Last news in Fakti

17 Март, 2023 17:07 843 18

Татяна Буруджиева: Властта у нас е на някакъв аукцион и всеки наддава с цел да се докопа до нея

  • власт-
  • избори-
  • партии

Единственото, което споява политическите редици, е омразата към другия, нищо не може смислено да се направи, да се договори и да се очаква от такава държава, казва политологът

Татяна Буруджиева: Властта  у нас е на някакъв аукцион и всеки наддава с цел да се докопа до нея - 1

За нито един от западните ни партньори не изглежда нормално състоянието на България. Нищо не е случайно - нито списъкът "Магнитски"2, нито който и да е от останалите скандали в обществото. Ясно е, че това са политически процеси. Властта е на някакъв аукцион и всеки наддава в момента как да се докопа до нея. Това стана ясно от казаното в Аудиокаста "Това е България" на "Фокус" от доц. Татяна Буруджиева, политолог, философ и политик, народен представител от 42-ия парламент, в анализа ѝ на предизборната ситуация в контекста на поредицата скандали около списъка "Магнитски"2, действителните банкноти от шкафчето на премиера Бойко Борисов, с доклада за фалит на България и с пресконференцията на главния прокурор за заговор срещу държавата между мафията и осъдени лица, с намек за участие на водещи политически партии.

"В политиката дори само две от тези неща да се бяха случили и в момента, в който се случи първото, списъкът, вторият транш "Магнитски", беше ясно, че става въпрос за политически процеси, а не просто за някакви действия, които различни органи осъществяват по повод борба с корупцията. Първо, защото Законът "Магнитски" е политически закон и всички знаем, че това е така, и българите вече го научиха. И беше много откровено ясно избран моментът, както за втория списък, така и за заплахата от трети списък", каза доц. Буруджиева.

"За нито един от западните ни партньори не изглежда нормално състоянието на България. Ако на част от анализаторите и експертите тук и дори на част от политиците им се струва нормално да говорят, че няма никакво значение дали е служебно, или не е служебно правителството. За партньорите имам чувството, че не е точно така. Едно служебно правителство не може да се договаря, не може да осъществява сериозни стъпки", допълни тя.

"В момента, в който няма никакъв консенсус, и има – напротив, единственото, което споява, ако мога така да се изразя, политическите редици, е омразата между другия, нищо не може смислено да се направи, да се договори и да се очаква от една държава. Затова за мен беше и много странен целият дебат, кампанията за въвеждане на еврото, защото според мен нямаше кой да отговори на тези апели, тъй като чисто финансово България – виждаме, ако нещо можем да съдим като извод от този доклад, е, че параметрите са ни такива, че нямаше никакъв начин да въведем еврото. И аз не знам защо загубихме толкова много време в тези усилия, вместо да ги насочим към подобряване на финансовите параметри", каза още политологът.

Според Буруджиева, всеки жонглира по някакъв начин с думи, с образи, с факти и няма как хората да се ориентират дали това е истина, или не е истина:

"Самите институции виждате, че правят една крачка насам, една крачка натам, като финансовия министър. Ако наистина държавата е пред такъв срив, смятам, че факт е, че политическата отговорност на това правителство се носи само от президента и затова смятам, че е редно президентът да се изправи и да каже за какво става дума".

"Властта имам чувството, че е на някакъв аукцион и всеки наддава в момента как да се докопа до нея. Но истината е, че властта в една парламентарна република е в ръцете на гражданите, които казват на политиците чрез гласа си кой на какво място е и кой с кого трябва да седне да управлява независимо от това дали се харесват или не", каза още в анализа си доц. Буруджиева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселяк

    2 5 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 2 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    На мен ми предложиха за 200 000 лв избираемо място в листа.

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен

    3 3 Отговор
    Президента ще продължи да управлява.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ицо

    6 1 Отговор
    Всичко е хазарт бе госпожа, важна е печалбата !
  • 8 Минева

    3 2 Отговор
    Никой не наддава госпожо. Това са глупости!
  • 9 гост

    6 1 Отговор
    Джими Картър, президент на САЩ 1976-1980. Последният що-годе свестен президент на САЩ:
    "Америка се управлява от нейните милиардери, които купуват политиците като свине на търг. Печели този, който предложи най-високата цена".
  • 10 РадеВ

    3 0 Отговор
    Да е жив и здрав пРезидента. Той ще ни дооправи. Ама както е казал народа: П рроз народ - сллаба държава. Гласувайте за иннфантили и нищо добро не чакайте.
  • 11 един

    1 1 Отговор
    Точно така,властта ви принадлежи во веки веков,ама ха,ще си играят на аукциони и на наддване!
  • 12 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Когато НДСВ се бореше за място на приятел от Варна предложиха срещу 25 000 долара избираемо място, но удариха греда. Човекът нямаше толкова пари, пък и не желаеше да се занимава с политика.
  • 13 Прокурор

    3 0 Отговор
    " Политиката е игрален дом в който зрителите залагайки на определен политик или партия рискуват да загубят така както и играчите!"
  • 14 И какво предлагаш,

    5 0 Отговор
    моме от знатен комунистически род? Само рънкаш, но десега НИЩО свястно не си направила или поне казала.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 странно,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Веселяк":

    всички, които са се опитали да отговорят на пост № 1 - веселяка, са елиминирани. И аз два пъти. Защо така бе? Ами ако пиша, че няма да гласувам за русофилите? Пак ще ме отрежете, за да не нараните чувствата на боко и про100киро барабар с мравояда бойкикев?
  • 18 безпартиен

    2 0 Отговор
    Чакам някой наистина честен журналист да пита тази женица ПОЛЗВАЛА ЛИ Е ПРИВИЛЕГИИ КАТО ДЪЩЕРЯ НА АБПФК преди 10.11.1989 за постъпване във ВУЗ,за месторабота,за жилище?Ако отговори на този въпрос тогава питайте, но първо проверете дали вярно казва!Как стана така,че децата на взели власт с оръжие,започнаха да ни учат на демокрация?Но пък ние не сме виновни просто защото "великият кормчия" преди години е казал,че ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове