Last news in Fakti

9 Март, 2023 12:19 2 189 12

Стоян Панчев: Голямата част от инфлацията у нас е привнесена. Сега сме в окото на нещо, създадено преди две години

  • стоян панчев-
  • инфлация-
  • привнесена

Единственият начин за връщане на инфлацията на нива от зададените от централните банки норми, които са около 2%, е труден и минава през затягане на ликвидността в системата и предизвикване на голяма рецесия. Това се прави по няколко начина, най-вече чрез увеличаване на лихвите, обясни икономистът

Стоян Панчев: Голямата част от инфлацията у нас е привнесена. Сега сме в окото на нещо, създадено преди две години - 1
Снимка: NovaNews

Голямата част от инфлацията у нас е привнесена. Първият голям източник е паричната политика на основните централни банки – ЕЦБ и ФЕД. Това каза макроикономистът Стоян Панчев в предаването "Човекът на фокус“ по "Фокус“.

Той обясни, че агресивната парична и фискална политика на банките, печатането на пари и наливането на ликвидност в опит за овладяване на рецесията след COVID-пандемията в начален етап е довела до ситуация, в която има твърде много пари и малко стоки и услуги. "Това е класическият начин, по който получаваме инфлация. И тъй като в този процес има забавяне между 12 и 24 месеца, ние сега сме в окото на нещо, което е създадено преди две години, но сега го изпитваме“, поясни Панчев.

Единственият начин за връщане на инфлацията на нива от зададените от централните банки норми, които са около 2%, е труден и минава през затягане на ликвидността в системата и предизвикване на голяма рецесия. Това се прави по няколко начина, най-вече чрез увеличаване на лихвите, обясни икономистът.

Опасенията от повишаване на инфлацията след приемане на България в еврозоната се използва за политически спекулации, заяви Панчев. "Ситуацията е ясна, тя се повтори на практика и в Хърватия. Факт е, че в един определен набор от стоки и услуги има рязко повишаване на цените от това превалутиране. Това го пише и в изследванията на ОИСР, и в анализа на БНБ, свързан с еврозоната. Въпросът е, че когато то бъде съотнесено към целия инфлационен индекс, изглежда като малка част от инфлацията за цялата икономика – в диапазона 0,3-0,5%. Това не обхваща цялата икономика, а неща, които се продават на дребно“, обясни икономистът.

Той цитира изследване на доц. Димитър Чобанов, според което преминаването от системата на Валутен борд към еврозона създава допълнителен инфлационен пулс. Инфлацията от влизането в еврозоната може да не се прояви веднага, обясни експертът и даде пример с Естония, където това става 10 години след приемането ѝ, когато натрупаният потенциал се проявява.

Инфлацията е по-висока в Източна и Централна Европа, тъй като икономиките на страните са по-слаборазвити икономики.

Разговорът за влизането на страната ни в еврозоната според Панчев не се води на експертно ниво. Той смята, че е добре да има референдум по този въпрос, тъй като това би задълбочило дискусиите по темата. Експертът даде пример с Швеция, където също е бил проведен референдум за или против влизане на страната в еврозоната, и посочи, че там е имало кръгли маси, конференции на професионалисти.

Панчев посочи какви ще са ползите от приемане на еврото. На първо място това са спестените средства от превалутирането на валутата ни към евро, които ще са в диапазона от 10 до 50 милиона. "Втората е свързана с положителен ефект върху рисковия профил на страната, което може да се отрази положително върху достъпа до кредит, който да имат определени финансови институции в страната“, обясни икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДънБай

    11 3 Отговор
    Това "нещо" си има име и то е США!
  • 2 Минева

    8 4 Отговор
    Сега сме в окото на нещо създадено преди много повече от две години
  • 3 Бай Знай

    3 2 Отговор
    Aми посланието е ясно, ама като гледам колко човека са чели материала в сравнение с материалите за чага силиконки и футбулисти-гладиатори, не се учудвам, че реакцията на гоите е =0
  • 4 Варна

    5 4 Отговор
    А бе каква е тази нова мода да се канят разни недорасли, които през животът си не са изкарали и 1 лев сами, но да ми обясняват за икономика. - Вчера опознал първичните си полови белези, а ма днес ми обяснява кое какво било!
    - Нещо като дете от детската градина, което обяснява на родителите си как се правят деца.
    Какво е това малоумие аз лично не разбирам?
    Спрете се бе! - Не Ви ли идва на акъл, че тези недораслите нямат никаква идея за какво говорят?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 12345

    0 0 Отговор
    В центъра на въртележката
  • 7 Стоян Панчев! Зелена Кратуна!! Кои лихви

    4 1 Отговор
    Искаш да, вдигаш?? Цитираш Доц Чобанов, и той е Малоумник като тебе! Кой щял да, има, полза от Еврозоната?? Тея с Милиардите крадени пари в Овшорките и чужди банки!! Самите банки в България, но не и обикновения Българин, за това, върви на М. А. Й. Н А. Т. А. С. И ЗАЕДНО С Чобанов!!
  • 8  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Голямата част от инфлацията у нас НЕ е привнесена ! Плод е на алчност и ограбване на народа от побеснелите капиталисти.

    Коментиран от #12

  • 9 Смешкооо !!!!

    5 1 Отговор
    ползите от приемане на еврото НЯМА ! Нито една. Само вреди.
  • 10 Кой па е този

    1 0 Отговор
    Тъпанар ? На човек даже не прилича.
  • 11 Как може нещо, което улеснява

    1 0 Отговор
    Задлъжняването ти да е добро за теб?!?
  • 12 Грамотност е нужна!

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от " 🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️":

    Инфлацията е много пари, а малко стоки! Многото пари ги напечатаха любимите ни западни “партньори” и сега ни гледат сеира - спестяванията изчезват, всички падаме в робство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол