Last news in Fakti

19 Март, 2023 08:40 1 343 34

16 000 км мантинели са за подмяна или липсват

  • мантинели-
  • липса-
  • подмяна

Оценката е на Агенция “Пътна инфраструктура” и е част от проекта на нова наредба за ограничителните системи, която цели повишаване безопасността на пътя

16 000 км мантинели са за подмяна или липсват  - 1
Снимка: БНТ

Над 16 000 километра мантинели по пътищата у нас трябва да бъдат подменени или монтирани. Това е около 40% от общата дължина на републиканската мрежа. Оценката е на Агенция “Пътна инфраструктура” и е част от проекта на нова наредба за ограничителните системи, която цели повишаване безопасността на пътя. Според експерти обаче е необходимо да се приеме методика, която да оценява всички рискове и особености на пътищата у нас, за да намалеят катастрофите.

Нови и стари мантинели се редуват в Русенско - такава е оценката на автоинструктора с дълъг стаж Петър Саваков.

“Из Русе има много пътища, които ги оправиха, но мантинелите не ги направиха. Примерно пътният възел за Николово. Там мантинелите са в окаяно състояние”, каза Саваков.

При пътя за Червена вода и Кубрат пък според Саваков се е стигнало до друга крайност - поставени са излишни мантинели.

“Отстрани има поле, поставени са на банкета, а банкета извън населено място е предназначен за движение на велосипедисти и мотопедисти. Ако някой автомобил спука гума по този път, не може да спре отстрани. И остава на пътя. И тази мантинела е опасна за движението”, заяви Саваков.

Новата наредба за ограничителните системи, която е качена за обществено обсъждане, предвижда да бъдат подменени негодните мантинели или да бъдат поставени нови там, където липсват по републиканските пътища. Това трябва да стане до 10 години от влизането на наредбата в сила. За общинските срокът е още по-голям - 15 години.

Десислава Паунова - член на УС на АПИ: “Може би на първо място това ще бъдат участъците с най-висока интензивност на движение и участъци, които към момента нямат поставени по тях ограничителни системи, а е необходимо да бъдат поставени. С поставянето на нови ограничителни системи, с поставянето на елементи, които към момента са вкарани в този норматив, като начални елементи, като буфери, като терминали, реално ние искаме да постигнем една превенция и да намалим пътно транспортния травматизъм”.

От Института за пътна безопасност определиха подмяната на мантинелите като работа на парче. Те настояват за всеобхватна методика.

Георги Гълъбов - експерт в Института за пътна безопасност: “Защото пътят и пътната безопасност не са само мантинела, не са само маркировка, не са само знак. Не са и само асфалт. Те са съвкупност от фактори. В момента липсва единна методика, която оценява рискът къде, какъв е трафикът и какви са опасностите на конкретния път, какво ПТП може да стане”.

45 македонски туристи загубиха живота си през 2021 година при катастрофата с автобус на АМ "Струма". Водеща версия за трагедията е грешка на шофьора, но според експерти и адвокатите на близките на жертвите към момента на катастрофата е имало и редица проблеми с пътя включително и с мантинелите. След трагедията бяха поставени нови. Можеше ли обаче тази жестоката катастрофа да бъде предотвратена?

Георги Гълъбов - експерт в Института за пътна безопасност: “Наш анализ показа много месеци преди инцидента на АМ "Струма", че целият участък има много черни точки и това е по методологията, която ние взаимствахме от Швейцария. За съжаление, месеците показаха, че тази методология явно е доста адекватна на времето, защото катастрофата на АМ "Струма" се случи. Ние алармирахме, че тази магистрала е опасна по начина, по който съществува и може да има ПТП. За съжаление, такова се случи и загинаха хора”.

Десислава Паунова - член на УС на АПИ: “Има правен и един анализ, който показва какви са загубите, които държавата е претърпяла последните 10 години впоследствие на ПТП. И сумата, която е изчислена за тези загуби възлиза много повече, отколкото са вложени пари в пътища, в това число и строителство на такива пътища за 10 години - 27 млрд евро са загубите, които сме претърпели като държава вследствие на травматизъм”.

По предварителни изчисления около 3 милиарда лева ще са необходими за ограничителните системи по републиканските пътища, а милиард и половина за общинските.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 2 Отговор
    " Това , което ние построихме, тия няма да могат само да го боядисат❗"
    / Т.Ж./

    Коментиран от #9, #12, #20

  • 2 БАЦЕ ЕООД

    6 1 Отговор
    Имаме 16 000 км мантинели??? хахахахахаха
  • 3 Олее още поне 200 милиарда

    15 0 Отговор
    Грабеж ше има😂😂😂
  • 4 Професур ут Факултету

    5 1 Отговор
    щос милисиунерити ни ги вардят както си требе затуй
  • 5 безумници

    18 1 Отговор
    Ама за какво да мантинели като нямаме пътища. Виждам, че абсолютно здрави манти ели се подменят. Явно има пак кражби на пари.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор
    Мафията Мутрите Олигарсите За 33 Години Съсипаха България
  • 8 БАЦЕ ЕООД

    3 1 Отговор
    Ох, прочетох цялото и се успокоих. Ако в цялата държава има или някога е имало 35 000 км мантинели... нямам адекватно продължение. Не е възможно просто .
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Истина е господине
  • 10 Аамет

    14 0 Отговор
    Ние с бритчедите ще помогнем. Ще сваляме старите мантинели.
  • 11 СЗО

    8 0 Отговор
    Няма такава богата държава.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Клошаряда мцква 2023, финал март

    5 0 Отговор
    Ще падне лапане.
  • 14 ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ ВЕДНАГА

    9 1 Отговор
    ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ ДО КАТО НЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ И КОРУМПИРАНИТЕ МУ ПОЛИЦАИ И МУТРИ ГЛАВОРЕЗИ ОТ ПЕРНИК, РОМИТЕ МУ! ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ ВЕДНАГА!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А шкафчето

    10 0 Отговор
    е препълнено и нищо не липсва !
  • 17 Аре нема нужда

    1 0 Отговор
    На говедата им трябват бетонни заграждения.Така ще мрат по бързо и без да се мъчат.

    Коментиран от #22

  • 18 Бг Тролл

    4 0 Отговор
    Ако си купите по две три винетки, още утре ще ги оправят.
  • 19 цирк бугарски

    2 0 Отговор
    е как така бе толупа ни направи 500 000 000км магистрали а те вижте ги недоволни и мантинели искали…
  • 20 само как го е казал

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    все едно е бил пророк нали ? обаче не е просто е бил обективен реалист и последния български политик всички след него са подлоги но не и политици !!! айде соросчетата да редят минуси да ги предноим днес колко работят в почивния ден
  • 21 Един шофьор

    5 0 Отговор
    Да вземат мантинели от пловдивското околовръстно там са нови и напълно излишни!
  • 22 странно

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аре нема нужда":

    половин франция е с бетонни мантинели и там ли са говеда ?
  • 23 ФЕЙК

    4 0 Отговор
    Тези липсващите мантинели ги потърсете в двора на оня от Банкя и дворовете на бившите му министри и шефове на АПИ ! Там са, но под форма на пачки и кюлчета!
  • 24 Боздуган

    4 0 Отговор
    Добре бе вашта....... На кой са тия мантинели, кой директор кой министър на кое министерство са под шапката. Съд и затвор за престъпна небрежност на длъжностните лица. Който иска да е началник да носи отговорност. Не една оставка да му измива ръцете крали и некадърно ущетили за милиони. И когато при птп има разбита мантинела да се поемат от виновния или неговия застраховател и да се ремонтира в срок. Скотове некадърни.
  • 25 Васил

    5 1 Отговор
    То пътища нямаме а те се хванали за 16 километра мантинела!!!

    Коментиран от #33

  • 26 Леля Гошо

    5 0 Отговор
    Миналата година се разхождахме по второстепенен път с новоизградени мантинели. Направи ни впечатление че много от скрепителните болтове не бяха монтирани и се чудехме какво още е "икономисано" за наша сметка
  • 27 Симеон

    4 1 Отговор
    Цялата Мара втасала в държавата,че сега и мантинелите са на преден план!Единия от търгашите,мажеше асфлта тънко,но филиите с мас-дебело,тези пак с готови да лапат от мантинелите!Не се наядоха и не са накрадоха родните ни политически велможи и величия!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пройчо

    4 0 Отговор
    В тая българска разпо- ретина след ПТП никога не се възстановява мантинела, дори и на АМ и на първи клас пътища!
    Пътувам къде ли не , такива разпокъсани и липсващи с години мантинели никъде НЯМА!
  • 30 Лазар

    2 0 Отговор
    Далавери Симеонов изгради цяла ограда с Турция,бетон,желязо,камери,бодлива тел,яки жипки,ала Бойко,денонощна жива охрана,патрули и се напапа до козирката през която и пиле неможе да прелети,тези вечно гладни и жадни роднии новоизлюпени политици 16 000 км.,мантинели ще подменят с нови!
    Заградете последно цялата държава с мантинели,нови,някъде към 4 000 км. ще са необходими за да може добитъка хем да не бяга,хем да руча само родна,вкусна и сочна тревица!Наглеци и крадци от класа!
  • 31 Наско

    2 0 Отговор
    ТО ПЪТ НЯМА,А ТЕЗИ ЩЕ ПОДМЕНЯТ 16 000 КМ.МАНТИНЕЛИ!
    КАКТО Е ТРЪГНАЛО В КРАДЛИВА БЪЛГАРИЯ СКОРО ЩЕ ЗАГРАДИМ И РОДНОТО НИ МОРЕ С МРЕЖИ ТИП
    ВОДНА ПЛЕТКА С ТЪНКИ МАНТИНЕЛИ!ПАЗИ БОЖЕ ОВЦЕТЕ В БЪЛГАРИЯ,ЧЕ МНОГО ПАСТИРИ ИМА И ВСЕ С ОТБРАНИ КОНЕ,ЖЕЛЕЗНИ ГЕГИ И ПРАЗНИ КАРТУНИ ТИП ШАМАНДУРИ,НО С МНОГО МЪДРИ РЕШЕНИЯ И ВЕЧНАТА БЪЛГАРСКА НАСЛАДА ДА СЕ КРАДЕ ЛИ КРАДЕ!АМАН,ГОСПОДИ,АМАН!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Васил":

    ХИЛЯДИ , Бате Васко , ХИЛЯДИ ❗
  • 34 Още мохе

    0 0 Отговор
    Защо не можете да разберете че наи важна е маркировката когато има ясна и нова маркировка ще има по малко счупени мантинели
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол