17 Март, 2023 22:50 1 866 17

Ивайло Калфин: Изявлението на МФ бе изненадващо и некомпетентно

  • ивайло калфин-
  • владимир путин-
  • арест

Ефектът от това решение би бил, че при посещение на Владимир Путин, то би могло да бъде арестуван

Ивайло Калфин: Изявлението на МФ бе изненадващо и некомпетентно - 1

"Русия не е страна по Международния съд в Хага и това беше техният отговор. Ефектът от това решение би бил, че при посещение на Владимир Путин, то би могло да бъде арестуван. Очевидно това няма да се случи, така че смисълът е политически към всичко това, което се случва в Украйна. Обосновката на съда е, че има доказателства, че хиляди деца са изведени от Украйна и са заведени от Русия", каза бившият външен министър Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е откровено нарушение на международното право.

А инфлацията у нас и високите цени той коментира така: "Скептичен съм за всички административни мерки, свързани с тавани на цени и надценки, защото видяхме какво се случи в Унгария. Това, което може да се случи, е повече прозрачност - да се знаят нивата на цените на различните места, да има прозрачност как се правят надценките. Това би трябвало да стане с участието на държава, търговци, за да видят хората дали има спекула."

"В малките квартални магазини също не е по-евтино. Така че не става въпрос само за веригите. Те не могат да определят нивото на целия пазар, те поскъпват навсякъде, което означава, че малкият магазин слага подобна надценка", допълни Калфин в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че може и да има вероятна спекула.

"Но колкото по-неясно е защо и как се формира една цена, толкова повече може да се говори за спекула. В началото - основната причина за инфлацията бяха горивата и хранителните продукти, но тези, които се изнасяха от Русия и Украйна, като зърното. А сега двигателите на инфлацията са навсякъде. Не става въпрос само за горива и енергоизточници", подчерта бившият министър.

Според него проблемът с ниското заплащане не е само в КЗП, но и на много места в публичния сектор.

"От друга страна - самата институция понякога не си върши добре работата, наскоро чух и за случаи, в които се включва в различни атаки срещу различни бизнеси. А КЗК би трябвало да следи да няма картелни споразумения на пазара. Той е достатъчно голям, но ако там преценят, че има такова нещо - би трябвало да действат. За съжаление, работата на тези органи през последните години не водят до високи реформи", поясни Ивайло Калфин.

И е категоричен, че трябва да има публичен контрол върху тези институции.

"Изявлението на Министерството на финансите е изненадващо и некомпетентно. Някакъв доклад бил изтекъл какви огромни рискове имало за държавата - когато ти говори министърът на финансите, това значи много. Това не е класифициран документ, който следва някакви правила за разпространение. Изведнъж 2 седмици преди изборите служебното министерство започва да пише Бюджет, да обяснява какви ще са данъците - това не е тяхна работа", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    18 3 Отговор
    Заглавието на статията не кореспондира с изявлението на Калфин за Хага. както и да е. Явно в сащ нямат други ходове и дронове, след като финансовата им система е в колапс...
  • 2 Последния Софиянец

    20 8 Отговор
    Много искам Путин да бъде арестуван в Хага.Тогава и руската армия ще трябва да извърши тотална мобилизация и да иде в Хага.
  • 3 Град Симитли

    15 2 Отговор
    Да се съгласи да е министър на Бою....?
    Гнусна работа и човек
  • 4 Последния Софиянец

    11 6 Отговор
    Държавата пред фалит ама министъра да си трае.
  • 5 ПУТИН ИМА ТАКАВА ОХРАНА

    20 6 Отговор
    ЧЕ И НАТО ТРЕПЕРКА , А И В НЕГО Е КУФАРЧЕТО ! ПЪК И КВО ДА ГО АРЕСТУВАТ КАТО БАНКИТЕ ИМ ФАЛИРАТ ЕКСПОНЕНЦИАЛНО !
  • 6 крисчън

    15 2 Отговор
    Той никога неме да стане майстор, че си остане калфа !

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хопенхауер

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЩО Е ТО ?":

    Пусни си шопен и пиши на бейсик, навремето се пишеха 200 реда да начертаеш кръг и триъгълник, ма беха други времена и Правеца беше като светиня в часовете по информатика хаквахме базаданните на училището с елементарен код. Сега нищо не става лесно. Но иначе опитвай :)
  • 10 Сиско

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "крисчън":

    Тоя ще остане завинаги в сърцата ни
  • 11 Сложно

    6 0 Отговор
    Е то ясно,че има картелни споразумения,сега им е момента, веригите едни и същи наводниха навсякъде,а кварталните магазини,защо да се минават на по евтино,кото останалите не го правят.И не пазара определя,а търговците ефективно извиват ръцете на производителите , които пък бързат да си пласират стоката,която е нетрайна.Производителите да си открият собствени магазини,и сега има,но много малко.За да има конкуренция между тях.Но надценка от 50 до 90% е безобразие.Освен това вноса на месо с незнайно качество във веригите също подбива цените.
  • 12 Хич не е розово

    11 2 Отговор
    Какво означава министъра на финансите се изказал некомпетентно?.Е що ,ей на януари пак взеха заем 3 млрд тихомълком,,щото сме цъфнали и вързали.Те предлагат бюджет,щото стана мазано.Хляба без ДДС,а цените по високи,,заведенията с 9%,и на други намалиха,е то какво стана,де са приходите?Сега измислили,това МФ,да се обложи свърхпечалбата временно от м.юли до м.декември.Е тя свърхпечалбата да не е от вчера,НС нищо не реши,единствено ги интересуваше как да гътнат Гешев защото са обещали на мафията, тя пък си купува лобисти,марионетки политици,харчи се и чака резултати ,най после да си сложат свой" антимафиот",и на други възлови места също.Ей на Рашков имотния се "справи",разграден двор и всеки ден дрогирани и пияни шофьори,а мигранти ежедневно,но пък една борба с корупцията проведоха,ей тази корупция отживя си и се нагуши.Много е крехко равновесието,бутнеш ли го,заблуждаваш ли обществото умело,то блее,айде махаме корупцията,а тя не мърда,само бля,бля!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Електра

    4 4 Отговор
    Тоя мазен Брюксел ски чиновник и БСП.елераст, къде го оредиха да с учи евра...
  • 15 Електра

    5 2 Отговор
    Тоя мазен Брюкселски чиновник и БСП.елераст, къде го оредиха да смучи евра...
  • 16 що се прайш на луд ма калфа

    5 0 Отговор
    сякаш не знаете чий човек е финансовата cвинкя на тримореца - на намагнитеното влади, ама послено беше и заместничка на оцъкления крадливгей и през нея пеят глобалните банкстери от мвф - всички отрепки във властта са в играта срещу народа
  • 17 Минева

    1 0 Отговор
    Докладът бил само за " вътрешна информация" . Дебелият финансист трябвало да пострестне колегите си службаши, ама " изтекъл" по незнайни причини в медиите - перефразирано на доц. Сарийски. Бедни ми господин доцент.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове