Last news in Fakti

2 Март, 2023 06:02 1 503 21

Явор Куюмджиев: Има целенасочена атака срещу централите

  • явор куюмджиев-
  • енергетика-
  • тец-
  • проверки

Върху българската енергетика се крепят Турция, Гърция, РСМ, Албания, заяви енергийният експерт

"Корупция е силно казано. Всички ТЕЦ-ове замърсяват. В целия ЕС има много строги норми за улавянето на серните диоксиди. За тази цел бяха изградени, с изключение на ТЕЦ "Варна", инсталации за улавяне на тези опасни газове. Всички централи трябва да изградят тези очиствателни инсталации, всички изпускат въглероден двуокис, който не е директно опасен - той уврежда околната среда и има поставени цели в ЕС за намаляването на нивата за изпускане не въглероден двуокис", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че в ЕС съществува пазар за т.нар. квоти. Един тон квоти за изпуснат въглероден двуокис струва около 100 евро, уточни гостът.

"За производството на 1 мегаватчас електроенергия са необходими около 1,2 тона въглероден двуокис. ЕП казва, че тези централи са плащали по-малко, отколкото на практика са изпускали. Те си ги купуват на пазара, който е европейски. После държавата получава част от тези пари, но е некоректно да се каже, че има директна корупция и че замърсяват околната среда", на мнение е Куюмджиев.

Според него има целенасочена атака срещу централите. "При опита да предоговорим Плана ние твърдим, че искаме да си затворим въглищните централи до 2038 г., а не както приеха предишните управляващи - до 2026 г. Ако сметнем от въглищните централи, които има в държавата, тези въпросните съставляват близо 10-15% от въглищните централи в България. В България има на практика четири големи ТЕЦ-а", посочи гостът.

Върху българската енергетика в момента се крепят всички околни страни - Турция, Гърция, Македония, Албания, коментира още енергийният експерт.

"Планът за възстановяване и устойчивост е 4 млрд. евро, от които само част са свързани с тези събития. За миналата година печалбата от държавната енергетика е над 4 млрд. евро. По-добре да ги изпуснем и да си произвеждаме ток и продаваме. Ако си затворим въглищните централи, става лошо. Бъдещето на енергетиката, не само в България, но и в цяла Европа, са атомни централи плюс ВЕИ-та. Въглищните трябва да бъдат затворени, но не сега. Трябва да се подготви това затваряне", обясни Куюмджиев.

Той коментира и темата за VII блок на "Козлодуй". "От деня на вземане на решение за строителство за допускането ѝ минават около 20 години, защото трябва да се извърви дълъг път. В "Козлодуй" има извървян път, но в грешна посока. Една от първите стъпки е определянето на площадки. В "Козлодуй" има лицензирана площадка за един блок - VII. Тази стъпка трябва да се преправи", заяви енергийният експерт.



Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    28 6 Отговор
    България е наложително да започне да преследва националните си интереси, а не да ги пренебрегва заради незначителни пари и натиск отвън. Политиците ни до един са жалки.

    Коментиран от #4

  • 2 Айде бре

    12 18 Отговор
    Този смешник за атаки говори! Всички българи знаят, че там е заровено кучето на Мафията .
  • 3 един

    10 14 Отговор
    И като има целенасочена атака срещу ТЕЦ-овете, Ковачки защо бяга в Дубай?Ако човек е чист ще остане и ще доказва правотата си,а не да бяга предварително/явно предупреден/!
  • 4 един

    13 21 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    Кои са те националните ни интереси?Едни хора да крадат пари от ЕС и да тровят българите,това ли е нац.интерес?Или да купят едни реактори от Русия които за нищо няма да ни послужат?Или да построим газопровод на Путин за 3млрд.лв.,сигурно това е нац.интерес според тебе?

    Коментиран от #7

  • 5 Токсик

    26 9 Отговор
    Добре го е обяснил , човекут.Евроатлантиците и фашистите искат да ни оставят без енергетика, защото България така ще бъде окончателно подчинена. Унищожават АЕЦ, и вкарват чужди неизпитано ядрено гориво, премахват неудобни хора от енергетиката с някакви смешни списъци, наречени Магнитски, сега се нахвърлят върху тецовете, ще подарят на украинските нацисти 2-та нови блока които купихме за площадката в Белене и още куп други действия насочени към ликвидиране, на последното останало читаво нещо в нашата държава. Внимавайте много за кого гласувате, в никакъв случай за евроатлантиците от герб, пп, дб и дпс!! Те ще продадат и майките си, за да угодят на господарите си, както го видяхме вече безброй пъти! Тези избори са много важни!

    Коментиран от #6, #8, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нормално е

    7 16 Отговор
    тези които са били и в момента са на хранилка при Ковачки ,да избухват!
  • 10 Красимир Петров

    8 16 Отговор
    Върл червен защитник на мафията
  • 11 Иван Попов

    7 14 Отговор
    Само комуняги на хранилката защитават мафията
  • 12 За бога братя гласувайте

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "Токсик":

    Абсолютно сте прав. Народа трябва да си стане от задника и да гласува против крадливите евроатлантици. Те са само 20% от населението, а печелят 50% от вота поради ниската избирателна активност. Само като излезем всички и гласуваме против тях, ще ги смачкаме до 20% които имат и тогава няма да могат да направят коалиция, колкото и да се напъват от Козяк, няма да успеят да ни вкарат във войната и да ни съсипят енергетиката.

    Коментиран от #13

  • 13 един

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "За бога братя гласувайте":

    Естакадата "Павец-Чаира" сигурно евроатлантиците/по заповед от Козяк/,я извадиха извън строя!

    Коментиран от #21

  • 14 Ачо

    9 5 Отговор
    Прав е човека ,ама когато имаме управници като Тъпо Кире и Василев резултата е загробване на държавата за чужди интереси.ПП са за затвор - всички там са лакеи на Козяк
  • 15 Факт

    7 7 Отговор
    Щом руските "читатели" слагат минуси под коментарите срещу енергиината мафия, е ясно, че ги защитават, защото цицат майка България!
  • 16 пешо

    8 2 Отговор
    тецовете се разследват не заради замърсяване а заради кражби
  • 17 Гого

    5 0 Отговор
    И заради замърсяване. Не си плащат квотите, които реално отразяват замърсяванията, които допускат. Защо няма такива замърсявания в ТЕЦ "Контур Глобъл МИ3" Направиха огромни инвестиции още в началото и няма проблеми. Докато нашите родни енергийни олигарси все метър да минат и да не се охарчат. Хем да не купуват квоти, хем да не правят инвестиции за намаляване на замърсяването и не само с СО2. И всичко това за сметка на здравето на българските граждани. Седнал този кърваво червен юнак (ясно е от кои партии произхождат родните "енергетици"- основно от БСП и ДПС-то, тяхния запъртък!) да се грижи, за енергията, която няма да изнесем към Турция и Гърция? Да беше се загрижил за здравето на хората в Димитровград, Перник, Гълъбово. Нали са социална партия, нали, уж, ги интересуват хората...май само паричките, които ще изпуснат ги интересуват!
  • 18 Оракула

    2 2 Отговор
    А бе Коюмджиев , МНОГО СЛАДКО ПРЕКАРА ТЕМАТА ЗА КОРУПЦИЯ ,
    НО ВЪПРОСА ОСТАВА ,
    след България си получи тези пари, за квотите от ЕО ,
    КЪДЕ ОТИВАТ ТЕ ...??
  • 19 цестния Явор

    2 0 Отговор
    Няма крадец, който да си признае че е такъв, даже цесния Бибитко не си признава, а той е олицетворение на честността по български
  • 20 Енергетик

    1 0 Отговор
    Крепи се дедовия на гръцката енергетика на нас. При положение, че имат генериращи мощности за над 8 гигавата, не знам как ги крепим с 0.2 гигавата износ. Така си връзват потреблението само в близките региони около Солун, че е по изгодно вместо далечен пренос от големите им ТЕЦ ове.
  • 21 Всъщност

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    точно така стана. Павцът беше унищожен умишлено, защото произвеждаше евтина ел. енергия в пиковите часове. Сега там се намърдаха ТЕЦ овете на същите от ДПС, които уж го ремонтираха, но с ел. енергия на тройна цена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове