Last news in Fakti

4 Март, 2023 10:17 2 005 8

Кардинална промяна при предстоящото гласуване на 2 април

  • избори-
  • гласуване-
  • тъмна стая

Тъмна стаичка в секциите вече няма да има, но тайната на вота ще бъде запазена

Кардинална промяна при предстоящото гласуване на 2 април - 1
Снимка: БГНЕС

Вече сме готови за предстоящите избори. Преди дни обявихме за изпълнител стария изпълнител на тези дейности по техническото обслужване на машинното гласуване. За хартиените бюлетини хората са наясно с начина на гласуване. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Новото сега е малко старото от 4 април 2021 г., а именно, че всеки избирател в секция, в която има над 300 избиратели по списък, ще може да избира да гласува с хартиена бюлетина или с машина.

"Другото по-различно сега - за първи път, което се случва е, че всъщност избирателя, който избере да гласува с хартиена бюлетина, няма да влиза в кабина за гласуване. Ще бъдат обособени две места за гласуване в тези секции и там, където ще се гласува с хартиени бюлетини ще бъде поставен параван, който ще осигурява тайната на вота. Тъмна стаичка вече няма да има. Параванът ще бъде непрозрачен и достатъчно висок, за да запазва тайната на вота", обясни Матева.

По отношение на гласуването с машина от нея вече ще излиза бюлетина, а не разписка, уточни тя и допълни:

"Законодателят реши, че разписката ще се казва бюлетина от машинно гласуване. Тя трябва да бъде със съдържанието на разписката. Бюлетината за машинно гласуване, отпечатвайки се от машината, ще има почти идентичното съдържание с разписката, а именно: ще пише бюлетини от машинно гласуване, номера на секцията, номера на машината, името и номера на партията или коалицията, за която е гласувал избирателя и името и номера на кандидата, ако е избрал да гласува с преференция. Не отпечатва истинска бюлетина, но ще се визуализира на екрана така, както е било досега".

Този път ще бъдат само 2 страници, тъй като партиите и коалициите са само 21. Има в два изборни района независими кандидати и "не подкрепям никого". На места ще бъдат 23 полетата, но те ще се поберат. Ще има кутия за машинното гласуване и кутия за хартиените бюлетини.

Във връзка с видеозаснемането на изборния процес, Матева каза, че законодателят е възложил на ЦИК само условията и реда, при които ще се извършва това видеонаблюдение, а техническото осигуряване е възложено на МС. От своя страна МС го е възложило на Министерството на електронното управление. В сряда правителството отпусна допълнителен бюджет и е сключен договор с "Информационно обслужване", което технически ще осигури тези устройства. Чрез тях ще се извършва в реално време видеонаблюдението и видеозаснемането на този процес, посочи още Росица Матева.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факултето ще избере

    17 3 Отговор
    хартиите и "партиите на войната" ще спечелят с $ на Козяк 16..
  • 2 Факуктету

    2 6 Отговор
    Ше гласуваме за бесипето защото ни плащат дубре
  • 3 Българка

    7 2 Отговор
    А параваните ще скриват ли евентуално заснемане с телефон на купения и контролиран вот? И интересно колко невалидни хартиени бюлетини ще произведат от хартиената коалиция в СИК, РИК
  • 4 Демократ

    7 0 Отговор
    Нали можем да четем и да мислим- законът дава право на ЦИК да определя правилата и условията за провеждане на изборите. Резултатът е налице- ЦИК решава да няма тъмна стая за гласуване с машина, а само с бюлетина.Това веднага дава възможност за шашма- комисията ще види кой как ще избере да гласува и ще се подготви за манипулацията. Това противоречи на тайната на вота. Малките секции до 300 души са задължени да сласуват с хартиена бюлетина. Ами ако хората искат да гласуват с машина? Камерите за наблюдение се възлагат на "Информационно обслужване", т.е.те ще определят как да контролират себе си,защото те броят резултатите. Тези примери доказват надзаконовото всемогъщество на ЦИК,които нарушават Конституцията. Докато в България няма честни избори ,няма да има честен резултат и от честен парламент и от там честно държавно управление.
  • 5 раз

    4 0 Отговор
    Вече сме готови за предстоящите избори.ГОТОВИ ЛИ СТЕЕЕ?! ВЕЧЕ. ВАЙ!!! ВИЖДАШ ЛИ ТИ,ТИЯ-ГОТОВИТЕ,ИЗПЕЧЕНИ И НАМАЗАНИ С МАСЛО???? Въххххххххххххххххххххххххх!
  • 6 Анонимен

    4 2 Отговор
    Не бива да гласуваме за партиите на войнолюбивите политици! Знае се кои са те!
  • 7 прУУ

    3 0 Отговор
    Колко високи ще са параваните за хартиено гласуване? Ще може ли да се види, ако някой подмени бюлетина с готова, внесена отвън?
  • 8 Tутанкамон

    1 1 Отговор
    ЦИК мисля че са готови с крайните резултати от изборите на 2 април...всичко е нагласено,така че спете спокойно деца...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове