Last news in Fakti

19 Март, 2023 11:08 1 128 18

Николай Вълканов: Таван на надценката е мярка, невъзможна за съгласуване между държавата и търговците

  • таван на надценката-
  • мярка-
  • съгласуване-
  • държава-
  • търговци-
  • николай вълканов

. Ако таванът на надценките важи за големи и за малки търговци, големите биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, но финансовото бреме за поемането на един такъв тип ангажимент от страна на малките търговци би бил катастрофален", коментира експертът

Николай Вълканов: Таван на надценката е мярка, невъзможна за съгласуване между държавата и търговците - 1
Снимка: Нова телевизия

"Таван на цените е невъзможен. При опита, който има Унгария от подобна мярка през последната година, и при опита на България от 90-те години – таван на цените е невъзможен. Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за съгласуване между държавата и търговците, и може да доведе до вредни последствия. Ако таванът на надценките важи за големи и за малки търговци, големите биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, но финансовото бреме за поемането на един такъв тип ангажимент от страна на малките търговци би бил катастрофален".

Това каза пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, организацията, която представлява интересите на големите търговски хранителни вериги.

И допълни, че регулярната цена, която се слага понякога в даден магазин, не е задължително да е продажната, на която се реализира стоката.

"Ако регулярната цена на кашкавала е 16 лева, а промоционалната е 12 лева, а 80% от вашите продажби са минали на намалената цена, то каква е реалната надценка в търговския обект? Дали е високата, или е в пъти по-ниска? Цената на кашкавала в търговската мрежа е между 16 и 32 лева. Това не е ли конкурентна среда? Вадейки от контекста някакъв пример и цитирайки най-високата възможна продажна цена, която може да се намери в магазинната мрежа, това не е ли манипулативно?"
В предаването "Неделя 150" Вълканов посочи как се формират надценките на търговските вериги, освен печалбата:
"Всеки разход, който имат – за транспорт и логистика. Според официалната статистика на НСИ през миналата година 20% нагоре е товарният автомобилен транспорт като услуга. Електроенергията също не е малко перо. След държавните компенсации за миналата година електроенергията е със 70% нагоре спрямо цената през 2021 година. Работните заплати също са с 20% нагоре само за една година".
По думите му повече от актовете, съставени по време на проверките на Комисията за защита на потребителите между 15 февруари и 8 март, ще паднат в съда.
"Не трябва по лековат начин да се лепят етикети върху цял отрасъл на икономиката... Ако има компании, при които има концентрация на нарушения, и се докаже, че това е така, нека си понесат последствията".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 странно

    21 0 Отговор
    от няколко дни се чудех на какво ми докарва физиономията на тоя мошеник и сега като го гледам пак - прилича точно на гоблин
  • 2 Дъртия

    24 1 Отговор
    Да ви спираме парите за тока тогава! Хем ни дерете с надценки като в Люксембург, хем ви плащаме тока...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 фбр

    24 0 Отговор
    Сдружение за модерна търговия ??? Не!!!! Сдружение на нагли крадци !!! Вижте му само физиономията на този "красавец" !!! Абсолютен мошеник !!!
  • 5 Българка

    22 1 Отговор
    Очаква всички алчни търгаши, мафиоти и олигарси да се изредят и в хор да рИвеат, че таван на надценката на основни храни е намеса на държавата в пазарната икономика и е недопустим./ Но ги питам мародерите,тези от големите фирми, защи не надодаха вой и да върнат милионите, които безпричинно получиха от държавата/ от потребителите като компенсация за електроенергия? Къде е Алибегов да поиска ресторантьорите да върнат милионите наши пари като държавна помощ за ресторантьори и хотелиери? Значи потребителите/ данъкоплатците трябва да бъдем драни и като даващи помощ ,и като потребители на двойно по-скъпи от пазарните цени стоки?
    Айде баста!
  • 6 Махнаха

    11 0 Отговор
    можещ човек , за да цопнат тоя !
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 0 Отговор
    Не може лииииии❗❗❗
    Чудно как все у нас не може , а другаде може ❗❗❗
    В Германия дават заплати над три пъти колкото тук, пък не фалират заради това❗
    Даже в ШАШт о Малобритания имат прогресивна скала за данъците, ама не фалират заради това❗
  • 8 Николай Вълканов Всичко е възможно!

    24 1 Отговор
    А ти си на яка Хранилка на Веригите магазини, техен Консилиери ли си Адвокат, Лобист или някоя Верига е на бившите Мултаци! Преди всичко защитаваш голямите Спекуланти, котилото тие такова!!

    Коментиран от #17

  • 9 ВИЖДА СЕ

    17 0 Отговор
    Това не са бизнесмени. А сбирщина от крадци и разбойници, плащащи подкупи на политици и магистрати. За това ще сме на последните места по всичко, и за това е виновен овчият народ.
  • 10 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Килерни умчета и таванчета, докато сме в необявен Държавен Фалит. Без да има държава де!
  • 11 Васил

    13 0 Отговор
    Само във България имам невъзможни неща може би сме страна уникат в Турция яйцата въпреки че имат 100% инфлация струват 0,25 ст в Полша са 0,22 за бройка как на тях Украйна не им влияе а тука всичко ни разтягат че войната е виновна.
  • 12 Ушат Примат

    12 0 Отговор
    Тоя ушат недодялан правен през чорапогащник примат пак се обяснява какво и как неможе да стане! Всичко може да стане ако имаме силна държава и хора с Топки! Такива като тоя на хранилка само ще квичат и ще молят за милост да си чоплят носа!
  • 13 Тиква

    10 0 Отговор
    Така е Вълканов! Като ти влезнат чужди фирми, си правят каквото си искат! Същото и с ВИК, ерм-Тата, веригите магазини, мобилни оператори и много други. Иначе Вие управляващите Спите както винаги!

    Коментиран от #15

  • 14 Тома

    2 0 Отговор
    Тогава защо биете всеки ден камбаната.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Защо ме изтрихте

    5 1 Отговор
    Затова че написах,за този,че е на хранилка - високоплатена от веригите,в измислената от тях езуитско" Сдружение за модерна търговия Чист глашатай на веригите,на когото плащат за да им защитава грабежа.Някой задава ли въпроса- Кой издържа,финансира това" Сдружение " Точно какъв орган е съгласно закона.Държавен,общински,частен? С какъв щат, разполага? Да не се окаже,че Държавата
    издържа поредна лобистка структура.Дори и да не е така,защо изобщо се дава трибуна на човек,който е финансово зависим от същите " модерни търговци.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Николай Вълканов Всичко е възможно!":

    Инфлацията е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии, от абстракционистки картини, до гащите на Жозефина.
  • 18 Шомпол

    1 0 Отговор
    Този има нужда от Стани Легни...Само 15 минути!!!Сутрин раничко,гол до кръста ...Ще се поправи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол