12 Март, 2023 09:00 3 972 79

Демографската криза доведе до текущ некомплект от военнослужещи

  • демографска криза-
  • некомплект-
  • армия-
  • военни

През 2022 г. и началото на 2023 г. са обявени общо 29 конкурса за приемане на военна служба за попълването на 1984 длъжности за военнослужещи

Демографската криза доведе до текущ некомплект от военнослужещи - 1

Задълбочаващата се демографска криза в страната и увеличаването на заплатите в бизнеса доведе до текущ некомплект от военнослужещи. Това посочват от Министерство на отбраната (МО) в отговор на запитване на БТА във връзка с причините за увеличаващия се некомплект на военнослужещите в Българската армия и решенията на този проблем.

През 2022 г. и началото на 2023 г. са обявени общо 29 конкурса за приемане на военна служба за попълването на 1984 длъжности за военнослужещи. Резултатите към днешна дата показват, че са приети 698 военнослужещи и продължават конкурсите за 732 длъжности.

Предизвикателствата пред управлението на човешките ресурси както в национален мащаб, така и в частност в Министерството на отбраната, се определят от редица фактори, като тези с най-голямо влияние са демографският срив в България, мобилността на човешките ресурси и проблемите с набирането и подбора на личен състав, обясняват от ведомството.

Проблемът с некомплекта на военнослужещите в Българската армия

Проблемът с некомплекта на военнослужещите в Българската армия беше тема и на анализа на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов за състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г., който беше представен през февруари. Тогава адмирал Ефтимов подчерта, че няма смисъл от модернизационни проекти, ако не може да бъде осигурен подготвен и мотивиран човешки ресурс. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев коментира тогава, че освен недостига на хора, проблем е и свръхнатовареността на личния състав.

Увеличаващият се некомплект на военнослужещите още сега трябва да получи много сериозно внимание, посочи тогава министърът на отбраната Димитър Стоянов. По думите му освен увеличаване на възнагражденията, в краткосрочен план може да се търси съдействие от общините за настаняване в детски градини, възможности за трети пенсионен стълб и други области на социалната политика.

Мерки за набиране и задържане на военнослужещи

До момента са предприети редица мерки, насочени към преодоляване на некомплекта и създаване на условия за по-висока мотивация на военнослужещите. Една от тях е вдигането на възрастта за приемане на военна служба до 40 години, уточняват от Министерството в отговора си до БТА.

Своята роля за намаляване на некомплекта оказаха и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (в сила от 24.04.2020 г.), даващи възможност на военнослужещите, които не са упражнили право на пенсия да служат с три години повече, посочват от МО.

Проведената кампания „Бъди войник" също има положителна роля за повишаването на броя на кандидатите за приемане на военна служба. Принос имат и проведените различни учения, тренировки и други мероприятия, отразени от медиите.

Основен способ за набиране на военнослужещи е провеждане на конкурси. Чрез тях се приемат на военна служба войници (матроси), сержанти (старшини) и офицерски кандидати, както и офицери на длъжности от кариерна област „професионална". Попълването на малко, но важни длъжности от кариерна област „професионална" се извършва и от завършилите обучение стипендианти, както и курсанти в Академията на МВР, обучавани за нуждите на МО.

От Министерството на отбраната отчитат увеличен интерес при кандидатите за обучение като курсанти във висшите военни училища. Сигурната реализация след края на обучението води до това, че все повече младежи припознават военната професия и се обучават за офицери. Випускниците на висшите военни училища получават гарантирана реализация във Въоръжените сили на България, заемане на длъжности в структури като НАТО, ЕС или други международни организации, участие в международни инициативи, съгласно утвърдените мисии на Въоръжените сили и кариерно развитие в съответствие с придобитото образование и квалификация, обясняват от военното министерство.

Предвижда се Министерството да направи анализ на профила на незаетите длъжности и да планира мерки за намаляване на некомплекта от военнослужещи.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тцъ тцъ

    66 1 Отговор
    Текущ некомплект.. Мъкаааа.
  • 2 Мнение

    93 7 Отговор
    Няма луди да стават после пушечно месо заради укрите.
    Също така се приемат такива,които не са наркомани,а точно наркоманите са военнолюбците.
  • 3 Анти-маймуна

    12 60 Отговор
    Малко преди да умре от коронавируса, 8-кратно ваксинираният Жириновски каза миналата година за Путин, че САЩ го държат с компромат и назовава агенция Ерда от Вашингтон като организацията, която му звъни да го заплашва и да му казва как не може да воюва(например необяснимото бягство на Путин след като обкръжи Киев и забраната за ликвидиране на логистичните и ръководни центрове в Украйна). Жириновски не каза, че държат Путин с компромат с момченца, но се подразбра. Украинските служби от години бият тъпана, понеже еврейските ротшилдови олигарси около Путин им снасяха години наред докато продължаваше приятелството им.
    Сега не може нито да спечели, нито да загуби, понеже и в двата случая това ще е краят му.

    Коментиран от #7, #11, #12, #20

  • 4 Хмм

    79 4 Отговор
    Дали е демографската криза е спорен въпрос. Цигани има колкото искаш

    Коментиран от #23, #35, #41, #70

  • 5 ХА ХА ХА

    83 4 Отговор
    Господарите поизкаха пушечно месо за източния нтовски фрон и изведнъж васалните марионетки след 33 години разпад и заличаване се сетиха, че миало демогравски проблем и няма как да комплектоват бройките за еврейско-англосаксонския план по унищожаването на омразните им славяни.
  • 6 Токайто

    59 5 Отговор
    Няма да се плашите, Турция е 80 милиона и расте!

    Коментиран от #53, #75

  • 7 Филипов

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    Аз искам да видя снимките
  • 8 случаен

    83 4 Отговор
    няма как да е българска армията,при положение,че се командва от чужда държава,и служи за не български интереси
  • 9 Баш софиянец

    73 4 Отговор
    Не стига че армията ни е оголена, ами и оръжието си трябвало да подаряваме за чужди интереси!

    Коментиран от #32

  • 10 Краврскибнадупените

    63 4 Отговор
    Предлагам да пратите всички дезертирани окраински тористи, щото едва ли има много ганчовци, дето да искат да ги заменят в месомелачката за интересите на натю, жалкобритания и фащ.
  • 11 Вземи

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    Виж това
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Козяк16

    53 4 Отговор
    Бъди роб на козяк16 и посланикът на империята на злото
  • 14 антрашпиц

    58 7 Отговор
    На държава която УМИРА , не й трябва армия ....
  • 15 БгРеалност

    5 46 Отговор
    русофили/путинофили/джендари, не искат да служат на родината си !!!

    Коментиран от #28

  • 16 Ама

    50 1 Отговор
    пък генерали бол !
  • 17 Министерство на войната

    39 0 Отговор
    Нещо нема ора май.
  • 18 Хъъъм

    45 2 Отговор
    100 пъти повторени едни и същи тъпи3ми, бкя бкя бля в статията. Демографска, а тъмните какви са или тия само за социално и фалшиви телкове стават. Къде са им защитниците, да ни обяснят, ползите от тях..
  • 19 Путин

    21 5 Отговор
    Затворници нЕма ли?
  • 20 един от многото

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    Тогава работата е много лоша , защото според такива разбирачи като теб единственият приемлив ход на Путин е ядрената война!

    Коментиран от #26

  • 21 украинче,колаборационист

    37 1 Отговор
    Не е ясно какъв некомплект има Българската армия.Но е ясно ,че в главата на т,нар,журналистка Мара е пълен некомплект от знания,образование,интелект,ерудиция
  • 22 През ПСВ

    17 11 Отговор
    5 милионна България е мобилизирала 950 000 армия. Във военните учебници пише, че по време на война могат да се мобилизират до 16% от населението без да се засегне особено икономиката.

    Коментиран от #30

  • 23 Боруна Лом

    42 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хмм":

    НАПРАВИ РИМЛЯНИНА ТАНКИСТ И ТОЙ НА МОМЕНТА Е ПРЕДАЛ ТАНКА ЗА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ
  • 24 ТаУмВзе

    40 1 Отговор
    Изкуфелите и във Война ни набутаха, че Геноцида ни е малко!
  • 25 Голям зор

    11 8 Отговор
    Хората търсят реализация в правилните държави
  • 26 Анти-маймуна

    3 16 Отговор

    До коментар #20 от "един от многото":

    Или да воюва по правила, които му налагат от запада. Повече от същото, като досега. Ти си мислиш, че на запад ядат доматите с колците, но си в най-дълбоката заблуда на живота си.

    Коментиран от #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мммда

    38 2 Отговор

    До коментар #15 от "БгРеалност":

    Бате след като си фен на сащ и украинците, може да се запишеш доброволно за новата туристическа дестинация- фронтовата линия на Украйна и да им помагаш вместо да ръсиш глупости.
    Но най-вероятно дори и ти не си толкова глупав за да го направиш и на твой гръб да богатеят и зеления и отвъд океана.

    Тоя конфликт е едно голямо крадене и пране на американски долари, няма да ме учуди дори и руснаците да са взели учатие в това.
  • 29 За кво са ви

    29 0 Отговор
    военно служещи, нъл простото нато ни пази а кирривия ес ни рани, както се идразянат предателите на Бг, които са на власт.
  • 30 Извод

    31 1 Отговор

    До коментар #22 от "През ПСВ":

    Начи у нас може да се мобилизират всички, щото ние икономика нямаме. 🤣😂🤣

    Коментиран от #33

  • 31 1:1

    33 1 Отговор
    От разговор с професионален войник разбрах, че войниците масово напускат и си търсят друга работа. Той също.
  • 32 Проблема е

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "Баш софиянец":

    че не е само оголена, ами почти липсва и сега им трябва разходен материал за фронта. Вече е сфорвирана военна група командвана и тренирана от италиански военни и след това на фронта. Като свърши тя ще пратят следващата и т. н., докато и ние се сблъскаме с фронта.
  • 33 Тогава са

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "Извод":

    воювали с вносно оръжие(френско и немско) и не са били особено полезни за икономиката. Сега и украинците правят същото.
  • 34 Не саво с колците

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "Анти-маймуна":

    ами и с пръстта по. тях

    Коментиран от #71

  • 35 Данго от КЕЧа

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хмм":

    Сиганин пушка ни мой да държи

    Коментиран от #38

  • 36 Днес

    21 2 Отговор
    Ще има общо национален протест срещу въвличането на България във войната.

    Коментиран от #43

  • 37 вятър между ушите

    29 0 Отговор
    всеки гласувал за партиите на войната трябва да бъде задължен да учавства когато го привикат избранниците му, тъкмо ще се поизчистим от предателите
  • 38 Дааа

    13 0 Отговор

    До коментар #35 от "Данго от КЕЧа":

    Дървен кол може, айре....на фронте
  • 39 Ми наемайте

    14 0 Отговор
    от афганистанците и другите м.а.м.у.н.и дето ни минават през територията...
  • 40 айлайклолипоп

    16 1 Отговор
    Този текущ некомплект от военнослужещи го направи Земледелеца,който беше "министър" на военното министерство. Този некомпетентник разби българската армия с една своя заповед-да пенсионира имащите стаж военни хора. И резултатите са налице.
  • 41 Мммх

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хмм":

    И купанари кат тебе също
  • 42 Ппдб

    15 0 Отговор
    Да отиват на фронта
  • 43 Къв протест

    16 0 Отговор

    До коментар #36 от "Днес":

    Революция трябва да има и да ги изметем тия предатели

    Коментиран от #54, #74

  • 44 Десет милиона

    17 0 Отговор
    Укри емигранти има в Европа зеления да си ги събира и да ги праща на фронта

    Коментиран от #58

  • 45 Абсурдистан

    16 0 Отговор
    Много вожд, малко индианец! Разкарайте генералите и без това за нищо не стават и ще се освободи финансов ресурс!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Иванов

    16 2 Отговор
    Напалниха армията с жени за тях е раи 2 години маичинсто и 6 години немогат даги барнат за полеви занятия на всеки офицер и сержант жените са воени пален цирк
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 сдухани

    4 0 Отговор
    шапкари, гълтайте семе.
  • 52 Запишете Киро Шприца,

    12 0 Отговор
    Коки Ауспуха и Ристю Комунето. И Тиквата да завежда фронтовия бърдък. Също и Мустак Карадончев за фронтови обрязвач.
  • 53 Българските турци

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Токайто":

    ЕС се убедиха че за дълготрайна война е нужна добре обучена професионална войска.Оръжията без кадърни хора с висока военна дисциплина пет пари не струват ! В Европа такава армия в момента няма защото мислеха че държат здраво намордника на Турция!
    В Турция в наборната армия се служи 6 месеца , задължително без изключение ...войнишки дълг.Учат ги на елементарна военна дисциплина , тактика и техника и ги уволняват. Тия които желаят да станат професионални войници след стриктни медицински и психотестове одобрените продължават още шест месеца ...вече и със заплащане.След този преходен период ,където след яка гонка и вече професионално военно обучение и след селекция и заключително учение пред комисия от браншови военни експерти, издържалите придобиват правото да служат на заплата в истинския професионален аскер в бранша за който е одобрен ! Турската армия е милионен професионален аскер с всички браншове на модерната военна стратегия !!! Горко на всеки който му се изпречи! "Сигурност и доверие за приятели , страх и паника за врага !"
    Интегрираните тоест, тия и с други гражданства ...не могат да служат в професионалния аскер...Иначе като си навършат годините ,са длъжни ,където и да се намират да се върнат и отбият задължителната военна служба или по късно да дойдат когато им е удобно срещу определено заплащане да го направят за 40-45 дневно единично обучение !...

    Коментиран от #66

  • 54 Дидро

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Къв протест":

    Всичко по реда си.
  • 55 Бай Ганьо

    29 1 Отговор
    Оня ден в Испания говорих с украинец той ми се кара защо съм защитавал руснаци Аз го питам защо не си в Украйна на фронта ве тарикат а заработваш тука.той ми вика че имал деца и семейство трябвало да ги издържа а аз бай ти Ганьо да не съм луд да ходя да се бия заради теб в Украйна на тъпите тлантици лъжливи мога само да им кажа че истински българин на фронта няма да отиде!!!!

    Коментиран от #59, #60

  • 56 Мухаа,хаа!

    18 0 Отговор
    Недокомплект от подвижни тулуми,но за сметка на това свръх комплект от адмирали,контра адмирали, генерали и в трите рода войски.Само в столицата , Варна и Бургас лампазите са толкова по бройка ,да се сформира полк.
  • 57 Слава на свободният свят !

    2 8 Отговор
    Много си е добре положението...като изключим агресивността на азиатците. Част сме от мощен съюз...малко предатели, но все пак ставаме за обоз. Аз моите синове ги спасих при джендърите. Отлично образовани и реализирани. Сега продавам като хоби, дизелови черешови топчета на патрЕотични Гай Банювци !
  • 58 От територията

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Десет милиона":

    На западна украйна не вземат войници, както и от туристите. Те са със специален статут.
  • 59 Твоят герой е бил практичен...

    2 2 Отговор

    До коментар #55 от "Бай Ганьо":

    Б.Г. е ходил из Европа...и през ум не му и идвало да обича ориенталци, въпреки че манталитета на простолюдието е такъв
  • 60 Ти си бил в Испания...

    0 4 Отговор

    До коментар #55 от "Бай Ганьо":

    Ама друг път...къркай патреоте в тенекиеното зад блока, и се падвай че си част от ЕС мизерабъл такъв
  • 61 Деб

    9 1 Отговор
    Че то ние младите сме в чужбина да не сме луди да ставаме пушечно месо заради интересите на краваристан.

    Коментиран от #63

  • 62 Баба Мара ще се яви на конкурса за

    11 0 Отговор
    Армията и от там на фронта в Укрия да громи краварския враг! Мисирката нали загива за фашистите в Укрия ето начин да покаже на дело мечтите си!
  • 63 🐘🐘🐘

    0 8 Отговор

    До коментар #61 от "Деб":

    И в коя чужбина сте ? Някъде из руския мир ли?
  • 64 Артилерист

    14 1 Отговор
    Като бивш професионален военен човек се опитвам да следя информацията по тази тема. Не съм чувал от българската атлантическа пропаганда в България да има демографски срив, затова не вярвам, не, направо е лъжа, че такъв срив може да е причина за некомплекта в армията. Това просто е неумело атлантическо оправдание за погрома над Българската армия, осъществен под диктовката на американците след 1990 година. Погром главно над офицерския състав. Зад фалшивото прикритие за реформи български военни предатели-атлантици, по списъци с набори от американците уволняваха-изхвърляха на улицата- поголовно офицери преди и около 50-те години. Това бяха подготвени професионалисти с богат войскови опит и в разцвета на силите си Това се отрази на мотивацията за служба в армията и некомплекта нарастваше в годините, за да стигне наскоро по публични източници 25% от щатния състав! Обърнете внимание до какъв парадокс са стигнали атлантическите визионери-те уволняваха хора малко над 40-те, а сега търсят новобранци до 40 годишни!!! Друга причина за некомплекта, предполагам, е опита да се поамериканчат българските военнослужещи, каквито са голяма част от висшите началници...
  • 65 Ужас безкрай

    6 0 Отговор
    Има достатъчно безделници по кафетата и разни келеши, които се изживяват, като бабаити. Само трябва да намерят начин да ги призоват.
  • 66 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Българските турци":

    Абе тия амуджи сме ги били и ако се наложи пак ще ги бием, нищо че нямаме хора!!!!!

    Коментиран от #69

  • 67 Тодор Янков

    10 0 Отговор
    На никой не му се ходи на война. Сега взимат по някой лев от мигрантите и се чувстват добре. Ако случайно се заговори за разширяване на войната в Украйна към нас, всички ще напуснат, а водачите им ще се пенсионират бързо с достатъчно обезщетение. Е така е армията ни от доста време. Спомнете си кои са били военни министри?
  • 68 Българските турци

    9 0 Отговор
    С много пари можеш да си купиш най модерното и най ефикасното но можеш да ползваш само онова което си закупил и то в рамките на позволеното от производителите ! " Воденица не се върти с носена вода " !... Като ти свършат стрелите и най съвършенният лък пет пари не струва ! ... Ако нямаш обучена и дисциплинирана жива сила никакво астрономично заплащане няма ефект...и тоя който взима 300$ и онзи с 20.000$ умират по един и същи начин !
  • 69 злобар

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Иван":

    " На гол къз чифте пищови !"
  • 70 Има

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хмм":

    Не са само братчедите, я колко мутри и охранители има, почти професионални военни, да си ги наберат от мутренските армии, и разрешителни за оръжие са им раздадени и курсове са обучавани
  • 71 Затова 3 дневната ви операция стана 1 г

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Не саво с колците":

    Вярвай си другарю, хахаха.
  • 72 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    4 1 Отговор
    НИКОЙ НЕ ИСКА ДА БРАНИ ДЪРЖАВАТА НА МУТРИТЕ МАФИЯТА И ИМОТИТЕ ИМ ЛУДИ НЯМА

    Коментиран от #76

  • 73 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    1 1 Отговор
    ПИТАМ АЗ $луж€бния мини$тър на ОтБРАНАТА -митко-$€кр€тарката на ВЪРХОВНИЯТ ФАТМАК на РБ - р.р.(нато- БКП) :
    -ЗАЩО другарю $тоянов, ОСВОБОДИХТЕ ОТ СЛУЖБА ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР-НАЧАЛНИКЪТ НА ЦВО- ПОЛКОВНИК Г. ПЕТКОВ?

    ДО КОГА КОМУНИЗЪМ, ДО КОГА П€Д€ рад€вщини?!

    ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
    78г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 74 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Къв протест":

    За да направиш революция първо ти е нужна някаква идеология.Иначе се получава някаква хаотична тупаница.
  • 75 Малтус

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Токайто":

    Трябва им етническа партия в парламента и ще почнат да намаляват.
  • 76 кво само се оплаквате

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "ДЕДО ВИ ЛИБЕН":

    Ми изхвърлете ги от парламента!
  • 77 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    идвам да ви оправя всичките.
  • 78 реставрация 1

    1 0 Отговор
    Ментално са изключили Турция от НАТО като не дават никакви статистики за военните и разходи и разработки,които са уникални в най новата история на турците !...Давам ви съвсем прясна информация пупликувана в турската медия : - Интелигентна отбранителна система Hydro-GIDS.

    Благодарение на водородните реактори, които са патентовали, те могат да произвеждат на място, без да съхраняват водородния газ, необходим за системата за изстрелване. Тази система не оставя балистична следа. Поради тази причина той не може да бъде открит от безпилотни летателни апарати и други военно въздушни отбранителни елементи в района. Тъй като не създава отпадъци след изстрелване и не представлява елемент, изискващ поддръжка и ремонт на системата, той осигурява възможност за серийна стрелба един след друг.
    Най-интересното е, че са намалили цената за изстрел от $800 на само $3. Използването на твърдо гориво в системите за изстрелване на военноморските платформи също причиняваше деформация на платформата в допълнение към живота на цевта. Тази нова технология прави системата за изстрелване с водород по-ефективна за военноморските платформи. Hydro-Gids; Може да се носи и на мобилни устройства и да бъде интегрирана на фиксирани платформи и на безпилотни летящи , наземни и морски превозни средства. Тази система е първата в света, която използва водорода в стартовите площадки за задвижване и на дронове.
  • 79 Нафталин.бенет

    1 0 Отговор
    Нашата държава е фалирала комунистите оглозгаха всичко хората изчезват за чужбина....кой ще ти работи за 500 лв бе ей луди ли сте....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове