Last news in Fakti

13 Март, 2023 18:29 2 738 21

Андрей Ковачев: АПИ гази закона, ще строи магистрала през Кресненското дефиле

  • андрей ковачев-
  • кресненско дефиле

Изграждането на лот 3.2. е незаконно, припомня експертът

Андрей Ковачев: АПИ гази закона, ще строи магистрала през Кресненското дефиле - 1
Снимка: Фейсбук

От източник, изрично пожелал анонимност научихме, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) подготвя стартирането на строителни дейности на Лот 3.2. от АМ „Струма“, който обхваща района на Кресненския пролом. Припомняме, че от октомври 2022 г. извършването на каквито и да е дейности, свързани с изграждането на лот 3.2. е незаконно, защото тогава изтече петгодишния период на действие на Решението по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), издадено от Министъра на околната среда и водите.

В тази връзка природозащитници и организации, работещи за запазването на Кресненския пролом започват спешно изготвянето на жалба до Европейската комисия, с която да поискат спиране на цялата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Тя ще бъде пусната в момента, в който бъдат установени каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в района на Кресненския пролом.

Припомняме, че в своите коментари върху вече изтеклото Решение по ОВОС и ЕО на лот 3.2. на АМ „Струма“ от 2019 г., Европейската комисия поиска изрично изготвянето на нов ОВОС на всички смислени алтернативи, поради което и спря преговорите за финансиране на проекта. Същото искане беше повторено в писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството през лятото на 2022 г.

Апелираме гражданите да сигнализират на посочените по-долу контакти, чрез писмени или устни сигнали, снимки и видеоматериали, ако установят каквито и да е дейности по изграждането на АМ „Струма“ в района между разклона на пътя за Банско при Симитли и включването в магистралата южно от град Кресна (Кресненския пролом и прилежащите му територии, включени в Лот 3.2.).


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    61 3 Отговор
    Андрей Ковачев доволно е напълнил бузките от своята "природозащитна" дейност в интерес на ....... този който плаща на костенуркопреброителите!
  • 2 маке

    37 0 Отговор
    А мишки и плъхове, дека че одат, ако има у дерето магистрала !
  • 3 Аве я

    59 3 Отговор
    Гражданите няма да се пребиват по Кресненското дефиле заради шепа екоталибани на соpocoидна хранилка, като този!
  • 4 Веган

    34 3 Отговор
    Тоя, на снимката като го гледам изведнъж много ми се дояде свинско!:) А, на Вас?!:)

    Коментиран от #5

  • 5 любопитен

    34 1 Отговор

    До коментар #4 от "Веган":

    Дали се е докопал по някакъв начин до държавната софра ?

    Коментиран от #7

  • 6 999

    47 3 Отговор
    Е те тоя стана милионер с крякането си. Хорото поведе тома белев, който също не си знае парите.
    Нещ@стници!!!
    Катастрофите в Кресненското и жертвите са благодарение на тия "еколози"

    Коментиран от #9

  • 7 Веган

    35 1 Отговор

    До коментар #5 от "любопитен":

    Не! Тоя, е на издръжка на НПО. Чиста работа. Там парите винаги са чисти и не са за сметка на държавата. Ама, чии интереси защитават?!:)
  • 8 Гост

    12 1 Отговор
    И прическата на тоя трябва да бъде обявена за незаконна!!!
  • 9 Мирослав

    8 17 Отговор

    До коментар #6 от "999":

    Катастрофите в Кресненското дефиле са заради крадливите гербери, които оставят хората да се избиват само и само за да могат да откраднат кинти от строежа на магистралата. Заради това гербавите отказаха да се строи тунел с европейски пари, предпочетоха хората да се избиват само и само за да строят път в дефилето и да крадат на поразия. Ако бяха започнали тунела когато имаше осигурено финансиране от Европейския съюз, ве че няколко години щяхме да го ползваме. Само, че тогава нямаше да има по-тънък асфалт и пари за кюлчета и чекмеджета

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 10 Киро Канадски

    14 0 Отговор
    Рекетьорите реват. Не са преброили врабчетата
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пени

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мирослав":

    Изобщо не си в час, направо се изложи...
  • 13 ФИНЦИ

    1 1 Отговор
    КАЗАЛ СЪМ ------ ТАЗ АПИ Е ПЕРАЧНИЦАТА НА УПРАВАТА РЕКЕТИОРИ НАГЛЕЦИ И НЯМАМ ДУМИ АКО НЯКОИ ЖУРНАЛЯ ИСКАТ ФАКТИ ДА СЕ СВЪРЖАТ С МЕН ДА ИМ РАЗКАЖА ----- КАК ЛИ ТЕ КУКИТЕ ЗНАЯТ НАЛИ СЛЕДЯТ СИЧКО
  • 14 Съдията Дред

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мирослав":

    Заради този тунел е крякането. Могат да го построят само три фирми в света - американска, китайска, и швейцарска. А именно швейцарски са най големи спонсори на еколозите. И е пълна лъжа това с европейското финансиране на тунела. Той е в пъти по скъп от магистралата и трябва да се доплаща здраво от бюджета. А и удобно се пропуска, че скалите в дълбочина са слабо радиоактивни, и при тунел милиони кубически метра ще трябва да се изкарат
  • 15 ХАРОН

    10 0 Отговор
    Отдавна трябваше да е факт! Нямам вълнения за удължения път на костенурките и пепелянките! Никой няма да ми върне близките от Отвъдното, но поне повече смърт да няма в това черно дефиле!
  • 16 Чалгаръ

    7 1 Отговор
    Природозащитници и организации=вредни за държавата лица. Корумпирани и политизирани спирачки.
  • 17 Аз съм той

    4 1 Отговор
    Бутнете това гнусно дефиле
  • 18 Българин

    11 2 Отговор
    Ти продажно американско лека ще коментираш, че АПИ ще погази закони, ти който с твоите приятелчета Сендов и Белев спряхме магистралата като направихте цялото дефиле защитена зона. Това го правите за да се строй скъп тунел от швейцарците, който Ви ПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ПРЕДАТЕЛИ
  • 19 Шарлатаните

    4 2 Отговор
    Този ще е от онези дето ядат насекоми и гласуват за промяната
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гражданин

    5 1 Отговор
    На екотерористите не трябва да се дава трибуна, а решетки за доказани престъпления!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове