Last news in Fakti

16 Март, 2023 15:41 1 283 5

Кметът на София ще определи кой поема временно район "Красно село"

  • кмет на софия-
  • решение-
  • район красно село

Това реши Столичният общински съвет с 41 от гласовете на съветниците

Кметът на София ще определи кой поема временно район "Красно село" - 1
Снимка: БГНЕС

С 41 гласа „за" СОС прие предложението на председателя на СОС – Георги Георгиев кметът на София Йорданка Фандъкова до 6-ти април да издаде заповед, с която някой от досегашните заместник-кметове на район „Красно село" да изпълнява временно длъжността кмет на района, докато има налице избор от СОС.

Във второ поредно заседание столичните общински съветници не успяха да изберат временен кмет на района на мястото на отстранената поради конфликт на интереси Росина Станиславова, съобщават от БГНЕС

"Наложи се кметът на СО да свърши работата на политическата група, която днес избяга от отговорност. Надявам се на 6-ти април вече всичко да приключи", това заяви председателят на СОС Георги Георгиев след решението на Общинския съвет. "Надявам се и колегите от ДБ да посочат по законен начин кой да изпълнява длъжността - кмет на район "Красно село", заяви още той.
Дори след председателски съвет и дълги дебати в продължение на часове СОС не успяха да приемат кандидатурите на заместник – кметовете на район Красно село – Албена Белянова и Веселин Кирев, нито кандидатурите на ДБ и БСП, тъй като Борис Милчев, издигнат от ДБ, получи само 11 гласа подкрепа, а тази на Николай Николов, от БСП, получи 10 гласа „за".
За двете кандидатури на ДБ и БСП, СОС отново дебатираха с часове. „Веднъж вече не успяхме да изберем районен кмет на "Красно село". Основните аргументи на управляващото мнозинство бяха, че нашите предложения са незаконосъобразни. В тази връзка ние поискахме правни становища и получихме такива от изявени юристи и преподаватели в Софийския университет, които потвърдиха нашата теза, че е напълно законосъобразно да бъде предложен за кмет и общински съветник, така че сега отново поддържаме нашата кандидатура на Борис Милчев", това заяви общинският съветник от групата на ДБ Бойко Димитров. Яна Тодоранова, общински съветник също от ДБ обясни, че Демократична България има отговорност да предложи кандидатура, която вече е факт. „Сега отговорността е на СОС, призовавам мнозинството да вземе решение и да решим този казус", каза Тодоранова.
„Законът е неясен, защото в него се показва, че кметът на община, на кметство и на район се избира от Общинския съвет, като той се избира или от заместник-кметовете или от общинските съветници. Още на миналото заседание СОС реши дилемата като подложи на гласуване двете кандидатури от ДБ и БСП, така че се намери практическо решение на проблема", това заяви и Милка Христова, общински съветник от БСП. Николай Николов, кандидатът за районен кмет издигнат от БСП, пък уточни, че има много належащи проблеми за разрешаване в Красно село. „Можем веднага да изградим детска градина, трябва да изградим нови зелени площи, има много проблеми, за които решение бих могъл да намеря решение", каза Николов „Във вашия кабинет се събираме за 22-ри път от последните две седмици, но без резултат. ГЕРБ и ДБ - поемете отговорност", това заяви Иван Таков, общински съветник също от БСП. „Ние поддържаме нашия доклад да бъде избран Николай Николов за районен кмет на Красно село. До момента не чух един негативен довод, освен вашето становище", заяви още Таков, обръщайки се към председателя на СОС Георги Георгиев.

Георгиев пък припомни, че освен неговото становище и Методи Лалов, който е дългогодишен юрист и бивш член на ДБ, поддържа тази теза. „Апелирам да не повтарям сцени от миналия път, а да вървим към работещо решение. Днес от групата на ДБ ни се представя правно становище от колега от СУ, чийто заключение е, че законът е неясен и изходът е да се запази доколкото се може политическата представителност в района, тоест същата партия или коалиция да предложи кандидат. Доцент Киселова потвърждава нашата теза, че ДБ трябва да предложи наследник за кмет на район Красно село", обясни Георгиев. „Спорим с хора, които не искат и не знаят нищо от правото. 15 дни вече 100 000 граждани чакат от групата на ДБ да поеме отговорност и след като ни насадиха в тази ситуация да намерят поне решение. Ние ще ви помогнем за това решение, ГЕРБ ще подкрепи вашата кандидатура, но вие отказвате да направите такава. В момента сегашното ви предложение е незаконосъобразно", заяви още Георгиев.

Прошко Прошков, общински съветник от ГЕРБ, припомни, че трябва да има работещ район, който да не остави гражданите си без администрация. „Да ни обвинявате, че се водим от политическата целесъобразност, то тогава щяхме да предложим за районен кмет общински съветник от ГЕРБ, където има достатъчно експертни хора с доказан опит. Ние знаем, че е рисково да предлагаме общински съветници за такива длъжности. Досега винаги са се избирали някои от заместник-кметовете и това не е било оспорвано от никого", заяви още Прошков.

БГНЕС припомня, че и на 9 март СОС не прие нито кандидатурата на Борис Милчев, издигната от ДБ, нито тази на Николай Николов от БСП, тъй като всеки един от тях получи подкрепа само от групите, които са ги издигнали. Методи Лалов предложи и кандидатурите на тримата заместник-кметове на Красно село, но и това предложение не се прие. В хода на дебата Николай Веселинов, заместник-кмет на Красно село, предложи кандидатурата на Веселин Кирев да бъде избран за кмет на Красно село докато бъде избран редовен кмет, но и тя не бе приета. До избор на районен кмет на Красно село се стигна след като на 22 февруари т.г. Върховният административен съд осъди окончателно за конфликт на интереси кметицата на столичния район "Красно село" Росина Станиславова. Конфликтът на интереси, потвърден от съда, бе установен от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) преди две години, която откри, че в качеството си на кмет Станиславова е сключила договор с дъщеря си. Стойността на договора е 280 лева. При второ дело КПКОНПИ я глоби с 15 000 лв., защото назначила сама себе си за ръководител на европейски проект, като взела 9800 лв. по програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". "Демократична България", която я издигна за кмет, сне доверието си от нея още на първата година от мандата ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    1 0 Отговор
    КметИЦАТА на София ще определи ,кой ЩЕ поемЕ временно район "Красно село".
  • 2 кмета на пиперково

    2 0 Отговор
    Тея са се кръстили СОС или SOS само такива кодирани сигнали продават.
    Ще се налага да вършите всякаква работа нали сте СОС, а и нали нагласихте женицата, сега кой би искал да нагласят него от там работещите, че временно го карате да изпълвява важни дела и да слага подписите си на важни неща? Нещо много го ударихте през просото ми се струва в тая мания за пари и власт.
    Опомнете се докато не е вече много късно за това и си вършете усърдно работата като едни чиновници каквито всъщност сте всички вие!!!
  • 3 фен

    2 0 Отговор
    На Бобоков Марио етките каквото пипнат, и после няма оправяне...
  • 4 немо

    1 0 Отговор
    Някой от шайката ще да е, лично селектиран от гуруто от Банкя.
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    А кмета, от своя страна, ще остави тая работа на господаря си
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове