Last news in Fakti

10 Март, 2023 09:31 551 14

Росица Матева: Устройствата за видеонаблюдение ще се включат след края на изборния ден, при броенето на бюлетините

  • росица матева-
  • устройства-
  • видеонаблюдение-
  • бюлетини-
  • броене

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разделителна способност, за да се вижда как е гласувал избирателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и звук, за да се чува какво обявяват членовете на СИК, които вадят бюлетините

Росица Матева: Устройствата за видеонаблюдение ще се включат след края на изборния ден, при броенето на бюлетините  - 1
Снимка: БНТ

Какви ще са устройствата за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, кога ще бъдат доставени и как ще се борави с тях, трябва да отговорят от "Информационно обслужване" и Министерство на електронното управление. Техническото осигуряване на видеонаблюдението е дейност, възложена на МС, който я възложи на Министерството на електронното управление - респективно на "Информационно обслужване". Това обясни в "Денят започва" Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

Изборният ден ще протече както и досега, но за разлика от предходните избори, сега избирателите ще имат възможност да избират дали да гласуват с машина или хартиена бюлетина.

По време на гласуването през целия изборен ден няма да има видеонаблюдение, за да не се притесняват избирателите, че някой ще записва за кого са гласували. Тези устройства, с които ще се осигурява видеонаблюдението на изборите, ще се включат след като приключи изборният ден, след като председателят на СИК обяви неговия край, уведоми РИК и се обяви край на изборния ден в цялата страна, обясни Матева.

Тя заяви, че имат уверение от Министерството на електронното управление, че устройствата ще са такива, че много лесно ще се включват - буквално със зелено и червено копче. Ще има стойка, върху която ще се поставят. Задължението е да бъдат насочени така, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им.

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разделителна способност, за да се вижда как е гласувал избирателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и звук, за да се чува какво обявяват членовете на СИК, които вадят бюлетините.

В населените места, където липсва интернет или има технически причини, ще бъде извършен запис. Навсякъде едновременно с излъчването на живо ще се прави запис. Записите ще бъдат качени в интернет платформа, за да бъдат гледани впоследствие.

По подобен начин се правят изборите в Южна Корея, каза Росица Матева.

Тя напомни на членовете на СИК, че на страницата на ЦИК ще бъдат качени в електронен вариант протоколите, така че могат да започнат да правят симулации.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 0 Отговор
    А след края на броенето ще изчезнат по джебовете на преброителите. Ей много изобретателни тия от ЦИК. Тая откакто я уволниха и преназначиха, всякакви съмнителни практики взеха да й хрумват в кухата чутора.
  • 2 Така се обесмислят

    14 0 Отговор
    Наблюдението трябва да е пред секциите и по време на гласуването! Да се види как се гласува!
  • 3 Сталин

    12 1 Отговор
    Сложете и камера на изборната секция в американското посолство
  • 4 Сталин

    12 3 Отговор
    Само бананови републики гласуват на машини където контрола на машините е в американското посолство, както каза Скот Ритер -висш военен от сАщ,България е колония на Сащ
  • 5 Ич ги и не

    10 0 Отговор
    Включвайте ! Работата е ясна
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мнение

    7 0 Отговор
    Управляващи и политици мислят избирателите за глупави. Еми как ще се видят например манипулациите в ромските изборни секции по време на изборния процес. Това е нелепо. На всички им е ясно,че има манипулиране на вота, но реално няма действащ конституционен съд, който да му стиска до работи.

    Коментиран от #13

  • 8 циркове за колониални примати

    8 0 Отговор
    трошите пара само да усвоявате инак от сега от козяк са спуснали процените до дезинфомрационно облизване
  • 9 Мнение

    5 1 Отговор
    Радарите на катаджиите ще се включат в края на светлата част от деня?!

    Що мъри Роске, през останалото време, няма ли нужда от камери?!
    Или викаш то и без това шефа на Информационно обслужване бе няколко пъти във фащ, нищо че тоя агенция е държавна и ци трябвало да обслужва интересите на народа?!

    Изчадията продали страната ни трябва да бъдат публично показани и опандизени доживот!!!
    Евроатлантизмът доказа, че е новия фашизъм!

    САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
  • 10 Анонимен

    4 0 Отговор
    Право в очите. Както е в Турция. Никой за никой не мисли и в България е същото, така ще е. Българските турци се завръщат в България масово. Няма лесно никъде. Да бяха си стояли в България, съжаляват много и сега са раздвоени, а бяха красавици, но пак ще се радват, защото в България им е ок. Имат жилища на родителите си. Всеки да се спасява, комунистите са навсякъде, деца, внуци и никога няма да си дадат парите на безпартийните. Те са надменни, макар и малко на брой, но горе ги крепят политиците от всички партии без изключения и дпс. Са същите дс доносници.
  • 11 Хихихи

    3 0 Отговор
    Погледа й, де гкеда бре
  • 12 пак демагогия ще има…!

    3 0 Отговор
    а защо не от началото на изборния ден ???
  • 13 поправка

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    не ги мислят те са си глупави …!
  • 14 Анонимен

    3 0 Отговор
    Следва преглед на всички при очен лекар. Много кьорави, луди има в тия комисии. Не се шегуваме, до там я докарахте с валите рушвети всички партии, без последните, там не знаем, но чакаха новите, но не им се сбъдна мечтата, да уредят децата директор, махнали янко и го приместили в близък дпс град, цирк безплатен, луди за вързване доста има, но има какво да дадат родителите им от старите, разведоха се, ожениха се за пумачирки хитри са. Живи и здрави да сте. Човешкото око няма насищане. Искали къщи в Гърция, Лошо няма, ако ви подържат още и там ще имате, шом имате и на нашето море, и евра, къснет сте имали с бойко, сега с новите отбори
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол