Last news in Fakti

5 Март, 2023 19:08 856 19

От ЦИК разясниха как ще се броят бюлетините

  • цик-
  • избори-
  • видеонаблюдение

Нейкова бе категорична, че до ЦИК не е достигала информация за манипулация на вота

От ЦИК разясниха как ще се броят бюлетините  - 1
Снимка: Нова ТВ

Надявам се във всяка секция да има такова. На 1 март е сключен договор между министъра на електронното управление и "Информационно обслужване", за да се осигурят над 12 000 мобилни устройства за обезпечаване на видеонаблюдение. Това не би трябвало да се използва като причина за касиране на изборите, защото ще има и видеозапис. Притесненията са дали ще има мобилна свързаност във всяка секция или възможност при цялото натоварване, специално разработената платформа да проработи нормално. Устройствата ще бъдат включени след края на изборния ден и при започването на преброяване на бюлетините. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова за "На фокус".

Според нея техническото осигуряване на видеонаблюдение е възложено на Министерски съвет, а условията и реда на ЦИК. "Изменението на Изборния кодекс в навечерието на предсрочните избори не е ново за изборния процес. Последно на 4 април 2021 г. гласуването беше по същия начин. Разликата със сегашните промени е, че машината за гласуване не разпечатва разписка, а бюлетина от машинно гласуване, която ще бъде преброявана от СИК. Ще имаме два вида бюлетини - хартиени и от машината", обясни тя. И уточни, че ЦИК е поискала оферта от Смартматик, но те не са пожелали да бъдат директен партньор на България.

По думите ѝ Цветозар Томов е обявил, че не желае повече да бъде говорил, но аргументите си може да изложи само той. "Не съм съгласна, че ЦИК трудно управлява изборния процес. Призовавала съм Обществения съвет да подпомага работата на Комисията. Правят го по техен особен начин. ЦИК е мястото, където могат да дойдат, да направят предложения, които да обсъдим и след това да ги представят по медиите. Всички наши заседания се излъчват онлайн, по-прозрачно от това няма накъде. Нека Общественият съвет да комуникира с ЦИК, защото те се чувстват като надзорен орган, но всяка теза има своите аргументи и в Комисията трябва да бъдат поставени", заяви Нейкова. И допълни, че забраната за подаването на декларации за чужбина от IP в България, не е подходяща.

"Ако знам, че в изборния ден ще бъда в друга държава, защо да не мога да си подам заявление от тук? Не би трябвало да отделяме една или друга държава когато говорим за гласуване в чужбина. Прекалено големи са очакванията към ЦИК и излизат извън правомощията ѝ. Хартията е с допълнителна защита и е нормално да излезе по-скъпа", смята Нейкова.

Нейкова бе категорична, че до ЦИК не е достигала информация за манипулация на вота. "Има различни мнения и становища как да бъдат проведени изборите. Протоколите в секциите с хартиени бюлетини и машинно гласуване, в протоколите ще бъдат вписвани отделно. Протоколът ще бъде един, но на различни редове ще се вписват резултатите от двата вида вота. Ще има общ сбор на всички действителни гласове на трети ред", разкри председателят на ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    7 1 Отговор
    Не е важно как, а кой ще го брои.тезултаъя ше го кажат от амерското посолство и техните соц агенции със западни наименования
  • 2 Мусаката

    4 3 Отговор
    Е как, всяка за Про100киро ще се брои за 5 и така пак ще ви го "намъкнем".

    Коментиран от #5

  • 3 Гост

    10 0 Отговор
    ЦИК са мафия
  • 4 Сменям си ник-а

    11 0 Отговор
    Докато няма камъни и дЪрви няма да се оправим
  • 5 от ПП

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мусаката":

    С Кирчо и Кокорчо смело напред към светли бъднини !
  • 6 проблемите

    2 1 Отговор
    в секциите са поради две основни причини - умората и неподготвеността на участниците в секциите, които много често изобщо не са наясно какво и как да правят. Затова може би ще е по-добре да председател на комисията задължително да има лице с учителска/преподавателска професия, а на другите участници да се направи поне едноседмично обучение - още повече,че суга и им увеличиха възнагражденията и грамотните по-малко ще се дърпат от този ангажимент!
  • 7 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    ЦИКаджийте да ми Обяснят как Мъртвите гласуват! На миналите уж изборчета 1 глас беше 100 кинта, са да видим кварталните пияндета колко ще гушнат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ице

    2 1 Отговор
    Моят глас няма да броите. Докато не стане платено да се гласува. Добре платено.
  • 10 нннн

    5 1 Отговор
    Ще има ли отделна графа за ,,мъртвите души" или ,,в едно ще се бият живи и умрели"?
  • 11 Факман

    2 1 Отговор
    Докато се гласува в една тъмна стаичка и после едни хора в друга тъмна стаичка броят,а не се случва всичко в реално време пред камери и мигновено да се отчита гласа за дадена частна организация наречена партия нищо не е честно.
  • 12 КАКТО БОКО КАЖЕ , ТАКА ЩЕ БРОИТЕ !

    1 0 Отговор
    ДВЕ ЗА БОКО И ЕДНА ЗА ППДБ ........ ТОЧКА
  • 13 КЪДЕ ЩЕ ДАВАТ ПАРИТЕ ГЕРБ И КЪДЕ ППДБ

    3 1 Отговор
    .......................................................
  • 14 РадеВ

    1 1 Отговор
    Тая убавица беше в РИК Русе като представител на БСП.
    Да ни е честита подмяната. Русия ни зове. Г А Дове сме.
  • 15 Както преди

    1 1 Отговор
    Броят се гласовете за герб, ако са малко се слага една нула отзад в протокола, на БСП и ДПС се усвояват, а на останалите - бюлетините се оказват невалидни и се пише нула в протокола
  • 16 Хаха

    2 0 Отговор
    Не се притеснявайте.Миналият път машинките си признаха сами без бой,че "Дневникът е подправен".Ако сега мислят бюлетините да подправят гръм ще ги удари.При съмнение винаги могат да се извадят чувалите и да се провери.Така че да не се мъчат да подправят изборите.
  • 17 Ченге 007

    2 2 Отговор
    Ще ги броят така, като им се нареди от руското посолство, което още не е затворено...
  • 18 ще се броят от 23:00

    0 0 Отговор
    както гласуваха и промяната на закона

    ...изборите вече са решени ....няма смисъл да се гласува
  • 19 Демократ

    1 0 Отговор
    Лъжата като политика на държавата. ЦИК досега нямал информация за манипулация на изборите. По-тлъста лъжа няма. При абсолютно всички избори има хиляди,ама те не са ги виждали.Купуването и продаването на гласове е престъпление и винаги всички предизборни кампании въврат под това мото. Нали точно така се манипулират изборите и винаги честните следящи изборите изнасят много данни за това престъпление,но ЦИК не знае. Затова България има лъжлив парламент и лъжливо управление. Всемогъщият ЦИК определя съдбата на държавата. Партиите не трябва да участват там, а трябват юристи, експерти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове