16 Март, 2023 17:14 2 118 14

Икономист за изказването на финансовия министър: Чиста пародия на макроикономическо управление

  • финансов министър-
  • служебно правителство

Чули-недочули, разбрали-недоразбрали, оценили-недооценили, важното е някак си да се демонстрира активност, оцени служебният кабинет Гарабед Минасян

Икономист за изказването на финансовия министър: Чиста пародия на макроикономическо управление - 1

Детайлно се запознах с проектобюджета на министъра на финансите и моето мнение е, че това, което чухме, беше чиста пародия на макроикономическо управление. Това каза проф. Гарабед Минасян, икономист от Института за икономически изследвания към БАН и бивш подуправител на БНБ по Радио "Фокус" във връзка с вчерашния брифинг на Министерството на финансите.

"Когато се правят такива изявления и се предлагат такива решения, общо взето на макроикономическо равнище, нещо, което засяга въобще цялата държава и всички граждани, всичко това трябва да бъде съпроводено от конкретен анализ. Да се покаже какво е било досега, по какъв начин мерките, които са предприети, са дали резултат или не са дали резултат, по какъв начин и как се изменят отделните показатели, дали това е хубаво, или не е хубаво, и вследствие на това да се предвиждат определени решения, които да подсилят евентуално позитивните ефекти и да потиснат евентуално негативните ефекти. Нищо такова няма", обясни Минасян.

Според него служебното правителство е предприело множество мерки по време на управлението си, които са били спорни. Той смята, че единственото, което са направили е да демонстрират активност.

"Чули-недочули, разбрали-недоразбрали, оценили-недооценили, важното е някак си да се демонстрира активност, да не се стои със скръстени ръце, ей така, да направят нещо просто така, за да могат да отчетат след това някаква дейност. Няма никаква дума за оценка на ефекта от предприетите от самите тях мерки миналата година. А те не бяха малки, бяха много спорни и въпреки това бяха предприети от тях. Нито за данъчната система – променят се данъчни ставки, след това тези данъчни ставки отново се връщат, предлага се да се върнат отново на старите равнища", каза още проф. Минасян.

Той обясни, че не се обръща внимание нито на данъчната система на страната, нито за капиталите, които по думите му "изтичат" в чужбина.

"Нищо не се говори за данъчната система изобщо – дали и доколко данъчната система съдейства за ускоряване на икономическата динамика или за въвеждането на социална справедливост, към по-голяма социална справедливост.

"Нищо не се говори за колосалното изтичане на местни капитали в чужбина и по какъв начин те въздействат върху вътрешното икономическо развитие. Дали и по някакъв начин този негативен ефект може да се потисне и да се използват тези наши собствени български капитали, които се използват тук, вътре в страната, за развитието на нашата собствена страна", каза проф. Минасян.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хорхе

    6 15 Отговор
    Този го познавам и не е икономист, а фокусник - изюзионист
  • 2 Последния Софиянец

    5 12 Отговор
    За Гарабед ясно.А Киркор какво мисли по въпроса?

    Коментиран от #6

  • 3 Делю Хайдутин

    8 6 Отговор
    Тази държава стана като вицовете за Киркор и Гарабед.
  • 4 Минева

    20 3 Отговор
    Дебелата обяснява, че имала предвид изпълняването на бюджета на Василев през 2023 г щяло да фалира държавата. Обаче суперфинансистката щяла да спаси държавата от фалит като внесе в 49 НС бюджет за 2023г.
    Тъпо, тъпо, тъпо и дебело.
  • 5 Несъгласен

    9 1 Отговор
    Доклада е обоснован..когато повече пари отиват за пенсионерите отколкото в шкафчето..трябва да се спасява положението да се тегли заем и да се балансират нещата
  • 6 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Отговор на въпроса ти може да даде само Десовия.
    Пародията на финансов министър е негов избор и назначение!
  • 7 ШМЪРКАН

    5 9 Отговор
    Сляп да си ,глух да си ще разбереш,че държавата е фалирала.Теглиш заеми за да плащаш стари заеми.Теглиш заеми да плащаш заплати.
  • 8 Последния Софиянец

    11 6 Отговор
    Баце за 12 години опоска държавата като термин и сега гласи шефа Копейкин за патерица, който ще смени Волен като неговия златен пръст

    Коментиран от #11

  • 9 Жа омра

    3 1 Отговор
    Всичко е стабилно бре,като при труп.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рашистите на Путлер

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Стига с този бавноразвиващ се Копейкин. 11 години учил право и даже и не го е изучил да стане адвокат. 11 години ??!!
    Няма толкова сервитьори и бакшиши в страната, че да бъде някакъв фактор.
  • 12 Наблюдател

    4 4 Отговор
    Ако другите професии се защитават, то при икономистите е тотално усиране...
    Все ки се прави на по, по, най, а как си е вземал изпитите и да ли има знания и опит , това не е важно.
    Важно да е Член на партията инда е креслив..
    От друга страна политиците комунисти ни вкараха в ес, но като разбраха, че няма да има корупция за всеки взеха да хвалят Питин и богатата му страна от мизерници. И народа ни стана червено мизерен и го докарахме до рф по пропадане...
  • 13 тука е така...

    5 0 Отговор
    Е такива са им възможностите на хората и толкова правят, но виновен е не който ял баницата, а който му я дал!
  • 14 Знайко

    6 0 Отговор
    Да, "Нищо не се говори за данъчната система изобщо"

    Въпросите за това каква трябва да е данъчно-осигурителната система на България, би трябвало да са основните въпроси в една предизборна кампания. Но в България вече 15 години се мълчи от партиите по тези въпроси. У нас предизборно се говори най-вече за пенсиите и за здравеопазването, за инвалидните пенсии. Нито думичка по въпроса с ОГРОМНОТО НЕРАВЕПСТВО, нито думичка за бедните работещи. Нито думичка за въвеждане на НЕОБРАГАЕМ МИНИМУМ. Нито думичка по въпроса за несправедливо високите заплати/доходи/имам предвид тези над 30 000 лева месечно/. Нито думичка за скандално ниският корпоративен данък.

    Дори и от този Минасян нито дувичка за НЕРАВЕПСТВОТО, НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ и ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ. Не че съм очаквал нещо добро от банкер/бивш член на управителния съвет на БНБ/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове