Last news in Fakti

11 Март, 2023 10:30 1 302 23

Категорично има спекула при цените на храните, смятат анализатори

  • кузман илиев -
  • любослав костов -
  • спекула-
  • храни-
  • цени

За да тръгнат цените на основните стоки надолу, Комисията за защита на конкуренцията трябва да излезе с данни

Категорично има спекула при цените на храните, смятат анализатори  - 1
Снимка: Shutterstock

"Категорично спекула има и производителите не я формират. Имаме пропуски в законодателството, дефицити. Страната ни няма законово установена дефиниция какво е спекула. Служебният кабинет има добри стъпки в тази посока, но редовното правителство трябва да приеме такова законодателство, което да не позволява такива надценки по веригата за доставка", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

По думите му, за да тръгнат цените на основните стоки надолу, Комисията за защита на конкуренцията трябва да излезе с данни.

Категорично има спекула при цените на храните, смятат анализатори
Снимка: Shutterstock

"КЗК може да санкционира. Ключовото е от производителя до щанда цялата верига на доставка да се изсветли. Яйцата поскъпнаха с между 50 и 80%, между 30 и 140 процента има поскъпване на отделни стоки. Толкова висока инфлация в България не е имало от 1998 година", допълни Любослав Костов и поясни, че според него тавани на цените не трябва да се правят.

Любослав Костов уточни, че е налице замразяване на политиката по доходите и затова редица сектори са останали недофинансирани. Масово българинът няма депозити, а бързи потребителски кредити, добави Любослав Костов.

"Някои стоки от първа необходимост са се покачили с 40-50%", подчерта Кузман Илиев, финансов анализатор.

Според него има структурни проблеми, които правят така, че в България инфлацията е с 5-6 процента по-висока от средната в еврозоната.

Категорично има спекула при цените на храните, смятат анализатори
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спекулата не е страшна

    21 1 Отговор
    защото е моментно явление и пазара сам ще се нормализира и изхвърли в зависимост от потреблението! Страшно е, когато има картелни споразумения! Тогава без намеса на държавата, нямя как да се разбият.
  • 2 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    19 5 Отговор
    Народа докато не узрее и да смени и премахне капиталистическата система, грабежа и унищожаването ще продължават!

    Коментиран от #11

  • 3 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    Спекулата е при големите играчи на борсите и в чуждите вериги.
  • 4 Българка

    29 0 Отговор
    Защо се хабят толкова ресурси, за да се каже на българите това, което те отдавна знаят. Въпросът не е дали има престъпно забогатяване на търговци и бизнесмени, а КАК ТОВА ДА СЕ СПРЕ. ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ДЪРЖАВНИ ЧАНТАДЖИИ ТОЧАТ ИТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЗА СКЪПАТА СИ ИЗДРЪЖКА И НЕ ПРАВЯТ НИЩО В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО. Ако това ще продължава, по-добре да ги уволняват всичките .Поне да не разхищават/грабят парите на данъкоплатците

    Коментиран от #8

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 2 Отговор
    Няма как да има спекула , след като няма закон против нея❗
    Нещо повече , министър обяви , че спекулата е законна ❗
  • 6 карадаичка турска

    11 0 Отговор
    не мозе да баде!
  • 7 Тъп

    2 9 Отговор
    За да нямате проблем с инфлацията, работете повече.
  • 8 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Издръжката не е скъпа само при държавната администрация, почти всички кметове и чиновници в държавната администрация имат и частни фирми. Един богаташ поглъща толкова храна, ползва толкова ресурси и разходва блага за един месец,колкото един бедняк не може да ги изразходва за 10 години!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Защо триете бе

    5 2 Отговор
    комуноиди ФАКТИчески ? На кого се дължи тази спекула, нали на имитиращите демокрация комунисти политици като ГЕРБ, БСП, ДПС, ПАТРИОТИ разни които БКП създаде и раздели стадото ?
  • 13 един

    3 5 Отговор
    Вероятно има спекула,но вероятно има и презастраховане на производители и търговци от евентуални загуби!Какво имам предвид,фирмата Х произвежда продукта У на определена цена.В цената са включени,материали,ел.енергия,труд,транспортни и други разходи плюс нормирана печалба.Във времена като днешните,напълно нормално е,някой от компонентите да дойде със по-висока цена/или пък тока и горивата поскъпват драстично/,която цена в края на краищата се отразява в крайната цена на продукта.И ако производителя продаде продукта на цена на която го е продавал досега,той или ще е на малка печалба,или на нула,или на загуба!Ето защо поради тая непредвидимост,производители и търговци работят на по-голям% печалба,за да има откъде да покрият такива евентуални непредвидени сътресения!

    Коментиран от #15, #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Народа масово ако е по-умен, ще ги лекува търгашите от тая презастраховка! Като масово се прави бойкот и се купува най-необходимото в намалени количества и по дълго време, докато търгашите не почнат да изхвърлят стока и да почнат да фалират един по един.
  • 16 Механик

    6 0 Отговор
    В "зората на демокрацията" едни пичове (Ран и Ът) бяха излезли с едно изказване, което аз, а навярно и доста други, още помним. Тия двама другари чрез телевизия и радио ни обясняваха, че спекулата не е лошо нещо. Тя била неделима част от "пазарната икономика" и като таква, нямало как да мине без нея.
    Сега сега другаря Любо Костов, ни обяснява други работи, ама и той не знае какви, понеже в България нямало точно опредление за спекула.
    Пак в началото на демокрацията всички чухме понятието "потребителска кошница" (голяма-малка). Тия вълшебни думички бяха позабравени до скоро, но ето че тогавашната ситуация се повтаря и думиките пак се появиха.
    Сега очкавам един "другар" да излезе (като тогава) по телевизора и да каже :"За бога братя, не купувайте" и един друг другар от еврео-арменски етонос да ни успокои, че пазаранта икономика е такова велико нещо, че цените сами ще паднат.
    Не, другари! Аз не помня с БГ (а и не само) някога да са падали цени. Може да прат да се покачват и да се задържат известно време, но никога няма да паднат.
    И както е казал първия коментиращ, проблема е в картелите най-вече. Споразуменията са това с което държавата може да се бори, но те са и много трудни за доказване, а държавата няма никакво желание да им се противопоставя.
    Така че, лапйте мухите и гледайте телевизия!
  • 17 Тити

    6 0 Отговор
    Ма то и малките деца до знаят без да са анализатори или специалисти.
  • 18 Перо

    6 1 Отговор
    Защо търсят спекулата като търговско понятие, а това е криминална престъпност с различен размер, индивидуално или като дейност на ОПГ! Защо да не се третират престъпниците като спекуланти! Формата на корупция при веригите е, чрез подставена посредническа фирма, не членуваща в браншовите производствени организации, свързана с отговорния държавен служител. Ако веригата изкупува стоки, не от производител, а от посредник, търсете роднината в съответната агенция! Това е по отношение на корупцията, иначе вътрешната престъпна дейност е свързана с фалшиво качество, продукти и игри с промоции, фалшиви реклами, фалшива годност, смесване на стоки с различно качество и т.н.
  • 19 Перо

    6 0 Отговор
    В БГ има картелна икономика, а не пазарна, която регулира цените!
  • 20 йокин

    6 0 Отговор
    ТОПЛАТА ВОДА-ОТКРИТА!!!КЗП,БАБХ,Защита на клиента-ШМЕНТИ,КАПЕЛИ!ЗАПЛАТАДЖИИ!ЗАКРИВАЙ!!!
  • 21 Някой си

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Е баш така си е,но... едва ли ще те разберат.Когато един производител,например,преди е печелел по 1 млн. лева на година чисто,и е можъл да си купи с него х вещи,сега се оказва,че ако печели същото,вече може да си купи по-малко-например с 24%.Какъв лост има той,за да може,ако не може да купува като преди,поне да опита да се доближи до предишните резултати?Основната възможност-дига цената-инфлация като цунами...
  • 22 И какво...

    5 1 Отговор
    ...от това? Държавата неможе/неиска да уравновеси цените, значи държавата е в нарушение, тъй като не може да се грижи за благото на БГ народа според конституцията. Това е ущърб ( ограбване ) на народа поради некомпетентност, неграмотност и безхаберие и ако има изкусни юристи, биха взели доста пари от дела срещу БГ в ХАГА.
  • 23 Категорично има спекула

    3 0 Отговор
    Категорично - ся ко праим ?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол