Last news in Fakti

9 Март, 2023 06:26 931 13

Надя Кожухарова: Домашното насилие се предава през поколенията

  • надя кожухарова-
  • психолог-
  • домашно насилие

То е пандемично, заяви психологът

Надя Кожухарова: Домашното насилие се предава през поколенията - 1
Снимка: Евронюз България

„Домашното насилие засяга изключително много граждани, не само преките жертви. То е пандемично, предава се от поколение на поколение. Поведения, които се възпитават в семейство с домашно насилие, след това се проявяват в обществото в различен контекст – дали ще е на пътя, в магазина, в училище.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime Надя Кожухарова – психолог и психотерапевт във Фондация „Анимус“.

„Преди всичко 8 март е ден, в който трябва да говорим за правата на жените. Едно от най-важните човешки права на жените е това да не стават жертви на насилие, основано на пола“, подчерта Кожухарова и допълни, че насилието има много форми – домашно, сексуално, трафик на хора.

През последната година асоциация „Анимус“ е работила върху повече от 2100 случая на домашно насилие, като организацията предлага „горещ телефон“, кризисен център и др.

„Имаме разнообразна палитра от услуги в подкрепа на жертвите от насилие над жени и деца“, коментира специалистът.

По нейните думи въпреки, че България от години има закон за борба с домашното насилие, практиката е показала кои са неговите слаби места.

Кожухарова посочи, че благодарение на усилията на всички институции се е провел широк обществен дебат, вследствие на което се е стигнало до предложенията за законодателни промени, за чието гласуване обаче последните няколко парламента така и не намират време.

„Като човек съм изключително разочарована от народните представители. Във всички изказвания, които чух, нямаше нито един истински аргумент, засягащ текстовете на закона. Работи се много повърхностно. Темата за домашното насилие е свързана с много предразсъдъци по отношение на жените и тяхната позиция в обществото“, отбеляза Кожухарова и добави:

„Много е силна тенденцията да се подценява проблемът с домашното насилие. Много е силна тенденцията да се обвързва с проблеми, които не го засягат директно, като темата за т.нар. джендър.“


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 4 Отговор
    Насилието е Грозно Комплексарско

    Коментиран от #7

  • 2 ха ха

    8 3 Отговор
    Пак папагалстване с давоски привкус. Едно от най-важните човешки права на жените е това да не стават жертви на насилие, основано на пола!?!?!?! А, на останалите не е ли право? Или то си е само женско право. Мъжете бой и терор вкъщи... Клинтаница е горда с тази феминацистка.
  • 3 Дрън, дрън...

    12 3 Отговор
    Домашно насилие .. Да, има. Ама тази тука от някаква "фондация" (пари от чужденци) духа в платната на т.н. "Истанбулска конвенция"!
    Имало закон, но не бил достатъчен и подобни. Закони наистина има и покриват много добре и домашното насилие. НО, като не се спазват, това съвсем не означава, че ни трвбвя друг закон. Просто трябва да се постараем да спазваме законите, които ги има.
    А Истанбулската конвенция е нещо много опасно! Те прокарват тезата, че полът бил не физически факт, а социално поведение. И от там изваждат над 50 пола. И искат така да прокарат джендаризма и в България!
    Няма как да стане, колкото и да реват тези от разните фондации на САЩ и ЕС...

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бербок

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън, дрън...":

    Абсолютно точно , ако не се чете превод а оригинален текст там се говори за джендър ,а не за пол (секс)
    полът се асоциира с биологичните различия между мъжете и жените, понятието "gender" се отнася до социално конструирани роли, поведения и очаквания, свързани с това да бъдеш мъж или жена.....който иска да се прави сма сметката . Тази гадория я има на англииски ,френски , немски
  • 6 Механик

    8 1 Отговор
    "Фондация"?!?! Каква фондация? Как се издържа тази фондация? Какво произвежда тази фондация? Кой е допуснал да има такава фондация?
    Какво работи "психо-терапевт" в една фондация? Това не е медицинско заведение, че да има нужда от лекар в него? Или искат да кажат, че служителите на фондацията имат постоянна нужда от такъв "специалист", поради лични проблеми?
    Май нещо ми намирисва на шекелчета и конвенцийки, а ?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 защо

    5 0 Отговор
    Аз пък си мисля, че законът трябва да е еднакъв за всички хора. Който е насилник е насилник. Само трябва да се прилага, иначе става като при кучетата. Едните на каишка и с намордници, другите могат да хапят и се.ат навсякъде щото са " бездомни". И има специален закон за тях. Те са па презумпция невинни.

    Коментиран от #10

  • 9 Псевдоним

    6 0 Отговор
    Според Надето насилието идва от семейството към обществото/слага му се изначално етикета виновен до доказване на противното/, а не обратното - общественият ред да е виновен за насилието вкъщи. Задава ли си въпроса защо по Татово време тези случаи са били в пъти по-малко, като тогава и сега са живели същите хора?
  • 10 Бербок

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "защо":

    Добър пример , простолюдието ще го разбере. Лошото е , че такива индивиди като интервюираната , нямат способността да общуват с нормални хора и граничат с лимита на асоциални хира. Но се взимат за нещо повече от нас (простелюдието)
  • 11 Човешко същество в 21 век

    1 0 Отговор
    Не е така!
  • 12 какво разбира соросоидката

    0 0 Отговор
    това са славянски,православни цености
  • 13 Слепок

    0 0 Отговор
    Истанбулска конвенция НЕ НИ ТРЯБВА. Не ни трябва и 3-ти пол или колкото и там да са. За защита на жената и децата си имаме една камара закони и са по-строги от тези в конвенцията. Единствената цел на Истанбулската конвенция е да вкара в нашите закони понятието джендър. От там нататък без проблем ще се узаконяват разни НПО-та които ще обсебват вашите деца още от училище.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове