Last news in Fakti

15 Март, 2023 04:42 2 177 17

Давид Леви: Правителството на Богдан Филов отговаря на всички критерии за фашистко

  • давид леви-
  • евреи-
  • северна македония-
  • богдан филов-
  • борис трети

Българският народ не носи вина за гибелта на 11 343 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, заяви международният анализатор

Давид Леви: Правителството на Богдан Филов отговаря на всички критерии за фашистко - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Това е очевидна провокация. Като всяка една провокация, тя се базира на някакви истини, които ги деформира и ги обръща в инструмент за политическо влияние и за манипулиране на историята".

Това заяви международният анализатор Давид Леви в студиото на "Денят ON AIR" по повод поисканото от Стево Пендаровски извинение от България за македонските евреи.

Според него опитите за манипулации от страна на РСМ са за вменяване на вина в българския народ и ги базира на липсата на поемане на отговорност от българска страна.

"Българският народ със сигурност не носи вина за гибелта на 11 343 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, и от град Пирот", отбеляза Леви пред Bulgaria ON AIR.

"Дори да се случи това, което искат македонски историци – да се плащат репарации в размер на колосалната сума от 100 млн. евро – на индивидуално ниво са колосална сума, на ниво държава не са. Това са по-малко от 1 см от някоя магистрала. Българската икономика е достатъчно мощна да си позволи такова нещо, но това ще означава демонстрация на сила, мощ, на израснало и силно общество", обясни Леви.

Той подчерта, че трябва да се поеме отговорност, без да се поема вина.

"В онези времена българската държава е имала 2 основни противоречащи си сили – едната е цар Борис Трети, другата е правителството на Богдан Филов. То отговаря на всички критерии за фашистко правителство. Има немалко исторически източници, от които и неговият личен дневник, в които може да прочетем какво е било неговото отношение към евреите и към малцинствата", разказа Леви.

Той припомни ролята на Българската православна църква, която гласува единодушно за Декларацията против изселването на българските евреи и за отварянето на българските манастири и църкви с цел спасяването им.

"В провинциалните градове това разделение на религиозна основа, разделение по критерий кой какъв е, какъв цвят е и откъде произлиза, просто го е нямало", сподели Леви.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 7 Отговор
    Когато евреите станаха Нацисти! За пример злеленски. Пак ни набутаха във Война, за да спечелят кинтаж и влияние. Тоя път НЕ!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    28 7 Отговор
    ЩОМ БОГДАН ФИЛОВ Е ФАШИСТ
    ..
    ЗНАЧИ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ Е АНТИФАШИСТКО
    ВЪСТАНИЕ
    .... ЖАЛ МЕ Е ЗА ДБ, ГЕРБ , ДОС И ПП :))

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Софиянец

    22 22 Отговор
    В царска България никога не е имало фашизъм, шумкарите са били малобройни и цялата шумкарска дейност е била за пари - днес е същото.
  • 6 Търновец

    20 3 Отговор
    Преди години във вестник Хааретц имаше изявление на Израелски политик шеф на партия с религиозни основи "...да се депортират от Израел един милион Палестинци в България и Босна, като се раздадат по 100000 долара на човек, а България и Босна ще го приемат защото са бедни държави...", А неотдавна друг Израелски политик предложи на.лцинствата в Израел да подпишат декларация за лоялност и който откаже да му се отнеме правото да гласува..."
  • 7 Сталин

    11 6 Отговор
    Мръсен евреи, единствените фашисти сте евреите, пише го е Талмуда
  • 8 Иво.

    10 12 Отговор
    Е, като е имало фашизъм защо е имало мнопартийна система и т.н, много има да четете ей, язък Ви за побелелите коси! А за Северномакедонските глупости дори няма и да ги коментирам! Може да им дадем 100 милиона вибратора да си ги слагат знаят къде!

    Коментиран от #9

  • 9 КАКВА МНОГОПАРТИЙНА СИСТЕМА

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "Иво.":

    като е била забранена всяка опозиционна дейност. Само прогермански и полунацистки партии е имало в Парламента. другите са в нелегалност

    Коментиран от #13

  • 10 ФАШИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    9 7 Отговор
    доживяха много години след Народния съд. Белене не е бил санаториум, но малко са осъдените на смърт. Само най-големите виновници за 2 Национална катастрофа са разстреляни. Обаче сега текните наследници са като партизаните 30 години сдлед 9,9,1944 множат се безчет. Толкова хора се бутат да се докарат пред САЩ, че са русофоби по рождение...
  • 11 77777

    12 5 Отговор
    Няма такова нещо. Никакъв фашизъм не е имало в България. А сега ни управляват децата и внуците на комунистите.
  • 12 Шлиферът на хана

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    На 9-ти септември 1941 г. министър-председател на България е Кимон Георгиев от партия Звено. В правителството участват членове на БЗНС и БРСДП. Това последното е партията на Благоев. Т.нар. антифашистко въстание не сменя правителството и държавното управление.
  • 13 Фактите показват друго

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "КАКВА МНОГОПАРТИЙНА СИСТЕМА":

    В правителството, срещу което се е случило хипотетичното въстание на 9-ти септември, са били представени 4 партии:
    Български земеделски народен съюз
    Политическа партия Звено
    Българска работническа социалдемократическа партия
    Българска работническа партиа (комунисти)

    В тези години без прекъсване в София е работило Съветското посолство. Никола Вапцаров е официално е издал книгата си "Моторни песни".
  • 14 Перо

    11 1 Отговор
    Цялата организация и финансиране на депортацията е било дело на Германия и според договореностите и законите в БГ, ние не сме имали никаква юрисдикция към чуждестранните граждани, на територията на окупираните от Вермахта други държави /Гърция и Югославия/. На БГ са предоставени за общинско управление, бивши БГ територии и малобройна войска с охранителни функции, без тези земи да са предоставяни и да са част от българската територия с българско законодателство, ред и управление! При това, когато е имало българско временно управление в Македония и Беломорска Тракия, не е имало държава и нация Македония и най-малко РСМ може да има някакви претенции, морални и финансови! Първото официално признаване от ООН на тази измислена държава е през 1993 г. Преди това, след 1945 г. е имало някаква административна област, в рамките на признатата държава СФРЮ. Цялата дандания от РСМ идва от вътрешно-политически отношения на македонистите от различни партии! Известно е, че лидерът на главната македонистка партия ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски, има майка еврейка и баща сърбин, а той се пръкнал Главен македонист! За въпросната “депортация” от БГ има надлежен отговор на БГ НС от няколко години и който се интересува от документираната, историческа истина може да прочете Решението по еврейския въпрос в Гърция и Югославия!

    Коментиран от #17

  • 15 факт

    7 2 Отговор
    евреите винаги изкривяват истината и лъжат най безогледно

    Коментиран от #16

  • 16 От това следва

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "факт":

    От това следва, че ти си евреин. Факт.
  • 17 Йо Несбьо

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Баща му не е сърбин, от български произход е. Просто в един момент българите са подложени на издевателства и кариера развиват само тези, които са на страната на окупатора, затова бащата на Мицкоски се пребоядисва. Навсякъде се случва, помаците в България са също такъв случай - да не плащат данъци, да не им крадат децата за войници и за да имат шанс за кариера.

    Няма как промитите им глави да се изчистят от наслагваната пропаганда. И да го махнат от учебника, пак ще се говори срещу България и българите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове