малка партия, която има цели, които ти подкрепяш.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Салма Духайек

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Още по-добре - гласувой за Възраждане
  • 23 Хохо Бохо

    0 10 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Защо лъжеш?
    Нищо от това не подкрепят.
    Просто се борят да бъдат спрени кражбите...
    И ЩЕ ГИ СПРАТ.

    Коментиран от #24

  • 24 Българин

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хохо Бохо":

    За кое лъжа? Бяха ли ПП и ДБ в коалиция с БСП - бяха. Беше ли Бойкикиев министър на правосъдието в кабинета на ГЕРБ - беше. Добутаха ли ДБ закона за закрила на детето до парламента - добутаха го. Спряха ги БСП и Възраждане. Свали ли ветото за Македония Кирил Петков? Свали го, при това зад гърба на външната министърка от ИТН и без консултации с кабинета. Давал ли е Кирил Петков оръжия и горива на Украйна - давал е, писаха го Ди Велт - имаше статии и тук. Пак зад гърба на всички. Заради него Русия отне лицензите на военните ни заводи.
    Да повдигам ли темата за Нексо и Джемкорп? Там какво ще кажеш, пак ли е лъжа, че са взели пари тия дето се борят срещу корупцията? Комиксовите супергерои дето се борят срещу злите сили.
    Шайка продажни мошеници са, при това некадърни. Те още преди изборите се изпокараха, имат цял месец за някоя по-сериозна издънка и ще са аут.
    Крепи ги русофобската риторика, която им осигурява гласовете на русофобите и уж антикомунизма, нищо че родата на Бойкикиев е такава, гнома Атанасов и Бойко Рашков дето го подкрепяха ПП.
    Че с какво са по-различни от ГЕРБ? Даже са по-противни. Мястото и на двете коалиции е по прокуратурите и затворите...

    Коментиран от #25

  • 25 Хохо Бохо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Много си писал...
    Оплачи се на Гешев!

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хохо Бохо":

    Нали тая от ДБ щеше да маха Каскета? Махна ли го? Не. Защото даже не знаеше как, затова стана за смях.
    А Каренин е назначен да пази чадър над ГЕРБ и съдружници, това го знаят дори тези дето не са завършили милиционерската школа в Симеоново...
  • 29 Никога няма да гласувам

    2 0 Отговор
    За ппдб продажниците
  • 30 ППДБ

    2 0 Отговор
    Шарлатани
  • 31 Нина

    0 0 Отговор
    Няма шанс да спечелят и пет пъти поред да има избори
  • 32 Вики

    0 0 Отговор
    Ще го загазим ако тия вземат че направят правителство
  • 33 Алекс

    0 0 Отговор
    ДБ и ПП не могат да се справят с управлението на странта, вече видяхме това нагледно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол