Last news in Fakti

16 Март, 2023 17:26 4 714 30

Макроикономист: Промяна на курса лев/евро - след две-три години и то при бюджетни дефицити над 5%

  • валутен курс-
  • дефицит-
  • еврофинансиране

След 2008 г. ръстът на парите води ръста на икономиката в България, като основните парични потоци към страната са еврофондове и външен дълг, каза Васил Караиванов

Макроикономист: Промяна на курса лев/евро - след две-три години и то при бюджетни дефицити над 5% - 1

Най-големият макрориск за България е да останат временните политики за преодоляване на ефектите от пандемията и енергийната криза, които ще увеличат държавните разходи и ще намалят приходите, формирайки голям дефицит. В момента фискалният резерв е 13 млрд. лева, което е достатъчно да покрие риска от 7% дефицит за 2023 г., и няма застрашен фиксиран валутен курс. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на телевизия Блумбърг.

"Промяна на курса лев/евро може да се случи най-рано след две-три години и то ако се поддържат големи бюджетни дефицити над 5%, и ако тези бюджетни дефицити са за текущи разходи, а не за капиталови, които да създадат възможности за дългосрочен икономически ефект. Само с един фактор няма да стане - трябва комбинация от фактори и продължителност във времето. Евентуално тогава може да се наложи при една ситуация, когато държавата наистина вече трябва да харчи, а няма какво и никой не дава, дори и МВФ. Единственият сценарий тогава е аржентински, но това е много катастрофално и е "Мисия: невъзможна" дори и с "най-талантливи" политици, които да правят само повече разходи от приходи."

Напрежението в публичните финанси трябва да се разреши с действия и в приходната, и в разходната част, каза Караиванов.

"Данък свръхпечалба е наистина шокиращата новина за бизнеса - бизнесът сега наистина ще си помисли и надявам се да има сериозен разговор с политиците, който няма да е публичен".

Докладът на МФ от тази седмица няма да изнерви международните пазари или да оскъпи взимането на нов дълг от България, но трябва да предпази от "неразумни политики и действия".

"Хубаво е да се отрезвят всички, да видят че има нещо важно и да се стигне до консенсус какво да се направи. Има вариант за по-консолидирана и рестриктивна фискална политика, така че да спазваме критериите от Маастрихт с дефицит от 3%. Другият шокиращ сценарий - вече има дефицит от 7%, ако не можем да вземем пари от пазара, ще трябва да вземем пари от МВФ, евентуално по нататък да бъдем принудени да променим курса евро/лев. Този катастрофичен сценарий е по-скоро за отрезвяване".

В икономиката има инерция и не може да се очаква значително намаляване на бюджетния дефицит през следващата година, коментира Караиванов.

"Ако започнем сега с 6%-7% дефицит за 2023 г, 2024 г. ще е много трудно, дори невъзможно да минем под 3%".

Нарастването на държавния дълг е притеснително заради липсата на вътрешен кредитор от последна инстанция. Като държава с валутен борд България няма вътрешен кредитор от последна инстанция - БНБ не може да купува държавен дълг - и при внезапна голяма нужда от средства трябва да се обърне към МВФ. Ако поради форсмажорни обстоятелства без вината на България се провали аукцион на държавни ценни книжа, единственият шанс на държавата остава МВФ, обясни Караиванов.

След 2008 г. ръстът на парите води ръста на икономиката в България, като основните парични потоци към страната са еврофондове и външен дълг, с много малко преки чужди инвестиции.

"Икономиката стана зависима от влизането на пари в нея и стигаме до това ниво дългът изведнъж да започва да нараства - нямаме достатъчното инвестиции, за да произвеждаме пак и парите да вървят след икономиката."


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 микроинвест

    22 6 Отговор
    На този май само килограмите са макро, икономиката му е микро!
  • 2 Последния Софиянец

    20 14 Отговор
    Днес министъра на финансите каза че ако продължим по бюджета на кабинета Петков фалита не ни мърда.

    Коментиран от #20

  • 3 България ще се оправи, когато целият

    26 27 Отговор
    народ разбере, че кремълската мафия у нас го ограбва всеки ден и заради това е беден ! Това е ключът за бараката...!

    Коментиран от #5

  • 4 рублите в евро

    4 15 Отговор
    Аз вярвам само на копейко. ЛъВъ е стабилен и никой немой го бутне.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Последния Софиянец

    16 10 Отговор

    До коментар #3 от "България ще се оправи, когато целият":

    Бюджета го правиха слугите на Козяк.

    Коментиран от #10, #24

  • 6 Спомням си какво стана, когато

    19 13 Отговор

    До коментар #4 от "рублите в евро":

    кремълските мафиоти у нас фалираха държавата през 1996 г. Всички русофили - и дърти и млади търсеха долари , а не рубли ! А стига лицемерие бе, другари !

    Коментиран от #14

  • 7 Последния Софиянец

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "рублите в евро":

    Видяха че народа не иска дигиталното евро и се мъчат да бутнат лева
  • 8 Четете Фрог, там русофилите

    9 8 Отговор
    са 2 %.
  • 9 Мимч

    24 0 Отговор
    Какво по голямо производство искаш? Сега военопромишления комплекс работи на макс.Нали политиците казват,че продаваме,а не подаряваме оръжия на зеления,значи трябва да сме бъкани с пари...
  • 10 И как така за няколко месеца

    13 12 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    ПП развалиха държавата, когато тя се управлява от приятелите на Кремъл вече 77 години?

    Коментиран от #15

  • 11 вятъра на промяната

    21 9 Отговор
    На този макроикономист му е бедна фантазията на какви мерзости е способна тази прокремълска политическа върхишка за да предизвика изкуствен фалит на държавата. С призивите да не приемаме еврото защото народа ще обеднее те ще предизвикат промяна на фиксирания с години курс евро-лев и народа ще бъде още по-беден. Това не са български политици а образец на отличници на кремълските дерективи.
  • 12 Иван Вазов

    15 1 Отговор
    За сведение на дебелото момче от снимката:
    =
    "По техни данни международните валутни резерви на БНБ са на най-високото си ниво за последните 30 г."
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 5 Отговор
    Тук се разсъждава по......принцип,без да се вземат в предвид Нюансите докарали тази инфлация.Какво ще стане,когато войната спре тази есен Октомври?????как ще се отрази това на монетарната политика в бг????Доколкото блоих за а се изпълни Бюджет 22г през 23г е необходимо да се намерят около 7,5милиарда лева.В момента на бг и трябват 4,5милиарда -неприкосновенни и другото е буфер.В момента има 16милиарда,но скоро ще се разделим с 3,2милиарда плащания по дълга.останаха 12,8мириарда -4,5=8,3 остатък.Дори нищо да не затягат парите ги имат тази година!Откъде могат да дойдат пари от много места,най паче може да си поизрежат заплатите Недосегаемите в държавата,да увеличат производството на снаряди, Бюджет имате ,но вие ревете ,като млада кремълска вдовица..........

    Коментиран от #30

  • 14 рублите в евро

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Спомням си какво стана, когато":

    И аз си спомням, как едни умници отидоха и си обърнаха доларите в левове че лихвата била висока и щяли да живеят само от лихви и после някои от тях не можаха да преживеят загубата спретната им от стабилягата другаря Жан.

    Коментиран от #16

  • 15 Последния Софиянец

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "И как така за няколко месеца":

    За няколко месеца външния дълг стана от 30 млрд на 50 млрд.

    Коментиран от #27

  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "рублите в евро":

    Тогава не бяхме във Валутен Борд!Огромна разлика!
  • 17 Гражданин

    12 2 Отговор
    Никаква смяна на Лев-а в Евро!
  • 18 Питам:

    22 1 Отговор
    Защо никой от "великите" макро, средно и микро икономисти не иска въвеждане на ПРОГРЕСИВНО ПОДОХОДЕН ДАНЪК и "държавните" чиновници, полицаи и военни да си ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ? СЕГА С КОСВЕНИЯ ДДД БЕДНИТЕ ХРАНЯТ БОГАТИТЕ , А С ОСИГУРОВКИТЕ НА БЕДНИТЕ СЕ ПЛАЩАТ ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ НА ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ !!!
  • 19 йхнкхйких

    11 2 Отговор
    макро микро експерти икономисти все гнусни думи които се равняват на некадърни паразити
  • 20 Тоя министър бюджет има ли?

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Щот тва се прави октомври.Кое време сме сега.Кви приказки ги ръси?Ама глей,другият(тоя под когото се разписваме) изтрепа рибата.
    Снощи слушах Асен Василев.Ибси викам,дали не подготвят народа за следващата тесла?Помним ги ония работи,които се случиха в ранна есен на 96-та.
  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    11 3 Отговор
    Именно заради: "разговорите на бизнеса с политиците, който не са публичени". България е в това трагично състояние. Колкото може повече неща трябва са са публични. Когато бизнеса се договаря задкулисно с корумпирани политици не са добре нещата. Народа трябва да бие шута на досегашните политици, които се договарят с крадците и иксплоататорите заедно да ограбват обикновения човек.
  • 22 СЗО

    6 5 Отговор
    Един вид, фалита на държавата се отлага. Ами така е, щом дори Боко не можа да краде толкова че да фалира хазната, никой не може
  • 23 Зевзек

    11 2 Отговор
    Кой каза, че този световно неизвестен преподавател е "най-големия макроикономист" на Бългория?

    Журналиста Красимир Тодоров, автор на горното, няма нито знанията, нито информацията за да прецени това.

    Коментиран от #26

  • 24 Случайно

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Да не искаш путлер да прави бюджета.Ако ръководи копейката -да!

    Коментиран от #29

  • 25 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Сега след фалита на много западни банки и срива на долара и еврото, трябва да договорим нов курс на борда- едно евро равно на един лев. Нали довечера нашите експерти плямпаха, че икономиката ни е идеална а България е остров на стабилността. Гнусни лъжци и крадци.
  • 26 имаше вече изява по телевизията

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Зевзек":

    и се разбра, че е бетонна глава
  • 27 Първия Софиянец

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Официалната информация от министерството на финансите е, че по времето на четворната коалиция (правителството Петков) е изтеглен дълг в размер 1.8 милиарда лева. Част от този дълг е за покриване на стари задължения.Това лесно може да се провери.
    Въпросите са:
    1. Наистина ли не знаеш или умишлено лъжеш?
    2. Ако умишлено лъжеш, защо го правиш?
  • 28 Антифашист

    1 0 Отговор
    Ай честито! И европейски съюз и Евро и мухи и хлебарки на корем...
  • 29 Бай Ставри

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Случайно":

    Искам лгбтБоклуците като тебеПоМалкоДаКвичат
  • 30 ДълбокоПожелателен

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ДалиДаНе сиГоНавреш ОщеПоДълбоко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове